Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...
Kruk Siwy - 17 Grudnia 2007, 15:28
A dla tego że lubię sobie wyobrażać że Angole piszą ORP Orzeł a nie S coś tam Eagle. (Ta moja znajomość angolskiego to pewnie jakieś 200 czy 300 słów, jednakowoż są słowniki jak mnie potrzeba zeprze).
Ale już mocno zdryfowaliśmy od tematu przewodniego. Tak mi się przynajmniej wydaje.
dalambert - 17 Grudnia 2007, 15:33
NURS napisał/a | Home Fleet | znaczy się o jakiej Ma czytać o DOMOWEJ, OJCZYŹNIANEJ czy może KRAJOWEJ flocie. my nigdy czegoś takiej w naszych dziejach nie mieliśmy, a w marynistyce jest zasada NIE tlumaczenia imion-nazw okrętówm angole męczyli się z ORP Jatrząb i ORP Orzeł to i my z HMS Victory powinniśmy
a a'propos tlumaczeń zmiennych pamiętam dobrze czytające się tlumaczecie "Emila i dedektywów" dziejące się w Poznaniu, nie w Berlinie z całą starannie zmienioną topografią miejską opowieści i spolonizowaniem czego się dało czyli i tak bywało.
Witchma - 17 Grudnia 2007, 15:42
dalambert napisał/a | a a'propos tlumaczeń zmiennych pamiętam dobrze czytające się tlumaczecie Emila i dedektywów dziejące się w Poznaniu, nie w Berlinie z całą starannie zmienioną topografią miejską opowieści i spolonizowaniem czego się dało czyli i tak bywało. |
tak daleko posunięte urodzimienie sprawdza się w książkach dla dzieci i w filmach (Shrek polski przecież też dalece odbiega od oryginału, bo aluzji z wersji angielskiej u nas nikt by prawie chwycił), ale potraktowanie czytelników WP jak dzieci było co najmniej obraźliwe (swoją drogą radzę poczytać przypisy Łozińskiego, z których według mnie jasno wynika, że jak się nam nie napisze Aruena, to nie będziemy, głupcy, wiedzieli, jak to przeczytać... zresztą jak chciał nam ułatwiać, to mógł napisać Arłena )
Kruk Siwy - 17 Grudnia 2007, 15:46
Dzisiaj jeden pan u nas na wystawianej fakturze napisał swój zawód: hydrałulik. Polska jenzyka być trudna jenzyka.
Witchma - 17 Grudnia 2007, 15:50
Kruk Siwy napisał/a | Dzisiaj jeden pan u nas na wystawianej fakturze napisał swój zawód: hydrałulik. |
sądzisz, że sięgnie po Władcę Pierścieni?
Kruk Siwy - 17 Grudnia 2007, 15:54
Oczywiście, wersja skrócona. Rzecz będzie się działa w Bagosznie obok Kielc. Główny bochater będzie z zawodu hudrałulikiem i będzie miał kłopot z pierścieniem uszczelniającym.
Sami Wiecie w Czyim Tłumaczeniu.
NURS - 17 Grudnia 2007, 15:59
to już jest mega offtop ladies i panowie!
Kruk Siwy - 17 Grudnia 2007, 16:03
Słyszymy i słuchamy. Koniec offtopa.
NURS - 17 Grudnia 2007, 16:06
a rozmowęo tłumaczeniach możecie końtynuować w wątku odpowiednim, bo sam bym się jeszcze chętnie powykłócał
Kruk Siwy - 17 Grudnia 2007, 16:08
Sam wiesz Ojcze Redaktorze że po takim przeniesieniu rozmowa zdycha. A była ciekawa dlatego ją ciągnąłem mimo że offtop. Jednakowoż może się mylę - wrzuć jakiś tekst do wątku Z życia tłumoka, moze uda się pociągnąć.
joe_cool - 17 Grudnia 2007, 21:54
zakupiwszy:
Mroczna rzeka John Twelve Hawks
Sprzedaż albo śmierć!? Antyporadnik Marcin Przybyłek
Witchma - 18 Grudnia 2007, 10:57
Gamedec - granica rzeczywistości M. Przybyłek
Gamedec - sprzedawcy lokomotyw M. Przybyłek (może wreszcie przeczytam? )
Gniazdo światów Marek S. Huberath
Planeta Anioła Stróża E. Dębski
Chal-Chenet - 22 Grudnia 2007, 15:00
Może nie nabyte bezpośrednio przeze mnie, ale w ramach prezentu gwiazdkowego otrzymałem ostatnio "Tracę ciepło". Obecnie zajmuje 2-3 miejsce w kolejce.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2007, 15:43
Dotarły Galeony, Vertical i Miecz Aniołów
i mam pytanie, Miecz Aniołów jest trzecim chyba w kolejności tomem o MM
Jest konieczne czytanie poprzednich? czy jest to w miarę samodzielna pozycja?
Ziemniak - 22 Grudnia 2007, 16:01
Jest to seria, więc raczej wypadałoby przeczytać, niektórych rzeczy możesz nie łapać.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2007, 20:25
Ch. A. Lockwood - Diabły Morskie
Gwynhwar - 22 Grudnia 2007, 23:05
Dan Simmons Hyperion- dostałam świątecznie od Empiku
Witchma - 23 Grudnia 2007, 10:45
przyjechało moje Making Money Pratchetta
zamówione jest The Lies of Locke Lamora i Red Seas under Red Skies Scotta Lyncha, a podobno ma być jeszcze 5 tomów...
Kasiek - 23 Grudnia 2007, 10:58
Galeony Wojny Jacka Komudy i Zakochany Duch Jonathana Carrolla. No i Feliks Net i Nika IV Rafała Kosika
Witchma - 23 Grudnia 2007, 13:31
Tracę ciepło
Kroniki Jednorożca - Polowanie
banshee - 24 Grudnia 2007, 14:18
Szału nie zrobię, ale jestem hepi
Odmieniec
Kiedy Bóg zasypia
Gildia Magów
und Hyperion
cdn...
Dabliu - 24 Grudnia 2007, 22:22
Od mojej połowiczki dla mnie:
Hyperion - Dan Simmons
Ode mnie dla mojej połowiczki:
Trylogia Mroczne materie - Philip Pullman
czyli Złoty kompas, Magiczny nóż i Bursztynowa luneta
Agi - 25 Grudnia 2007, 20:08
Rafał Dębski - Labirynt von Brauna
Rafał Dębski - Żelazne kamienie
Romuald Pawlak - Rycerz bezkonny,
Pobuszowałam na Allegro
Freva - 25 Grudnia 2007, 21:24
ja kurde dawno nic nowego nie kupowalam z ksiazek w planach mam A.D. XIII 2 i TRUPOJAD ktos moze juz wie czy warto?
glownie muze ostatnio kupowalam Candlemass ,My Dying Bride, Bathory i inne te klimaty
NURS - 25 Grudnia 2007, 21:32
Trupojad do My Dying Bride będzie w sam raz. Nawet okruszki nie zostaną
Witchma - 25 Grudnia 2007, 22:25
Wyspa Petersena i Krater Czarnego Snu Zegalskiego
Biohazard, Homo Divisus, Wróble Galaktyki i Poprzez Piąty Wymiar Fiałkowskiego
posłuchałam Kruka, bo trzeba się słuchać mądrzejszych już się nie mogę doczekać na te książeczki... w tzw. międzyczasie kontempluję zakup Trylogii kosmicznej
Freva - 25 Grudnia 2007, 23:54
NURS napisał/a | Trupojad do My Dying Bride będzie w sam raz. Nawet okruszki nie zostaną |
Hehe to mysle najlepsza rekomendacja jaką mogłam usłyszeć a że ostatnui siedząc w doom(u) słucham doom(u) to tez takowa lektura w klimacie grozy sie przyda
Hubert - 26 Grudnia 2007, 14:18
Hrabia Monte Christo - od Mikołaja. To ładne trzytomowe wydanie w twardej oprawie.
Poza tym Pijaki ... Znaczy Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły. Ale to film. Niemniej musiałem się pochwalić
banshee - 26 Grudnia 2007, 14:20
Kroniki Jednorożca: Polowanie. Prezent, nie mój klimat, ale kiedyś przeczytam
Martva - 26 Grudnia 2007, 14:23
A ja nie dostałam żadnej książki w prezencie, buuu
|
|
|