Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
ilcattivo13 - 9 Października 2012, 11:46
ketyow - takie przerwane książki mógłbym policzyć na dwóch palcach jednej ręki Ale to się nie liczy jako czytanie naprzemienne
Matrim napisał/a | A nie zdarzyło Ci się, że w trakcie czytania jakiegoś opasłego tomiszcza zakupiłeś książkę i przecież tylko zerkniesz trochę i sprawdzisz, czy jest taka dobra, jak zapowiadają. No, może jeszcze trochę... | nie
Matrim napisał/a | Ja czytam zwykle kilka w jednym czasie, rozmieszczonych w strategicznych miejscach w domu. Może to przez błędne wrażenie, że w ten sposób nadrobię zaległości | lektury kiblowe się nie liczą
Magnis - 9 Października 2012, 16:21
Matrim w Empiku było wiele sztuk Cosia numer 3 . Sam widziałem i jestem ciekawy czy wszystkie pójdą (czego życzę) .
Chal-Chenet - 9 Października 2012, 18:02
Brian Herbert; Kevin J. Anderson - Zgromadzenie Żeńskie z Diuny
Matrim - 9 Października 2012, 19:57
To zazdroszczę, bo odkąd zacząłem gromadzić, to nie mogę się powstrzymać.
ilcattivo13 napisał/a | lektury kiblowe się nie liczą |
Wszystko się liczy!
Magnis napisał/a | Matrim w Empiku było wiele sztuk Cosia numer 3 |
Magnis, to zależy jeszcze w którym Empiku
ilcattivo13 - 9 Października 2012, 20:24
Matrim napisał/a | Wszystko się liczy! | "Tysiąc głupich pytań i tysiąc równie głupich odpowiedzi na temat ..." od ridersdajdźest też?
mBiko - 9 Października 2012, 20:50
Kozak - Paskuda.
Strasznie mi się podobasz.
Matrim - 9 Października 2012, 21:21
ilcattivo13, nie no, mówiliśmy o książkach, a nie makulaturze
I dosyć spamowania, bo zielone przyjdzie!
gorat - 9 Października 2012, 22:27
McMurtry "Lonesome Dove"
ketyow - 9 Października 2012, 23:19
Chal-Chenet, a jak się przedstawia reszta ich książek? Warte uwagi? Jestem ciekaw tej całej rozwałki ludzie kontra sztuczna inteligencja, jak to wypadło?
Chal-Chenet - 10 Października 2012, 11:07
ketyow napisał/a | Chal-Chenet, a jak się przedstawia reszta ich książek? Warte uwagi? Jestem ciekaw tej całej rozwałki ludzie kontra sztuczna inteligencja, jak to wypadło? |
Tej trylogii jeszcze nie czytałem. Z dopisków znam póki co trzy części "Rodów" i one są ok. Ale... Wtedy i tylko wtedy, gdy wiesz, że nie możesz spodziewać się rzeczy pokroju oryginalnej "Diuny". To nie ten rodzaj literatury. Do myślenia jest tam bardzo mało, więcej masz akcji. Bardziej jest to space opera niż filozoficzne science fiction, jak u Herberta Seniora.
Większość ludzi by Ci odradzała kontakt z dopiskami, ale ja mówię, że warto spróbować. Pod wspomnianymi warunkami, że jesteś w stanie zaakceptować konwencję.
Blue Adept - 10 Października 2012, 12:06
Generalnie, uważam że trylogia Legendy Diuny to strata czasu. Przejrzałem dwie pierwsze części i troszkę mocniej wczytałem się w ostatnią ("Bitwa pod Corrinem"), czego żałuję, bo choć trylogia wyjaśnia praprzyczyny konfliktu Atrydów z Harkonnenami, a także początki tych rodów, antytechniczną fobię, która ogarnęła później ludzkość, prapoczątki mentatów, Bene Gesserit, Gildii, itd., to jednak jest po prostu średnią space operą - jak wspomniał Chal-Chenet. Dla mnie ta trylogia jest niewartą zniszenia tajemniczości Dżihad Bulterjańskiej. Choć czytałem znaczną część całości cyklu, łącznie z dopiskami, to tak naprawdę liczy się tylko Diuna, bo nawet orginalne kontynuacje są dużo od niej słabsze.
Pozdrawiam.
mBiko - 10 Października 2012, 19:08
Chodkowska-Gyurics / Bochiński - Pan Whicher w Warszawie
nureczka - 10 Października 2012, 21:54
mBiko, pochwalam zakup
merula - 10 Października 2012, 23:04
ciekawe dlaczego
mBiko - 10 Października 2012, 23:08
Jak mniemam, nureczce się ta powieść podoba.
nureczka - 10 Października 2012, 23:14
Okładkę ma ładną
mBiko - 10 Października 2012, 23:16
Faktycznie, książka bardzo przyzwoita edytorsko.
merula - 10 Października 2012, 23:19
ja myślę, ze ją ujął obrazek mopiesów.
Magnis - 11 Października 2012, 18:09
Richard Herman Jr. Orle szpony
Chris Carlsen Berserker. Bogaty wojownik
Tad Williams i Nina Kiriki Hoffman Dziecko z miasta przeszłości
Michael Moorcock Śniące miasto
Witchma - 12 Października 2012, 08:52
Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął Jonas Jonasson
Bibliotekarz Michaił Jelizarow
joe_cool - 12 Października 2012, 11:15
Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął Jonas Jonasson
Najdłuższy tydzień David Reid
Pluton wyrzutków Sean Parnell
Chyba muszę sobie zrobić takie samo ograniczenie jak dzejes - czyli nie kupuję nic nowego, dopóki nie przeczytam 50 książek. Chociaż 50 to trochę dużo, na początek weźmy 10
hrabek - 12 Października 2012, 11:32
Taa... Gdyby człowiek miał tyle samozaparcia. Ja mam tak samo, ale przegrywam niestety w większości przypadków Bo jak tu nie kupić w super promocji, albo nowej książki ulubionego autora, którą i tak przecież kupię i przeczytam i tak, więc równie dobrze mogę to zrobić już teraz.
Agi - 12 Października 2012, 13:01
Świetnym ograniczeniem jest brak kasy
nureczka - 12 Października 2012, 13:32
Agi, masz rację. To bardzo skuteczna metoda.
joe_cool - 12 Października 2012, 13:50
Agi, dlatego mam ustalony miesięczny budżet na książki Ale może powinnam go ograniczyć, bo jest dość spory...
Agi - 12 Października 2012, 14:18
nureczka napisał/a | Agi, masz rację. To bardzo skuteczna metoda. |
Wiem
Iwan - 12 Października 2012, 17:30
Szkoda wielkiego kraju Aleksander Lebiedź
Magnis - 12 Października 2012, 21:39
Geoffrey Jenkins Tajemnicza wyspa
David Wingrove Chung Kuo księga 2. 1. Złamane koło
David Wingrove Chung Kuo księga 5 cz. 2 Niszczycielska fala
David Wingrove Chung Kuo księga czwarta 1. Kamień wewnątrz
Memento - 14 Października 2012, 21:57
Edgar Allan Poe - Zabójstwo przy rue Morgue, Złoty Żuk. Upolowałem na giełdzie stareńkie pockety wydawnictwa Książka i Wiedza.
James Herbert - Ocalony
Clive Barker - Księga Krwi I
Christopher Frank - Noc Amerykańska
C.S. Forester - Hornblower i jego okręt Hotspur. Kupione z myślą o wuju, lubi marynistyczne i podróżnicze klimaty.
Joe Hill - Upiory XX Wieku
Matrim napisał/a | A nie zdarzyło Ci się, że w trakcie czytania jakiegoś opasłego tomiszcza zakupiłeś książkę i przecież tylko zerkniesz trochę i sprawdzisz, czy jest taka dobra, jak zapowiadają. No, może jeszcze trochę... |
Bracie!
Magnis - 15 Października 2012, 15:00
Jawnogrzesznica. Antologia SF
Aleksander Puszkin Opowiadania
Ursula K. Le Guin Cztery drogi ku przeznaczeniu
Andre Norton Rozdroża czasu
Opowieści niesamowite (można dostać w Empiku, kiosku ruchu oraz może w Kolporterze)
|
|
|