To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Hubert - 5 Października 2010, 21:10

ilcattivo13 napisał/a
Erikson Pył snów t. 1 i 2

Dobijajcie mnie, pewnie :evil:
Ostatnio wyhaczyłem wreszcie aukcję z pierwszym tomem wspomnienia lodu, ale cena sięga niebios. :roll:

ilcattivo13 - 6 Października 2010, 09:07

nureczka napisał/a
A ja mam z aautografem. Dostałam od organiztorów w nagrodę za wygłosznie pogadanek na Euroconie. :D

<pokazuje język>

Wojtek Kaczor - 6 Października 2010, 09:18

Ostatnio nabyte Kołodziejczak - Kolory sztandarów oraz Joanny Chmielewskiej - Zbieg Okoliczności
ilcattivo13 - 6 Października 2010, 19:40

doszła druga paczuszka, ze "starociami": Parnickiego "Aecjusz. Ostatni Rzymianin" i "Śmierć Aecjusza", tom opowiadań "Rafa Trzech Szkieletów" i drugi tom opowiadań barbarzyńskich - "Barbarzyńcy II" (Carter, Norton, Saberhagen, Anderson i Housman).

Do tego dorwałem w antku-wariacie "Nieznane przygody Mikołajka" i "Opowiadanie obrazem" Bruce'a Blocka (jak książkę polecają tacy fachowcy jak prof. Woźniak czy Józef Gębski, to wstyd nie znać pozycji).

Ozzborn - 6 Października 2010, 19:51

Kurde, okienka mnie zrujnują. No bo co tu robić na okienku? Najpierw na kebab, a potem do Dedalusa ;P:

Umberto Eco - O Bilbiotece
Kurt Vonnegut:
- Sinobrody
- Galapagos
- Śniadanie Mistrzów

i z ciekawości "zawodowej" Nadżib Mahfuz - Złodziej i Psy

Godzilla - 6 Października 2010, 19:52

No, to coś nowego. Mahfuza mam "Opowieści Starego Kairu".
Ozzborn - 6 Października 2010, 20:07

Nowego jak nowego z 61 roku, więc chyba tylko odrobinę późniejsze. Wikipedia coś kręci, bo podaje w tekście Opowieści Starego Kairu, ale w bibliografii nie wymienia :shock:
Godzilla - 6 Października 2010, 20:10

To był pierwszy tom trylogii, wiem że Kozłowska (chyba) przetłumaczyła jeszcze przynajmniej drugi, ale zdaje się nie został wydany. Po arabsku nazywało się to "Bejna l-Qasrayni", o ile pamiętam. Przyjemnie się to czytało, choć lektura bardziej babska.
Ozzborn - 6 Października 2010, 20:14

A no to jest pod hasłem Trylogia Kairska, acz bez daty.
Moja koleżanka jak zobaczyła, że kupiłem - to stwierdziła, że czytała i beznadziejne... ale ona jest feministką, więc jej nie ufam ;)

Witchma - 6 Października 2010, 20:15

Ej, jeśli feministka mówi, że beznadziejne, to musi być naprawdę dobra książka :D
Arya - 7 Października 2010, 20:22

Fryne Hetera Jabłońskiego
mBiko - 10 Października 2010, 21:48

Holt - Śniło ci się
Šlechta - Projekt Berserker
Pankiejewa - Przekraczając granice

terebka - 11 Października 2010, 11:57

Zamówione, niedługo dotrą:

1. Wergeld królów - Jarosława Błotnego
2. Opowieści z meekhańskiego pogranicza - Północ - Południe - Roberta M. Wegnera
3. Kiedy Bóg zasypia - Rafała Dębskiego
4. Xiao Long. Biały tygrys - Dawida Juraszka

czyli w większej mierze klasyka niż nowości

Witchma - 11 Października 2010, 12:32

Słownik stopni i rang. To też książka :)
mBiko - 11 Października 2010, 18:19

Aldiss -Malacjański gobelin
White - Sektor dwunasty
White - Gwiezdny terapeuta

xan4 - 11 Października 2010, 18:25

Dziecię boże , Cormac McCarthy
Jeszcze nie zginęła , Antologia
Kroniki Amberu. Tom 2 , Roger Zelazny
Krwawy południk , Cormac McCarthy
W poszukiwaniu Jake`a i inne opowiadania , China Mieville
Wieczny Grunwald. Powieść zza końca czasów , Szczepan Twardoch

Ozzborn - 12 Października 2010, 17:59

wreszcie przyszedł! :D świeżutki pachnący W-Z :mrgreen:
a z nim, Big Sleep; Farewell my Lovely i High Window Chandlera, dwa najnowsze tomy Koziorożca
oraz dla kolegi coś o jidisz i Selfish Gene Dawkinsa
Teraz trzeba tylko przez miesiąc jeść chleb smarowany.... nożem i się wyrówna ;P:

terebka - 14 Października 2010, 23:34

terebka napisał/a
Zamówione, niedługo dotrą:

1. Wergeld królów - Jarosława Błotnego
2. Opowieści z meekhańskiego pogranicza - Północ - Południe - Roberta M. Wegnera
3. Kiedy Bóg zasypia - Rafała Dębskiego
4. Xiao Long. Biały tygrys - Dawida Juraszka

czyli w większej mierze klasyka niż nowości

Dotarły :D

mBiko - 15 Października 2010, 14:45

Światy braci Strugackich: Czas uczniów
Arya - 15 Października 2010, 16:38

Jeszcze nie zginęła
ilcattivo13 - 15 Października 2010, 21:37

Zelazny "Mróz i ogień" i Dukaj "W kraju niewiernych". Widziałem też pokaźny stosik (ze dwadzieścia tytułów) książek Dicka, ale część mam, część to różne zbiory nierzadko dublujących się opowiadań, a i nie chciałbym jednorazowo zostawiać w antku-wariacie prawie 300 pln... Zwłaszcza, że już w tym miesiącu wydałem tyle na "booksy".
mBiko - 17 Października 2010, 14:38

Bradbury - Ilustrowany człowiek i inne opowiadania
Hoob - 17 Października 2010, 15:02

Ozzborn napisał/a
urde, okienka mnie zrujnują. No bo co tu robić na okienku? Najpierw na kebab, a potem do Dedalusa ;P:

No tak, ostatnio po wykładach też wykupiłem cały pakiet Vonneguta. I tak tak zaraz przy wejściu leży zachęcająco... To specjalnie założona pułapka na Grodzkiej. Radzę uważać.

Adon - 20 Października 2010, 11:57

Maska Śmierci - Opowieści niezwykłe t. 1 i 2
Pratchett - Dywan
Łoziński - Prawem i lewem
Łoziński - Życie polskie w dawnych wiekach

i jeszcze zamówione:
Pratchett - Humor i mądrość Świata Dysku
Czarny Pająk - antologia niemieckich opowiadań grozy

to mały plon wizyty w Polsce. :)

Witchma - 20 Października 2010, 12:03

Monachium George Jonas
Iwan - 20 Października 2010, 13:26

Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Wschód - Zachód Wegner
Graf Zero Gibson
Zakazana wiedza Donaldson
Człowiek w Labiryncie Silverberg
Czas Kalibana Williams
Historia Twojego Życia Chiang
Planeta wygnania Le Guin
Conan obieżyświat Howard, Carter, de Camp
Sześć barw grozy Siewierski

ilcattivo13 - 20 Października 2010, 20:02

Adon - daruj sobie pozycję: "Pratchett - Humor i mądrość Świata Dysku" - facet, który robił tę kompilację powyrywał na chybił trafił kawałki z "dyskowych" książek, bez składu i ładu, a co gorsza, ani nie są to najlepsze fragmenty, ani najweselsze czy najmądrzejsze...

Po robocie biegiem zasuwałem do banku, żeby wpłacić kasę i tak jakoś niechcący wlazłem do jednego antka-wariata. A potem do drugiego i trzeciego. Chyba ktoś wyprzedaje kolekcję, to pojawiło się sporo staroci, w tym jakaś 1/3 Koła Czasu Jordana. Ale okazałem się "najprawdziwskim" twardzielem, bo kupiłem tylko tyle, ile do plecaka się zmieściło. Jordana olałem, książki były mocno podniszczone, no i żeby choć połowa cyklu była...

Za to machnąłem sobie: ładnie i na "twardo" wydaną "Monachomachię" I. Krasickiego (z ilustracjami imć Unichowskiego, Glena Cooka cztery tomy (z siedmiu) cyklu Imperium Grozy (1, 3, 4 i 5), "Holistyczną agencję detektywistyczną..." Douglasa Adamsa, Madzikowy "Fiolet" i "Samotność anioła zagłady" jakiegoś bliżej nieznanego (bo się na konwentach nie pojawia :twisted: ) autora.

A do banku wpłaciłem stówkę mniej :wink:

Adon - 20 Października 2010, 20:16

ilcattivo13 napisał/a
Adon - daruj sobie pozycję: Pratchett - Humor i mądrość Świata Dysku - facet, który robił tę kompilację powyrywał na chybił trafił kawałki z dyskowych książek, bez składu i ładu, a co gorsza, ani nie są to najlepsze fragmenty, ani najweselsze czy najmądrzejsze...

Pożałuję moich 20 złotych?

ilcattivo13 - 20 Października 2010, 20:20

Jeśli masz książki ze Świata Dysku, to raczej tak :| Chyba, że kompletujesz absolutnie wszystko, co z Dyskiem związane...

Mogłeś sprawdzić, co pisaliśmy o tej książce parę miesięcy temu w kąciku Pratchetta :wink:

mBiko - 20 Października 2010, 20:47

Trochę mnie pociesza, że nie tylko ja kwalifikuję się do leczenia.

Partner forum