Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Magnis - 14 Września 2012, 21:15
Paul Roland Najsłynniejsze duchy świata
Michael Scott Rohan Bramy południa
Adon - 14 Września 2012, 21:59
ketyow napisał/a | Inna rzecz, że książki różnią się od siebie |
Znowu?
ketyow napisał/a | podobno te ze starszego były bardziej brutalne nawet. |
Poczytaj Kresa "Prawo sępów". Później to on już miękł i miękł.
Iwan - 14 Września 2012, 22:13
Adon napisał/a | Poczytaj Kresa Prawo sępów. Później to on już miękł i miękł. |
dokładnie, jak mam ochotę na KRESA to biorę Prawo sepów
Kruk Siwy - 14 Września 2012, 22:17
He he.
Ice - 14 Września 2012, 22:28
Kruk Siwy napisał/a |
Może też istotny jest fakt, że ja wracam do przeczytanych książek wiele, wiele razy. |
To jest z kolei coś, czego ja nigdy nie rozumiałem. W całej czytelniczej karierze, dwa razy przeczytałem jedno, jedyne opowiadanie. Zawsze traktowałem to jak oglądanie drugi raz tego samego filmu, jeżeli leci w tv, to można rzucić okiem, ale już wstanie i odpalenie płyty dvd to zbyt wielki wysiłek, by go marnować na coś, co już się widziało. Biorąc pod uwagę, że czytanie wymaga dużo więcej czasu i sił, jest to dla mnie nieakceptowalna strata czasu, który można by wykorzystać, na przeczytanie czegoś, czego się jeszcze nie czytało. Co ciekawe nie mam tego problemu z graniem po raz kolejny w te same gry, ale to z definicji ma być odmóżdżające.
Sorry za offtop.
Iwan - 14 Września 2012, 22:29
Kruk Siwy napisał/a | He he. |
rozwiniesz Kruku?
Kruk Siwy - 14 Września 2012, 23:16
Ice, czytam wiele razy książki które uznałem za dobre albo i znakomite. Częściowo w poszukiwaniu tych samych wzruszeń, częściowo dlategok, że inaczej odbierałem ksiązki jako człowiek młody a inaczej teraz. No i bywają autorzy którzy piszą rzeczy tak wieloznaczne że za pierwszym razem nie odbieram wszystkich odniesień i przemyśleń.
Iwan, Prawo Sępów pisał tak naprawdę nastolatek, który pisał "całym sobą" a oprócz tego nie do końca zdawał sobie sprawę z tego co niesie takie okrucieństwo. Że momentami jest całkiem zbędne. Natomiast wszyscy kresolodzy powinni przeczytać bo Prawo Sępów zawiera pierwociny prawie całej przyszłej twórczości Kresa.
Rafał - 14 Września 2012, 23:56
Ice, no bo książka sama w sobie jest martwa jak kamień, ożywa dopiero w czytelniku na sposób szczególny, ale dla każdego inny. Film to jest gotowiec, odbierasz cudze wizje, cudzy świat - nie wchodzisz we własną wyobraźnię. Za każdym razem TY jesteś inny, im dalej w czas tym inny odbiór książki, bywa, że sam się łapię za głowę przy lekturze czegoś po latach - "to przecież nie ta książka, tamta była całkiem inna". A to po prostu ja czegoś innego chcę i inne ożywiam pragnienia. Tego żaden film z definicji nie potrafi
ketyow - 15 Września 2012, 11:14
Adon, nie wiem, może coś pomieszałem, ale zdawało mi się, że to te dwa wydania MAGa, znaczy to 2009, w którym nie ma PK i TS, i to poprzednie, różnią się od siebie - tak słyszałem zdaje się właśnie tu na forum, albo w czasie spotkania z Kresem na Avie dwa lata temu. Ale nie powiem z doświadczenia, bo nie czytałem żeby porównać, mam tylko to nowsze.
Kruk Siwy - 15 Września 2012, 11:19
Kres zawsze starannie redagował kolejne wydania. Zmiany są. Ale czy bardzo istotne? Raczej nie. Edytorsko różnią się bardzo - w ostatnim wydaniu nie ma ilustracji Musiała. Znaczy żadnych ilustracji nie dali.
Magnis - 18 Września 2012, 16:10
Krzysztof Gonerski Strach ma skośne oczy. Azjatyckie kino grozy.
Coś na progu nr. 3 w Kolporterze .
Iscariote - 19 Września 2012, 10:56
Promocje są złe...
Król Bólu - Dukaj
Inne Pieśni - Dukaj
Mesjasz Diuny - Herbert
Pomnik Cesarzowej Achai t. 1 - Ziemiański
Dusza Ognia - Goodkind
Magnis - 19 Września 2012, 15:58
Hanns - Wolf Rackl Podróże do milczącego świata
Stanisław Broniewski Akcja pod Arsenałem
Alistair MacLean/Simon Gandolfi Złota zemsta
Alastair MacNeill Księżycowa krew
A. i B. Strugaccy Koniec akcji Arka
illianna - 20 Września 2012, 15:57
nie wiem czy to stosowny wątek, ale nie mam pomysłu na inny, sprzątając biblioteczkę znalazłam kilka rzeczy i między innymi:
Na srebrnym globie Rękopis z księżyca, Jerzy Żuławski, Wydanie drugie (trzeci i czwarty tysiąc) 1909 rok, opieczętowane orłem w kornie. Stan niestety bardzo słaby, ale i tak cieszy.
O reszcie pisać nie będę, bo to nie fantastyka, choć np 1899 rok wydania robi wrażanie, przynajmniej na mnie i jeszcze ta cena każdego tomu 30 cent
Chal-Chenet - 20 Września 2012, 21:12
Karen Miller - Wojny Klonów. Dzika Przestrzeń
Magnis - 21 Września 2012, 14:41
Wiesław Wernic Sierżant konnej policji
Anna Kłodzińska Złota bransoleta
Margaret Cuthbert Niema kołyska
Nitj'sefni - 21 Września 2012, 17:34
Nowe, ładne wydanie, a że jeszcze nie miałem, więc zakupiłem - Hobbit - J.R.R. Tolkien
mBiko - 21 Września 2012, 23:53
Simmons - Drood
Hamilton - Pustka. Czas
Tchaikovsky - Morska straż
Czarny - 24 Września 2012, 08:56
Nabyłem ostatnio nie mniej i nie więcej niż zwykle, ale jakby ktoś chciał Drooda w miarę tanio to ja dziś tutaj nabyłem
ketyow - 24 Września 2012, 08:58
Ben Bova - Jowisz.
No i z górki, kolejne tomy są już dostępne bez polowań.
Magnis - 24 Września 2012, 15:36
Robert Cichowlas, Kazimierz Kyrcz Jr. Efemeryda w Realu za 6.99 zł
H.P. Lovecraft Przypadek Charlesa Warda - 20 zł (wydanie wydawnictwa C&T bardzo ładne i w nowym tłumaczeniu ).
Chal-Chenet - 25 Września 2012, 09:41
Drew Karpyshyn - Revan
Iscariote - 25 Września 2012, 10:32
Listy - Lem, Mrożek (z tego nabytku bardzo się cieszę )
Król Bezmiarów - Feliks W. Kres (stare wydanie z ilustracjami, bo ładniejsze i zgrabniejsze)
Łowcy Czarnoksiężników - Martha Wells
Powietrzne Okręty - Martha Wells
Magnis - 25 Września 2012, 15:38
Michał Rożek Diabeł w kulturze polskiej
Historie osobliwe i fantastyczne z prozy francuskiej
Sebastian Japrisot Pani w samochodzie, w okularach i ze strzelbą
mBiko - 26 Września 2012, 00:05
Żamboch - Czas żyć, czas zabijać.
dalambert - 26 Września 2012, 13:09
Pan Whicher w Warszawnie -
Agnieszka Chodkowska - Gyurics, Tomasz Bochiński.
Mam już trafione w księgarni Matras, koło Centralnego, zainstalowali się na miejscu po zbankrutowanym MiD.
Chal-Chenet - 27 Września 2012, 00:15
William Peter Blatty - Egzorcysta
Drew Karpyshyn - Revan
Nitj'sefni - 28 Września 2012, 17:43
Wojny Klonów. Dzika przestrzeń - Karen Miller
Magnis - 30 Września 2012, 14:27
Ken McClure Dawca
ketyow - 30 Września 2012, 20:17
Michael Crichton Państwo strachu
|
|
|