To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Stormbringer - 24 Kwietnia 2010, 12:34

Empikowo:
Zoroaster. Gwiazdy umierają w milczeniu - RD
Ilustrowany człowiek i inne opowiadania - Bradbury
Dom dzienny, dom nocny - Tokarczuk

mBiko - 24 Kwietnia 2010, 18:22

Skalska - Eremanta
Małecki - Zaksięgowani

i z zupełnie innej beczki - Ptasie ostoje

Ciekawostka:
pomimo przynależności do serii "Fantastyka z plusem", "Eremanta" nie zasłużyła w Empiku na miejsce na regale obok innych pozycji fantastycznych.

Witchma - 24 Kwietnia 2010, 18:23

A gdzie w takim razie znalazłeś tę książkę?
Ellaine - 24 Kwietnia 2010, 20:20

Empik rzucił miłą promocją, to chętnie skorzystałam:
A. Przechrzta, Wilczy Legion.
T. Pratchett, Niewidoczni Akademicy.

(a trzecia: J. Chmielewska, Porwanie; ale ta książka to nie dla mnie - prezent dla siostry)

mBiko - 25 Kwietnia 2010, 20:08

Witchma, wiedziony kobiecą intuicją zajrzałem na półki z literaturą polską.
Witchma - 25 Kwietnia 2010, 20:12

mBiko, uff, dobrze, że nie w zagranicznej :D
mBiko - 25 Kwietnia 2010, 20:26

W zagranicznej fantastyce stał "Dziki mesjasz" Dabliu. Za to "Głową w mur" stało z polską.
Witchma - 25 Kwietnia 2010, 20:31

mBiko, to dla czytelników lubiących łamigłówki :D
mBiko - 25 Kwietnia 2010, 21:33

Czasami narzekam na lekki rozgardiasz w "Gratce" na Piotrkowskiej, ale to co wyprawiają w Empikach woła o pomstę do nieba.
ilcattivo13 - 26 Kwietnia 2010, 18:12

Kolejne dwie paczuszki od Empiku: Mortka i jego "Ragnarok..." x2, "Metro 2033" i Kresa "Północna granica", "Król bezmiarów" i "Grombelardzka legenda 1".

Jutro pewnie kolejne trzy paczki dojdą :D

Adon - 26 Kwietnia 2010, 20:20

Wygrałem w konkursie "Słodka jak krew" Petry Neomillnerovej. Mam nadzieję, że czeskie wampiry nie mają nic wspólnego z klimatami "Zmierzchu".
nimfa bagienna - 26 Kwietnia 2010, 20:28

Nie mają.
Interesuje je prawie wyłącznie prucie flaków (cudzych), imprezy i bzykanie. :mrgreen:

Adon - 26 Kwietnia 2010, 20:31

No, to już nie zapowiada się źle. :mrgreen:
nimfa bagienna - 26 Kwietnia 2010, 20:32

I chyba jeszcze ćpanie, z tego, co pamiętam.
Adon - 26 Kwietnia 2010, 21:06

Naćpane wampiry mówiące po czesku, wywlekające flaki na imprezie i bzzzzzzzyczące. Czegóż chcieć więcej? :lol:
Zgaga - 27 Kwietnia 2010, 17:52

ilcattivo13, ciekawe, jak Ci się Metro 2033 spodoba?
ilcattivo13 - 27 Kwietnia 2010, 18:14

mam jeszcze przed sobą dwa tomy "Myta Ogarów" Eriksona, a w międzyczasie pewnie wyjdą kolejne dwa (maj- czerwiec bodajże), potem będzie Pratchett i NURS i główną część Posleenu J. Ringo właśnie skompletowałem (niektóre tomy czekały ponad dwa lata) ale przed Avą może się wyrobię :D
Deldongo - 28 Kwietnia 2010, 09:34

Virgo C. napisał/a
Ozzborn napisał/a
Gratulacje - jedna z najlepszych książek jakie czytałem!

Mam nadzieje że lepsza niż Rozmowa w Katedrze, nad którą się już niemal tydzień biedze i jestem ciągle na 31 stronie. A takie Miasto i psy to niemal w jeden dzień przeczytałem.

Jak widać, każdy Llosę odbiera inaczej. Dla mnie zdecydowanie najlepszy był "Pantaleon i wizytantki". Tymczasem "Miasto i psy" mnie zmęczyło, a "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" (znane mi z radia) odebrałem jako trochę płytkie. Cóż, de gustibus...

czamataja - 28 Kwietnia 2010, 10:06

Deldongo napisał/a

Jak widać, każdy Llosę odbiera inaczej. Dla mnie zdecydowanie najlepszy był Pantaleon i wizytantki. Tymczasem Miasto i psy mnie zmęczyło, a Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki (znane mi z radia) odebrałem jako trochę płytkie. Cóż, de gustibus...

Przeczytałam i Pantaleon i Szelmostwa. To drugie znacznie lepiej i szybciej mi się czytało. Obie pozycje były dobre. Po lekturze stwierdziłam, że biorę wszystko inne bez pytania. Nabyłam więc: Pochwałę macochy i Zeszyty don Rigoberta. Teraz czekają na swoją kolej. Gdzieś w oddali woła mnie jeszcze Kto zabił Palomina Molero :wink:

Ozzborn - 28 Kwietnia 2010, 11:16

Pantaleon był niezły, ale Szelmostwa podobały mi się znacznie bardziej i absolutnie się nie zgodzę, że płytkie. Macocha i Rigoberto to jest niezła perwercha ;) a Palomino jakoś mnie nie porwał choć przyznaję, że nie najgorszy. Oprócz wymienionych czytałem jeszcze Litumę w Andach i to była straaaszna nuuuuda. Jedyny pozytyw z tej książki to obraz wyraźnego podziału kulturalno społecznego Peru w zależności od krainy (costa, sierra i selva).
czamataja - 28 Kwietnia 2010, 12:45

Ozzborn napisał/a
Macocha i Rigoberto to jest niezła perwercha ;)

Tak też coś mi się obiło o uszy. Będzie ciekawie :twisted:

Cały czas mam wrażenie, że mam za mało i przeczytałam za mało. Całe szczęście wypłata już tuż tuż :wink:

Iwan - 28 Kwietnia 2010, 14:21

Lotnik - Eoin Colfer - wygrana
Arya - 28 Kwietnia 2010, 17:10

Trzynastu apostołów -Dean Koontz
mBiko - 28 Kwietnia 2010, 19:50

T.Markowski - Umrzeć, by nie zginąć
Stało się jutro 9 - Kwiaty Albarosy
Stało się jutro 17 - Instar Omnium

Kruk Siwy - 28 Kwietnia 2010, 20:04

He he. To kiedy zaczynasz polowanie na yeti? Znaczy na Dzieci Hldora?
mBiko - 28 Kwietnia 2010, 20:16

Polecę cytatem:

Cytat
Pfff

czamataja - 28 Kwietnia 2010, 20:58

Kruk Siwy napisał/a
He he. To kiedy zaczynasz polowanie na yeti? Znaczy na Dzieci Hldora?

Taaak. Coś mi to przypomina. Jakby to było lata świetlne temu ;P:

Ile razy mam powtarzać, on tej części nie napisał :twisted:

gorat - 28 Kwietnia 2010, 21:24

Ooo, Kruk ma ofiarę swej ironii! No fakt, to drapieżne ptaszysko...
ilcattivo13 - 28 Kwietnia 2010, 23:08

ostatnie "czypaczki" z Empiku: NURSa "Toy Land", Mortki "Ostatnia saga", "Świt po bitwie", Pratchetta "Niewidoczni akademicy" i Kresa "Porzucone królestwo", "Tarcza Szerni 1", "Grombelardzka legenda 2", "Pani dobrego znaku 1 i 2".

Fajnie jest mieć na półce kompletną twórczość pewnych panów :D

Adanedhel - 29 Kwietnia 2010, 12:27

Nie wytrzymałem.
Cherie Priest - Boneshaker. Pewnie zanim w Polsce się ukaże minie trochę czasu.

Partner forum