Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
makpfi - 31 Stycznia 2013, 18:19
Ja od prawie roku używam Kindle 4 i bardzo sobie chwalę.
Wszystko co się da czytam tylko na nim. Jest to oczywiście Kindle tylko z klawiszami do przewijania stron , i kilka nawigacyjnych. Klawiatura jest dość uciążliwa bo tylko wirtualna.
Nawet zastanawiałem sie nad tymi wszystkomającymi modelami, ale do pisania czy przeglądania stron mam przecież laptopa i smartfona. Więc po co jeszcze do tego czytnik?
No i jest genialny program do konwersji formatów plików tekstowych pt. Calibre. Darmowy i najlepszy.
Witchma - 1 Lutego 2013, 10:34
Teraz już wiem, dlaczego 3G zdecydowanie nie jest mi potrzebne.
ketyow - 1 Lutego 2013, 11:17
Witchma, dlatego ja kupuję Keyboard.
Witchma - 1 Lutego 2013, 16:27
ketyow, dlatego ja nie kupię wersji z 3G
A z innej beczki - możliwe, że się już zbytnio rozbestwiłam zakupami na stronach, gdzie korzystam z opcji przelewu natychmiastowego i mogę pobrać książkę niemal natychmiast, bo strasznie mnie wq...nerwowała księgarnia zinamon.pl. Postanowiłam nabyć w niej ebooka, którego po prostu nie znalazłam nigdzie indziej, a że oferują przelewy błyskawiczne w jakimś dziwnym serwisie, który nie obsługuje mojego banku, zrobiłam zwykły przelew. Nie wierzę, że od wczoraj nie dotarł, tymczasem w statusie zamówienia nadal jak byk: "oczekiwanie na potwierdzenie zapłaty". Mogą być pewni, że więcej nic u nich nie kupię. Zdarzało mi się szybciej otrzymywać rzeczy zamówione pocztą
edit: ONI czytają nasze forum Zdążyłam wysłać posta, a przyszedł mail z informacją, że plik jest do pobrania Co nie zmienia faktu, że jak na ebooka czas oczekiwania był straaaasznie dłuuuuuugi.
hrabek - 4 Lutego 2013, 11:17
Nie ma ktoś czasem na zbyciu kodu zniżkowego do Woblinka? Interesuje mnie jedna z pozycji, ale jak nie muszę to bym nie przepłacał.
Agi - 4 Lutego 2013, 12:14
hrabek, mam, ale w domu. Po południu mogę Ci wysłać.
hrabek - 4 Lutego 2013, 13:13
Już mam, dzięki Agi.
hrabek - 5 Lutego 2013, 07:55
Witchma pytała mnie, jak w Paperwhite została rozwiązana sprawa folderów (kolekcji). Otóż jest identycznie, czyli też folder się tworzy, a następnie wrzuca do niego pozycje. Nie testowałem ile czasu to trwa, wydaje mi się, że powinno być trochę szybciej niż w Keyboard. Dzisiaj sprawdzę to dam znać.
Doszedłem też do wniosku, że nowy sposób pokazywania pozycji, w formie okładek, ma zalety, ale także i wady. Zaletą na pewno jest to, że widzimy okładkę książki. Wadą to, że zajmuje miejsce, przez co na jednej stronie mieści się tylko 6 pozycji. No i pojawia się nowy problem, gdy tytuł na okładce jest mały, albo niespecjalnie kontrastowy, bo nie jestem w stanie stwierdzić, co to za książka. Jak się ma 100 pozycji w czytniku to zaczyna to być kłopotliwe.
Natomiast po tych zabawach i po dodaniu nowych książek do urządzenia, Kindle stwierdził, że jak tak to on się nie wyłączy (pewnie dopóki tego wszystkiego co dodałem nie przeczytam) i został włączony przez całą noc. Co ciekawe nie zawiesił się tak, że nie można nic zrobić, wręcz przeciwnie - wszystkie opcje ekranowe działają, tylko czytnik nie chce wyłączyć podświetlenia (nawet jak dam na 0 to i tak lekko się świeci) i nie przechodzi w tryb wygaszacza. Wciśnięcie przycisku Power daje efekt świetlny w postaci zielonej diody, która się zaświeci, a później dwa razy mrugnie (dwa razy na Nic z tego, kolego?) i tyle. No nic, poczekam aż się bateria całkiem rozładuje.
Słowik - 5 Lutego 2013, 09:22
hrabek, z tym zerowym podświetleniem, to chyba tak po prostu jest. Ekran gaśnie zupełnie tylko jak przechodzi w tryb uśpienia albo jak się kindla wyłączy całkiem.
Ja też mam różne cuda, albo nie można kindla uśpić, bo się cały czas przywraca, albo jak już się sam wygasi, to potem nie mogę go włączyć, bo się znowu usypia. Porada amazońskiego helpdesku to tylko i wyłącznie przywrócenie ustawień fabrycznych, no ale tak naprawdę co można zrobić innego u siebie.
hrabek - 5 Lutego 2013, 09:58
Problem ponoć jest znany:
then what you do, is turn on the wireless, make sure it's fully charged and not plugged in, then hold the power on for 30 seconds which will cause it to reboot
Zobaczę, może tak zrobię.
Nie zwróciłem uwagi czy włączony (w sensie nieuśpiony) Kindle się świeci, światło jest tak słabe, że przy jakimkolwiek świetle tego nie widać, widać dopiero jak się w nocy pogasi światła. Nie przeszkadza mi to, podałem to jako ciekawostkę bardziej niż buga, może się świecić. Ale z tym nieprzechodzeniem w tryb uśpienia to trochę bez sensu. Podobnież powyższa porada. Jak mam naładowany do połowy, to co? Mam go naładować do pełna? Czy może jednak rozładować, to w zasadzie też się powinien wtedy zrestartować, nie?
Witchma - 5 Lutego 2013, 10:02
hrabek napisał/a | Nie zwróciłem uwagi czy włączony (w sensie nieuśpiony) Kindle się świeci, |
Ponoć się świeci, tutaj nawet można to obejrzeć.
Witchma - 6 Lutego 2013, 08:40
Kilka słów wyjaśnienia, dlaczego nie można wyłączyć podświetlenia.
hrabek - 6 Lutego 2013, 08:51
Trochę nie czaję, co gościu napisał. Pisze, że nawet na najniższym poziomie podświetlenia czytnik się świeci. Przy czym za najniższe podaje 1/24. No i ok, ale najniższe to 0/24 i wtedy się nie świeci. Wrzucenie "jedynki" jest jednoznaczne z włączeniem podświetlenia i wtedy oczywiście czytnik się podświetla.
Ameryki tym nie odkrył, ale też mam wrażenie, że nie udało mu się podświetlenia całkowicie wyłączyć (nie zjechał do zera).
Po resecie mojego czytnika wszystko wróciło do normy, a że akurat przeczytałem ten artykuł, to sobie potestowałem. Moje doświadczenia są inne niż jego i nie zauważyłem tej planowanej przebiegłości Amazonu, o której napisał autor.
Witchma - 6 Lutego 2013, 09:00
hrabek, ja tam nie wiem, nie bawiłam się Paperwhite'em, polegam na opiniach, które znajduję w sieci. Tak więc pisz, jak się czytnik spisuje
ketyow - 6 Lutego 2013, 09:03
hrabek, użytkownicy w komentarzach twierdzą, że po ustawieniu na 0/24 nadal świeci. Może jednak?
hrabek - 6 Lutego 2013, 09:04
Przy okazji, miałem dwie książki w PDF i przekonwertowałem je przy pomocy Calibre na MOBI. Wybrałem "new mobi" czyli tak naprawdę KF8, ponoć lepszy format obslugiwany przez Paperwhite. Ale chyba jakoś nie do końca, bo książki nie chciały się otworzyć. Podejrzewam, że to wina Calibre, program co tydzień ma nową wersję, w której usuwanych jest po kilkanaście bugów, ale generalnie się przejechałem na tej konwersji.
Skasowałem książkę z czytnika, przekonwertowałem jeszcze raz z PDF do "old mobi" czyli po prostu MOBI i wgrałem na czytnik. Teraz książki uruchomiły się bez problemu.
E. ketyow, nie wiem, mam tylko jeden egzemplarz. Wczoraj jak testowałem to nie świecił. Ale to znów mógł być jakiś bug, wcześniej nie chciał się uśpić, teraz może podświetlenie przy 0/24 się wyłącza a nie powinno. Napisałem jak jest u mnie. Nie czytałem komentarzy. Być może rzeczywiście mój egzemplarz jest wyjątkiem, a nie autora blogu.
Słowik - 6 Lutego 2013, 09:13
Na moim przy 0/24 w całkowitych ciemnościach nadal widać ekran i można swobodnie znaleźć czytnik i podświetlić bardziej bez zapalania drugiego źródła światła. I o to powinno chodzić w tym tekście, tylko zamiast 1/24 powinno być 0/24.
O newMobi nie wiedziałem, nie aktualizowałem Calibre już dawno i konwertuje na MOBI, otwieram wszystko bez problemu.
hrabek - 6 Lutego 2013, 09:37
Może mój nie zresetował się w takim razie tak jak powinien, bo na 0 przy zgaszonym świetle wtopił się w otoczenie niczym komandos.
Witchma - 6 Lutego 2013, 09:41
hrabek, widocznie masz egzemplarz z Ninja Edition.
Witchma - 6 Lutego 2013, 20:54
Kilka słów o oświetleniu.
hrabek - 7 Lutego 2013, 07:42
Zastosowałem się do wklejonego przez siebie przepisu: doładowałem Kindle'a do maxa i po tym doładowaniu nawet reset nie okazał się potrzebny. I rzeczywiście przy ustawieniu 0/24 czytnik teraz się lekko świeci. Widocznie wcześniej jednak miałem buga. Mam nadzieję, że już mu przeszło i teraz będzie ok.
Przy okazji zauważyłem, że mecz reprezentacji Polski to znakomity czas na poczytanie.
ketyow - 8 Lutego 2013, 20:04
Doszło Kindle Keyboard, mam WIFI na WPA2 PSK, IP przydzielane automatycznie, Kindle za nic nie chce się połączyć. Miał ktoś jakieś problemy z siecią?
EDI: Dobra, poszło, to ten skretyniały router thomsona z upc. A 3G działa mi tylko kiedy wifi jest wyłączone, czy jak, bo jakoś nie mogę znaleźć gdzie je uruchomić?
joe_cool - 8 Lutego 2013, 22:46
ketyow, 3G włącza się, jak nie ma żadnego Wi-Fi albo połączone wifi ma za słaby sygnał. Przynajmniej u mnie.
ketyow - 9 Lutego 2013, 00:32
joe_cool, dzięki za info.
ketyow - 14 Lutego 2013, 16:55
Jeśli ktoś artykuł przegapił, to tu jest napisane jak wyłączyć justowanie (u mnie w jednych ebookach jest, w innych nie, chyba zależy od tego jak został stworzony) i jak zmniejszyć marginesy - a to już jest bardzo przydatne.
http://swiatczytnikow.pl/...lne-justowanie/
Fidel-F2 - 14 Lutego 2013, 17:26
A ktoś ogarnia jak się to minimalne świecenie ma do możliwości baterii?
hrabek - 15 Lutego 2013, 07:07
Amazon chwalił się, że bateria w Paperwhite jest o 30% mocniejsza od montowanych w poprzednich czytnikach, więc długość czytania na jednym ładowaniu ma być taka sama jak w poprzednich wersjach.
Fidel-F2 - 15 Lutego 2013, 07:39
Stoję przed możliwością zamiany Toucha na Paperwhite i nie wiem co robić.
hrabek - 15 Lutego 2013, 07:46
Jeśli dużo czytasz wieczorami przy słabym oświetleniu to warto zamienić. W przeciwnym razie, jeśli masz dobrze oświetlone miejsce do czytania to nie wiem czy nie szkoda kasy. Natomiast jeśli zamiana nie jest droga, bądź masz za dużo gotówki to spoko, Paperwhite jest trochę szybszy od poprzednich wersji czytnika, ma większą rozdzielczość, co przekłada się na ładniejszy wygląd literek i co za tym idzie, bardziej komfortowe czytanie.
Witchma - 19 Lutego 2013, 17:39
Będę miała okazję się przekonać na własnej skórze, jak sprawnie przebiega wymiana kindla.
|
|
|