Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
NasirWizz - 29 Grudnia 2009, 23:16
Gra anioła za 47,50 Bo było tylko w twardej
Ładnie się prezentuje ;P
Kruk Siwy - 30 Grudnia 2009, 14:35
Polowanie na wampira Resnicka w tłumaczeniu Sami Wiecie Kogo.
Lubię Resnicka, tłumaczenie SWK nie boli. Zobaczymy.
Gwynhwar - 30 Grudnia 2009, 19:21
Kupiłam spodnie na narty za 50 zł... I z tego tytułu pozwoliłam sobie na:
Kłopoty Hamdirholm Wojciecha Świdziniewskiego
Tak to sobie tłumaczę...o.O'
gorat - 30 Grudnia 2009, 21:28
Gwynhwar napisał/a | spodnie na narty | To coś się zakłada na narty, żeby nie marzły przy (niestety ciągłym) kontakcie z śniegiem/lodem, czy jak?
Gwynhwar - 30 Grudnia 2009, 21:35
To było w formie przymiotnika, a nie zaimka dzierżawczego...
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 09:17
Witam
Zastanawiam się nad kupnem 4 książek za 120 złotych
Opowieści sieroty I
Accelerando
Kobierzec
Odyseja
Warto?
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 09:22
nie
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 09:22
To podaj tytuły książek które moge kupić w merlinie do 130 złotych
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 09:23
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 09:24
Proszę Cię o sensowne propozycje a nie o
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 09:25
Iwan - 3 Stycznia 2010, 09:26
Fidel-F2, no nie udawaj że nie potrafisz koledze pomóc
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 09:40
Czekam z niecierpliwością
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 11:27
Iwan, NasirWizz wiecie z kim rozmawiacie?
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2010, 11:35
Ja nie potrafię pomóc NasirWizzowi, bo z wymienionych tytułów próbowałem czytać Kobierzec Barkera. Nie dałem rady, pisarz ten budzi we mnie złe instynkty. I nudzi i brzydzi i wkurza.
Co do reszty to jakieś w miarę nowości z tych ambitnych aczkolwiek niektórzy mówią że "ambitnych".
(Wzruszenie ramionami). Może zerknę kiedyś, coś ten teges...
ihan - 3 Stycznia 2010, 11:46
NasirWizz napisał/a | Witam :-)
Opowieści sieroty I
Accelerando
Kobierzec
Odyseja
Warto? :) |
xan4 polecał mocno Accelerando. Barker, cóż podobno pisze horrory. Zgadzam się z Krukiem, że raczej obrzydza niż straszy, trzeba samemu wypróbować jakie uczucia w nas wzbudza. We mnie w każdym razie takie sobie.
nimfa bagienna - 3 Stycznia 2010, 12:17
Barker jest obrzydliwy i nie będę go czytać.
Tak sobie powtarzam za każdym razem, sięgając po kolejną jego książkę. Już kilka lat tak sobie powtarzam.
I pomimo że jest obrzydliwy (a jest!) - jego książki mają w sobie to coś, co mnie przyciąga.
Dabliu - 3 Stycznia 2010, 13:19
NasirWizz napisał/a | Witam
Opowieści sieroty I
Accelerando
Kobierzec
Odyseja
Warto? |
Oczywiście, że warto. Opowieści są pięknie napisane, Accelerando zjawiskowe, Kobierzec to mięsisty fantasy-horror, a Odyseja to Odyseja.
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 13:25
A może jakieś inne zaproponujecie z tych co mogę na merlinie znaleźć?
xan4 - 3 Stycznia 2010, 13:31
NasirWizz, może określ najpierw co Cię interesuje, bo co? Mamy strzelać na ślepo?
Mogę napisać, że Accelerando jest świetne, Opowieści sieroty piękne, Odyseja to odyseja (może lepiej zacznij od Iliady), a Barkera nie trawię ani trochę, ale co Ci to da jak nie wiesz jaki ja mam gust i co lubię?
ihan - 3 Stycznia 2010, 13:31
Chłopie nie przeginaj. Spodziewasz się, że poświęcimy czas na przegladanie oferty Merlina?
Gwynhwar - 3 Stycznia 2010, 13:33
http://merlin.pl/konieczn...ie-jestfantastą
^^
NasirWizz - 3 Stycznia 2010, 13:34
xan4, ihan, ja rozumiem
Tylko chodzi mi o to które z ostatnio wydanych nowości (lub te co jeszcze można kupić) zasługują na zainteresowanie...
Pytam się wyłącznie o opinie.
za ambitne dla mnie
marcolphus - 4 Stycznia 2010, 14:24
Zanabyłem wczoraj (za 1,5 zł!!) antologię pt. "Barbarzyńcy" wydaną przez Rebis w 1991 roku. Jest to zbiór opowiadań "conanistycznych", lecz popełnionych przez zagranicznych autorów (typu Larry Niven, Karl Edward Wagner, Katherine Kuntz i inni). Dopiero zacząłem czytać, ale już mnie uderzyło jedno - to przecież ten sam pomysł co "Kanon Barbarzyńców" (różni się tym, że wszystkie zawarte w nim opowiadania miały wcześniej swoją premierę). Czyżby NURS wzorował się właśnie na tej książeczce? (ma mały format i zaledwie 270 stron) Ciekawe...
Adon - 4 Stycznia 2010, 14:40
Nie przesadzaj. To jedna z wielu, wielu antologii współredagowanych przez Greenberga i temat był nie conanistyczny, tylko właśnie taki, jak tytuł. Różnistych antologii na różniste tematy redagował on i nie tylko on baaaaaaardzo dużo. Antologia NURSa z kolei powstała dla uczczenia pamięci REHa. A że temat zbieżny nie świadczy o niczym prócz tego, ze takie a nie inne właśnie jest heroic fantasy.
Co do samej antologii, u nas wyszedł pierwszy tom rozbity na dwie części. Drugiej nie czytałem - muszę to kiedyś uczynić, bo Andersona opowiadanie tam było. Z pierwszej pamiętam, że bardzo podobał mi się tekst Nivena.
marcolphus - 4 Stycznia 2010, 17:06
Adon napisał/a | Nie przesadzaj. To jedna z wielu, wielu antologii współredagowanych przez Greenberga i temat był nie conanistyczny, tylko właśnie taki, jak tytuł. Różnistych antologii na różniste tematy redagował on i nie tylko on baaaaaaardzo dużo. Antologia NURSa z kolei powstała dla uczczenia pamięci REHa. A że temat zbieżny nie świadczy o niczym prócz tego, ze takie a nie inne właśnie jest heroic fantasy. |
Dzięki za wyjaśnienie, bo kompletnie nie jestem w temacie i nie miałem pojęcia o wymienionych przez Ciebie faktach. Teraz mam jasność.
SithLady - 4 Stycznia 2010, 20:08
Wybrałam się do księgarni Świata Książki spełnić klubowy obowiązek. Coś mało było fabrycznej fantastyki a to co było albo mam, albo nie byłam w nastroju.
W końcu wzięłam Mroczny sekret Libby Bray. Zobaczymy. Na razie zapowiada się ciekawie.
NasirWizz - 4 Stycznia 2010, 20:25
Zastanawiam się nad Archipelagiem Gułag warto ?
Iwan - 4 Stycznia 2010, 20:43
NasirWizz, do takich pytań jest osobny wątek, a tu napisz jak w końcu coś kupisz
Ziuta - 5 Stycznia 2010, 12:55
NasirWizz, warto, absolutnie warto.
|
|
|