Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Zgaga - 25 Lipca 2010, 15:26
Starorzecza Antoniego Kroha. Niefantastycznie, ale...
Wcześniej czytałam jego Sklep potrzeb kulturalnych - wspomnienia o dzieciństwie na Podhalu. Piękne. Mnóstwo anegdotek. Chociażby o pewnej warszawskiej pańci, która, aby jej syn mógł się bawić z innym dziećmi, narysowała mu na kalesonach parzenice. Nie trzeba chyba dodawać, że dzieciak miał przekichane.
Virgo C. - 26 Lipca 2010, 08:30
rybieudka napisał/a | Ale czytałem tylko pierwszy tom... no i cóż... fatalnie nie jest |
Czytałem dwa pierwsze i jest fatalnie. Co prawda dokładnych przykładów Ci nie podam bo to lata temu było (wybrałem na nagrodę za zakończenie podstawówki), a egzemplarz u rodziców ale Wolanie to do tej pory mi się śnią po nocach
Przywiezione z Avangardy
Hotel Wieczność Szydy
Antarktyka Robinsona
Serca, dłonie, głosy McDonalda
Władcy podziemi Lumley
Gwiazdy moim przeznaczeniem Bester
Kwarantana Egan
Głupcy Pat Cadigan
Trylogia Fizjonomisty Forda
ketyow - 26 Lipca 2010, 08:50
Ja musiałem na piwo zostawić pieniądze niestety, ale zanabyłem wreszcie Fiasko Lema i przy okazji (za 6 zł czyli cenę piwa) Planetę Małp Boulle'a.
rybieudka - 26 Lipca 2010, 10:24
Virgo C. napisał/a | ale Wolanie to do tej pory mi się śnią po nocach |
A ja rozumiem ideę takiego tłumaczenia. Choć może faktycznie niezbyt ono fortunne, ale mi tam w sumie nie przeszkadzało. Za to kilka pomysłów mi się podobało nawet bardzo (np. "hermetyk" zamiast "filtrfrak"). Dlatego się długo nie zastanawiałem, gdy do tomu pierwszego mogłem za skromną kasę dokupić resztę cyklu akurat w tym tłumaczeniu. Jak się zabiorę to napiszę czy faktycznie tak boli;)
Virgo C. napisał/a | Władcy podziemi Lumley |
A to nie wyszło potem pod tytułem Kretochłony?
http://baza.fantasta.pl/ksiazka.php?id=3888
ano właśnie... wyszło:) Fajna książka. Zresztą mi się cały cykl Tyus Crow podobał, ale 1 tom chyba najbardziej.
Witchma - 26 Lipca 2010, 13:33
Dostałam Ostrze Rafała Kotomskiego. Czyli można mi dać książkę, której jeszcze nie mam
Gwynhwar - 26 Lipca 2010, 15:07
Władysław Jan Grabski Saga o Jarlu Broniszu
To straszne, że była na dworcu. A ja na nią polowałam od ło cho cho cho... I poszła na nią część kasy na Woodstock i teraz będę głodować o.o'
Ozzborn - 26 Lipca 2010, 15:15
z prenumerajtą przyszedł Biały tygrys - Gucia oraz Bogowie Przeklęci - Kruczyska
rybieudka - 26 Lipca 2010, 15:28
Zakliknąłem w przycisk nabywający pt. "kup teraz" i już się cieszę na myśl, że za dni kilka moje oczy będzie cieszyć Gra o tron (w końcu trzeba zaległości ponadrabiać;) )
Hubert - 26 Lipca 2010, 19:02
Opowieści jakieś-tam Poego
Galeria dla Dorosłych Kresa. Znam tylko połowę felietonów, więc spoko.
ketyow - 26 Lipca 2010, 22:24
Wolanie? Na Boga, hermetyk zamiast FILTRFRAKA? Toż to już tak kultowe, że chwała, że nie miałem okazji w nowej wersji tego czytać
Godzilla - 26 Lipca 2010, 22:27
Prawda, i nie czytałam innego tłumaczenia. Ale to słowo zawsze zgrzytało w zębach. Fatalnie się je mówi. Hermetyk też mi się nie podoba, choć z innych przyczyn.
Matrim - 26 Lipca 2010, 22:34
Gwynhwar napisał/a | Władysław Jan Grabski Saga o Jarlu Broniszu
To straszne, że była na dworcu. A ja na nią polowałam od ło cho cho cho... I poszła na nią część kasy na Woodstock i teraz będę głodować o.o' |
Ja swój egzemplarz znalazłem na wyprzedaży w bibliotece w Katowicach - kosztował mnie całe dwa złote
Gwynhwar - 26 Lipca 2010, 22:38
Moja zabrała 25 złotówek w taniej księgarni...
Trzy razy brałam ją z półki i odnosiłam z powrotem
mBiko - 26 Lipca 2010, 22:48
Odebrałem nabyte wcześniej:
Card - Badacze czasu
Card - Cień Hegemona
Harrison - Stalowy szczur śpiewa bluesa
Hobb - Złocisty błazen
Morressy- Kedrigen i wilkołaki
ketyow napisał/a | i przy okazji (za 6 zł czyli cenę piwa) Planetę Małp Boulle'a |
No!
Hubert - 26 Lipca 2010, 23:20
ketyow, cóż Pan zrobisz?...
Adon - 26 Lipca 2010, 23:34
Sosnechristo napisał/a | Opowieści jakieś-tam Poego |
Nie mogę, jakoś mnie to rozbroiło.
Kruk Siwy - 26 Lipca 2010, 23:40
Za avangardowe szelągi: Andreasa Eschbacha BILION DOLARÓW. Grube, zupełnie nie wiem co to ani co to warte. Się zobaczy.
Hubert - 27 Lipca 2010, 10:44
A właśnie, Kruk Siwy mi przypomniał. Za te właśnie szelągi: Conan z Cimerii Howarda.
Ozzborn - 27 Lipca 2010, 12:33
Cytat | Władysław Jan Grabski Saga o Jarlu Broniszu |
Tylko nie zaczytuj się za bardzo - mama mojego kolegi tak się zaczytała, przed jego urodzeniem, że mam teraz kolegę imieniem Bronisz... serio.
Hubert - 27 Lipca 2010, 12:39
Znajomy uczynił swe dziecię Maciejem Geraltem.*
Choć pierwszego imienia nie jestem pewien.
nimfa bagienna - 27 Lipca 2010, 13:02
Taaaa. A Harley Józef Xxxxxsiński jak wam się podoba?
NURS - 27 Lipca 2010, 13:38
Cynk dla wszystkich z okolic katowic - w Imago ktoś zostawił cała swoją biblioteczke. wiele staroci w idealnym stanie, ceny do 7 zeta. Nic tylko uzupełniać zapasy.
Arya - 29 Lipca 2010, 10:08
Dostałam od koleżanki Księgowir Riordana i Złodzieja pioruna Glennona. Mam nadzieję że da się to w miarę miło przeczytać
Fidel-F2 - 29 Lipca 2010, 23:45
Gwynhwar napisał/a | Władysław Jan Grabski Saga o Jarlu Broniszu | przecież tego pełno na allegro
xan4 - 31 Lipca 2010, 09:11
Jakiś potwór tu nadchodzi - Ray Bradbury
Galeria dla dorosłych - Feliks W. Kres
mBiko - 31 Lipca 2010, 17:07
Simmons - Pieśń bogini Kali
Cherrych - Forteca w źrenicy czasu
Adashi - 1 Sierpnia 2010, 13:02
Marcin Przybyłek - Sprzedawcy lokomotyw
Siergiej Łukjanienko - Fałszywe lustra
Neal Stephenson - Zamęt (tom II)
Andrzej Sapkowski - Żmija
Ziuta - 1 Sierpnia 2010, 13:10