To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Agi - 20 Stycznia 2015, 10:06

Luc du Lac napisał/a
faktycznie dobry ?

Moim zdaniem, tak. Przeczytałam "Uwikłanie" i "Ziarno prawdy" - świetne kryminały z wyrazistym i przekonującym tłem obyczajowym. "Ziarno prawdy" kilka dni temu weszło na ekrany kin z Więckiewiczem w roli prokuratora Szackiego.

E: dodałam cytat.
KNS

Witchma - 20 Stycznia 2015, 10:12

Agi napisał/a
Ziarno prawdy kilka dni temu weszło na ekrany kin

Wydawało mi się, że premiera 30 stycznia.

Agi - 20 Stycznia 2015, 10:18

Witchma, rzeczywiście, sprawdziłam na Film-webie. Zmyliła mnie notka o książce, tam jest napisane, że premiera 9 stycznia.
Witchma - 20 Stycznia 2015, 10:25

"Uroczysta premiera" już zdaje się była, ale zwykli śmiertelnicy muszą zaczekać do 30 :)
Co prawda nie możemy z mamą przeżyć Więckiewicza w roli Szackiego, ale do kina i tak się wybieramy.

nureczka - 20 Stycznia 2015, 10:56

Gniew - bardzo dobry. Tylko pamiętaj, że to trzecia część (niby niezależna, ale lepiej czytać po kolei). Najlepiej czytać w kolejności: Uwikładnie, Ziarno prawdy, Gniew.

Bezcenny - jak dla mnie mocno przeciętny.

Agi - 20 Stycznia 2015, 10:59

nureczka napisał/a
Najlepiej czytać w kolejności: Uwikładnie, Ziarno prawdy, Gniew.

nureczko, właśnie tak czytam. Teraz zaczynam Gniew.

ketyow - 20 Stycznia 2015, 12:03

A jak dużą rolę w Gniewie odgrywa sam Olsztyn jako miasto? Dużo szczegółów zostało opisanych, czy może jest to na tyle luźno umiejscowione, że nie interesuje nas gdzie akcja się działa? Chciałbym przeczytać głównie ze względu na Olsztyn, a z racji tego musiałbym się najpierw zająć jeszcze dwoma wcześniejszymi tomami i sam nie wiem czy mi się chce.
Witchma - 20 Stycznia 2015, 12:30

Akurat Olsztyn nie wydaje mi się tak ważny w "Gniewie" jak Sandomierz w "Ziarnie prawdy". Ale do przeczytania trylogii i tak zachęcam, bo to dobre książki są :)

edit. Zagubiony cudzysłów.

Agi - 20 Stycznia 2015, 12:50

ketyow napisał/a
A jak dużą rolę w Gniewie odgrywa sam Olsztyn jako miasto? Dużo szczegółów zostało opisanych, czy może jest to na tyle luźno umiejscowione, że nie interesuje nas gdzie akcja się działa?

Od pierwszych stron opis jest szczegółowy ale rzuca się w oczy zdecydowany brak zachwytu autora.

mesiash - 20 Stycznia 2015, 14:51

Agi, nie czytałem jeszcze "Ziarna Prawdy", ale na Warszawę też najeżdża w pierwszej części, więc może to po prostu jego przypadłość.
No i jest to jakiś element humoru, przynajmniej dla mnie :)

nureczka - 20 Stycznia 2015, 15:01

Moje odczucie jest takie: Olsztyn jest opisany dość szegółowo i w miarę wiernie, ale dla akcji nie jest istotne, że to akurat Olsztyn, a nie Kutno.
Jedyne co ważne, że naszym bohaterem los rzuca po Polsce jak dzieci kotem.

Lowenna - 20 Stycznia 2015, 15:58

Witchma napisał/a
Akurat Olsztyn nie wydaje mi się tak ważny w Gniewie jak Sandomierz w Ziarnie prawdy. Ale do przeczytania trylogii i tak zachęcam, bo to dobre książki są :)

edit. Zagubiony cudzysłów.
To już wiem, że dziś mąż wyśle zamówienie a ma szlaban :?
Witchma - 20 Stycznia 2015, 16:13

Jeżeli liczysz, że wywołasz u mnie poczucie winy, to muszę Cię zmartwić :mrgreen:
ketyow - 21 Stycznia 2015, 10:20

Apokalipsa według Pana Jana - Robert J. Szmidt - w ebooku. Ostatnio kupuję więcej papieru, ale to w sumie dlatego, że SF jest w jakimś dołku wydawniczym, a to co kupuję się w ebookach w ogóle nie ukazało.
Agi - 21 Stycznia 2015, 12:26

- Wierni wrogowie - Olga Gromyko
- Rok Szczura. Widząca - Olga Gromyko
- Aposiopesis - Andrzej W. Sawicki
Papier. Na Ceneo znalazłam nową tanią księgarnię.

ketyow - 21 Stycznia 2015, 12:28

Agi napisał/a

Papier. Na Ceneo znalazłam nową tanią księgarnię.

Ja też tak ostatnio kupuję. W zasadzie w każdym wypadku w innej księgarni, tej która ma akurat najtaniej. Nawet nie pamiętam nazw. Na dwóch książkach fotograficznych zaoszczędziłem jakiś czas temu ponad 60 zł (czyli mniej więcej 30-40% ceny okładkowej) w stosunku do Empiku. Bardzo często papier w ten sposób wychodzi taniej niż ebooki.

dziko - 22 Stycznia 2015, 23:48

Michael Swanwick - Stations of the Tide

Początek pokręcony, ale ostatecznie wciągnęło :)

Iwan - 23 Stycznia 2015, 09:47

Droga królów Brandon Sanderson
Memphis - 25 Stycznia 2015, 19:41

Fritz Leiber - Ciemności, przybywaj
Stephen King - Przebudzenie

Magnis - 26 Stycznia 2015, 15:44

Ryszard Dzieszyński Ciemna węsząca żerująca (pitaval o sprawach kryminalnych przedwojennej i powojennej Polsce)
Tadeusz Kostecki Kaliber 6.35
Edmund Kosiarz Obrona Gdyni 1939

May - 28 Stycznia 2015, 22:22

Promocja na ebooki w empiku :D
Ziemią wypełnisz jej usta, Uznańska Katarzyna,
Po stronie mroku, Hałas Agnieszka,
Pijany skryba, Kowalewska Katarzyna,
Cairen. Drapieżca, Juraszek Dawid,
Lubelska masakra kotem podwórkowym, Mrok Piotr,

Stormbringer - 29 Stycznia 2015, 09:46

Nic Pizzolatto, Galveston. Mam nadzieję, że dobre - autorem jest facet odpowiadający za fabułę True Detective.
Magnis - 29 Stycznia 2015, 17:25

Marina i Siergiej Diaczenko Rytuał
Piotr Szulkin O bi, o ba
Eugeniusz Paukszta Złota korona księcia Dardanów
Stanisław Lem Głos Pana
Agatha Christie Zatrute pióro
Tomasz Perkitny Okrążmy świat raz jeszcze cz.1 i 2

Procella - 29 Stycznia 2015, 19:26

Angela Carter – Magiczny sklep z zabawkami
Craig Russell – Długi kamienny sen
Peter James – Wciąż żywa
Frank Tallis – Nadciąga mrok
Frank Tallis – Śmiertelne zespolenie
Ursula K. Le Guin – Morski trakt
Daniel Kehlmann – Rachuba świata

Agi - 3 Lutego 2015, 22:59

Skusiłam się. W nocnej promocji trzy w normalnej cenie jednej.
- Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet - Stieg Larsson
- Dziewczyna, która igrała z ogniem - Stieg Larsson
- Zamek z piasku, który runął - Stieg Larsson

Luc du Lac - 3 Lutego 2015, 23:08

Przeczytaj 1. Pozostałe dwa tomy to skrzyżowanie filmowego Bourne'a z wczesnym Koontzem. W wersji z Angelina Jolie
nureczka - 4 Lutego 2015, 08:21

Luc du Lac napisał/a
Przeczytaj 1. Pozostałe dwa tomy to skrzyżowanie filmowego Bourne'a z wczesnym Koontzem. W wersji z Angelina Jolie

Przyłączam się do zdania przedpiścy.

Stormbringer - 4 Lutego 2015, 09:37

Czyli jeśli planowałem zacząć od 2. części (fabułę "jedynki" mniej więcej znam z obu ekranizacji, a czytałem gdzieś, że taki przeskok jest spokojnie do wykonania), to w zasadzie już w tym momencie mogę sobie odpuścić? :)
Procella - 4 Lutego 2015, 09:45

Nie no, przeczytać można, tylko kołek do zawieszania niewiary trzeba wzmocnić.
nureczka - 4 Lutego 2015, 09:47

Stormbringer napisał/a
to w zasadzie już w tym momencie mogę sobie odpuścić?

Takie jest moje zdanie. Oczywiście, Twój gust może być inny, ale biorąc pod uwagę, że moje preferencje czytelnicze są raczej odmienne od tego co czyta Luc du Lac, to taka zbieżność poglądów daje do myślenia.

Partner forum