Spodenki - Rycerskie szorty - głosowanie do 25.04. godz. 21.00
Chal-Chenet - 14 Kwietnia 2010, 21:50
Bajka o...; Przybywa odsiecz i Ostateczny sprawdzian
Matrim - 14 Kwietnia 2010, 21:55
Chal-Chenet, kurczę, fakt - pogoniłem cię trochę Ale dzięki i tak.
Kto następny?
Fearfol - 15 Kwietnia 2010, 00:55
Wybierz tylko 12 odpowiedzi
(więcej odpowiedzi będzie ignorowane) ?
Trudny wybór
dalambert - 15 Kwietnia 2010, 08:30
Fearfol, zawsze możesz wybrac jedną - z duma podnieść sztandar nieulękłego oceniacza szortowego
hardgirl123 - 15 Kwietnia 2010, 11:17
Ballada za formę i treść
O dumaniu z przekory
Matrim - 15 Kwietnia 2010, 11:32
hardgirl123, dziękujemy za głosy.
No, to kto chce zostać dwunastym Parszywym Głosującym, hm?
Stormbringer - 15 Kwietnia 2010, 11:32
Miałem nie głosować, ale raz koza do woza. Punkty dla "Ballady" (za formę i pójście pod prąd) oraz "Dyspozytora" (za pointę). Haiku też sympatyczne, w sam raz na wyróżnienie.
PS. A może by tak zorganizować osobny konkurs np. na fantastyczny limeryk?
EDIT:
khamenei wywołał mnie do tablicy, więc dodaję, że tamto haiku to nie haiku.
Matrim - 15 Kwietnia 2010, 11:33
Stormbringer, dziękujemy majorze Raisman
Stormbringer - 15 Kwietnia 2010, 11:38
Pomyślę nad zmianą awatara.
khamenei - 15 Kwietnia 2010, 11:44
Bajka o...
Wiem - krzyknął nagle - wykrzyknik by się przydał
Bajki! Uwielbiam bajki! [..] opowiadali olbrzymowi baśnie. - no to bajki czy baśnie?
Zauważyłem również brak dwóch przecinków.
Poza tym naprawdę fajny szort, spodobały mi się zarówno końcówka, lewość / prawość jak i walka na pytania / argumenty. Będzie punkt.
Skazany na fretkę
pozbawionych ud masywnych i szponiastych stopach - nom, moje stopy też nie mają ud... to źle?
Utrudnianie organom ścigania odzyskania substancji poprzez jego aplikację - albo powinno być "jej aplikację", albo czegoś nie zrozumiałem
wskazane w akcie oskarżenie - fleksja
i natychmiast zniknęła, na widok Łapaczy - przecinek tak dziwnie tu postawiony
Dwa razy też popełniono literówkę w imieniu głównego bohatera.
Ogólnie tekst mi się nie podobał, ponieważ nie zrozumiałem końcówki. Jeśli była tam jakaś gra słów lub nawiązanie, to nie wyłapałem.
Skazka z morałem o rycerzu ze skazą
Czasami przecinka zabrakło albo był jeden za dużo, ale ogólnie sprawnie napisane. Całkiem nawet dowcipne, więc ogólnie szort wypada przyzwoicie. Moim skromnym zdaniem to jednak ciut za mało na punkt.
Cornflakes
nad zwyczaj - powinno być "nadzwyczaj"
nienajpiękniejszy bohater - kolejny ortograf (powinno być "nie najpiękniejszy"), a wystarczyło odpalić spell checkera
Nie spodobało mi się. Nie skumałem tego szorta chyba. Nie za bardzo cokolwiek się w nim dzieje i nie za dużo z tego wynika.
Matrim - 15 Kwietnia 2010, 13:19
khamenei napisał/a | Dwa razy też popełniono literówkę w imieniu głównego bohatera. |
Moja wina. Musiało mi się skasować przy edycji pierwszego posta z szortami. Zamiast niektórych znaków interpunkcyjnych (głównie , ' i -) powyskakiwały mi jakieś krzaczki i musiałem ręcznie edytować. Winę biorę na siebie.
xan4 - 15 Kwietnia 2010, 19:07
Bajka o prawym rycerzu, okrutnym smoku i zniewolonej królewnie – fajna bajka i przy okazji klasyczny szort, podobała mi się, bo ja przecież bardzo lubię bajki, gdyby jeszcze nie była polityczna, całe szczęście, że nie nawiązywała do bliskiej nam polityki, ale tak ogólnie do POLITYKI i WŁADZY. Kandydat do punktu.
Skazany na fretkę – nie zrozumiałem za bardzo, więc nie jestem w stanie tego ocenić, chyba miało być śmieszne, ale nie jestem pewny, o literówkach nie wspomnę, można przecież to było sprawdzić przed wysłaniem.
Skazka z morałem o rycerzu ze skazą – najlepszy jest tytuł, potem niestety już jest tylko gorzej, niby przesłanie ok, opowieść też fajna, ale całość jakoś mi nie zagrała, a szkoda, bo jak już pisałem, bardzo lubię bajeczki.
Cornflakes – następny szort, którego nie zrozumiałem, płatki, rycerz, skaza białkowa, coś za dużo dla mnie.
Przybywa odsiecz – i znowu bajeczka, widać, że szortopisarzom rycerz głównie kojarzy się z bajkami, cieszy mnie to niepomiernie. Przewrotny szort z ładnym zakończeniem, ale z bajeczek dalej wygrywa pierwsza. Pomimo tego drugi kandydat do punktu.
Ballada – fajna, przewrotna, śmieszna, jednak nie mnie to oceniać, na tym to ja już się kompletnie nie znam.
Kolejna wyprawa – niby puenta zaskakująca, ale całość szorta nie dla mnie, jakiś taki poszarpany.
Dyspozytor – fajnie, zgrabnie napisane, nic oszałamiającego, ale bardzo w porządku, zwłaszcza puenta. Kandydat do punktu.
Ostateczny sprawdzian – puenty z wydawaniem reszty nie zrozumiałem, ale całość szorta czyta się bardzo dobrze.
Straszliwa przygoda rycerza Rockira – następna bajeczka, ale chyba najsłabsza z całej serii.
O dumaniu – bez komentarza.
Strach – nie przypuszczałem, że znowu to napiszę, ale na ostatni szorcie mnie znowu dopadło, więc muszę: bardzo fajnie napisany szort zwalony przez przedziwną puentę.
Podsumowując: niestety edycja rycerska nie dla mnie, pomimo, że bajeczna, ale niestety ciągnęła w fantasy, takie komediowe fantasy, którym szortopisarze próbowali złamać konwencję i z reguły średnio się to udawało.
Punkty, z racji braku większej ilości, dostają wszyscy kandydaci do punktów, tj:
Bajka o prawym rycerzu, okrutnym smoku i zniewolonej królewnie - jako jedynemu, któremu udało się złamać konwencję jako numer jeden,
Dyspozytor za pomysł i puentę jako numer drugi.
Przybywa odsiecz za luz i puentę.
khamenei - 15 Kwietnia 2010, 20:30
Stormbringer napisał/a | Haiku też sympatyczne, w sam raz na wyróżnienie.
|
Haiku to to nie jest (dumanie, tak?). Chyba że wedle nieznanej mi definicji.
Matrim - 15 Kwietnia 2010, 21:39
xan4, dziękujemy głosowaczowi nr 13
khamenei, nie bądźmy drobiazgowi
Kto dołączy do (2x7) wspaniałych z numerkiem 14?
Fidel-F2 - 15 Kwietnia 2010, 22:44
Bajka o... niegłupio ale nie urzekło
Skazany na fretkę Odjechany paytonowski humor dotarł. Punkt
Skazka z morałem o rycerzu ze skazą Miodzi, tylko to sprawianie nieźwiedzia łbem do dołu wzbudziło we mnie gwałtowny sprzeciw. Idę o zakład, że autor nigdy niczego nie wypatroszył. Punkt
Cornflakes nie dotarło kompletnie
Przybywa odsiecz jak cię mogę, zakończenie lipa
Ballada Dreptakowe mocno, za to punkt.
Kolejna wyprawa czegoś mi tu zabrakło, sam nie wiem czego
Dyspozytor zamysł nienajgorszy ale się logicznie porozłaziło albo ja nie ogarniam
Ostateczny sprawdzian nazbyt oniryczne, nie lubię
Straszliwa przygoda rycerza Rockira lipa
O dumaniu eee, nie
Strach końcówka lipna
Matrim - 15 Kwietnia 2010, 23:39
Fidel-F2, dzięki za głosy.
Ależ głosujący obrodzili dziś, oby kolejne dni nie były gorsze
No to kto chętny na miejsce 15 wśród głosujących?
Stormbringer - 16 Kwietnia 2010, 09:02
khamenei napisał/a | Stormbringer napisał/a | Haiku też sympatyczne, w sam raz na wyróżnienie.
|
Haiku to to nie jest (dumanie, tak?). Chyba że wedle nieznanej mi definicji. |
No tak, sylaby się nie zgadzają. Niemniej jest to forma odrobinę forma "haikupodobna".
czamataja - 16 Kwietnia 2010, 09:05
Ja, ja, ja!!
1. Bajka o prawym rycerzu, okrutnym smoku i zniewolonej królewnie Elektorat, Władza, aż mnie ciarki przeszły! PUNKT. Mój faworyt!
2.Dyspozytor Dobre zakończenie. PUNKT
3.Ostateczny sprawdzian też mnie te ceny irytują.
Edit: jestem 15
Matrim - 16 Kwietnia 2010, 12:01
czamataja, dzięki za głosy. Oby więcej takich rozentuzjazmowanych głosujących
Kto teraz?
khamenei - 16 Kwietnia 2010, 12:38
Przybywa odsiecz
Przyłbica hełmu była opuszczona. - przyłbica to nie ta klapka, tylko rodzaj hełmu
Całkiem miły szort, ale puenta mnie nie zachwyciła, więc pewnie punktu nie będzie.
Ballada
Nie dla mnie, acz należy przyznać, iż rymy przednie!
Kolejna wyprawa
Opowiadano jak to uwolnił z niewoli - chyba "wyzwolił" byłoby lepsze, bo wyszło niezręcznie
Sprawnie napisane, całkiem zabawne i zrywające z mitem; zresztą jak w temacie. Jednak na tle konkurencji nie udało mu się zdobyć punktu.
Dyspozytor
Też niby całkiem całkiem, do tego dobrze napisane. Niemniej jednak jakoś nie zachwyciło, a motywy ze śmiercią już mi się chyba przejadły po prostu.
Ostateczny sprawdzian
Nie dla mnie. Ani nie lubię SW, ani nie irytują mnie groszowe braki, więc klimat mi się nie udzielił.
Matrim - 16 Kwietnia 2010, 14:22
Numer 16 okazał się chyba NN-em, bo nikt się nie przyznaje
No to dalej, kto weźmie siedemnastkę?
rumeli - 16 Kwietnia 2010, 14:48
Przerwa w szortoczytaniu dobrze mi zrobiła, bo aktualną edycję przeczytałem z zainteresowaniem. Trochę zmian zauważyem, zdziwiłem się liczbą możliwych głosów do oddania. Dziwny pomysł
Głosuję na szorty:
"Kolejna wyprawa" - niewymuszony humor.
"Dyspozytor" - interesujący pomysł, kapitalne zakończenie.
"O dumaniu" - a niech tam! Za odwagę.
dalambert - 16 Kwietnia 2010, 14:52
rumeli napisał/a | Dziwny pomysł |
dlaczego dziwny ? Podobnie jest już przy ocenianiu różnych elementów kolejnego numeru SFF&H,
Kikt tego nie nadużywa, ale czsami, aż sie prosi dać np. 4 czy 5 głosów. a rzedko bo rzadko ale czasem ktoś daje po punkcie wszystkim - czyli punktacji nie zmienia , a wolę okazuje
Chal-Chenet - 16 Kwietnia 2010, 14:52
dalambert, głosuj!
dalambert - 16 Kwietnia 2010, 14:53
Chal-Chenet, już za chwileczke już za momencik - dumam
Chal-Chenet - 16 Kwietnia 2010, 14:54
Okej, no to nie poganiam, nad wyborem trza się zastanowić.
rumeli - 16 Kwietnia 2010, 14:58
dalambert napisał/a | rumeli napisał/a | Dziwny pomysł |
dlaczego dziwny ? Podobnie jest już przy ocenianiu różnych elementów kolejnego numeru SFF&H,
Kikt tego nie nadużywa, ale czsami, aż sie prosi dać np. 4 czy 5 głosów. a rzedko bo rzadko ale czasem ktoś daje po punkcie wszystkim - czyli punktacji nie zmienia , a wolę okazuje |
Przez jakiś czas mnie tu nie było, nie wiedziałem. Dobra, juz się przyzwyczajam.
Matrim - 16 Kwietnia 2010, 15:03
rumeli, dzięki za głosy
Chal - dalambert czeka z głosowaniem na osiemnastkę, albo wyżej
baranek - 17 Kwietnia 2010, 13:13
no co jest panowie [panie przepraszam], jest śliczna osiemnastka do wzięcia i nie ma chętnych?
Matrim - 18 Kwietnia 2010, 11:24
No i osiemnastkę wziął ktoś nieznajomy
Dobra, jeszcze dziewiętnastka została i kończymy z seksistowskimi komentarzami
|
|
|