To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [ksi±żki/literatura] - Dopiero nabyte, zdobyte, upolowane...

Titus Pullo - 17 Wrześ¶nia 2007, 15:10

Ostatnio nabyte i przeczytane "Ostatni patrol" Łukjanienki. Czyżby ostatnia czę¶ć cyklu? Rozczarowało mnie nieco zakończenie, ale i tak jestem fanem "patroli" i tego pisarza. Oczywi¶cie "Nocny patrol" najlepszy, ale i ten dało się czytać.
Poza tym - Miroslav Zamboch i przygody gladiatora Bakly'ego. Zaryzykowałem, bo nie czytałem wcze¶niej niczego tego autora, ale ryzyko chyba się opłaciło - póki co wci±ga.
A swoj± drog±, co możecie polecić z nowej fantastyki z zachodu? Oczywi¶cie klasykę znam, na Sheckleyu się wychowałem, ale wydaje mi się, że tam fantastyka się skończyła. Nadeszła era tasiemcowych chłamów pisanych na podstawie sesji rpg - te wszystkie smocze lance, warhammery i badziewie sygnowane nazwiskiem R.A Salvatore. Żenuj±ce, choć jak miałem 14 lat, to czytałem z przyjemno¶ci±. Natomiast to, co dociera do nas ze wschodu i południa - z reguły bardzo dobre. Zamboch, Łukjanienko.
Miło by było, gdyby w SF raz na jaki¶ czas można było przeczytać jakie¶ opowiadanie z Węgier, Ukrainy czy, dajmy na to, z Chorwacji. Np. zamiast kolejnego "Dzika" :twisted:

Dabliu - 17 Wrześ¶nia 2007, 15:17

Titus Pullo napisał/a
A swoj± drog±, co możecie polecić z nowej fantastyki z zachodu?

China Mieville, Ian R. MacLeod, Hal Duncan... chociażby.

Kruk Siwy - 17 Wrześ¶nia 2007, 15:22

Peter Hamilton. Brytyjczyk. Jest co poczytać.
Rafał - 18 Wrześ¶nia 2007, 08:08

Kay, cokolwiek.
Czarny - 18 Wrześ¶nia 2007, 08:28

Nabyłem (na allegro) "Ogród miło¶ci" W.Jabłońskiego - jeszcze tylko "Trupi korowód" i będzie komplet. :mrgreen:
Kruk Siwy - 18 Wrześ¶nia 2007, 09:18

Poul Anderson Gwiazdy s± także ogniem. Zysk 2002. Dałem osiem zeta u bukinisty na stacji metro Wilanów.
Magda - 19 Wrześ¶nia 2007, 10:58

Nabyłam wczoraj po normalnej cenie chociaż księgarnia nazywa się "tania ksi±zka" :) Ognie na skałach. Niestety przysnełam z kasi±żka w wannie.
Kto¶ czytał ?

Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:04

Czytał, czytał. Takie rozbudowane opowiadanie bardziej niż powie¶ć. Ostatni jak narazie tekst fantastyczny Ziemkiewicza.
Czarny - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:05

Czytałem. Nie porywa, ale to solidne czytadło. Nie żałuję zakupu, ale kupiłem taniej na allegro. :twisted:
Magda - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:07

Dzięki, dzisiaj zrobie drugie podej¶cie może tym razem nie w wannie ale jako¶ ostatnio blokade mam na czytanie co¶ na rozruch by sie przydało. :?
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:08

Magda, a co lubisz? Co Ci się bardzo podobało?
mawete - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:19

Ja chwilowo z racji przeprowadzki przestałem nabywać... i tak bedę miał spory problem zeby się z tym wszystkim zabrać :D
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:20

O? Nic nie mówiłe¶ o przeprowadzce... Dalej Lublę?
mawete - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:25

Dalej, nawet niedaleko, ale do wiekszego... :D
Magda - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:26

No cóż, ostatnio skończyłam cykl Złocistego Błazna i przykro mi sie zrobiło że to juz koniec :? Sługa Boży czeka w koncie na dokończenie i Szalony statek też gdzie sie zaklinował. Jaki¶ taki niedosty mam ale to się chyba zdaża :)
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:26

No to ok.
W tych samych barach będziesz się mógł lekturować...

Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:28

Robin Hobb jest niezła, ale to o statkach wg mnie - marniutkie. Zeknę w domu na półkę może Ci podsunę jaki¶ pomysł.

O do licha, dwa posty pod sob±. Sorry!

mawete - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:29

Kruk Siwy: dokładnie... nie ma to jak dobra ksi±żka, dobre piwko, a potem dobry sex :D
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:31

Lubię zmiany w pierwszej i trzeciej dziedzinie. W drugiej jestem do¶ć stały.
Hm, chyba starczy offtopu.

Magda - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:35

No własnie dwa pierwsze statki były ok i naprawde czytało sie nieżle ale ten następny jako¶ nie da rady może za duża przerwa czasowa była ?
Czekam na co¶ co po już po pierwszych zdaniach przeczytanych w ksiegarni wcignie na reszte dnia.
Tego sie chyba nie da wytłumaczyć :lol:

Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:37

Da się, da.
Czyli lubisz lekkie, w miarę inteligentne fantasy. Podumam.

Słowik - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:41

Ja bym nie¶miało zaproponował Kaya. Tiganę na ten przykład na pocz±tek.
Magda - 19 Wrześ¶nia 2007, 11:49

O!
A tego Pana nie znam :) dzięki !
A zpominałam że jeszce czeka na mnie Sieć spisków Martina

Czarny - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:19

Dobre fantasy to na przykład Feist (przynajmniej wg mnie), Tad Wiliams, Kedrigern Morressy'ego.
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:22

O! Magda, Czarny, dobrze prawi. Proponuję Feista zwłaszcza pocż±tkowe knigi cyklu. Tad Wiliams Pamięć Smutek i Cierń też niezłe. Kedrigan to na wesoło, a jak na wesoło to można skubn±ć Pratcheta pocz±tek ¦wiata Dysku?
Słowik - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:23

To ja dorzucę jeszcze cykl ze ¶wiata Recluce L.E. Modesitt Jr.
mawete - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:28

Proponuję: Piekara "Arivald z wybrzerza" :D
Kruk Siwy - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:31

Magda, słuchaj chłopaków. Wszystko dobre, aczkkolwiek cykl Recluce do¶ć powolny marytm narracji i różnej jako¶ci to ksi±zki.
No to moniaki w gar¶ć i kupować!

Agi - 19 Wrześ¶nia 2007, 12:35

Ze ¦wiata Dysku polecam Wyprawę czarownic, Ruchome obrazki, Kosiarza, wła¶ciwie większo¶ć ksi±żek Pratchetta podobała mi się.
gorat - 19 Wrześ¶nia 2007, 13:00

To jest temat o nabytych - polecanki s± obok :D

Partner forum