przepraszam, kto mi powie...? |
Autor |
Wiadomość |
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 22 Października 2005, 14:39 przepraszam, kto mi powie...?
|
|
|
Witam! zakladam ten temat, by zadawac pytania, madre i mniej ;o)
no to pierwsze:
czy gdzies w kosmosie (czy tez na Ziemi, w laboratorium..) mogloby powstac zycie na podstawie bialek prawoskretnych (podobno ziemskie sa wszystkie lewoskretne, jak mnie juz uswiadomiono). |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 14:44 Re: przepraszam, kto mi powie...?
|
|
|
elam napisał/a | Witam! zakladam ten temat, by zadawac pytania, madre i mniej ;o)
no to pierwsze:
czy gdzies w kosmosie (czy tez na Ziemi, w laboratorium..) mogloby powstac zycie na podstawie bialek prawoskretnych (podobno ziemskie sa wszystkie lewoskretne, jak mnie juz uswiadomiono). |
Hm, czy "życie", to nie wiem. Bo to zależy, jak to zdefiniujesz wiem, że w laboratoriach były prowadzone badania nad skrętnościa, i wyszło, że w zasadzie ta lewoskrętnośc jest przypadkowa, nie niesie żadnej wielkiej jakości. Konkluzja była taka, że życie w kosmosie równie dobrze może sę opierać na lewo- jak i na prawoskrętnych białkach. O ile takie organizmy z kosmosu bedą miały cos takiego jak biaka - bo to nie jst pewne |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:11
|
|
|
to znaczy, ze moglyby istniec istoty prawo- i lewoskretne, jednoczesnie? |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:30
|
|
|
elam napisał/a | to znaczy, ze moglyby istniec istoty prawo- i lewoskretne, jednoczesnie? |
W jednym organizmie - moim zdaniem, zdecydowanie nie.
W róznych, powiedzmy, w ramach planety - to chyba mozliwe. Teoretycznie Bo można sobie wyobrazić, że gdzieś ewolucja daje linię organizmów lewoskrętnych, a w innym oceanie - prawoskrętnych ale podejrzewam, jeżeli przyjmiesz, że darwinowskie prawa ewolucji mają sens, że któraś z tych linii zwycięży. Podobno tak własnie było na Zemi. Byłyrózne linie, my jesteśmy odległymi potomkami zwycięzców |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:41
|
|
|
Naukowcy nie wiedzą dlaczego życie na Ziemi preferuje lewoskrętność, jedna z hipotez mówi, że wpływ na to mogło mieć promieniowanie ultrafioletowe Słońca na wczesnym etapie ewolucji. Hipotezę tę ma sprawdzić w 2012 roku sonda Rosetta, zbierając dane na powierzchni komety Wirtanen. |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:46
|
|
|
I podobno okazuje się, że jednych i drugich jest prawie po równo, tylko życie na Ziemi wykorzystuje wyłącznie aminokwasy lewoskrętne. Dodanie zaś do roztworu aminokwasów cząsteczek prawoskrętnych, zatrzymuje proces powstawania białka. |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:49
|
|
|
Na zakończenie z prawo- i lewoskrętnością powstaje jeszcze jedno, inne pytanie: Czy świat się kręci w prawo? |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:49
|
|
|
Wiedźma napisał/a | Naukowcy nie wiedzą dlaczego życie na Ziemi preferuje lewoskrętność, jedna z hipotez mówi, że wpływ na to mogło mieć promieniowanie ultrafioletowe Słońca na wczesnym etapie ewolucji. Hipotezę tę ma sprawdzić w 2012 roku sonda Rosetta, zbierając dane na powierzchni komety Wirtanen. |
Rzeczywiście, to jest teza mówiąca o jakimś znaczeniu. Jest też teza o absolutnym przypadku, a inna mówi, że życie na Ziemi jest lewoskrętne, bo nie wyewoluowało tutaj, tylko przybyło - już jako lewoskrętne - z kosmosu, np. na komecie
Ergo: właściwie nie wiadomo. Ale ja stawiam na przypadek. Po obejrzeniu sobie przedstawicieli fauny ediakarskiej (żyły ok. 550 mln lat temu), np. stwora z pięciorgiem oczu, zastanawiam się, czy gdyby nie jakiś traf, nie mielibyśmy teraz pięciorga oczu - co czasem by się przydało, gdy się chce pisać na lapku ksiązkę, odpowiadac na pocztę, a chociaz jednym okiem doczytywać przerwaną w połowie ksiażkę |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 15:58
|
|
|
Cytat | Rzeczywiście, to jest teza mówiąca o jakimś znaczeniu. Jest też teza o absolutnym przypadku, a inna mówi, że życie na Ziemi jest lewoskrętne, bo nie wyewoluowało tutaj, tylko przybyło - już jako lewoskrętne - z kosmosu, np. na komecie |
Dokładnie przypuszczeń jest mnóstwo Są też tezy, że do skręcenia światła dochodzi samoczynnie w pyle otaczającym niektóre młode gwiazdy. Czyli przypadek?
Cytat | Ergo: właściwie nie wiadomo. Ale ja stawiam na przypadek. Po obejrzeniu sobie przedstawicieli fauny ediakarskiej (żyły ok. 550 mln lat temu), np. stwora z pięciorgiem oczu, zastanawiam się, czy gdyby nie jakiś traf, nie mielibyśmy teraz pięciorga oczu - co czasem by się przydało, gdy się chce pisać na lapku ksiązkę, odpowiadac na pocztę, a chociaz jednym okiem doczytywać przerwaną w połowie ksiażkę |
Należy jednak pamiętać, że istnienie pięciorga oczu czy rąk nie zagwarantowałoby Ci umiejętności pogodzenia tych wszystkich wymienionych czynności, bo zależą one jeszcze od całkiem innych zdolności |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:06
|
|
|
W jakim to opowiadaniu Lem pisał o procesie karnym w sprawie lewoskrętności białek na Ziemi? |
_________________ GAndrel |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:09
|
|
|
Wiedźma napisał/a | Należy jednak pamiętać, że istnienie pięciorga oczu czy rąk nie zagwarantowałoby Ci umiejętności pogodzenia tych wszystkich wymienionych czynności, bo zależą one jeszcze od całkiem innych zdolności |
Gdybasz, Wiedźmo, czy wiesz? |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:12
|
|
|
Cytat | Gdybasz, Wiedźmo, czy wiesz? |
Wiem! Przecież to proste, gdyby to od ilosci członków naszego ciała zależało, mielibyśmy książki, emaile wymienionych przez Ciebie stworzeń |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma 22 Października 2005, 16:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Logan
Paskud
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:13
|
|
|
GAndrel napisał/a | W jakim to opowiadaniu Lem pisał o procesie karnym w sprawie lewoskrętności białek na Ziemi? |
Była to jedna z przygód Iona Tichego, o ile mnie pamięć nie myli. "Bo pogrzebacz był lewoskrętny" czy jakoś tak. |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:21
|
|
|
Logan napisał/a | Była to jedna z przygód Iona Tichego, o ile mnie pamięć nie myli. Bo pogrzebacz był lewoskrętny czy jakoś tak. |
To jest tak piękny tytuł dla parodii twórczości Konrada T. Lewandowskiego, że aż żal go będzie zmarnować, Loganie... |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:24
|
|
|
Obawiam się, że z dyskusji o lewoskrętności jatka na pogrzebacze może się rozkręcić |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:32
|
|
|
Wiedźma napisał/a | Obawiam się, że z dyskusji o lewoskrętności jatka na pogrzebacze może się rozkręcić |
Zanim moderator nas wytnie, napiszę szybko, że pogrzebacze, lewo- i praworęczność (nie skrętność), twórczość Przewodasa i jatka mogą dać mieszankę wybuchową |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:35
|
|
|
Cytat | Zanim moderator nas wytnie, napiszę szybko, że pogrzebacze, lewo- i praworęczność (nie skrętność), twórczość Przewodasa i jatka mogą dać mieszankę wybuchową |
No to wróćmy do bezpiecznego (a może i nie? ) pytania: Czy świat kręci się w lewo? |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:39
|
|
|
Już mi się zakręciło z tego kręcenia: Czy świat kręci się w prawo? - miało oczywiście brzmieć pytanie |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:43
|
|
|
Żeby odpowiedzieć na to pytanie należy poznać (lub zdefiniować ;) ) zwrot osi obrotu. ;) |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 16:54
|
|
|
Raczej trzeba pytać o cząstki, z których zbudowany jest Wszechświat: na przykład o elektrony i neutriny |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 22 Października 2005, 17:20
|
|
|
Wiedźma napisał/a | Raczej trzeba pytać o cząstki, z których zbudowany jest Wszechświat: na przykład o elektrony i neutriny |
Cząstki elementarne? http://chall.ifj.edu.pl/przygodazczastkami/ - zapraszam wszystkich również humanistów bo na tej stronie wszystko jest ąłdnie i prosto i CIEKAWIE wytłumaczone. Polecam. Choć nie ma tamnic o skrętności białek... |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
Ostatnio zmieniony przez Dunadan 22 Października 2005, 17:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 22 Października 2005, 17:21
|
|
|
Wiedźma napisał/a | Raczej trzeba pytać o cząstki, z których zbudowany jest Wszechświat: na przykład o elektrony i neutriny :) |
Dokładniej chyba chcesz pytać o kwarki i leptony? |
Ostatnio zmieniony przez GAndrel 22 Października 2005, 17:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 17:23
|
|
|
Zajrzałam, wczytam się później, ale rzeczywiście strona zapowiada się ciekawie. Dzięki |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:19
|
|
|
A świat kręci się z zachodu na wschód. I tak wyjaśniliśmy sobie trudności |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:26
|
|
|
Ale czy to jest prawo czy lewo? ;) |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:38
|
|
|
Cytat | Dokładniej chyba chcesz pytać o kwarki i leptony? |
Przecież elektron i neutrina to nic innego jak leptony |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:42
|
|
|
A o kwarki to chętnie popytam Może mniej o te z pary: górny/ dolny, chętniej o te z par: powabny/ dziwny i prawdziwy/ piekny |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma 22 Października 2005, 18:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:44
|
|
|
Hehe, mnie ta strona też oświeciła... ehh, ci naukowcy... |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:47
|
|
|
GAndrel napisał/a | Ale czy to jest prawo czy lewo? |
A to już zależy, czy stoisz twarzą w keirunku północnym (wtedy w prawo) czy w kierunku połócniowym (wtedy w lewo). A jak stoich w jakimś innym kierunku, to musisz znaleźć coś pośredniego
I temat wyczerpany z obracaniem się ziemi
O białkach pojęcia nie mam i mam zrazę do biologi. |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 22 Października 2005, 18:53
|
|
|
Cytat | O białkach pojęcia nie mam i mam zrazę do biologi. |
Ale czyżbyś Pako miał aż tak wielką skazę, że nawet o czarnowłosych, jasno- czy rudowłosych białkach tez nie maszł pojęcia i nie chcesz rozmawiać? :DDD |
|
|
|
|
|