To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Fidel-F2 - 27 Lipca 2008, 23:28

tak, chodzi mi o podpis, zmieniłem na po prostu 'mewa'
baron13 - 27 Lipca 2008, 23:55

Dunadan napisał/a
baron13, z czytelnikiem się coś niedobrego stało...

No i gupi jestem. Po mojemu strona działa. Nawet się waliduje... ???

Dunadan - 28 Lipca 2008, 00:14

baron13, nie nie, mnie też się otwiera, mówię o samym zdjęciu. Mało na nim widać, jakby strasz nie zżarła je kompresja, ale zajmuje wystarczająco dużo...
baron13 - 28 Lipca 2008, 08:52

No i nadal jestem głupi. U mnie wygląda, jak miał wyglądać. A geologa widać? Może na monitorze LCD, może coś sknociłem na stronie (ale co, skalowanie jest 1:1) Może zdjęcie jest tak spieprzone, a mnie się zdaje że dobre? . Ewentualnie, jakbym mógł prosić zrzut ekranu:
cebula@kom-net.pl

Dunadan - 28 Lipca 2008, 08:53

Hmm, no dobra, przyjrzałem się fotce. Tło ma dziwne artefakty ale może to takie bokeh już i tyle. Wydaje mi się że mała GO i ziarno robi swoje po prostu.
baron13 - 28 Lipca 2008, 10:22

Jeśli oglądasz to na lcd to chyba wiem. Jest drastyczna różnica w wyglądzie pomiędzy lcd a crt. W tej chwili mam "niezły" crt i wygląda to na nim dość dobrze, na lcd w rozdzielczości chyba 72 dpi jak posypane kolorowym piaskiem. Jak to mówią "ciekawe doswiadczenie, panie kolego". Zapewne trzeba przygotować wersję dla lcd i crt. Być może dla różnych rozdzielczości : na moim jest 92 wedle wskazań KDE. Nabyłem teraz Canona 450 D i lekko mnie wkurza "mydło" na obrazie. A parwdopodobnie jest to wynik korekcji do wyświetlcza na tylnej ściance i ewentualnie monitorów lcd. Jak to mówią, jak nie kijem to pałą...

Dunadanie, gratuluję szczęścia w polowaniu na błyskawice! Jak to mówią, ładna sztuka. Niestety, w domu mam coś sknocony profil od "ognisteg liska" i jak się po tekście nie domyślę, to sobie nie wyświetlę obrazków.

Dunadan - 28 Lipca 2008, 20:20

baron13, ja mam SWXGA+ ( 1600x1050 ), ale masz rację, na CRT wyglądałoby bardziej miękko.

Co do błyskawić - był okres w wawie kiedy codziennie były burze, nie trudno uchwycić coś takiego.

baron13 - 28 Lipca 2008, 22:38

Przerobiłem. Teraz jest mydlanie na CRT, ale chyba do wytrzymania i ciut ziarnisto na LCD. Poprzedni mój monitor rozmywał. Coś mu splonęło trza będzie rozkręcić i zajrzeć. Pewnie któreś odchylanie. Obecny jest znacznie lepszy co poznałem po tym, że czytam co wpisuję na forum.
Dunadan - 29 Lipca 2008, 09:10

Hmmm, no nie wiem Baronie... akurat teraz fotkę oglądam nz CRT i faktycznie mydlano :mrgreen: jakoś to tak dziwne że na moich skanach takiego szumu nie widać. Ziarno owszem widać przy 6 mpixelach ( choć focę na ISO100... pewnie mają jakiś kiepski skaner ) ale jest ono jakieś takie bardziej filmowe i mniej przeszkadzające...
baron13 - 29 Lipca 2008, 09:51

To jest skan z negatywu. Pewnie trzeba się przyłożyć do skanowania, a najlepiej zrobić na slajdzie. Z innej beczki. Próba zestawu 1000 mm i telekonwerter x2. Z braku Księżyca, pewnie Jowisz. Po prostu wyciąłem z kadru i podciągnąlem jasność i kontrast. Chwalić się nie ma czym ale na stos, mógłbym już zarobić :-)
Edit Link!
http://www.baron.s-f.org.pl/aparat.html

Dunadan - 29 Lipca 2008, 19:52

Nieźle, ale "koma" okropna, choć to już może z powodu tak długiej ogniskowej...

a ja dziś poluję na flarę satelity Iridium 13:
http://www.heavens-above....ty&alt=0&tz=CET

Trochę nisko choroba, ehh, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. 15-tka była by lepsza ale nie chce mi się siedzieć do 00:25...

baron13 - 29 Lipca 2008, 20:28

Myślę, że to nie koma, tylko brak ośki paralaktycznej. Przy trzech sekundach jest już wyraźna kreska. Poza tym musiałbym jakoś powiększyć obraz w wizjerze, Jest za mały do tego, żeby wyostrzyć, Zrobiłem całą serię i widać, że nie trafione w ostrość.
Dunadan - 29 Lipca 2008, 20:57

Ojć, 3 sekundy to faktycznie fotka poruszona... z wyostrzaniem to faktycznie problem. Jak wspominałem - wyostrz wcześniej na nieskończoność ( za dnia ) i podepnij tak obiektyw...

PS - jasna cholera! zachmurzyło się :-/

Dunadan - 29 Lipca 2008, 23:43

Efekty mojego pierwszego polowania na flary satelit Iridium są bardzo marne, coś jednak się upolowało:

Wnioski:
1. Czytać uważnie opisy tabel! oczekiwałem rozbłysku o -7mej wielkości, dostałem najwyżej -1... okazało się że -7mag było w centrum rozbłysku a ja byłem 30km od tego centrum :-/
2. Przykładać większą uwagę z ustawianiu aparatu na azymut... rozbłysk nastąpił na brzegu zdjęcia, na szczęście się wszystko zmieściło ale... patrz pkt następny. Uzywałem kompasu Suunto - czułe cholerstwo! jak przykładałem telefon że by sobie przyświecić to wskazówki wariowały, ale nie to było winą - jak zwykle była ją moje nieuwaga. Kąt pionowy pomierzyłem już sporo lepiej.
3. Szerokim katem łatwiej złapać flarę ale niestety to za mało. Trzeba focić min. przy 50mm - powyższa fotka to duży crop. Pkt 2 nabiera ważności.
4. ISO 200 to za mało, choć gdyby to był rozbłysk -7mag to mogłoby wystarczyć.
5. Warszawa kompletnie nie nadaje się do focenia jakichkolwiek zjawisk na niebie :mrgreen:
6. Przydałby się wężyk spustowy
Hmm... chyba to wszystko. Cóż, następnym razem przygotuję się lepiej...

Aha, zrażony kiepskimi efektami z flarami sfociłem Jowisza, ale mi milimetrów zabrakło:

fotka podreperowana w Lightroom'ie, przekonwertowana na cz-b ze względu na aberrację chromatyczną...
Sigma 70-300 Apo.

PS. Następna ciekawa flara będzie 31-ego, tym razem centrum rozbłysku ledwo 4km ode mnie więc będzie ciekawiej ;-)

GAndrel - 2 Sierpnia 2008, 17:25

Miałem wrzucić do "Czego to ludzie nie wymyślą", ale dam tutaj. ;)

Kilka fotek LHC.

Dunadan - 4 Sierpnia 2008, 20:42

GAndrel, dzięki - coś niesamowitego! :shock:

Za każdym razem kiedy patrzę na takie rzeczy czuję jak mały głupi jestem i jak wielki i mądry potrafi być umysł człowieka.
Spodobał mi się jeden podpis - "to wygląda jak z Half Life'a" :mrgreen:

GAndrel - 5 Sierpnia 2008, 13:41

I niedługo będą tam się odbywać akcje jak z Lalf Life'a. ;)
Dunadan - 7 Sierpnia 2008, 08:14

Kombinuję chyba jak koń pod górę:

Kurde, lubie jasne 50-tki... choć ta aż tak jasna nie jest, f:1.8 Moim marzeniem jest Rokkor 50/1.2, manualny. Kosztuje coś koło 700-800 zł i jest raczej trudny do dostania ale nie niemożliwy.

baron13 - 7 Sierpnia 2008, 08:44

Niezłe fotki Dunadanie. Te dwie oststnie. Co do Jowisza to konkluzja jest taka, że tym więcej będzie widać im więcej się właduje w sprzęt. Niestety, porada, żeby ostrzyć w dzień a fotografować w nocy, nie bardzo działa bo musiała by być ta sama temperatura. Ruskie obiektywy są wykonane z jakiegoś "zwykłego" stopu i mają zapas gwintu na okoliczność mrozu. Prawdopodobnie jednak najbardziej "płynie" na smarach. Znam to zjawisko z mikroskopów i wiem jak się go pozbyć: potrzebne są pozycjonery piezoelektryczne. :P
Dunadan - 7 Sierpnia 2008, 09:07

No tak zapomniałem że te lustra zmieniają kształty :mrgreen: ( bo to chyba o to chodzi - duża powierzchnia lustra ).
Jest jeszcze jedna metoda - w chłodny dzień wyostrzyć na nieskończoność, zrobić dwie ryski na obudowie ( na pierścieniu i elemencie który się nie obraca ) i tak samo potem wyostrzyć w nocy :wink:

nimfa bagienna - 8 Sierpnia 2008, 20:23

GAndrel napisał/a
Kilka fotek LHC.

Cudowny.
Ja chcę w nim zamieszkać...;)

baron13 - 16 Sierpnia 2008, 14:15

Zamówina proba sfotografowania Księżyca za pomocą teleobiektywu 1000 mm z telekonwerterem. Lepiej chyba będzie trudno zrobić bo się objawia migotanie atmosfery. Może pomoże wiedza w jakich warunkach będzie mniejsze, ale widać wyraźnie w wizjerze, że faluje.
http://www.baron.s-f.org.pl/aparat.html

Dunadan - 16 Sierpnia 2008, 17:05

baron13, może poczekać aż księżyc będzie wyżej na niebie?

PS - wczorajsza burza nad Wawą:

Na drugim ustawiłem mniejszą przysłonę i przysoliło akurat jakąś słabą błyskawicą - była gigantyczna - przyjrzyjcie się zdjęciu, całe niebo jest niemal pokryte delikatną siateczką.

baron13 - 16 Sierpnia 2008, 18:29

błyskawice piękne. Ja też fotografowałem te fajerwerki, ale nie dopilnowałem autofokusa, trzeba było wyłączyć. :-(

Edit, Jakieś nowe dla ruchu:
http://www.baron13net.110...iwe.html#a3i305
Ostatnia linijka w pierwszej tabelce.

Dunadan - 17 Sierpnia 2008, 10:54

Fajny jest "Kurek ze słońcem"
baron13 - 17 Sierpnia 2008, 20:02

Eksperymenty, zwektoryzowane szpaki ostattnie dwie linijki: http://baron13.republika...._a/ptaszki.html
Pod podpisami są pliki png

Dunadan - 17 Sierpnia 2008, 20:05

baron13, a możesz "odwektoryzować" te dziewczyny? :mrgreen: efekt fajny w sam raz na ścianę ;-)
baron13 - 17 Sierpnia 2008, 20:39

W jakim sensie "odwektoryzować"? Bo jest plik png dla wersji cz-b czy może chodzi o wersję svg?
Dunadan - 17 Sierpnia 2008, 20:47

baron13, no bo zrobiłeś wektorówkę z jakiegoś zdjęcia, nie? ;)
baron13 - 17 Sierpnia 2008, 20:59

A to... gorzej. Muszę znaleźć :?

Partner forum