Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
mawete - 2 Stycznia 2007, 10:46
Mieszko Zagańczyk "Czarna Ikona, t.1" (Fabryka Słów) - Dobra książka, co prawda fantastyki niewiele, ale doskonale się czyta. Autor nie ustrzegł się kilku błędów - niedociągnięć logicznych, ale mają one niewielki wpływ na sytuację.
EuGeniusz Dębski "Wydrwiząb" (Fabryka Słów) - Rozczarował mnie ten zbiór opowiadań - wszystkie już kiedyś czytałem. Wygląda na to, że wydawca chce wyciągnąć kasę od czytelników. Sugeruję przed zakupem przeczytać dokładnie spis treści.
"Niech żyje Polska, Hura! t.1" (Fabryka Słów) - zbiór opowiadań - Grzędowicz, Baryłka, Studniarek, Komuda, Drewnowski, Żółtowska, Kres, Sędzikowska, Atmański, Kołodziejczak. Wysoki poziom, opowiadania praktycznie niepowiązane ze sobą. Większości nie czytałem wcześniej, jedynie Kres dał stare opowiadanie. Warto kupić.
Fidel: nie chcesz Pasikowskiego sprzedać?
Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 10:55
nie bardzo, zwłaszcza, że tanio kupiłem a na allegro chodzi od 50 do 120 zł
szczerze mówiąc nie wiem skad taka cena
hjeniu - 2 Stycznia 2007, 11:02
Muszę chyba znaleźć swój egzemplarz bo mi gdzieś zaginął w trakcie remontu. Taki biały kruk nie powinien się poniewierać po kartonach
Kruk Siwy - 2 Stycznia 2007, 11:04
I ja nie wiem. Sprzedawałem to kiedyś - pracując w księgarni - i nie byłem w stanie tego strawić.
mawete - 2 Stycznia 2007, 11:16
Ja swój komuś pożyczyłem... ktoś się nie bał i...
hjeniu - 2 Stycznia 2007, 11:19
Kruku trzeba było zostawić sobie kartonik, teraz byś łoił niezłą kasę
Kruk Siwy - 2 Stycznia 2007, 11:26
Ba!
Zdarłbym z mawete ostatnią skórę...
mawete - 2 Stycznia 2007, 12:55
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 13:24
mawete spokojnie wyciągnąłby z szafy skórę przedostatnią, a później kałacha...
Nexus - 2 Stycznia 2007, 13:27
mawete skóry nie potrzebuje
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 13:31
Sugerujesz, że - pardon - wystarczą mu same flaki?
mawete - 2 Stycznia 2007, 13:38
Szuje i spamerzy....
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 13:56
mawete:
Cytat | Szuje i spamerzy.... |
Dodaj jeszcze: szarlatani
Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 13:58
i cykliści dla pewności bo że żydzi to wiadomo bez mówienia
gorat - 2 Stycznia 2007, 14:18
Cicho!
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 14:26
Okrutnyś, Herod... pardon, Moderatorze Goracie!
Ontopicznie, żeby nie było, że ta powyższa uwaga jest naruszeniem regulaminu, melduję, że nabyłem drogą dostania pod choinkę iście fantastyczny ceramik "Mity, rytuały i polityka Inków". Dlaczego ja go nie miałem podczas pisania "Innych okrętów"? Upadłem z wrażenia, widąc rozdziały w rodzaju "Schrystianizowana mitologia inkaska"!
Rafał - 2 Stycznia 2007, 14:29
Skądżeś to wynalazł? Powiadasz, że gdzie takie choinki rosną? Idzie to jakoś gdzieś nabyć?
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 14:39
Wynaleźli to moi przyjaciele, ja tylko dostałem
Idzie nabyć, bo to PIW wydał. To jest Jan Szemiński, Mariusz Ziółkowski "Mity, rytuały i polityka Inków", PIW 2006 (duży ceram), cena okładkowa 55 zł za 360 str (format A4, kolory, tabele, wiadomo).
Najważniejsza rzecz: na ile umiem ocenić tę tematykę, jest to pozycja wprost fenomenalna merytorycznie
Rafał - 2 Stycznia 2007, 14:45
kap, kap, kap,
Zabieraj to stąd bo całe oślinię. Spadam szukać.
A propos. Spotkałeś się z czymś konkretnym na temat Afryki w wiadomym kontekście? Coś z czego czerpał np.Ben Okri w "Drodze bez dna"?
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 14:53
Nigdy nie czytałem nic tego autora, nie wiem, więc jaki jest kontekst no i o jaką Afrykę chodzi?
Mnie ostatnio zainteresował ceram o Wandalach w Afryce, ale na razie go nie kupiłem
Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 16:03
Silverberg - Długa droga do domu
w sumie to nie mam pojęcia co to jest, nabyte z przypadku.
oraz
Kurierzy galaktycznych szlaków mało znanego autora
hjeniu - 2 Stycznia 2007, 18:37
Kurierzy galaktycznych szlaków - pierwsze słyszę
Ziemniak - 2 Stycznia 2007, 19:18
Nooo - ciekawe kto też popeł... ee napisał coś takiego
gorat - 2 Stycznia 2007, 20:55
Samobójcy
Tak ostatnio zaczęliście - kto by co chciał. No to dodam, że szukam czegoś o starożytnej Nubii. Głównie dzieje polityczne, w mniejszym stopniu kultura czy społeczeństwo.
Romek P. - 2 Stycznia 2007, 21:03
Widziałem coś takiego z rok temu, choć nie pamietam autora ani tytułu. Rzecz o polityce w Egipcie, ale startująca od tego państwa nubijskiego, z którego się Egipt właściwie (w sensie politycznym) urodził. Coś w tę stronę. I to była nowość.
Myślę, że po kluczu słów można tę ksiażkę odnaleźć w sieci.
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 10:53
Fidel-F2, hjeniu, Ziemniak, tak to już jest czasami. Wystarczy że przeczytam czyjegoś posta i już go nie lubię...
Wymyślę jakiś ceremoniał dla wyjątkowo ubogich duchem, smakiem (literackim) i umysłem.
Hihihihii
Pewne znane wydawnictwo proponowało temu nieznanemu pisarzowi wznowienie onego dzieła. Kategorycznie odmówił Dziwak, nie?
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 10:55
Znaczy, że taka kicha? Kupiłem, żeby Ci zrobić przyjemność.
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:01
Fidel-F2, kocham Cię jak brata. I jak brata utopiłbym w łyżce wody... Powieść jest przyzwoita. Tyle że realia się mocno zestarzały i warsztat niestety też. Gdybym chciał wznawiać - wymagałoby to dużo roboty. Co uchodzi dwudziestoparolatkowi to nie facetowi kiele pięćdziesątki, który już zapisał te swoje 10 ooo stron.
Zrobiłeś mi przyjemność.
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 11:40
BTW chyba się jeszcze nie chwaliłem kupiłem wreszcie Wyjątkowo wredną ceremonię a do tego na Okrasę W martwym terenie - Webera i Cień nad Babilonem - Davida Masona - Nexusowi by się chyba spodobała, chociaż bidulka zdezaktualizowała się zupełnie
Adashi - 7 Stycznia 2007, 18:27
Nawiedzony jestem, w pozytywnym tego słowa znaczeniu, normalnie Spooky Mulder Zakupiłem kolejnego oldskulowego Kresa do kolekcji, tym razem padło na Króla bezmiarów wydanie II Trickster z 1996.
2 ciekawostki:
-Jako wydawca figuruje Romek P.
-Ciekawie wygląda spis poszczególnych części Księgi Całości.
|
|
|