Warsztaty literackie dotyczące polskiego SF Warszawa |
Autor |
Wiadomość |
rafalgrzenia
Gollum
|
Wysłany: 2 Stycznia 2011, 16:25 Warsztaty literackie dotyczące polskiego SF Warszawa
|
|
|
Zapraszam na warsztaty literackie dotyczące polskiego SF dla licealistów i studentów - darmowe, w Warszawie.
Warsztaty mają charakter półtwórczy – to znaczy są adresowane do tych, którzy usiłują pisać literaturę SF, ale także do tych, których interesują największe polskie dokonania gatunku. Nie będziemy uczyć się pisać, ale czytać. Całość pomyślałem jako analizę siedmiu powieści – począwszy od „Na srebrnym globie” z roku 1902, przez Lema, Snerga i Żwikiewicza, skończywszy ,na czasach współczesnych – która ma pokazać i rozwój gatunku, i najważniejsze elementy jego poetyki.
W styczniu: „Na srebrnym globie” Żuławskiego (o opisie) [15tego o 18tej] i „Solaris” Lema (o bohaterze) [29ego o 18tej].
Miejsce: Centrum Promocji Kultury Praga Południe ul. Podskarbińska 2
Najlepiej poszukać mnie na Facebooku, tam wydarzenia opisuję dokładnie. Warsztaty Literacko-Filozoficzne się nazywamy [http://www.facebook.com/?sk=events#!/profile.php?id=100001652970800].
Pozdrawiam,
Rafał Grzenia |
|
|
|
|
Sauron
Bink
|
|
|
|
|
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 01:06
|
|
|
Sauron, nie rozumiem czego chcesz od człowieka... On przecież jest z "Centrum Promocji Kultury", więc wie jak się kulturalnie zachować |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
baranek
Wróbel galaktyki
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 07:25
|
|
|
ilcattivo13, szelma z Ciebie. |
_________________ Życie, ku*wa, jest nowelą.
"Pisze się po to, żeby było napisane" - Zygmunt Kałużyński |
|
|
|
|
Pucek
Tumitak
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 10:03
|
|
|
Jako że imprezka ma się odbywać na grochowskim podwórku, to możemy pójść i obadać. A nawet przekazać wasze słuszne uwagi |
_________________ prawdopodobnie najstarsza wiedźma w okolicy. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 10:22
|
|
|
Pani Wasiak w akcji, nespa?
Edit. Może i ja wpadnę? Czytać mnie nauczą. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Pucek
Tumitak
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 10:33
|
|
|
Pani W. to przeca najwyższa dyrekcja, a tu to jakaś inicjatywka od nowego roku, jedna z wielu, albowiem CPK prężne jest.
E: Wpadaj, wpadaj, promną cię w kulturę |
Ostatnio zmieniony przez Pucek 6 Stycznia 2011, 10:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 10:34
|
|
|
Bez Jej Wiedzy i Kierownictwa NIC, chyba żeby coś się dramatycznie zmieniło. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 10:57
|
|
|
Ja zrozumiałam, że to dla młodzieży jest. Ale skoro Wy czujecie sie adresatami tego zaproszenia, to może i ja się łapię? |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 11:00
|
|
|
Warto zobaczyć co jest warta ta inicjatywa. Poza tym pogadać o ulubionych pisarzach przyjemnie jest. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
Pucek
Tumitak
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 11:09
|
|
|
Kruk Siwy, słusznie prawisz. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 12:00
|
|
|
rafalgrzenia, sie zareklamował i nie chce z nami gadać , no to wpadniemy my, posłuchamy my i podadamy MY |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 6 Stycznia 2011, 21:41
|
|
|
dalambert, brzmisz groźnie. |
|
|
|
|
rafalgrzenia
Gollum
|
Wysłany: 21 Stycznia 2011, 14:12 warsztaty literackie SF dla licealistów i studentów
|
|
|
Panowie kochani, jednak was nie było... O pierwszych polskich opowiadaniach SF rozmawiałem z pięcioma paniami w wielu 60-80 i jednym studentem.
Może wpadniecie tym razem?
Najbliższe spotkanie: „Solaris” Lema 29ego stycznia o 18tej.
Miejsce: Centrum Promocji Kultury Praga Południe ul. Podskarbińska 2
„Solaris” Lema (1961)– czyli o bohaterze w SF
Opowiadanie Lema, przez wielu uważane za najdoskonalszy polski utwór gatunku, podpowie nam, jaką rolę odgrywają portrety psychologiczne bohaterów oraz jak je ożywić w anegdocie. Mistrz daje nam co ma najlepsze – panoramę wewnętrznych dylematów, marzeń, emocji, które tylko fantastyka może tak mocno wyeksponować.
Pokażę fragmenty klasycznych adaptacji filmowych „Solaris” (przypomnimy sobie najlepsze sceny), ale przede wszystkim podyskutujemy o samym opowiadaniu.
Uwaga!!! Czytamy SOLARIS na zajęcia!!!
Pozdrawiam,
Rafał Grzenia |
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
Wysłany: 21 Stycznia 2011, 14:15 Re: warsztaty literackie SF dla licealistów i studentów
|
|
|
rafalgrzenia napisał/a | Panowie kochani, jednak was nie było... O pierwszych polskich opowiadaniach SF rozmawiałem z pięcioma paniami w wielu 60-80 i jednym studentem.
|
A nie pomyślałeś o tym, że to mogli być stali bywalcy tego forum?
Ja bym poszedł, ale niestety, nie to miasto, nie ta planeta.
Aha, no i 29-go jeśli mnie pamięć nie myli, jest forumowa impreza. Możesz zawsze dołączyć i podyskutować. |
_________________ http://ketyow.deviantart.com
http://www.biblionetka.pl/ |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 21 Stycznia 2011, 14:43
|
|
|
rafalgrzenia napisał/a | z pięcioma paniami w wielu 60-80 |
A co za różnica w jakim były wieku? To był casting na modelkę?
Możewcześniej musiały podcierać tyłki przyszłym lyteratom i dopiero teraz mogą się zająć tym, co je interesuje. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
Pucek
Tumitak
|
Wysłany: 31 Stycznia 2011, 11:10
|
|
|
No to byłam. Na chwilę, bo nałożenie się tego spotkania na termin Skofy - wiadomo że niekorzystne... Tak że jeszcze raz przepraszam rafalgrzenia, za wcześniejsze wyjście, ale sam pan rozumisz...
Faktycznie było tylko parę starszych pań, chętnych do rozmowy - jedna. Kobita dzielnie podejmowała dyskusję - wypowiedź nureczki jak najbardziej na rzeczy.
Do następnych warsztatów zapewne ze dwa tygodnie, daj pan pan znać kiedy - a na razie może jakiś czwartek w Paradoxie?. Informacje o tym w "Towarzyskich spotkaniach fantastów", a i w "SKOFIE" warto popatrzeć .
Nie ma to jak spotkania III stopnia. W bardziej kameralnej scenerii, bo sala w CPK poraża wielkością i atmosferą. Za to możliwości techniczne że ho, ho! |
|
|
|
|
|