To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Adon - 18 Grudnia 2009, 20:57

Nowe Ateny albo Akademia wszelkiey scyencyi pełna, na różne tytuły, iák ná classes podzielona, mądrym dla memoryału, idiotom dla náuki, politykom dla práktyki, melancholikom dla rozrywki erigowana - Benedykt Chmielowski
gorat - 18 Grudnia 2009, 22:42

Coś więcej? Wydawnictwo, rok?
Ozzborn - 18 Grudnia 2009, 22:47

Przy okazji prezentowej krucjaty zahaczyłem o Tanią książkę i w ramach uzupełniania klasyki fantazy:
J.R.R. Tolkien. Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa. za połowę ceny okładkowej,
oraz w ramach sugerowanego dokształcenia:
Rozmównki egipskie - za grosze.

Adon - 18 Grudnia 2009, 23:05

gorat napisał/a
Coś więcej? Wydawnictwo, rok?

Wydawnictwo Literackie, Kraków, 1966
Czemu pytasz?

NasirWizz - 19 Grudnia 2009, 08:41

Marina Zafóna ;)
Szok! W TESCO twarda oprawa 25 złotych!!! :bravo
Nie wiem czy to jakiś błąd czy co :roll: , 4 razy na czytniku sprawdzałem :twisted:

gorat - 19 Grudnia 2009, 11:29

Adon: zaintrygowało mnie, więc wolałem wiedzieć, czy to było wznawiane (względnie wydane) w miarę niedawno. Jak piszesz, było.
Godzilla - 19 Grudnia 2009, 16:30

Cytat
oraz w ramach sugerowanego dokształcenia:
Rozmównki egipskie - za grosze.

Hi hi :mrgreen:
Zdążyłeś zobaczyć że zawartość cokolwiek różni się od tego co masz na lektoracie?

Też trzy "Antyporadniki", tak będąc w temacie.

ilcattivo13 - 19 Grudnia 2009, 17:56

Godzilla - a chodź wykupimy nakład w całym kraju :D Potem wyślemy je do MP i Autor będzie musiał do każdego egzemplarza wymyślić oryginalną dedykację :wink:
Ozzborn - 20 Grudnia 2009, 16:20

Godzilla, taa kupiłem właśnie z polecenia wykładaczy. Jako że dialekty są niesformalizowane i nie zapodręcznikowane, to polecali kupić sobie właśnie takie rozmówki, żeby zobaczyć jak to się ma do do fushy :P
Zgaga - 20 Grudnia 2009, 16:31

Adon napisał/a
Nowe Ateny albo Akademia wszelkiey scyencyi pełna, na różne tytuły, iák ná classes podzielona, mądrym dla memoryału, idiotom dla náuki, politykom dla práktyki, melancholikom dla rozrywki erigowana - Benedykt Chmielowski

Koń jaki jest każdy widzi
czy jakoś tak :lol:

Godzilla - 20 Grudnia 2009, 16:31

Tia, dialektologię tośmy mieli z Daneckim na czwartym czy piątym roku. Piękny przedmiot. Ja sobie jeszcze trochę irackiego posłuchałam. Marek Dziekan, który w Iraku siedział, mówił że woli iracki, bo w egipskim zamiast qaf przeważnie jest hamza i on od tego czkawki dostaje. Irakijczycy śmiesznie "zaciągają" ;) Jak nam podał kilka przykładów irackich powiedzeń, tośmy oczy wybałuszyli. Jedno było wypisz-wymaluj jak po chińsku.
Ozzborn - 20 Grudnia 2009, 16:40

Hehe ano. Mnie to bardzo z kolei ubawił fakt, że w arabskim nie ma np. "g" ani "e" z tym, że Egipcjanie mówią g zamiast dż, a Syryjczycy na "tak" mówią "e!" :mrgreen:
Nie pamiętam jak teraz w programie jest z dialektologią. Na pewno mamy przedmiot pt. dialekt egipski na 2 albo 3 roku.

Godzilla - 20 Grudnia 2009, 17:00

A Syryjczycy i Algierczycy na dż mówią ż, a w Maroku zamiast t (zwykłego) mówią c, a w Egipcie zamiast dh emfatycznego jest z emfatyczne, a w Iraku zarówno emfatyczne d jak dh brzmi jak emfatyczne dh, a Algierczycy w ogóle coś dziwnego robią z samogłoskami, większość redukuje im się do czegoś w rodzaju e. Podobno Egipcjanie w drodze wyjątku na "Kair" mówią jednak "Qahira", bo 'ahira oznacza taką panią. Jeżeli dobrze pamiętam wiadomości sprzed kilkunastu lat.
Ozzborn - 20 Grudnia 2009, 17:06

Uroczo :D
mBiko - 20 Grudnia 2009, 19:26

Mały napad na antykwariat:
Grabiński - Opowieści niesamowite
Wizje alternatywne
Moorckock - Amulet szalonego boga

oraz w drodze szabru
Boruń/Trepka - Proxima

xan4 - 20 Grudnia 2009, 19:33

CZARODZIEJE MOGĄ WSZYSTKO TW , Dariusz Chwiejczak
Dzieci poznają tajemnicę śmierci , Marielene Leist
Książeczka o dobrym życiu , Anselm Grun OSB
Miłość i Sen. Aegipt. Księga 2 , John Crowley
Opowieści Sieroty. Tom 2. W miastach monet i korzeni , Catherynne M. Valente
Październikowa Kraina , Ray Bradbury ,
Przemytnik cudu , Jakub Małecki
Szczęśliwe źdźbło trawy , Paweł Karpowicz
Świadomą drogą przez depresję + CD MP3 , , Jon Kabat-Zinn
TERROR , Dan Simmons

mBiko - 20 Grudnia 2009, 19:57

Zapomniało mi się, że odwiedziłem też zwykłą księgarnię

Brzezińska - Żmijowa harfa
Valente - Opowieści sieroty. T 2

ihan - 20 Grudnia 2009, 20:25

mBiko, wizje alternatywne które? Te nowe już są dostepne?
nimfa bagienna - 20 Grudnia 2009, 20:52

mBiko napisał/a
Boruń/Trepka - Proxima

Ale ci zazdroszczę...

SithLady - 20 Grudnia 2009, 21:29

Frank Herbert Dune
Czytałam wieki temu (w ubiegłym wieku) po polsku, teraz przy okazji czytania prequeli chciałam sobie zrobić powtórkę, ale w oryginale. Wczoraj odebrałam w empiku

mBiko - 20 Grudnia 2009, 21:29

ihan, te:

nimfa bagienna, jest czego. Wydana w 1956, a stan niemal idealny.

Kruk Siwy - 20 Grudnia 2009, 21:37

Mam trzy wydania Proximy, wszystkie zaczytane na śmierć. Może czas by ponownie przeczytać?
Zgaga - 21 Grudnia 2009, 10:22

Ja tylko na minutę weszłam na tanią książkę (w ogóle co za porządki, a by była otwarta w niedzielę o 18.45) i wyszłam tylko z Gwiazdozbiorem kata Rafała Dębskiego.
NasirWizz - 21 Grudnia 2009, 12:29

Tanio było na allegro to się kupiło ;P.
Obie nowe:

Kolor Magii
Blask fantastyczny
(twarda za 18,80)

Oczywiście autor znany ;) .

Gwynhwar - 21 Grudnia 2009, 17:56

Argh! Dwie tragedie!

Triumf Endymiona w końcu dotarł, i jakiś kretyn musiał projektować obwolutę, ponieważ napisy na grzbiecie są zrobione odwrotnie niż w poprzednich częściach... Jestem wściekła! Jak to wygląda na półce?!

Jestem legendą też dotarło powodując kolejną tragedię. Otwieram paczkę, a siostra w płacz... Już nigdy przenigdy nie kupię książek krótko przed gwiazdką... :(

Ech!

mBiko - 21 Grudnia 2009, 21:52

Gwyn, ponoć można odesłać obwolutę do wydawnictwa, a dostanie się prawidłowo wydrukowaną.

Na zdublowane prezenty niestety nie poradzę.

Khorne_S - 21 Grudnia 2009, 21:56

Czasem lubię zdublowane prezenty...jak dostane coś logicznego(np ksiązka) to zawsze jedno np na półkę a drugie można czytać czy to w autobusie czy w pracy bez żalu że np coś się stanie
Gwynhwar - 21 Grudnia 2009, 22:04

mBiko, wysłałam rozpaczliwego maila do redakcji o.o'
Fidel-F2 - 21 Grudnia 2009, 22:46

Gwynhwar, odwróć obwolutę, będzie pasowało
Adon - 21 Grudnia 2009, 22:59

miszczunio Howard i "Cień bestii" oraz "Wilcza głowa"
a co!

Partner forum