To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Wiedźmin

Dragon_Warrior - 2 Grudnia 2007, 21:52

ale mi pada nie tylko w wiedźminie i wcale nie w momentach przeciążenia procesora/grafiki ... w wiedźminie równie dobrze wieszał się w inventory w malej chatce jak i podczas chodzenia po mieście - a dziś padł i w widzie...

gdyby to było coś oczywistego już dawno bym to złapał
- obudowa i tak jest otwarta
- zasilacz sprawdzałem
- ram sprawdzalem
- podłączenie starej grafiki niczego nie zmienia

pomysły juz mi sie dawno skończyły ... teraz sobe instalowałem orange box ... i padła wnda zaraz po instalacji jeszcze nawet niczego włączyć nie zdązyłem ;)

Homer - 3 Grudnia 2007, 23:55

Zerknij na temperaturę procka w Biosie zaraz po padzie, czy nie jest podejrzanie wysoka... Przetestuj nowy (może mocniejszy) zasilacz,,, Jeśli nic z tych rzeczy spróbuj re systemu zrobić :) (ewentualnie przetrzep wcześniej dysk antyvirem).

Dostałem dziś bon na 100zł zakupy :) . Wychodzi na to, że EK wieśmaka kosztowała mnie... 60zł (po uwzględnieniu wPLN) :) . Formą bonu jestem bardzo zadowolony (list z przeprosinami ładnie druknięty na mocnej wiedźmińskiej papeterii).

Były nerwy, ale cóż mogę rzec... ostatecznie, wreszcie I'm satisfied :) .

Dragon_Warrior - 4 Grudnia 2007, 01:42

Cytat
Przetestuj nowy (może mocniejszy) zasilacz

stary zasilacz 400 - aktualnie mam nowa 'pozyczona' (hyhy) 400... o mocniejszy ciezko :P
temperatuta jest raczej bez zmian ...

gorbash - 4 Grudnia 2007, 09:00

Potestuj sobie RAM i procka czymś do wygrzewania - polecam Prime95 i SuperPI.
Programiki zawierają testy na grzanie jednego lub drugiego. U mnie znalazł jakiś problem z pamięcią. Jedyny minus to to, że te testy muszą pochodzić kilkanaście godzin żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski.
Acha - co do otwartej obudowy też tak miałem - i być może to jest problem. Odkąd kupiłem nową obudowę, zainstalowałem wiatrak i zamknąłem ją - temperatura spadła o kilka stopni. Jeśli masz dobra obudowę to zamknięcie jej umożliwia przepływ powietrza taki jakiego oczekiwał projektant i w efekcie lepszą wentylacje urządzeń.

hrabek - 4 Grudnia 2007, 10:56

Draconnor napisał/a
stary zasilacz 400 - aktualnie mam nowa 'pozyczona' (hyhy) 400... o mocniejszy ciezko :P
temperatuta jest raczej bez zmian ...

A jakiej firmy zasilacz? Bo jak jakis low-end, to one nigdy nie osiagaja wartosci nawet zblizonej do nominalnej. Jakies codegeny i inne modecomy z oznaczeniem 400W w rzeczywistosci ledwo przekraczaja 300.

Dragon_Warrior - 4 Grudnia 2007, 14:24

dobra już bez takich oftopów ... bo sie mody zaczną wkurzać

a kompach sie mimo wszystko znam i wszystko z powyższych już dawno sprawdzałem i nic...
a z zasilaczem to nie wydam 200 zł zeby go sprawdzić (stary był x-powera) a ten modecom 400 jakiego udalo mi sie zdobyć wygląda całkiem porzadnie i przynajmniej jest nowiutki - tak czy inaczej nie robi różnicy...

Agi - 13 Grudnia 2007, 11:48

Dostałam w prezencie od GW grywalne demo Wiedźmina z jakimiś dodatkami. Zastanawiam się czy warto to instalować.
Pako - 13 Grudnia 2007, 16:38

No pewnie ^_^
Jeżeli twój komp to utarga, to pewnie że warto. A potem warto podzielić się wrażeniami.

Z demkami to róznie bywa... ;)

cooger - 14 Grudnia 2007, 22:20

A skądy ? Bo jak z Wyborczej czy do czego tam dodawali to masz zdaje się jakiegoś full wypasa z Intro oraz z filmikami z gry i chyba z czymś tam jeszcze ;)
banshee - 15 Grudnia 2007, 13:12

ja bym chętnie zainstalowała to coś, chociażby dla samej muzy no ale...
biorąc dzisiejszy kurs dolara pogram sobie dopiero za jakieś...półtora roku. :( :(

Fidel-F2 - 15 Grudnia 2007, 13:14

a co ma kurs dolara?
banshee - 15 Grudnia 2007, 13:20

no nowiutkiego komputera spełniającego wymagania powyżej minimalnych to ja sobie za piękne oczy nie kupie, nie? :wink:
Fidel-F2 - 15 Grudnia 2007, 13:21

banshee, ale kurs dolara strasznie jest mizerny i ceny sprzętu zza oceanu strasznie spadły, no chyba, że zarabiasz w dolarach a wydajesz w złotówkach
banshee - 15 Grudnia 2007, 13:25

zarabiam z złotówkach, wydaje w funtach...tragedia :wink:
szmaciarza koń ma lepiej :wink:

Fidel-F2 - 15 Grudnia 2007, 13:29

a co ma dolar do piernika?
banshee - 15 Grudnia 2007, 13:39

już bym ci musiała życiorys opowiedzieć, a po co? :roll:
wierz mi na słowo, że ma :)

Homer - 5 Stycznia 2008, 16:07

Jest dostępny od jakiegoś czasu patch 1.2, który bardzo skraca czas load/save.
Szarik - 15 Stycznia 2008, 13:58

Gra jest wspaniała. Szczególnie dla kogoś kto zna na wylot sagę i opowiadania. Co krok to nawiązanie do książek. Bardzo mi się podoba motyw srebrnego miecza. Jak się dowiedziałem do kogo należał to z większym zacięciem morduję potwory w imię zemsty :twisted:
Wymiękam przy dialogach z Jaskrem (przytaczam z głowy):
- Miałeś przyjaciela wampira
- Co ty nie powiesz, a może przyjaciela smoka też miałem
- Sarkazm nie na miejscu bo akurat też miałeś :lol:
A to tylko mała próbka :mrgreen:
W książce o magii jest wzmianka o "Gradobicu Merigold" itd, itp.
System walki też mi się bardzo podoba. Rach ciach! I przeskok! i Igni! I piruet i Aardem ich! Aż się czeka na starcia z większą ilością przeciwników.

Specjalnie do laptopa dokupiłem sobie RAM i mam 1 GB. Nawet znośnie to wszystko chodzi. Wyjątkiem jest Wyzima Handlowa, która się tnie niemiłosiernie. Grafika to Radeon 1600.
Tu mam też pytanie do fachowców od kart graficznych. Ja się nie znam, a chcę sobie dokupić komputer stacjonarny. Mam wybrany model, który ma wbudowaną kartę ATI Radeon HD 2400 XT. Dobre to? Jaki to ma odpowiednik u Nvidia? I czy Wiedźmin pójdzie na pełnych detalach?

Fidel-F2 - 15 Stycznia 2008, 15:56

a jak to pojdzie na 2.0Mh dwurdzeniowym, 2Gb Ramu i nVidia 8800?
Pako - 15 Stycznia 2008, 16:18

Jak? Raczej bezproblemowo. Moze nie będzie to super-ekstra-czad, ale powinno śmigać równo :)
Ixolite - 15 Stycznia 2008, 17:56

Cytat
Moze nie będzie to super-ekstra-czad

Wydaje mi się, że powinno być :)

Pako - 15 Stycznia 2008, 18:46

W takim razie ja się nie znam :P
Ale anti-aliasing to raczej płynnie nie pojdzie :twisted:

Fearfol - 15 Stycznia 2008, 19:59

Następujące karty graficzne obsługują grę tylko w rozdzielczości 800x600 przy niskim ustawieniu szczegółów:
Seria ATI RADEON 9800, seria ATI RADEON X700, seria ATI RADEON X1300/X1550, NVIDIA GeForce 6600 GT, NVIDIA GeForce 6600
Następujące karty graficzne obsługują grę w rozdzielczości 1024x768 przy średnim ustawieniu szczegółów:
ATI RADEON X800 PRO, ATI RADEON X850 XT, seria ATI RADEON X1600, seria ATI RADEON X1800, ATI RADEON X1950 Pro, ATI RADEON HD 2600 XT, NVIDIA GeForce 7800 GS, seria NVIDIA GeForce 6800, NVIDIA GeForce 6800 GT, NVIDIA GeForce 7600 GT, NVIDIA GeForce 7800 GS, NVIDIA GeForce 8600 GT
Następujące karty graficzne obsługują grę w rozdzielczości 1024x768 przy wysokim ustawieniu szczegółów:
ATI RADEON X1950 XTX, ATI RADEON HD 2900 XT, NVIDIA GeForce 7800 GTX, NVIDIA GeForce 7950 GX2, NVIDIA GeForce 8800 GTS, NVIDIA GeForce 8800 GTX

to chyba powinno pomóc

Ixolite - 15 Stycznia 2008, 21:43

Szarik napisał/a
Wyjątkiem jest Wyzima Handlowa, która się tnie niemiłosiernie.

Wiele osób na Wyzimę Handlową narzeka.

Cytat
Tu mam też pytanie do fachowców od kart graficznych. Ja się nie znam, a chcę sobie dokupić komputer stacjonarny. Mam wybrany model, który ma wbudowaną kartę ATI Radeon HD 2400 XT. Dobre to? Jaki to ma odpowiednik u Nvidia? I czy Wiedźmin pójdzie na pełnych detalach?

Wbudowana (zintegrowana) karta graficzna to komputer biurowy + proste multimedia typu filmy i muzyka. Do nowych gier się nie nadaje, do starszych gier (2-3 letnie i starsze) może być, choć mogą się trafić wyjątki.

Fidel-F2 - 25 Stycznia 2008, 21:51

od tgodnia Wiedźmin leży na półce ale jakoś mi sie nie chce dziada odpalać, coś ze mna chyba nie tak
Homer - 25 Stycznia 2008, 22:42

Starzejesz się Fidel-F2 po prostu :!: :)

edit: Mam nadzieję, że masz polską wersję.

Hoob - 8 Lutego 2008, 13:34

A na dniach wychodzi specjalny edytor do Wiedźmina, który pozwoli tworzyć zupełnie nowe questy, połączone w całą, ogromną, wielowątkową fabułę. Oczywiście do tego potrzebne będą nieliche umiejętności, ale jak kto ma czas, a Wiedźmin mu się spodobał, to z D’jinnim (tak bowiem nazywa się edytor) powinien być ukontentowany.
Homer - 14 Lutego 2008, 23:41

A 18 lutego ekipa CD ma "coś" ogłosić i mam nadzieję, że będzie to data zakońćzenia prac nad dodatkiem, albo dostęþnym free z patcha, albo czyms większym w pudełku osobnym.
Fearfol - 15 Lutego 2008, 07:39

mam nadzieje że będzie to wersja darmowa bo jestem kompletnie spłukany.
Hubert - 16 Lutego 2008, 18:58

Homer napisał/a
A 18 lutego ekipa CD ma coś ogłosić i mam nadzieję, że będzie to data zakońćzenia prac nad dodatkiem, albo dostęþnym free z patcha, albo czyms większym w pudełku osobnym.

A może kolejna, zupełnie nowa, gra? :)

Partner forum