Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2006, 12:23
ale czy aby na pewno na pewno?
Adashi - 12 Grudnia 2006, 12:27
e... w sumie to ja się z tego wycofuje (żartuję, Anko), to nie była moja ręka, mnie tam wtedy wcale nie było, tak w ogóle to przecież byłem całkiem gdzieś indziej...
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2006, 12:39
no i wyszło szydło z worka (jakkolwiek by to przysłowie interpretować)
Adashi - 12 Grudnia 2006, 12:41
Dżizas, no i poszły konie po betonie.
Anko - 13 Grudnia 2006, 15:07
Na marginesie (miło sobie offtopujecie, nie przeszkadzajcie sobie ) - z "polskimi realiami" nie chodzi mi o to, że wszystko, co dzieje się w Polsce, jest be... Niemniej, w księgarni zajrzałam do owej antologii, patrzę, a we wstępie wywody, jakim to świetnym tematem jest Polska... Teksty napisane pod temat antologii to co innego, niż po prostu dziejące się w Polsce.
Może i jestem niesprawiedliwa dla tej książki, ale po prostu jej marketing sprawia, że nie czuję się targetem. Patrzę na tytuł, wstęp... i myślę sobie: "a miałam już nadzieję, że moda na polskie realia już minęła..."
Nie byłam taka? To proszę sobie odszukać wątek nt. polskich realiów w fantastyce, nie sądzę, żebym się nimi zachwycała.
A ontopicznie - jestem spłukana z kasy, ale niech no dostanę cosik z okazji urodzin (to jest ten moment, kiedy rodzina zaczyna być fajniejsza w "realu" niż na zdjęciu ), a już mam w księgarni odłożonego najnowszego "Felixa..." Kosika.
savikol - 15 Grudnia 2006, 11:49
Kupiłem tę antologię i dopiero zacząłem czytać. Pierwsze opowiadanie – Grzędowicz. I wszystko jasne.
Jak ten gość potrafi pisać, hmmm. Czytać coś takiego to sam miód. Te celne obserwacje obyczajowe i społeczne, takie socjo-political fiction. Klasa.
Ciekawe jak tam pozostałe teksty.
Anonymous - 15 Grudnia 2006, 15:51
Właśnie skończyłam to opowiadanie. Wrażenia takie same, jak u savikola. Do tego świetny wstęp do antologii - zazwyczaj rezygnuję z czytania wstępów po mniej więcej czterech linijka, a ten przeczytałam cały.
Kruk Siwy - 15 Grudnia 2006, 15:56
He, he.
Adashi - 15 Grudnia 2006, 17:32
Cytat | Anko: Nie byłam taka? To proszę sobie odszukać wątek nt. polskich realiów w fantastyce, nie sądzę, żebym się nimi zachwycała. |
Oki, poszukam, poszukam
Adashi - 22 Grudnia 2006, 12:29
Dubel, sorki!
2 Kresy do kolekcji
-Król Bezmiarów - Aurora (1992) I wydanie
-Serce gór - Przedświt (1994)
I jeszcze Ryck Neube - Debrouiller
P.S. Allegro Rulez!
Kruk Siwy - 22 Grudnia 2006, 12:40
O rany! Tego Rycka Neube wieki temu przetłumaczył mój kumpel z Klubu Tfurców niejaki Sohei, czyli mnich wojownik. Że też jeszcze to funkcjonuje... To jakiś cyberpunk bodajże.
Adashi - 22 Grudnia 2006, 12:58
Tak Kruku to cyberpunk, a cyberpunk to jest to co Adashi lubi najbardziej Nie wiem, czy tłumaczenie by Sohei, bo w książce jest podane imię i nazwisko, napisałbym jakie, ale jak pseudonim to pseudonim...
Kruk Siwy - 22 Grudnia 2006, 13:11
Ciekawa jest historia tego tłumaczenia. Sohei i Ryck znali się prywatnie i Ryck powiedział w pewnym momencie a wiesz Sohei napisałem powieść. U nas w Stanach jeszcze to nie wyszło... na to Sohei - dawaj! I rzecz ukazała się najpierw w Polsce.
Zresztą może tylko w Polsce? Nie wiem bo nie śledziłem tej sprawy...
Adashi - 22 Grudnia 2006, 13:29
Tak czytałem o tym w necie, jak szukałem info co to w ogóle za książka, stało tam, że książka wyszła w Polsce prędzej niż w Stanach, ale jak poszukać na amerykańskich stronach to chyba wychodzi na to, że się nie ukazała.
Kruk Siwy - 22 Grudnia 2006, 13:39
Adashi, proszę opowiedz o wrażeniach jak przeczytasz. Bo ja - powiem szczerze - cyberpunku nie wchłaniam.
Adashi - 22 Grudnia 2006, 13:50
Nie ma sprawy Kruku jak tylko przeczytam to napiszę.
gorim1 - 22 Grudnia 2006, 14:02
moje dzisiejsze zakupki
Studniarek herbata z kwiatem paproci
romek p. pogodnik tomy dwa (czarem i smokiem i wojna balonowa)
komuda l. warchoły i pijanice
piekara sługa boży i miecz aniołów
i raczej to wszystko
a sorka PL+50 jeszcze
Adanedhel - 22 Grudnia 2006, 14:42
No to też się pochwalę. A co, nie będę gorszy od Ciebie (przynajmniej dzisiaj ):
"Pogodnik trzeciej kategorii" tomów dwa (A jak!)
"W martwym terenie" i "Księżyc buntowników" Davida Webera (nareszcie)
"Niech żyje Polska. Hura!"
"W lustrze" Johna Ringo.
No.
Romek P. - 22 Grudnia 2006, 15:12
gorim1:
Cytat | moje dzisiejsze zakupki
romek p. pogodnik tomy dwa (czarem i smokiem i wojna balonowa) |
Adanedhel:
Cytat | No to też się pochwalę. A co, nie będę gorszy od Ciebie (przynajmniej dzisiaj ):
Pogodnik trzeciej kategorii tomów dwa (A jak!) |
No to ja się cieszę, a wy, mam nadzieję, będziecie się cieszyć w trakcie lektury
Adanedhel - 22 Grudnia 2006, 15:27
My też chyba mamy taką nadzieję
hrabek - 22 Grudnia 2006, 15:35
No pierwszy tom byl swietny. Pisalem niedawno, ze bardzo mnie cieszyl. Mam nadzieje, ze niedlugo to samo bedzie z kolejnym
Fidel-F2 - 24 Grudnia 2006, 12:19
Ja Gelerth Pasikowskiego
Kleopatra Pat Southern
Cezar Alana Massie
Imprimatur Rity Monaldi i Francesco Sorti
gorat - 24 Grudnia 2006, 20:26
Tempus fugit tom 2
Będę miał ciężkie nadchodzące dni - tyle książek do przeczytania, tylu pisarzy do objechania
hijo - 25 Grudnia 2006, 11:02
HA dzieciątko było hojne tego roku:
Kłamca 1 i 2
Nocarz
Bohun
Opowieści Derwiszów - Idriesa Shaha jest co czytać
Adashi - 29 Grudnia 2006, 23:46
Lux Perpetua - a mówiłem, że Gwiazdor przyniesie, hihi
gorim1 - 31 Grudnia 2006, 13:41
Małe zakupy moje ostatnio
piekara młot na czarownice, łowcy dusz
antologia Księga smoków
Dębski E. Od włos od piwa, wyrwiząb
Dębski R. czarny pergamin
Weber D. w martwym terenie
Huberath M. Gniazdo światów
antologia Niech żyje polska hura
Kosik R. Mars
Bochiński t. Kurierzy galaktycznych szlaków
Brzezińska Plewy na wietrze
skromniutko co ?
anajo - 31 Grudnia 2006, 19:37
a ja mam zalepane kroki w nieznane 2006 ,spektrum oraz dla brata carskie zródło
Kruk Siwy - 31 Grudnia 2006, 19:42
gorim1, gdzieś kupił Kurierów? Allegro?
anajo, ciekawym opinii brata o źródle bo to nureczka tłumaczyła.
anajo - 31 Grudnia 2006, 19:45
dopiero te dostane na pocz.roku(2lub 3)
gorim1 - 1 Stycznia 2007, 02:01
Kruk Siwy, niop
|
|
|