Feliks W. Kres |
Autor |
Wiadomość |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 12:56
|
|
|
A czy Kres kiedykolwiek wyjaśnił powody swojego odejścia od pisania? |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 14:56
|
|
|
Oczywiście. Wielokrotnie. Na czeźwo i na kacu. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 16:04
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | . Wielokrotnie. Na czeźwo i na kacu. | znacz po pijaku pisze dalej |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 16:47
|
|
|
Słowem maluje wszeteczne obrazy z Szereru i okolic. Zwłaszcza okolic. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 16:50
|
|
|
I jakież to powody, jeśli można wiedzieć? |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 16:53
|
|
|
Jeszcze raz ma odpowiadać usty memi? No kurdesz... |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 16:58
|
|
|
A są te Jego wyjaśnienia gdzieś zachowane dla potomności? |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 18:03
|
|
|
Nie umiem ci na to odpowiedzieć, gdyż byłem świadkiem ustnych oświadczeń, zapisy nie były mi do niczego potrzebne. W Wiki jest następujący tekst:
W roku 2011 Kres oznajmił, że rezygnuje z dalszego pisania z powodu znużenia tą pracą. W 2017 roku na spotkaniu autorskim w Nadarzynie podczas Warsaw Comic Con wyjaśnił jednak, że traktuje ostatnie lata jako przerwę od pisania, a nie ostateczną rezygnację.[potrzebny przypis] |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 30 Listopada 2017, 19:21
|
|
|
Chciałbym, żeby wrócił. Jako młody chłopak ceniłem Jego fantasy wyżej niż twórczość ASa. W każdym razie bardziej mi w degustibusa wpadało.
A kresowe poradniki pisarskie (bodaj w Feniksie, o ile pamiętam) w epoce przed internetem były dla mnie pierwszym w życiu krokiem na drodze do profesjonalizacji mojego pisania.
Mógłbym powiedzieć więc, że gdyby nie Kres, być może dziś zamiast tworzyć narrację do gier za kilka tysi miesięcznie - co pozwala mi chociażby utrzymać rodzinę - wciąż byłbym smutnym robolem, który chodzi w jednej parze portek.
Oby wrócił. |
|
|
|
 |
Ziuta
Nerwus

|
Wysłany: 1 Grudnia 2017, 00:12
|
|
|
Byłem w zeszłą sobotę na spotkaniu z Kresem. Faktycznie zdementował rzekome wypalenie. Wytłumaczył, że to były słowa wydawnictwa.
Z kolei jego opowieść jest następująca. Męczyło go spieszenie się na termin, więc postanowił sobie zrobić przerwę. I przerwa ta trwa już ponad 10 lat. W międzyczasie zauważył, że wcale mu nie tęskni za pisaniem. Fajne było stawanie się pisarzem, stawianie pierwszych kroków i jazda pociągiem do Warszawy na spotkania Klubu Tfurców. Ale już bycie pisarzem jakoś go nie kręci.
Poopowiadał o tym, że kiedyś dla rozrywki rozpisał sobie na kilku stronach szkic nowego uniwersum (wodny wszechświat, po którym pływa flota podbijająca planety-archipelagi), że może kiedyś wróci do czegoś większego, ale nic nie obiecuje, bo najpierw musi mu się chcieć. A się nie chce. Zaprzeczył też legendom o swojej nietowarzyskości. Jest towarzyski, ale ponieważ chce ze sobą brać żonę, a w Łodzi nie ma nikogo znajomego, ani rodziny, nie ma z kim zostawić zwierząt. Więc nigdzie się nie wybiera. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
 |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 1 Grudnia 2017, 01:56
|
|
|
No trudno. Martwiłem się, że może stało się coś złego. Ale skoro to zwykłe niechcenie, to niech tak będzie.
Zastanawia mnie, z czego Kres żyje, ale to już czysta ciekawość przeze mnie przemawia |
|
|
|
 |
|