Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Nocturn - 30 Stycznia 2009, 05:02
pogrzebałem sobie w mojej starej i zniszczonej knidze i znalazłem trzy nazwy oprócz Kelpie:
Nuggle, Shoopiltee, Each Uisge
nuggle nie .. ale żadna z tych dwóch nie kojarzy mi się z napojem
mBiko - 30 Stycznia 2009, 22:26
A o uisge-beatha nie słyszałeś?
Each Uisge czyli Koń Wodny.
Zadajesz.
Nocturn - 30 Stycznia 2009, 22:55
mBiko, Hm.m. nie mam pojęcia co to jest uisge-beatha, powaga
A moje pytanie:
W najnowszej historii są dwie kobiety, które nazwano Żelaznymi Damami.
Proszę je wymienić i powiedzieć kim były
mBiko - 30 Stycznia 2009, 23:25
Nocturn uisge-beatha czyli woda życia to celtycki pierwowzór słowa whiskey.
Co do pań to na pewno nazywana tak była Margaret Thatcher premier Wielkiej Brytanii w latach osiemdziesiątych.
Jako drugą metodą analogii typuje również premier, ale Izraela, Goldę Meyer (Majer?).
Chronologicznie była ona chyba pierwsza bo to pewnie lata sześćdziesiąte.
Nocturn - 31 Stycznia 2009, 00:47
mBiko, W twoje łapki
mBiko - 31 Stycznia 2009, 17:20
A propos ptaków, najmniejszym europejskim jest...?
Martva - 31 Stycznia 2009, 17:52
Mysikrólik?
mBiko - 31 Stycznia 2009, 17:59
Nosi ten zaszczytny tytuł razem ze zniczkiem.
Zadajesz.
Martva - 1 Lutego 2009, 12:36
Nie chce mi się wymyślać nic skomplikowanego
Tybinka. Co to jest, albo przynajmniej: gdzie można to znaleźć? Nie chodzi mi o żadne nazwy geograficzne, żeby nie było.
Witchma - 1 Lutego 2009, 12:39
ihan powinna wiedzieć
Fidel-F2 - 1 Lutego 2009, 12:41
część siodła, służą wygodzie ud i kolan
Martva - 1 Lutego 2009, 12:44
Fidel-F2, wiedziałam
Zadajesz.
Fidel-F2 - 1 Lutego 2009, 12:52
Co to jest ampleksus?
Ozzborn - 1 Lutego 2009, 12:59
Kurde, chyba powinienem był to wiedzieć, bo w sumie na pewno dawno temu na studiach było, z resztą pamętam, że w liceum pan prof bardzo barwnie opowiadał, ale czy użył tej nazwy... A tak to ciocia Wikipedia podpowiedziała więc nie odpowiadam, bo to żadna satysfakcja ;]
Marcin Robert - 1 Lutego 2009, 14:05
| Ozzborn napisał/a | | A tak to ciocia Wikipedia podpowiedziała więc nie odpowiadam, bo to żadna satysfakcja ;] |
No właśnie. Już od dłuższego czasu mnie zastanawia, jak tu bawić się w tego rodzaju quizy w epoce Wikipedii. Chyba trzeba coś całkowicie nowego w ich miejsce wymyślić. (Że tak zaofftopić sobie pozwolę).
joe_cool - 1 Lutego 2009, 14:07
pierwszy post:
| Haletha napisał/a | | Zasady są tradycyjne. Pytamy o wszystko, co mieści się w granicach wiedzy dostępnej dla normalnego śmiertelnika. Nie googlujemy ani w inny sposób nie sprawdzamy odpowiedzi, zatwierdzony zwycięzca zadaje kolejne pytanie. |
Marcin Robert - 1 Lutego 2009, 14:21
Ale jak odróżnić odpowiedź wyguglaną od niewyguglanej? Myślę, że zasady powinny obejmować umiejętność wyszukiwania informacji z różnych źródeł, a także umiejetność praktycznego jej wykorzystywania w celu rozwiązania zadanych problemów. Ale to może faktycznie należałoby załozyć nowy wątek z nowego rodzaju konkursem. (Idę. Już mnie tu nie ma Szanowni Moderatorzy ).
Sandman - 1 Lutego 2009, 14:28
| Marcin Robert napisał/a | Ale jak odróżnić odpowiedź wyguglaną od niewyguglanej? Myślę, że zasady powinny obejmować umiejętność wyszukiwania informacji z różnych źródeł, a także umiejetność praktycznego jej wykorzystywania w celu rozwiązania zadanych problemów. Ale to może faktycznie należałoby załozyć nowy wątek z nowego rodzaju konkursem. (Idę. Już mnie tu nie ma Szanowni Moderatorzy ). |
Ta kwestia jest pozostawiona pod osąd sumienia każdego z uczestników.
Godzilla - 1 Lutego 2009, 14:58
Wyguglałam, nie odpowiadam. Po prostu.
dzejes - 1 Lutego 2009, 16:08
| Marcin Robert napisał/a | Ale jak odróżnić odpowiedź wyguglaną od niewyguglanej?
|
Po 1. ufamy sobie
Po 2. to jest zabawa
Marcin Robert - 1 Lutego 2009, 17:07
Ad 1. Ależ to oczywiste dzejesie!
Ad 2. Lecz można by tę zabawę nieco urozmaicić poprzez wykorzystanie faktu istnienia Wikipedii itp. (Że tak pozwolę sobie przesunąć nieco akcenty dyskusji. Ale to już chyba do innego wątku, co?)
Fidel-F2 - 1 Lutego 2009, 17:32
Marcin Robert, ale to bez sensu bo ogromną większość informacji mozna znaleźć w sieci w kilka sekund. Jaki w tym sens?
Marcin Robert - 1 Lutego 2009, 17:41
Do końca lutego spróbuję coś wymyślić.
Alatar - 2 Lutego 2009, 15:51
Zadawać pytania, których tak łatwo się nie znajdzie, ale to pomysł na nowy quiz (poszukiwawczy) w nowym wątku.
Kruk Siwy - 2 Lutego 2009, 15:54
Właśnie. Nie mieszać proszę.
Fidel-F2 - 2 Lutego 2009, 16:04
pytanie się zgibiło więc powtórzę
Co to jest ampleksus?
jako podpowiedź, pytanie biologiczne
Nocturn - 2 Lutego 2009, 17:08
Fidel-F2, Absolutnie nie mam pojęcia, ale strzelę.
Wygląda jak częśc stawu kolanowego
Sprawdziłem i widzę, że sam se mogę w kolano strzelić z takim zgadywaniem
Moge podpowiedzieć.
To coś nie ma nic wspólnego ze stawem kolanowym
Adanedhel - 7 Lutego 2009, 16:15
Heh. A tu co? Zdechło?
Lynx - 7 Lutego 2009, 20:58
W mojej małej Encyklopedii Powszechnej nie ma , w Encyklopedii Zdrowia też nie;znaczy ludziów nie dotyczy.
Wyguglałam- faktycznie, ciekawe.
Fidel-F2 - 8 Lutego 2009, 07:51
Jest to odruch płciowy występujący u płazów bezogonowych, pozycja niezbędna do złożenia jaj przez samicę i wyrzucenia nasienia do wody przez samca. Ampleksus polega na tym, że samiec wchodzi na grzbiet samicy i chwyta ją mocno przednimi i tylnymi łapami.
Przepraszam za blokadę. Niech zadaje pierwszy chętny.
|
|
|