To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Czarny las, głosowanie do 11.09, 21

Wodzu - 2 Wrzeœśnia 2011, 10:22

Jestem po pięciu szortach, resztę przeczytam później i wtedy przyznam punkty. Tymczasem:
Złoty miecz - całkiem ciekawy sposób pisania, jednak bez zachwytu.
Urodziny - podobał mi się zdecydowanie najbardziej z całej piątki, którą przeczytałem. Nie zepsuje tego nawet za bardzo końcówka, która była moim zdaniem najprostszym, banalnym i oklepanym sposobem zakończenia tego tekstu. Trochę jakby autorowi zabrakło pomysłu na zakończenie. Jednak jeśli jakiś szort potrafi mnie wciągnąc, wzbudzic emocje w tak krótkim czasie (bo ile taki tekst się czyta? 5 minut?) to znaczy, że jest dobrze :) . Pierwszy akapit naprawdę niezły, drugi jak dla mnie na siłę, bez pomysłu.
Wyjątkowa noc - własciwie nie potrafię ocenic tego tekstu. Przeciętniak w tym gronie.
Bestia z Czarnego Lasu - całkiem niezły. Prosty pomysł, trzyma równy poziom. Niedopowiedziana końcówka to plus, a nie minus. Skąd ta bestia i skąd ta kobieta o niej wiedziała? Ciekawe czy autor tekstu wie ;D.
To taka piękna myśl - chaotycznie troszkę, czuję jakby tekstowi brakowało przeleżenia, a następnie poprawienia i dopracowania paru niuansów. Ale pomysł ciekawy.

tullia - 3 Wrzeœśnia 2011, 09:40

Wodzu, dzięki za część komentarzy. :) Czekam na resztę i punkty ;)

Zachęcam innych, bo mały zastój się zrobił.

Wojtek - 3 Wrzeœśnia 2011, 11:30

no właśnie no właśnie
Radek - 3 Wrzeœśnia 2011, 22:53

Złoty miecz - magia i wskaźniki wzmocnienia i utwardzenie całego świata i zastępowanie stali złotem (wiadomo - najtańszy metal świata). Przykro mi, nie widzę sensu.

Urodziny - podoba się i to bardzo. PUNKT.

Wyjątkowa noc - jakaś wariacja nt. Shreka? Nie podoba się.

Bestia z Czarnego Lasu - niezły język, frapująca fabuła, puenta od czapy. Wyróżnienie, bez punktu.

To taka piękna myśl - hmmm... nienajgorsze rozwinięcie wątków z 1984, ale puenta znowu niezrozumiała. Ministerstwo Prawdy chciało przeformatować dysydenta i przedobrzyli z dawką? No, bo egzekucja przez smażenie mózgu to jednak pewien przerost formy. Wyróżnienie, bez punktu.

Biały wilk - język dobry, choć prosty. Ale czegoś tu brakuje... i autor zdaje sobie z tego sprawę. Wyróżnienie, bez punktu.

217 - nie rozumiem. Czyta się dobrze, ale o co chodzi?

Klub Czterech - trudno napisać przegadany szort, a tu się udało. Był pomysł, ale należałoby go rozwinąć inaczej. Jak? Skąd mam wiedzieć, jestem tylko zoilem.

Upiór w Blackwood - nie podoba się.

Światła w ciemności - hmmm... niezłe. W sumie całkiem dobre. Po namyśle - PUNKT.

Kikuty - da się przeczytać, ale trochę za płytkie. Punktu nie bedzie.

Zleconko - dobrze napisany szort o niczym. Bez punktu.

(Nie)Ziemskie uciechy - nie i nie.

Szkarłatny kordiał - no, niech będzie, że PUNKT.

Kora za oko, drzazga za ząb - zbyt wyrafinowane jak dla mnie. Przykro mi, nie rozumiem.

Skotopasek - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:56

Złoty miecz „Mój Zerwikaptur przecinał inne miecze jak masło.” Nie ogarniam morału. Bez punktu.
Urodziny „Eurobusinnes” „gęściejszy” Mroczne. Chyba oniryczne. Bez punktu.
Wyjątkowa noc „słowo „logika” traciło swoje brzmienie” „elfy, uzbrojone w łuki, które splądrowały leśniczówkę” Przaśny jak kasza jaglana, zwichrowany językowo tekst. Z morałem. Bez punktu.
Bestia z Czarnego Lasu „nie słychać też było brzęczenia wielkich, leniwych pszczół.” Bestia… w postaci jednorożca? Bardzo oryginalna, wręcz odkrywco świeża interpretacja starego motywu. Bez punktu.
To taka piękna myśl Poczułem się zagubiony po przeczytaniu tekstu. Czy to możliwe, że zakończenie można interpretować na kilka sposobów? Wtórność pewnie zamierzona. Mimo wszystko punkt dam.
Biały wilk Gdyby nie ten kaufland to tekst by mi się podobał. Fajny morał, chociaż i bez niego byłoby dobrze. Punkt.
217 „W tym momencie rozległ się głos dzwonka.” Taki jakiś brejwikowaty i emo. Bez punktu.
Resztę przeczytam, jak znajdę czas, więc punktów póki co też jeszcze nie wstawiam. Może zdążę do jedenastego.

tullia - 5 Wrzeœśnia 2011, 20:49

Radek , Skotopasek, dzięki.
Anneliese - 6 Wrzeœśnia 2011, 22:09

217, Kikuty, Kora za oko, drzazga za ząb.

Kolejność przypadkowa. :mrgreen:

Reszta jakoś zupełnie mnie nie powaliła.

tullia - 8 Wrzeœśnia 2011, 08:34

Anneliese, dzięki za głosy.

Dzięki też za anonimowe głosy, bo trochę się ich już nazbierało.

Jakoś pusto tu. :( Mam nadzieję, że przez te 3 dni jeszcze trochę się ruszy. ;P:

Skotopasek - 8 Wrzeœśnia 2011, 13:28

Klub czterech – nie zrozumiałem, nie przemawia do mnie. Bez punktu.
Upiór w Blackwood „I coraz trudniej szło wytłumaczyć chętnym”. Językowo momentami niedopracowane. Nie przemawia do mnie. Bez punktu.
Światła w ciemności „Przestali kopać, zabrali samochód i odjechali, zostawiając w nocy, w lesie, na środku asfaltu.” Taki typowy asfaltowy las. Pewnie dlatego czarny. Nic się nie dzieje. Bez punktu.
Kikuty Nie urzekło mnie. Może znowu brak akcji? Związek z czarnym lasem za bardzo na siłę. Bez punktu.
Zleconko „mój urok osobisty nie do końca zadziałał na mojego nowego gościa” „Osoba, którą przewoziłem, była urocza staruszka, matka klienta.” Eee... Bez punktu!
(Nie)Ziemskie Uciechy „Ona z radości, jaką jej tym sprawił, a on z bólu, bo coś go w niego użarło.” Możliwe, że zabawny pomysł. Szkoda, że nie przypadło mi do gustu. Bez punktu.

tullia - 10 Wrzeœśnia 2011, 10:23

Skotopasek, dzięki po raz drugi. ;)
Jeszcze tylko 1,5 doby, a sporo tekstów ma podobną ilość punktów, wiec w sumie nic nie jest jeszcze rozstrzygnięte. Ciekawi mnie jak jutro będzie. ;)

Witchma - 10 Wrzeœśnia 2011, 15:30

Ode mnie punkt dla Urodzin.
tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 11:17

Witchma, dzięki.

Mało czasu zostało, ale mam nadzieję, że jeszcze parę osób się skusi. ;)

terebka - 11 Wrzeœśnia 2011, 17:32

2. Urodziny
3. Wyjątkowa noc
6. Biały wilk

:bravo

tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 19:14

terebka, dzięki za głosy.

Kto da więcej? Bo mało tych głosów trochę. ;P:

dalambert - 11 Wrzeœśnia 2011, 19:25

Urodziny,
Biały Wilk
Kora za oko..

Matrim - 11 Wrzeœśnia 2011, 20:05

Urodziny
Biały wilk
Klub Czterech
Kora za oko, drzazga za ząb

... ale większość tekstów jest bardziej niż poprawna. Te przyznane punkty najbardziej mi zagrały.

:bravo Szortopisacze.

tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 20:40

dalambert, Matrim, dzięki.

Może jeszcze ktoś się zdecyduje ? :wink:

Ziemniak - 11 Wrzeœśnia 2011, 20:45

Urodziny, Bestia z Czarnego Lasu, Biały wilk, Upiór w Blackwood, Kikuty
Martva - 11 Wrzeœśnia 2011, 21:07

Chciałam napisać 'ups' a tu jeszcze 14 minut...
MaW - 11 Wrzeœśnia 2011, 21:15

Z drugiej "serii" punkty ode mnie poszły do: Światła w ciemności, Kora za oko, drzazga za ząb
Ziemniak - 11 Wrzeœśnia 2011, 21:20

Ups! :twisted:
tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 21:48

Właśnie - Ups. ;P:

Co robić w takiej sytuacji? Może być dwoje zwycięzców, czy trzeba robić dogrywkę? Bo nie wiem jak z tym jest. Niech mnie ktoś oświeci. ;P:

Martva - 11 Wrzeœśnia 2011, 21:51

a/ zapytaj zwycięzców na pw, może połowa z nich nie chce/nie ma czasu prowadzić, moze są skłonni prowadzić wspólnie
b/jeśli oboje chcą dogrywki, robi się dogrywkę

Skotopasek - 11 Wrzeœśnia 2011, 22:18

Czyli jeszcze nie gratulować?
tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 22:36

Mam pytanie. Czy jeśli ogłoszę dwa pierwsze miejsca, to oba trafią do SFFiH, czy muszę pytać o to jeszcze jakąś siłę wyższą? ;P: Bo dostałam info od jednej osoby, że była raz taka sytuacja. Tylko że to było chyba po dogrywce. :P Nie chcę, żeby później jakieś niejasności były.
Agi - 11 Wrzeœśnia 2011, 22:40

tullia, wyślij pw do RD z tym pytaniem.
tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 22:55

Agi, dzięki za odpowiedź. Wysłałam PW.
Tylko nie wiem czy w takim razie nie przeciągnie się to trochę niestety.

Matrim - 11 Wrzeœśnia 2011, 23:25

Jakoś wielkiej niecierpliwości nie czuć :|
tullia - 11 Wrzeœśnia 2011, 23:46

Chyba wszyscy zwątpili i sobie poszli :P . Pewnie dopiero jutro będzie coś wiadomo.
W ogóle, to przydałoby się ustalić co robić w takiej sytuacji, bo taki dzikus jak ja się stresuje teraz tylko i musi dużo jakichś strasznych PW pisać ;) .

Iscariote - 12 Wrzeœśnia 2011, 00:40

Chociaż kto napisał co już chyba można ujawnić, bo tu się raczej nic nie zmieni :)

Partner forum