Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Agi - 26 Listopada 2010, 19:41
Zamówiłam sobie:
Glen Cook:
- Kroniki Czarnej Kompanii. Czarna Kompania. Cień w ukryciu. Biała Róża
- Powrót Czarnej Kompanii
- Księgi Południa
Kir Bułyczow - Wielki Guslar wita
Olga Gromyko - Wiedźma opiekunka. Część 1
Antologia - Jedenaście pazurów
dalambert - 26 Listopada 2010, 19:55
Agi napisał/a | Olga Gromyko - Wiedźma opiekunka. Część 1 |
to trzeba OBIE części przeczytać , mnie się bardzo podobało/ Pierwsz "Wiedźma" tez/
Agi - 26 Listopada 2010, 19:57
dalambert, na SELKARZE mieli tylko pierwszą część, teraz przeszukuję propozycje GANDALFA, mają 20% promocji na fantastykę.
Agi - 26 Listopada 2010, 22:36
Niech mi ktoś zabierze kartę kredytową i tokena do konta.
Za chwilę przepuszczę wszystko co zarobiłam za harówkę przy wyborach.
Kolejne zakupy:
- Olga Gromyko WIEDŹMA OPIEKUNKA Część 2
- Marta Kisiel - Dożywocie
- Romuald Pawlak - Cabezano. Król karłów
- Terry Pratchett - PRAWDA
- Krzysztof Piskorski - Poczet dziwów miejskich
- Mirosława Sędzikowska - Eus, deus, kosmateus
- Mirosława Sędzikowska - GANDZIOLATKI. WIZYTA U WIEDŹMY.
- Steven Erikson - Krwawy trop
- Steven Erikson - Zdrowe zwłoki
Kruk Siwy - 27 Listopada 2010, 00:20
Ciekaw jestem co powiesz o dokonaniach Mirki.
Agi - 27 Listopada 2010, 04:29
Zamówiłam jej książki zachęcona Twoją opinią:
Kruk Siwy napisał/a | O! Mirka coś opublikowała. Super! |
Kruk Siwy - 27 Listopada 2010, 09:27
Mirka jest moją dobrą znajomą sprzed lat. Wraz z Kresem siedzieliśmy u niej w Chełmży gadając dnie i noce o pisaniu.
Warsztatowo była najlepsza z nas. Tylko... ona całe życie pisze o jednym temacie, obraca go jak złoty pieniądz. Poczytasz, zobaczysz. Niektóre jej teksty są bardzo urokliwe, niektóre tak brutalne że nie odważam się czytać ich drugi raz. Ale ciągle o tym samym.
Jeśli temat ci się spodoba - będziesz zadowolona, jeśli nie - jak nic alledrogo się kłania.
Muszę zacząć uważać na to co tu wygaduję. Lepiej późno niż później.
Agi - 27 Listopada 2010, 09:40
Kruku Siwy, nie przejmuj się, to tylko dwie książki.
Wolę kupować w księgarni, gdzie mam możliwość wziąć książkę do ręki, pozaglądać w kilka miejsc, poczytać fragmenty, ale z wielu powodów ostatnio jestem zdana na księgarnie internetowe, dlatego zasięgam Waszych opinii.
Kruk Siwy - 27 Listopada 2010, 09:50
Chciałem tylko powiedzieć, że są to książki niejednoznaczne. Ale może rzeczywiście przesadzam.
Natomiast właśnie dostrzegłem na twoim aviku pewną znajomą książkę. Hihi.
Agi - 27 Listopada 2010, 10:04
Kruk Siwy napisał/a | Chciałem tylko powiedzieć, że są to książki niejednoznaczne. |
Trochę poczytałam w innych miejscach o twórczości Sędzikowskiej, myślę, że nie będę narzekać.
Kruk Siwy napisał/a | Natomiast właśnie dostrzegłem na twoim aviku pewną znajomą książkę. |
Masz na myśli "Bogów przeklętych"?
Jak weźmiesz lupę, zobaczysz tam jeszcze "Sen o Złotym cesarstwie", "Kurierów galaktycznych szlaków" a nawet grzbiet "Królowej Alimor"
Kruk Siwy - 27 Listopada 2010, 10:16
O ile pamiętam królowa Alimor była piękną kobietą. Muszę sobie obejrzeć ten grzbiecik. Hihi
Po prostu Kruka Siwego Opera Omnia.
Rheged - 27 Listopada 2010, 14:52
Książki z tego miesiąca. Mało, bo powoli wysypują się już z półek. Muszę kupić nowe mieszkanie, żeby literatura miała gdzie mieszkać... Literatura i fajki, które również niebezpiecznie zaczynają panoszyć się obok tytoni...
"Moskwa-Pietuszki" Wieniedikt Jerofiejew - absolutna klasyka literatury pijackiej. Alkoholowa Biblia i przy okazji wielka podróż przez kaca. Autor to wybitny stylista i geniusz literacki. Ma słuch lepszy niż muzycy oraz odwagę większą niż teściowa względem małżonka swojej córeczki.
"Dawno, dawno temu i prawie naprawdę" Brygid Pasulka - opowieść o Krakowie, o polskich górach, o dwóch kobietach, którym życie nie szczędziło emocji. Autorka to Amerykanka polskiego pochodzenia, która zadała sobie trud zrozumienia Polski i Polaków. Nie powiem, odnajdywałem i siebie w tym wszystkim. Szczerze polecam.
"Trzeci świat" Maciej Guzek - wreszcie dorwałem i przeczytałem. Powieść schematyczna, odgrzewana, dosyć prosta w założeniach, ale jej moc tkwi w ewolucji głównego bohatera. To bardzo mocna strona tej książki. Im dalej w las, tym bardziej smakuje.
"Rozbitek" Chuck Palahniuk - moja trzecia książka tego pisarza. Mam do niego słabość, nawet jeśli napisze coś słabszego i tak nie jestem w stanie ocenić tego negatywnie, ale dopatruję się samych pozytywów. Tak jest i w tym przypadku, chociaż znacznie mniej brawurowa i odkrywcza to powieść niż "Fight Club", który ubóstwiam.
mBiko - 27 Listopada 2010, 17:40
Piekara - Ja, inkwizytor. Dotyk zła
Pawlak - Cabezano. Król karłów
shenra - 28 Listopada 2010, 12:52
Darek Domagalski Delikatne uderzenie pioruna
Marta Kisiel Dożywocie
Magnis - 28 Listopada 2010, 16:27
Nabyte :
Jasper Kent Dwunastu Trzynaście lat póżniej
J. A. Lindqvist Ludzka przystań
Olga Łarionowa Wróć do swego Stora
Theodore Sturgeon Klucz do zapory
Ladislav Fuks Palacz zwłok
Adon - 28 Listopada 2010, 19:14
zamówione:
Strugaccy - Bajka o trójce
Howard - Bramy imperium
mBiko - 28 Listopada 2010, 20:13
Pratchett - Wolni Ciutludzie.
Błotny - Wergeld królów.
ilcattivo13 - 29 Listopada 2010, 10:30
mBiko napisał/a | Pratchett - Wolni Ciutludzie. |
azaliż pękłeś?
Iwan - 29 Listopada 2010, 17:25
100 postaci, które miały największy wpływ na dzieje ludzkości
100 najwybitniejszych uczonych wszech czasów
Muzyka sfer. O muzyce, nauce i naturalnym porządku wszechświata - Jamie James
mBiko - 29 Listopada 2010, 20:29
ilcattivo, sam se zaliż.
Pękłem, pękłem.
shenra - 30 Listopada 2010, 17:31
M i S Diaczenko Vita Nostra i Rytuał
J H White Miecz dla króla
M Heitz Ritus
Iwan - 1 Grudnia 2010, 12:17
Wir pamięci Wnuk-Lipiński
Opowieści tajemnicze Turgieniew
Stormbringer - 2 Grudnia 2010, 09:55
Korzystając z Dnia Darmowej Dostawy dopadłem Palimpsest Valente i Maszynę różnicową - na dodatek z całkiem przyjemnymi rabatami.
Agi - 2 Grudnia 2010, 12:42
Z kolekcji "Najsłynniejszych powieści historycznych" dostałam wczoraj kolejne dwa tomy.
Każda przesyłka jest niespodzianką, bo na stronie wydawnictwa nie ma żadnego spisu, ani tego co się ukazało, ani tego co ma się ukazać.
Nazwa kolekcji "Najsłynniejsze powieści historyczne" też nie do końca jest adekwatna, ponieważ wiele z prezentowanych pozycji jest mi zupełnie nieznane, a powieści historyczne czytam "od zawsze".
Wczorajsza paczka zawierała:
- Jankes na dworze króla Artura - Mark Twain
- Towarzysze milczenia t. 1 - Paul Feval
Ciekawe co będzie za miesiąc?
Godzilla - 2 Grudnia 2010, 12:54
Nie ma rady - zrezygnowałam z kolekcji. Nie mam ani odrobiny miejsca w domu. Tak że mogę podziwiać na odległość.
Agi - 2 Grudnia 2010, 14:00
Ostatnie nabytki są oznaczone numerami 52 i 53, a skoro Fevala jest pierwszy tom, jeszcze trochę będzie.
Mnie też już miejsca brakuje, ale mam obiecany nowy regał.
Godzilla - 2 Grudnia 2010, 14:05
Ja już nigdzie nowego mebla nie wcisnę. Mogę najwyżej rozstać się z mniej lubianymi nabytkami, i tak czasem robię.
Adon - 2 Grudnia 2010, 14:52
zamówione:
King - Czwarta po północy
Zelzany, Randall - Ilustrowany przewodnik po zamku Amber
Fidel-F2 - 4 Grudnia 2010, 07:20
Król z żelaza - Druon
Magnis - 4 Grudnia 2010, 16:05
C.J. Cherryh Brama wygnania czyli mam już wszystkie części cyklu
|
|
|