Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Czarny - 23 Stycznia 2008, 11:05
Ciekawe kto się odważy i zabuli karę (mówię o sprzedawcy)
Adashi - 23 Stycznia 2008, 11:25
dalambert napisał/a | Kupil już kto może nowego i ostatniego Harrego P? cieszy mnie,jeżeli toś lamie dystrybucyjnę , reklamowe terminy, ot taki anarchista bywam! |
Wyszło szydło z worka, a jednak lewak, skoro anarchista
Dabliu - 23 Stycznia 2008, 11:45
Adashi napisał/a | dalambert napisał/a | Kupil już kto może nowego i ostatniego Harrego P? cieszy mnie,jeżeli toś lamie dystrybucyjnę , reklamowe terminy, ot taki anarchista bywam! |
Wyszło szydło z worka, a jednak lewak, skoro anarchista |
Anarchista to ani lewak ani prawak. To raczej ekstremalna forma jednego i drugiego, lub forma styku tychże, ale nie w centrum, a na drugim biegunie koła
Adashi - 23 Stycznia 2008, 11:57
Oj, Dabliu, jednak jakby nie patrzeć to bardziej na lewo
Rodion - 23 Stycznia 2008, 11:57
dalambert napisał/a | Kupil już kto może nowego i ostatniego Harrego P? cieszy mnie,jeżeli toś lamie dystrybucyjnę , reklamowe terminy, ot taki anarchista bywam! |
Zgłaszasz zapotrzebowanie?
Ale rozumiesz, ze tak oficjalnie to....
Dabliu - 23 Stycznia 2008, 12:10
Adashi napisał/a | Oj, Dabliu, jednak jakby nie patrzeć to bardziej na lewo |
Anarcho-kapitalizm takoż?
Adashi - 23 Stycznia 2008, 12:59
To kuriozum trudno zaliczyć do klasycznej myśli anarchistycznej Bliżej temu do konserwatywnego liberalizmu
P.S. Ale nieco offtopujemy
Adashi - 23 Stycznia 2008, 13:16
Dabliu napisał/a | Moim zdaniem bliżej temu do czystego anarchizmu, niż anarcho-syndykalizmowi czy anarcho-komunizmowi. |
A moim zdaniem nazywanie tej doktryny anarchizmem to oksymoron, zresztą co się dziwić wymyślili to jankesi
Żeby nie było, nie nabyłem ostatnio żadnej książki na ten temat
EDIT: hej Dabliu, brzydalu jeden, dlaczego Twój post znikł? Teraz wyszło, że zaliczyłem dubel.
Dabliu - 23 Stycznia 2008, 13:27
Adashi napisał/a | EDIT: hej Dabliu, brzydalu jeden, dlaczego Twój post znikł? Teraz wyszło, że zaliczyłem dubel. |
Ech... sorry. Trochę palnąłem z tym stwierdzeniem i od razu usunąłem post. Nie wiedziałem, że zdążyłeś już zacytować
dareko - 23 Stycznia 2008, 13:27
Wit Szostak - Oberki do Konca Swiata
Czeka w kolejce do poczytania
dalambert - 23 Stycznia 2008, 14:02
Rodion napisał/a | Zgłaszasz zapotrzebowanie? | Zglaszam, a jutro do Paradoxu przyniesiesz ? hej
GAndrel - 24 Stycznia 2008, 17:10
W końcu wszedłem w posiadanie "Lodu". Kiedy ja go przeczytam ...
Agi - 24 Stycznia 2008, 17:21
Skusiłam się na Michała Strogowa - kuriera carskiego Vernne'a i I tom Trzech muszkieterów Dumasa - za jedyne 9,90 - nowa seria: Najsłynniejsze powieści histroryczne - ładnie wydana, twarda okładka, pozbieram sobie.
bio - 24 Stycznia 2008, 18:11
Wy pleciecie o duperelach, a po cichu Agi finalizuje zakup tego, co zakupu warte. Kto będzie za lat 100 i więcej pamiętał o książkach i autorach będących przedmiotem waszych rozmów? A Verne'a i Dumasa nadal czyta się z wypiekami na polisiach.
Adashi - 24 Stycznia 2008, 18:20
Jeszcze Agi byłabyś tak miła i powiedziała coś więcej o tej serii
Agi - 24 Stycznia 2008, 18:47
Adashi, trafiłam na to przypadkiem w moim ulubionym sklepiku z gazetami.
Kolekcję wydaje Hachette Livre Polska. Co dwa tygodnie będą się ukazywały dwa tomy. O pierwszych już pisałam, dalej będzie II tom Trzech muszkieterów i Rob Roy Waltera Scotta. W informacji widnieje również:
- Faraon
- Wojna i pokój
- Królowa Margot
- Ostatnie dni Pompei
- Ivanhoe
- Ogniem i mieczem
- Potop
- Pan Wołodyjowski
Nie wiem ile w sumie tomów ma liczyć kolekcja, idę va banque.
Czytałam to wszystko, część mam na półkach, ale kolekcja jest bardzo ładnie wydana i tak, jak mówi bio, to literatura ponadczasowa.
Jeszcze się pochwalę, że drukują w Pile, znaczy o krok ode mnie.
banshee - 24 Stycznia 2008, 18:50
Agi, dzięki za info, trza skorzystać
Agi - 24 Stycznia 2008, 21:35
Chciałam zamówić sobie Pierwszy krok Przechtrzty, ale na razie nie jest dostępna.
Na pocieszenie zamówiłam to, co poniżej widać
Najbardziej cieszę się z drugiego tomu "Galeonów wojny"
Dom nad Oniego - Mariusz Wilk
Tropami Rena - Mariusz Wilk
Pan Lodowego Ogrodu - tom 2 - Jarosław Grzędowicz
Pan Lodowego Ogrodu - Jarosław Grzędowicz
Galeony Wojny, t.2 - Jacek Komuda
elam - 24 Stycznia 2008, 21:52
ja dzisiaj wzbogacilam sie o "cesarza" Kapuscinskiego i Proroka Khalila Gibrana.
z tym prorokiem, to troche kicha;
ukazal sie dodatek do "Pani" - no coz, wydam prawie 10 zl, zeby miec te piekna ksiazke (czytalam po francusku i jest to dla mnie jeden z "niezbednikow" zyciowo-literackich) . co do "Pani" - Nie rozumiem, kto kupuje takie gazety. tam nie ma nic do czytania! kilka wywiadow, artykuly o "problemach" tzw "slawnych ludzi" (80 % z nich w ogole nie znam, jakies aktorki z sitcomow... ) , kupa dziwnych zdjec z jeszcze dziwniejsza moda dla kosmitek i dwa razy wieksza kupa reklam. no ale gazete zawsze mozna do kosza wy*** a ksiazka zostaje na cale zycie
natomiast przekret tak naprawde tkwi w autorze. Bo pod "listami proroka" i "prorokiem" na okladce widnieje nazwisko Coelho. a cala jego zasluga sprowadza sie do tego, ze wybral listy. no a zee jest pisarzem modnym, to i modnie go wydawac. Dlatego tez Prorok ukazal sie teraz w Polsce.
a przeciez byly wczesniejsze tlumaczenia i wydania tej pieknej, poetyckiej i madrej ksiazki, malo popularnej chyba tylko dlatego, ze autor nosi orientalne nazwisko i wszyscy mysla, ze jak "prorok", to musi byc o Mahomecie. A nie !
polecam wszystkim.
Czarny - 25 Stycznia 2008, 06:55
Ta nowa seria historyczna, była już z rok temu Mam Michała Strogowa, Trzech Muszkieterów w dwóch tomach i coś jeszcze - nie pamiętam. Potem jeszcze spotkałem się w kiosku z drugim tomem Wojny i Pokoju, ale pierwszego nie widziałem, więc nie kupiłem. I na tym seria umarła, teraz widzę powtórne natarcie.
Agi - 25 Stycznia 2008, 09:34
W zeszłym roku nie widziałam, nie szkodzi - kupię tyle, ile uda się zebrać.
Hubert - 25 Stycznia 2008, 11:11
Agi napisał/a | Skusiłam się na Michała Strogowa - kuriera carskiego Vernne'a i I tom Trzech muszkieterów Dumasa - za jedyne 9,90 - nowa seria: Najsłynniejsze powieści histroryczne - ładnie wydana, twarda okładka, pozbieram sobie. |
O, o, o! Gdzie to można dostać? Z jakimś pismem czy tak po prostu?
banshee - 25 Stycznia 2008, 11:14
Agi napisał/a | Adashi, trafiłam na to przypadkiem w moim ulubionym sklepiku z gazetami.
Kolekcję wydaje Hachette Livre Polska. Co dwa tygodnie będą się ukazywały dwa tomy. O pierwszych już pisałam, dalej będzie II tom Trzech muszkieterów i Rob Roy Waltera Scotta. |
Sosnechristo, tu masz odpowiedź
Czarny - 25 Stycznia 2008, 11:16
Tak po prostu w kiosku z tekturową wstawką reklamową
Gwynhwar - 25 Stycznia 2008, 17:06
Papieżyca Joanna Donna Woolfolk Cross
Gobeliniarze Andreas Eschbach
Hubert - 25 Stycznia 2008, 19:39
Czarny, banshee -> ja blondyn jestem, pewne rzeczy i 'drobne' niedopatrzenia trzeba mi wybaczać
banshee - 25 Stycznia 2008, 20:04
Sosnechristo, przefarbuj się, będziesz mógł się pochwalić sztuczną inteligencją
a ontopicznie w moje łapki wpadli dzisiaj panowie Eddings, Cook i Newcomb, książeczki po 5-7 zł więc nie mogłam nie skorzystać
Hubert - 26 Stycznia 2008, 10:36
banshee napisał/a | Sosnechristo, przefarbuj się, będziesz mógł się pochwalić sztuczną inteligencją |
Myślałem o przefarbowaniu na rudo, ale może być i czarny
A jego co konkretnie?
Czarny - 26 Stycznia 2008, 11:40
A propos tych książek historycznych, to w poprzedniej edycji do drugiego tomu "Trzech Muszkieterów" dokładali "Ben Hura" Wallace'a - i na tym wtedy skończyłem zakupy.
banshee - 26 Stycznia 2008, 12:17
Sosnechristo napisał/a | Myślałem o przefarbowaniu na rudo, ale może być i czarny |
tu nie jestem obiektywna, byłam i czarna i ruda
Sosnechristo napisał/a | A jego co konkretnie? |
cykl czarna kompania na razie
|
|
|