Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Memento - 14 Lipca 2011, 22:47
Odkryłem fajną księgarnię z tanimi książkami i za niecałą dychę nabyłem Krzysztofa Kochańskiego Drzwi Do Piekła. Później zasiadłem na ławeczce w przykościelnym parku i próbowałem przez esemesa umówić się z kumplem na piwo. Wtedy przydybało mnie dwóch Mormonów. Ten co gadał, całkiem sympatyczny w gruncie rzeczy, po kilkuminutowej rozmowie na temat wiary, niewiary i opowiedzeniu o tym, czym mormonizm jest, wręczył mi egzemplarz Księgi Mormona. Ale i bez tego dzień mijał mi wystarczająco surrealistycznie. ;D
Agi - 14 Lipca 2011, 22:52
Memento napisał/a | zasiadłszy na ławeczce w przykościelnym parku i próbując przez esemesa umówić się z kumplem na piwo, pewien sympatyczny Mormon po kilkuminutowej rozmowie na temat wiary, niewiary i opowiedzeniu o tym, czym mormonizm jest, wręczył mi egzemplarz Księgi Mormona. |
Skąd wiesz, że Mormon umawiał się z kumplem na piwo?
Memento - 14 Lipca 2011, 22:53
o0"
Wtopa! Poprawione. Mormonom nie wolno pić alkoholu przeca. ;P
Witchma - 15 Lipca 2011, 10:27
Otrzymane:
Podróż do tyłu
Bestia Kamili Turskiej
Nabyte:
Słońce Słońc Karl Schroeder
Arya - 17 Lipca 2011, 21:48
Rakietowe szlaki 1
Karaibska krucjata. La Tumba de los Piratos Mortka
mBiko - 17 Lipca 2011, 23:04
Rakietowe szlaki t. 2 NE
Tchaikovsky - Ścieżka skarabeusza
terebka - 18 Lipca 2011, 16:01
Karaibska krucjata. Płonący Union Jack Mortka
Magnis - 18 Lipca 2011, 21:36
Michael Crichton Rój
Jonathan Wylie Sny kamienia
Dean Koontz Trzynastu apostołów
Alfonz Bednar Balkon był za wysoko
Charles Sheffield Proteusz 2200
Lee Child Bez litości
Lee Child Podejrzany
Lee Child Elita zabójców
Arya - 19 Lipca 2011, 09:25
Felix, Net i Nika oraz Bunt Maszyn Kosik
Z miłości do prawdy Pjankowa
merula - 19 Lipca 2011, 09:41
Arya, Pjankową sobie daruj. szkoda, ze nie zapytałaś wcześniej czy warto, bo moim, i nie tylko moim zdaniem, trochę szkoda na to kasy.
Kruk Siwy - 19 Lipca 2011, 09:43
Azaliż wżdy? Można szerzej?
merula - 19 Lipca 2011, 10:04
historyjka, jak historyjka, nie obraża inteligencji jakoś znacząco. język niby bez tragedii. ale wykonanie planu już leży i kwiczy. główna bohaterka, ponoć zimna profesjonalista, wredna, że bez kija nie podchodź i inne takie w zasadzie ani razu nie wykazuje się takim zachowaniem. jest to wyłącznie w sferze deklaratywnej, mało tego, powtarzane po wielokroć i jak refren. inne postaci też w zasadzie nie są takie, jakie cechy miałyby mieć wedle deklaracji autorki. jakoś relacje panujące wśród postaci mało wiarygodnymi się zdają i często przeczą oficjalnej linii. postępy śledztwa jakby czkawkę miały, tzn. czasem znienacka wpada koleżanka bohaterka na genialny pomysł, czasem nie dostrzega tego, co powinna. i jak dla mnie pewne wiadomości, które są ew. istotne dla czytelnika, aby podedukować, pojawiają się już w fazie wniosków. czyli autorka wie, ale nie napomknie.
jakoś tak to zapamiętałam. a rozmawiałam też z nimfą, która to czytała to z recenzenckiego obowiązku i nasze odczucia i obserwacje w wielu miejscach się pokrywały.
Kruk Siwy - 19 Lipca 2011, 10:09
Dzięki.
mBiko - 19 Lipca 2011, 14:18
Williams - Miasto w ogniu
Okno w nieskończoność - antologia rosyjskiej sf
SithLady - 19 Lipca 2011, 19:37
Opowieści z Meekkhanskiego pogranicza. Wschód-Zachód odebrane z empiku
Agi - 22 Lipca 2011, 22:56
Skusiła mnie promocja w Amazonce:
1 Jak zostać pisarzem fantastą- Kir Bułyczow
2 Krzyżacki poker. Tom 1- Dariusz Spychalski
3 Krzyżacki poker. Tom 2- Dariusz Spychalski
4 Paradyzja- Janusz Zajdel
5 Miasto złudzeń- Ursula K. Le Guin
6 Piknik na skraju drogi. S.T.A.L.K.E.R.- Borys Strugacki; Arkadij Strugacki
7 Zbójecki gościniec- Anna Brzezińska
8 Krzyżacka zawierucha- Jacek Komuda
9 Pieriestrojka w Wielkim Guslarze- Kir Buczyłow
10 Przełęcz. Osada- Kir Bułyczow
11 Starship: Okręt flagowy- Mike Resnick
12 Najlepsze sałatki z Pani domu- praca zbiorowa
13 Agent JFK 1. Przemytnik- Miroslav Zamboch; Jiri W. Prochazka
14 Agent JFK 3. Miecz i tomahawk- Miroslav Zamboch; Jiri W. Prochazka
15 Agent JFK 2. Nie ma krwi bez ognia- Miroslav Zamboch; Jiri W. Prochazka
Matrim - 22 Lipca 2011, 23:05
Agi, tak sobie czytam Twoją listę i czytam, aż tu nagle: Agi napisał/a | 12 Najlepsze sałatki z Pani domu- praca zbiorowa |
i w natłoku pozycji fantastycznych, pierwsze moje skojarzenie, to "jakaś antologia o kanibalach"
Kruk Siwy - 22 Lipca 2011, 23:11
Pani domu smaczną jest! Ale wolę pieczyste.
Agi - 22 Lipca 2011, 23:27
Matrim napisał/a | Agi, tak sobie czytam Twoją listę i czytam, aż tu nagle: Agi napisał/a | 12 Najlepsze sałatki z Pani domu- praca zbiorowa |
i w natłoku pozycji fantastycznych, pierwsze moje skojarzenie, to jakaś antologia o kanibalach |
To akurat była dodatkowa promocja za złotówkę, a przepisy kulinarne to inspirująca lektura.
merula - 22 Lipca 2011, 23:52
Prawo Sępów i Antybaśnie.
Taselchof - 23 Lipca 2011, 00:17
Doktor Murek zredukowany Dołęgi-Mostowicza
Mroczne lata świetlne Aldissa
Desperacja Kinga
Morderstwo na polu golfowym i Zerwane zaręczyny Christie
Chal-Chenet - 23 Lipca 2011, 01:13
Jacek Dukaj - Lód
Jacek Dukaj - Córka Łupieżcy
Stephen King - To
Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu T.1
Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu T.2
Orson Scott Card - Gra Endera
Richard Condon - Honor Prizzich
Mario Puzo - Śmierć Frajerom
Antologia - Opowieści niesamowite z prozy rosyjskiej
Antologia - Przedświt
Alistair McLean - Pociąg Śmierci
Alistair McLean - Lalka na Łańcuchu
Alistair McLean - Ostatnia Granica
Alistair McLean - Nocna Straż
I przy okazji mam pytanie: czy można zmienić nazwę tematu? Znaczy po przecinku dodać do 'nabyte' np. 'zdobyte', 'upolowane', tudzież coś w tym stylu?
Edit. Dziękuję.
ketyow - 23 Lipca 2011, 09:13
Chal-Chenet, przeginasz To są książki, które się kupuje, w niektórych wypadkach za dużą kasę, a tu całą serią ciśniesz To Kinga widziałem jakiś czas temu na allegro za ponad stówę, wznowienie było w 2007 a to już unikat.
Kruk Siwy - 23 Lipca 2011, 09:57
Moja ulubiona książka Kinga czyli TO została ostatnio wydana przez wydawnictwo A. Kuryłowicz w 2009 roku. Nabyłem gdzieś rok temu w Empiku. Niech żywi (i nieumarli) nie tracą nadziei.
ketyow - 23 Lipca 2011, 10:42
No to jeszcze lepiej, zdawało mi się, że w 2007. Ale o tym wydaniu mówię. Niby niedawno, a ciężko dostać. Szukam już od jakiegoś czasu.
Homer - 23 Lipca 2011, 13:53
Agi napisał/a |
|
W zasadzie to powinnaś "Plewy na wietrze" sobie nabyć, bo to jest zremasterowana i rozszerzona wersja tej książki.
Agi - 23 Lipca 2011, 14:32
Homer, jeśli to co kupiłam przypadnie mi do gustu (do tej pory jakoś niechcący omijałam Brzezińską), pomyślę o następnych pozycjach.
Magnis - 23 Lipca 2011, 17:10
No to ja upolowałem sobie :
Harlan Coben - Zachowaj spokój
Eugeniusz Dębski Najważniejszy dzień 111394 roku
Jerzy Edigey Strzały na dansingu
Unicorn - 24 Lipca 2011, 00:34
Ostatnio kupiłam Wojciecha Zembatego "Konie Pieśni" = na razie mnie nie wciąga, ale nie skreślam książki przed ostatnią stroną..
Homer - 24 Lipca 2011, 01:50
Homer napisał/a | Agi napisał/a |
|
W zasadzie to powinnaś Plewy na wietrze sobie nabyć, bo to jest zremasterowana i rozszerzona wersja tej książki. |
edit down:
To nie jest kolejna, tylko ta sama, ale przerobiona pod kątem dalszej całości. AB po wydaniu dwóch książek zmieniła wydawnictwo... wydała trzecią, po czym... cofnęła się i wydała dwie poprzednie w tym samym wydawnictwie, ale zremasterowane... Przy czym ta pierwsza faktycznie jest sporo zmieniona, ta druga już mniej... i po tych wszystkich zabiegach doczekaliśmy się w końcu finału i epickiego zamknięcia czwartą książką....
|
|
|