Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
terebka - 4 Stycznia 2011, 19:53
Zamówione:
Lwy Nemejskie Tomasz Semik
Droga ślepców Marek Dryjer
Wampir z M-3 Andrzej Pilipiuk
Czarny Wygon. Starzyzna Stefan Darda
bio - 4 Stycznia 2011, 22:29
A powody powyższego zamówienia ?
terebka - 4 Stycznia 2011, 22:47
Bo są.
bio - 4 Stycznia 2011, 23:33
Wszystko, co wydają jest. Odpowiedź niesatysfakcjonująca. Co najmniej.
terebka - 5 Stycznia 2011, 12:13
Słusznie. I nie wszystko nadaje się do zamawiania. Książkę Dardy kupiłem, bo jest kontynuacją pewnej opowieści, a ja bardzo bym się chciał dowiedzieć, co dalej. Pilipiuk może i niekoniecznie jest moim ulubionym pisarzem, ale tak jak lubię horrory w ich kanonicznej wersji, takiej która straszy, tak osobliwie akceptuję grozę prześmiewczą, czarny humor, jak zwał tak zwał. Wolę się z wampirów pośmiać, niż widzieć jak cierpią niewysłowione męki w bzdurnych emo-opowiastkach dla nastolatek. Z tego samego, powodu nabyłem zbiór mrocznych humoresek Semika. Jeśli zaś o książkę Dryjera chodzi. Ma dobre opinie wśród tych, którzy ją przeczytali, poza tym jestem świeżo po "Drodze" Cormaca McCarthy'ego, więc ciekawi mnie jedno z opowiadań Dryjera, które nawiązuje do tego dzieła.
To teraz ja z kolei chciałbym zapytać, czemu się zainteresowałeś przyświecającymi mym zakupom przyczynami.
mBiko - 5 Stycznia 2011, 12:19
W starym roku jeszcze:
Bułyczow - Przepaść bez dna
Brzezińska - Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny
Herbert/Anderson - Czerwie Diuny
Pucek - 5 Stycznia 2011, 13:22
mBiko, mam "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" 2002r, wyd. Runa. Czy Twój zakup to inne wydanie tej samej książki czy nowe opowiadania?
Witchma - 5 Stycznia 2011, 13:33
Pucek, to coś nowego, z tego co wiem.
dalambert - 5 Stycznia 2011, 16:08
Oksana Pankiejewa - Przekraczajac granice .
Za na mowa Kruka , jestem na130 stronie na jakies 580 - niezłe , dobrze się czyta.
ponieważ Wiedźmy Olgi Gromyko tez się bardzo dobrze "czytają" , a tłumaczka ta sama Marina Majarevskaya - to pytanie czy to tylko zasługa autorek, czy aby nie Mariny tez
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2011, 16:12
Ty pypciu jeden - przecież pisałem że ci przywiozę do poczytania... Zasługa Mariny główna jest taka że dobiera ten typ książek - lekkich, rozrywkowych, typowo odpoczynkowych. A że tłumaczy coraz lepiej? ćwiczenie czyni miszcza.
Agi - 5 Stycznia 2011, 16:44
dalambert napisał/a | a tłumaczka ta sama Marina Majarevskaya |
"Wiedźmę" tłumaczyła Makarewskaja, tak dla ścisłości.
Galopuję sobie raźno wraz z bohaterami przez drugi tom, dziś na pewno skończę.
dalambert - 5 Stycznia 2011, 17:02
Agi, Marinie nazwisko piszą raz z polska, raz angielska, ale to ta sama dziewczyna
Agi - 5 Stycznia 2011, 17:07
Owszem, raz piszą z polska, raz z angielska, a Ty po swojemu.
dalambert - 5 Stycznia 2011, 17:38
Agi, tyż piknie
shenra - 5 Stycznia 2011, 19:27
Domagalski Aksamitny dotyk nocy i Gniewny pomruk burzy oraz Glen Cook Księgi południa.
bio - 5 Stycznia 2011, 19:32
torebczański, co do dwóch pierwszych nie mam zastrzeżeń, acz nie cenię. Ale te dwa pozostałe naźwiska, to pewnie dałeś się wpuścić w maliniak. Jak i ja się dawałem nie raz. Wystarczy pośledzić, kim są wystawiający dobre opinie. Nawet rzetelny Merlin sobie z tym nie dał rady. Nigdy nie ufaj genialnym nowym.
terebka - 5 Stycznia 2011, 19:46
Jeśli chodzi Ci o Dryjera i Semika, bio, to nie jest tak, że szukam nowych objawień. Eksploruję właśnie poletko wydawnictwa Radwan, dokładniej zaś grządkę z horrorem. Razem z wymienionymi, nabyłem już cztery książki tego wydawnictwa. Nie wiem jeszcze jak to będzie z Dryjerem i Semikiem, ale muszę Ci powiedzieć, że jeden z wcześniejszych zakupów to był strzał bardzo blisko dziesiątki. Makabreski, Katarzyny Winters. Nieduży zbiorek złożony z trzech opowiadań. Niemalże zeszyt. Może przeczytasz, może nie - ja przeczytałem i nie żałuję wydanych kilkunastu PLN. Było warto.
mBiko - 6 Stycznia 2011, 13:29
Pucek, potwierdzam to, co napisała Witchma. Porównałem zawartość, to są inne teksty.
bio - 6 Stycznia 2011, 15:11
To może i spróbuję, choć bardzo obciąłem zakupy, bo z kilkuset pozycji z ostatnich trzech lat przeczytałem nie więcej niż 20%, a reszta to wyrzut sumienia( by nie rzec wyrzucona kasa), porastający kurzem.
Pucek - 7 Stycznia 2011, 20:39
mBiko, Witchma, dzięki za dobre wieści!
Iwan - 10 Stycznia 2011, 16:22
Wszystkie dźwięki tęczy Spinrad
Desant na Merkurego Bilenkin
Maska Kirke Kuttner
Przełom Bunsch
Zabawy kata O'Reilly
mBiko - 10 Stycznia 2011, 21:40
Sezon 2011 uważam za otwarty:
Stephenson - Cryptonomicon
Easy - 10 Stycznia 2011, 21:44
Kapuściński non-fiction Domosławskiego za 19 zeta i 50 groszy.
Loffciam takie okazje!
Adon - 11 Stycznia 2011, 14:56
Simon Tofield - Simon's Cat i Simon's Cat - Beyond the Fence
Hjortsberg - Falling Angel
Montgomerie - The folk tales of Scotland - The Well at the World's End and Other Stories
Jarvie - Scottish folk and fairy tales - from Burns to Buchan
Iwan - 12 Stycznia 2011, 21:51
Horror show Orbitowski
Projekt Stalin Adam Roberts
Magnis - 13 Stycznia 2011, 15:11
Stephen King Ostatni bastion Barta Dawesa
John Saul Rzeż niewiniątek
Jarosław Możdzioch Chłopiec z aluminiowym kubkiem w dłoni i inne opowiadania grozy
Peter Acroyd Sprzysiężenie Dominus
ketyow - 13 Stycznia 2011, 23:15
Świt 2250 Andre Norton
Stan zagrożenia Jacek Sawaszkiewicz
Ludzie i gwiazdy antologia
Homo determinatus Andrzej Zimniak
Ziuta - 14 Stycznia 2011, 15:32
Nakręcana dziewczyna. Pompa numer sześć Paola Bacigalupiego. Już zacząłem czytać. Tylko gratulować takiego debiutu. Mocne wejście w nowy rok i jedna z lepszych pozycji w UW.
shenra - 14 Stycznia 2011, 20:27
Nadchodzi Orbit.
Arya - 16 Stycznia 2011, 20:18
Wampir z M-3 Andrzeja Pilipiuka
|
|
|