Park marzeń [gry] - Wiedźmin
Hoob - 16 Lutego 2008, 22:49
Sosnechristo napisał/a | Homer napisał/a:
A 18 lutego ekipa CD ma coś ogłosić i mam nadzieję, że będzie to data zakońćzenia prac nad dodatkiem, albo dostęþnym free z patcha, albo czyms większym w pudełku osobnym.
A może kolejna, zupełnie nowa, gra? |
Myślę, że ogłoszą oficjalnie dodatek do Wiedźmina. Względnie Wiedźmina dwa.
A tak swoją drogą - niedawno podali, że w trzech pierwszych miesiącach od premiery sprzedano ponad 600 tysięcy egzemplarzy gry. Wynik bardzo, bardzo dobry. Szczególnie jak na rynek pecetowy. No i biorąc pod uwagę, że to dopiero pierwsza gra studia CD Project.
Fidel-F2 - 17 Lutego 2008, 21:15
wiedźmin leży trzy tygodnie na półce i nie mogę sie za niego zabrac
Hoob - 17 Lutego 2008, 22:43
Fidel-F2, polecam! Wiedźmin to, moim zdaniem, taka gra, która daje mnóstwo, mnóstwo zabawy nawet wtedy, gdy gracz nie poświęca jej wiele czasu. Choć z drugiej strony od tej produkcji trudno się oderwać... Tak czy owak warto to sprawdzić. Ze względu na klimat, fabułę, wiele technicznych rozwiązań. Że już o samym świecie gry nie wspomnę.
Homer - 18 Lutego 2008, 23:03
Wypas, będzie Wiedźmin - revisited! Wypasiona wersja podstawowej wersji . Cytuję za CD Projekt RED
CD Projekt RED z przyjemnością informuje, że w maju tego roku wydana zostanie zupełnie nowa, poprawiona wersja „Wiedźmina”, gry uznanej przez szerokie grono graczy i przedstawicieli mediów za najlepszą grę cRPG roku 2007!
Michał Kiciński, szef CD Projekt, tak opisał pomysł Edycji Rozszerzonej:
„Ideą, która przyświeca nam przy opracowywaniu Edycji Rozszerzonej Wiedźmina, jest stworzenie gry pozbawionej wszystkich „młodzieńczych” wad edycji premierowej. Wiedźmin został ciepło przyjęty przez graczy i media, ale zdajemy sobie sprawę, że nie jest produktem pozbawionym wad. Na udoskonalenie niektórych elementów po prostu zabrakło czasu, a o potrzebach innych zmian dowiedzieliśmy się słychając opinii graczy. Teraz mamy szansę wprowadzić zmiany, które spowodują, że Wiedźmin będzie dawał jeszcze więcej radości graczom. Mam nadzieję, że dzięki temu gra jeszcze bardziej zbliży się do ideału gry RPG.”
Maciej Szcześnik – szef projektu z ramienia CD Projekt RED, wypowiedział się na temat zawartości nowej edycji:
„Wiedźmin: Edycja Rozszerzona, będzie produktem maksymalnie dopracowanym. Takim jakie niezbyt często zdarzają się na rynku PC. Oczywiście idealnie by było aby tak mogła wyglądać edycja premierowa. Jednak z różnych względów nie udało się tego osiągnąć, teraz postaramy się to nadrobić. Powinno być to tym łatwiejsze, że tak naprawdę w grze nie ma wcale tak wielu elementów które wymagają udoskonalenia. Prace prowadzone są na dwóch płaszczyznach. Jedna dotyczy usunięcia przeszkód technicznych związanych z korzystaniem z gry, które zmniejszają radość z grania. Mam tu na myśli głównie czasy ładowania poziomów, które będą skrócone o 80%, stabilność gry na różnych systemach, oraz szereg mniejszych poprawek zwiększających interaktywność i precyzyjność walki. Drugą płaszczyzną są bardzo ważne zmiany, których na ogół nie spotyka się w patchach. Przede wszystkim w dużym stopniu na nowo opracowywana jest angielska wersja językowa, w której ilość tekstów była zmniejszona w stosunku do innych wersji, co spotkało się z uwagami, że tłumaczenie zatraciło klimat. Teraz angielska wersja będzie równie dopracowana i klimatyczna jak pozostałe wersje językowe. Jeśli jesteśmy już przy wersjach językowych to wiele z nich zostanie poprawionych. Znaczące poprawki będą wprowadzone również do niemieckiej wersji, gdzie planujemy ponowne nagranie głosu wielu postaci. Najważniejsze poprawki to zmiany tych elementów gry, które najbardziej krytykowali gracze. Otóż, zwiększona zostanie znacząco różnorodność postaci drugoplanowych, nowych postaci tła będzie w sumie o ponad 50 więcej. Poprawiony i przeprojektowany będzie panel inwentarza, oraz doszlifowane niektóre elementy głównego ekranu gry. Jednak jedną z najważniejszych zmian, które w ogromnym stopniu zwiększą immersję graczy w świat gry będą poprawki dotyczące scen dialogowych. Zarówno Geralt jak i NPC otrzymają ponad 100 nowych animacji gestów, dzięki czemu ich „mowa ciała” podczas konwersjacji będzie znacznie bardziej naturalna. Drugą zmianą jest opracowany na nowo system animacji twarzy i lipsyncu, który sprawi, że twarze naszych rozmówców będą teraz jeszcze bardziej naturalne. Oczywiście wymieniłem tylko najważniejsze poprawki, a i tak zajęło to wiele miejsca. Oprócz nich będzie szereg mniejszych zmian uprzyjemniających zabawę. Jestem przekonany, że dzięki nim Wiedźmin będzie grą prawie idealną.”
Adam Kiciński, szef CD Projekt RED, wypowiedział się na temat strony wydawniczej oraz dostępności Edycji Rozszerzonej w różnych krajach świata:
„Naszą ideą jest aby Edycja Roszerzona była dostępna dla wszystkich graczy na całym świecie. Oczywiście, finalnie zależy to od naszych wydawców, z którymi rozmawiamy na ten temat. Wierzę, że dzięki zainteresowaniu graczy uda się przekonać wydawców na całym świecie aby wprowadzili ją do sprzedaży równo z premierą we Wschodniej Europie, czyli już w maju. Zależy nam tym bardziej, że nowa edycja oprócz poprawionej gry, zawiera wiele udoskonaleń w warstwie wydawniczej, która w większym stopniu zależna jest od wydawców niż od nas, autorów. Te udoskonalenia to przede wszystkim bardzo bogate wydanie gry. Oprócz płytki DVD z grą, planujemy dołączyć płytkę DVD z edytorem Modów D’jinii, oraz z dwoma dodatkowymi przygodami, płytę DVD Video z poszerzonym materiałem o tworzeniu gry i płytę muzyczną z utworami z gry zawierającą 29 ścieżek dźwiękowych. Będzie też płyta muzyczna inspirowaną grą składająca się z 15 utworów, drukowana 80 stronicowa instrukcja, 112 stronicowy oficjalny poradnik napisany przez autorów gry oraz 50 stronicowe opowiadanie Andrzeja Sapkowskiego. Dodatkowo gracze dostaną też drukowaną mapę świata gry. Jak widać jest to bardzo bogate wydanie i bardzo nam zależy aby fani gry na całym świecie mieli możliwość nabycia takiej wersji. Tym bardziej, że nie będzie ona droższa od standardowego wydania Wiedźmina. Chciałbym również uspokoić dotychczasowych nabywców gry. Wszystkie poprawki i dodatkowa zawartość będzie udostępniona zarejestrowanym użytkownikom w wersji elektronicznej.”
Homer - 18 Lutego 2008, 23:07
Komentarz do artykułu :
Jak dla mnie to precedens na skalę światową i ultraProfesjonalne podejście. Owszem - zespół zarobi ponownie, bo kupią grę osoby, które jeszcze kręciły nosami, ale wszystko to i tak zostanie dane graczom z a f r i k o, a to baaaardzo duży +.
Zwłaszcza, że wzięto pod uwagę, wszystko na co nosami kręcili gracze z forum the.witcher - w tym i ja, a co za tym idzie - jest szansa, że o to będę miał na półce pierwszą grę IDEALNĄ! A dodatkowo - fakt, że to WIedźmin na prozie Sapkowskiego podwaja ten Ideał!
Navajero - 18 Lutego 2008, 23:11
Homer napisał/a | A dodatkowo - fakt, że to Wiedźmin na prozie Sapkowskiego podwaja ten Ideał! |
Prawie A jaka promocja dla AS- a...
Homer - 18 Lutego 2008, 23:24
AS już sobie samą podstawką zrobił promocje .
Navajero - 18 Lutego 2008, 23:30
Od przybytku głowa nie boli, a do tej pory jakoś się na Zachodzie nie mógł przebić. Teraz pewnie pójdzie z górki
Homer - 18 Lutego 2008, 23:44
Nie mógł się przebić bo tam nie ma jego książek - to z czym się ma przebijać .
Dopiero raptem jedną wydali w Anglii.
Navajero - 18 Lutego 2008, 23:45
Nie, była np. już kilka lat temu we Francji Ostatnie życzenie.
Adashi - 18 Lutego 2008, 23:54
A wcześniej z powodzeniem w Hiszpanii
Homer - 18 Lutego 2008, 23:54
Eee... Jakoś dziwnie zinterpretowałem 'Zachód' jako kraje anglojęzyczne Stany i Anglie. Ale jeśłi chodzi Ci o zachodnie kraje to w Niemczech i Hiszpanii Sapkowski jest poczytnym pisarzem.
Fearfol - 19 Lutego 2008, 08:17
Ufff gdyby nie ostatnie zdanie, uznałbym że twórcy zapomnieli o frajerach co kupili Wiedźmina w listopadzie.
Navajero - 19 Lutego 2008, 14:25
Adashi napisał/a | A wcześniej z powodzeniem w Hiszpanii |
Nie wiem jak w Hiszpanii, bo w zasadzie języka nie znam. Kumam coś bo mi się czka łaciną i francuskim, ale piąte przez dziesiąte. A po francuskich forach łaziłem. Odzew był w zasadzie pozytywny, ale niewielki. Natomiast teraz to inna rzecz. Nic tylko proponować CD - Projektowi, aby wydawał kolejne gry na bazie prozy rodzimych autorów
Homer - 19 Lutego 2008, 17:17
Najpierw trzebaby zbadać o ile faktycznie przełoży sie promocja gry na zakup książek Sapkowskiego .
Adashi - 19 Lutego 2008, 17:42
Navajero napisał/a | Nie wiem jak w Hiszpanii |
W Hiszpanii chyba jednak nieźle, a nawet bardzo dobrze, skoro wydali tak dużo.
Żabojady natomiast, mieli tylko "Ostatnie życzenie" i chyba dopiero po wejściu na rynek gry wznowili w/w pozycję oraz "Miecz przeznaczenia".
Hubert - 19 Lutego 2008, 19:05
Hiszpania zresztą chyba lubi polskich autorów (niektórych), bo i Kres kilka części Księgi Całości miał przełożone na hiszpański. Ale czy dobrze się sprzedawały - nie wiem.
Pako - 19 Lutego 2008, 19:25
Z hiszpanów to miałem z jednym okazję wymienić kilka postów, wiem, że Sapka czytał, także pewnie nie jest z tym tak źle, skoro jakis tam gracz RPG z Hiszpanii czytał, to i inni pewnie mieli okazję
Adashi - 19 Lutego 2008, 21:52
Sosnechristo napisał/a | bo i Kres kilka części Księgi Całości miał przełożone na hiszpański. |
Chciałbym się mylić, ale chyba tylko "La frontera del norte" (czyli "Północna granica") się ukazała, jak dotąd
mad - 19 Lutego 2008, 22:59
To pewnie w maju sobie wreszcie Wiedźmina kupię. A na wakacje zmodernizuję kompa.
Homer - 19 Lutego 2008, 23:45
A ja zacznę grać trzeci raz....
Natomiast pierwszy z dodatkowych setów już 14 marca do ściągnięcia (razem z edytorem).
Hubert - 20 Lutego 2008, 17:51
Adashi napisał/a | Sosnechristo napisał/a | bo i Kres kilka części Księgi Całości miał przełożone na hiszpański. |
Chciałbym się mylić, ale chyba tylko La frontera del norte (czyli Północna granica) się ukazała, jak dotąd |
A Król Bezmiarów nie?
red91 - 22 Lutego 2008, 23:56
Jestem już w V akcie. Zarąbałem właśnie strzygę i jestem pełny dumy
Homer - 23 Lutego 2008, 00:04
Co to za sztuka zarąbać... Odczarować - to jest to. Zresztą sam ocenisz czy przyszła retrospekcja Cię zadowoli .
red91 - 23 Lutego 2008, 09:14
Właśnie wielkim plusem "Wiedźmina" jest to, że mamy wolność podejmowania decyzji, co skłania nas do niejednokrotnego zaliczenia gry na inny sposób. Ja chciałem zwyciężyć potwora, co swoją drogą na wysokim poziomie trudności takie proste nie jest
Homer - 23 Lutego 2008, 09:49
Srebrny silny i po sprawie...
Navajero - 23 Lutego 2008, 10:01
red91 napisał/a | Jestem już w V akcie. Zarąbałem właśnie strzygę i jestem pełny dumy |
Zupełnie zanika humanitaryzm w narodzie Ja ją uratowałem
Hoob - 23 Lutego 2008, 10:52
Phew, wiadomo przecież, że strzygi się ratuje, nooo!
Navajero - 23 Lutego 2008, 11:14
Księżniczki nie strzygi Liczy się intelekt i charakter, a nie liczba zębów i wygląd! Poza tym ja jestem duszoszczypatielnyj, a wcześniej się z księżniczką nieco ekhmm... spoufaliłem
red91 - 23 Lutego 2008, 22:11
Ale jestem bezdusznik
|
|
|