To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Rodion - 3 Marca 2008, 20:46

Jeśli są podobne do "Maga" to raczej odpuść sobie. O szczegóły spytaj Godzilli ona chyba czytała cześć pierwszą?
Godzilla - 4 Marca 2008, 09:41

Czytała, czytała. Odpuść sobie.
Kruk Siwy - 4 Marca 2008, 10:48

Taselchof, Genio ma świe. tne pomysły wykonanie... trochę gorsze. Ale Rodion ma po po prostu odjazd na punkcie historii morskich. Na Krucjacie wieszają psy i koty a nakład schodzi bardzo ładnie...
Spokojnie zabierz się za Maga a Krucjatę przewertuj najpierw w Empiku. Może być że Tobie sposób opowiadnia EuGeniusza po prostu pasi...

Piech - 4 Marca 2008, 10:57

Mars Kosika, kupiony na Allegro.
Ciekawe, że książkę wydaną kilka lat temu można kupić już tylko z drugiej ręki.

Godzilla - 4 Marca 2008, 11:00

Nie mam pojęcia co się dzieje w drugim tomie. Może ta historia zaczyna się "kleić" dopiero jako całość i pod koniec nabiera tempa. Ale pierwszy tom zniechęca bardzo skutecznie - po co to cięli na dwa?
UWAGA SPOILER:
Moim zdaniem lepiej by było, gdyby ED bardziej skrótowo potraktował historię Magów z Yara, bo jest nudna i rozbija całość. Czytałam Śmierć magów z Yara i naprawdę nie tęskniłam za ciągiem dalszym. Bardziej mnie zainteresował początkowy wątek faceta podstępem spitego i wciągniętego do laboratorium, i cywilizacji wysyłającej przymusowych ochotników w kosmos... ale potem jest smętna bajeczka z filmem i przepychankami między znudzonymi ludźmi, i wszystko co ciekawe licho bierze.

dalambert - 4 Marca 2008, 11:25

Godzilla, jeśli codzi o "krucjatę" p. Dębskiego to wytrymałem pierwsze 70 stron I tomu i wymięklem mimo, że z biblioteki byl czyli MASZ RACJĘ :P
Rodion - 4 Marca 2008, 11:35

Kruk Siwy napisał/a
Ale Rodion ma po po prostu odjazd na punkcie historii morskich.

Dodaj, dobrych historii. Takiego np. O'Brayana nie dałem rady przeczytać mimo ze to kolejny klon Hornblowera.
"Mag" jest równie porywający jak miska zimnego makaronu, a na dodatek jest to nawiązanie do "Szklanego szponu".

Kruk Siwy - 4 Marca 2008, 11:49

Żeby było jasne - opowieści Gena (napisanych) nie trawię. Jednak człowiek ma szeroką rzeszę fanów.
Może Taselhoff lubi zimny makaron? Wkraczamy w degustibusy.

Rodion - 4 Marca 2008, 11:59

Czyli ponoć jedyny temat na jaki warto rozmawiać :wink:
Adanedhel - 4 Marca 2008, 13:32

No to sobie kupiłem "Boga urojonego" Richarda Dawkinsa. Może nie do końca związane z fantastyką - choć można by się o to spierać ;) Natomiast od samego początku Dawkins wykazuje stosowną wiedzę. Dedykował książkę Douglasowi Adamsowi, a już we wstępie wali cytatem z Asimova.
Piech - 4 Marca 2008, 15:11

Adanedhel napisał/a
No to sobie kupiłem Boga urojonego Richarda Dawkinsa. Może nie do końca związane z fantastyką - choć można by się o to spierać ;) Natomiast od samego początku Dawkins wykazuje stosowną wiedzę. Dedykował książkę Douglasowi Adamsowi, a już we wstępie wali cytatem z Asimova.

A o co chodzi z Adamsem? Czy o te bestsellery z Hitch hikers guide: "Where God went wrong" i sequel "Some of God's greatest mistakes", i wreszcie "Who is this God person anyway"?

Adanedhel - 4 Marca 2008, 15:17

Z Adamsem? Tu nie o Adamsa chodzi, choć zdaje się, iż się przyjaźnili, dlatego ta dedykacja. Poza tym w jednym z ostatnich wystąpień w Cambridge Adams mocno popierał Dawkinsa - na razie ten cytat znalazłem. Wątpię, by było dużo więcej, ale dopiero zacząłem czytać.
Godzilla - 5 Marca 2008, 10:39

Stare ale dobre - właśnie w kioskach (co większych) można dostać "Czarnoksiężnika z Archipelagu", w tłumaczeniu Barańczaka, wydanego w serii "Cała Polska czyta dzieciom". Bardzo przyzwoite wydanie. Podoba mi się! :D
hrabek - 5 Marca 2008, 11:06

A jaka cena? I czego mam szukac? Jakiejs gazety z ksiazka, czy samej ksiazki?
Godzilla - 5 Marca 2008, 11:11

http://www.polityka.istore.pl/
Kolekcja "Cała Polska czyta dzieciom", dostępna w większych kioskach czy salonikach prasowych. Zbieram ze względu na dzieci, już przeczytaliśmy "Ferdynanda Wspaniałego", a teraz trafiło się coś od lat 12, czyli dla mnie, właśnie poczytuję pod biurkiem :mrgreen:
Solidne wydanie w twardych okładkach.
Edit: kupujesz samą książkę. Tylko pierwszy tom był załączony do "Polityki".
Cena 14,99 zł.

Witchma - 5 Marca 2008, 22:28

dokupiłam do "Dune" Children of Dune i Chapterhouse: Dune, pilnie poszukuję "Dune Messiah" :)
Dabliu - 7 Marca 2008, 21:14

Joy Division i Ian Curtis. Przejmujący z oddali - Deborah Curtis
Witchma - 8 Marca 2008, 10:30

Nanny Ogg's Cookbook :)
Czarny - 8 Marca 2008, 12:22

Najdłuższa podróż - P.Anderson i na wyprzedaży w Solarisie S.Siniakin - Władca mórz
mBiko - 9 Marca 2008, 12:14

Pora ujawnić wyniki sobotniej wizyty w księgarni, tylko proszę bez żadnych głupich komentarzy:
Herbert/Anderson K. - Dżihad Butleriański.
Rudazow - Arcymag.
McDevitt - Smykałka do wojny.
Bułyczow - Trzęsienie ziemi.
Anderson P. - Najdłuższa podróż.

Generalnie, to Kruk jest bardzo złym człowiekiem, gdyż namawia do pewnych tytułów.

Rodion - 9 Marca 2008, 13:10

Przekonasz sie ze warto.
W Arcymagu coś jest :wink:

hijo - 9 Marca 2008, 16:24

Dziś był dobry dzień na zakup książek:

Dzihad Butleriański
Ragnarok 1940 T. II

ech biblioteczka się powiękasza :)

Hubert - 10 Marca 2008, 11:44

mBiko napisał/a

Generalnie, to Kruk jest bardzo złym człowiekiem, gdyż namawia do pewnych tytułów.

Wodzi na pokuszenie? :wink:

mBiko - 10 Marca 2008, 15:06

Oj, wodzi. W dodatku niezwykle skutecznie.
Kruk Siwy - 10 Marca 2008, 15:08

A przestańcie Wy sobie mną dzioby wycierać. Co?
Witchma - 12 Marca 2008, 18:03

Galeony Wojny t. 1 i 2

Ostatni smok, Smoczy Pakt i Talizman Złotego Smoka Iwony Surmik

Kruk Siwy napisał/a
A przestańcie Wy sobie mną dzioby wycierać. Co?

to przestań wodzić na pokruczenie ;)

Chal-Chenet - 13 Marca 2008, 13:50

Butleriański Dżihad B. Herberta i K. J. Andersona. Nie mogłem się powstrzymać. :D
Adanedhel - 13 Marca 2008, 18:46

Terry Pratchett - "Straż nocna". Już jakiś czas temu słyszałem, że jedna z jego lepszych książek, przynajmniej ostatnio. No i parodia Rembrandta na okładce... ;P:
Martva - 13 Marca 2008, 18:57

Jest dobra :)
Adanedhel - 13 Marca 2008, 19:01

No to jesteś drugą osobą, która mi to mówi :D

Partner forum