To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Ixolite - 16 Lutego 2010, 09:02

Widzę, że znowu muszę sobie odświeżyć wszystko, wątki mi już umykają :(
hrabek - 16 Lutego 2010, 09:29

Ja nic nie czaję, z tego co tu piszą, ale ja jestem po bodajże szóstym tomie przygód i na razie mi się znudziło.
dalambert - 16 Lutego 2010, 14:55

hrabek, my tu sobie skromnie dywagujemy o rozwoju sytuacji jeszcze u nas nie wydanej, a nawet nie napisanej. Taka prekoginacja entuzjastów :D
hrabek - 16 Lutego 2010, 14:58

A dywagujcie. Ale żeby dywagować na taki temat, to trzeba znać całą historię wydaną u nas, bo inaczej to bez sensu. Jakbym wpadł w środek dyskusji i zaczął swoje dywagacje, to byście mnie wyśmiali, bo jesteście z 8 tomów dalej. Dlatego nie udaję, że wiem o co chodzi. Jak dojadę w lekturze, to najwyżej jeszcze raz przeczytam ;)
Tylko że jakoś ostatnio mnie nie ciągnie. Po początkowym zachłyśnięciu się światem, stylem pisania i tempem akcji, teraz męczy mnie schematyczna kalka, w której, jak to słusznie Kruk zauważył w innym wątku, długości statków się tylko zmieniają.

Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 17:02

dzień dobry bo noc była piękna ,przegryzłem się przez pierwsze dostępne 9 rozdziałów MoH i życie jest piękne.Pan weber juz na samym wstępie pięknie splata watki z cyklu głównego oraz z obydwóch cykli równoległych wyjaśnia sprawy które niezakonczyl w poprzednich tomach .Jeżeli nie mylę się ogromnie to będzie to najlepsza książka z Honorki :D .A z ciekawostek to już w tych 9 rozdziałach dowiadujemy się:Balet wykończył Isabel Bardasano,badacze Manpower wynaleźli napęd "sreak drive" który umożliwia podroż w nadprzestrzeni w pasmie kappa ,Honor Harrington praktycznie dyktuje warunki zawarcia pokoju prezydent Republiki Haven .To tylko trzy najciekawsze kaski moim skromnym :oops: :zdaniem, praktycznie kazdy z 9 rozdzialow sygnalizuje nowy watek badz splata dotychczas wystepujace w nowy .
Alcarcalimo - 16 Lutego 2010, 17:31

Ja chce Mission of Honor!!!!!! :mrgreen:

A nie mówiłem, że głębsze zanurzenie 8)

ps. Wiecie, szkoda mi troche tej Bardasano. Myślałem że będzie ważniejsza.

ps2. Kogo było wam najbardziej szkoda z bohaterów, których uśmiercił Weber?

Adanedhel - 16 Lutego 2010, 17:39

hrabek, nie martw się. Jak dalej lubię Honor i kilka razy przeczytałem, tak już nie chce mi się nawet czytać, co tu piszą ;)
Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 17:44

ojojoj :roll: przeczytałem streszczenie MoH na wiki niestety po angielsku i przy pomocy translatora :roll: ,co tam się będzie dzialo :evil: ,to co udalo sie mi znalezc wczesniej to :( nic roz.. rrrrrrrz ogolny aż się boje czytac jak zdobędę w końcu MoH :| :|IDE PRACOWAĆ STRES MNIE ZŻERA MANTIES STRACILI HEPHAESTUSA,WEYLAND,VULCAN plus BLACKBIRD YARD W YELTSINIE......... stanowczo protestuje a gdzie kurna chata :evil: :evil: bylo szczęście królestwa pewnie :cry: zdechło?
Alcarcalimo - 16 Lutego 2010, 18:47

też przeczytałem to streszczenie na wiki i czuje się jakoś zmęczony teraz.
Z liczbą ofiar teraz to już przesadził. Bitwa o Manticor to był cios dla populacji Królestwa, ale to!?

Adanedhel - 16 Lutego 2010, 19:05

Dit BenHA napisał/a
BLACKBIRD YARD W YELTSINIE

Pragnę tylko przypomnieć, że Blackbird to tylko centrala zarządzająca rozrzuconymi po całym systemie dokami, a nie stocznia.

Khorne_S - 16 Lutego 2010, 19:17

Po za tym gdyby tych stoczni nie zniszczyli co przypomina trochę atak na Pearl to jak polączyć Haven i Manticore razem ? :mrgreen:
dalambert - 16 Lutego 2010, 19:40

Dit BenHA, dawaj szczegóły które znasz - TU sie spojleruje do woli, a nawet bardziej 1
Walnęli w planetą / Sfniks, lub Mancitore/ czy to tylko wymysł rysownika okładki do Misji... :?:

Khorne_S - 16 Lutego 2010, 19:41

Właśnie czy walnęli w coś większego od stacji ? ;P:
I najważniejsze pytanie KTO

Adanedhel - 16 Lutego 2010, 19:42

Według spojlera walnęli w stacje, po czym resztki stacji przywaliły w planety.
Alcarcalimo - 16 Lutego 2010, 19:47

z tego co ja zrozumiałem czytając ten skrót na angielskiej Wikipedii, to:
- tam nic nie było o Blackberdzie
- W planetę nikt nie strzelał, ale w wyniku zniszczeń tych stacji posypały się szczątki na planety, które poczyniły trochę zniszczeń.
- Fragment mówi coś o tym iż Honor straciła wielu przyjaciół, także na Sphinksie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale coś tam było o atmosferze(?)

A teraz zagadka. Zgadnijcie jaką liczbę ofiar stworzył sobie Weber?

EDIT:
Cała maskarada Manpawer i ich złowrogie plany wychodzą na jaw pod koniec książki. Ogólnie książka zdaje się przygotowuje teren dal całej nowej epopei. Elżbieta i Elois dowiadują się jaki były robione w balona i postanawiają współpracować.
Ktoś tu wspominał o Shanon i Hemphil pracujących ramie w ramię na Bathol :)

Khorne_S - 16 Lutego 2010, 19:50

Ok 200.000 około bym strzelał
Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 20:00

calkowita liczba ofiar w wyniku ataku mesy na manties to 12 mln .Alcarcalimo chodzilo o stocznie na orbicie Blackbirda
Khorne_S - 16 Lutego 2010, 20:03

to sporo Manticore wyczyścili..chyba że liczone z trecatami ta liczba
Khorne_S - 16 Lutego 2010, 20:03

Cytat
Ktoś tu wspominał o Shanon i Hemphil pracujących ramie w ramię na Bathol

JA JA JA JA :mrgreen: ;P:

Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 20:10

Co do trochę zniszczeń na Sphinxie poszło na rozkurz jedno z głównych miast tej planety,plus ladowanie fragmentów vulcana drugiej co do wielkości stoczni manties w pobliżu wybrzeża i zniszczenia spowodowane falami tsunami .Codo stoczni jezeli Hephaestus mial ponad 100km dlugosci :?: to ile mogl miec Vulcan :?: 70 :?: Jezeli dobrze zrozumialem to treecatow poszlo !%
Khorne_S - 16 Lutego 2010, 20:12

65 km jak było w Wojnie Honor
Alcarcalimo - 16 Lutego 2010, 20:12

a ja chciałem jeszcze pociągnąć zagadkę :?

Teraz mnie tylko zastanawia jak to będzie z tymi załogami dla okrętów. Od kiedy tylko toczy się wojna zawsze były problemy z załogami dla okrętów. W bitwie o Manticor zginęło 0,5 mln, teraz 12 mln, a przez całą wojnę to chyba zliczyć się nie da. Średnia bitwa pochłaniała 10 tys. ofiar. A ile takich było przez te 20 lat wojny? Można chyba przyjąć że w wyniku działać wojennych zginęło z 2 mln.
Razem prawie 15 mln. I to najbardziej produktywnej, wykształconej technicznie części populacji. A teraz w stronę Manticory leci 400 superdgauhtów.
Powiedzcie mi jak tu teraz kontynuować wojnę?
Do tej pory miałem problem z pogodzeniem się że wojna ciągle cieszy się taką popularnością. Teraz problem poparcia dla wojny czy zbytnich obciążeń podatkowych można przykryć chęcią zemsty. Ale czym tu walczyć ?

Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 20:17

Pozostala 8 flota plus stocznie opuscilo wiekszosc nowych SDp, dodatkowo cahat i zilwicki docieraja do Haven z jednym z głównych naukowcow mesy i spora iloscia wiadomosci wywiadowczych co owocuje przymierzem manties i havenites.Jak dla mnie to jedyna szansa dla bylych wrogow jest jak najszybsze unowocześnienie Bolthole a narazie okrety manties i graysona w bitwach pelniacy role "snajperów" ,zaś havenites SDp jako "machine Gun" .Druga faza to jak najszybsza odbudowa stoczni w systemach manticore i yieltsin ,nastepnie budowa seryjna BCl I BCp .10 flota admiral henke rozgromila flote SLN dysponujaca 71 sd w bitwie o Spindle .
Ixolite - 16 Lutego 2010, 20:19

A czy nie wprowadzili przypadkiem przyspieszonych kursów i nie poskracali programu dla nowych naborów. Była gdzieś mowa o tym, że w zwiazku z intensyfikacją produkcji nowych statków trochę nie wyrabiają z ich obsadą, ale do zakończenia budowy większości jednostek powinni być w stanie skompletować minimum załóg potrzebnych do ich obsługi dzięki tym skróconym programom szkoleniowym i zmniejszeniu obsady niektórych stanowisk dzięki wprowadzeniu nowych technologii.
Khorne_S - 16 Lutego 2010, 20:21

I taki szczegół techniczny..ile siły bojowej używało imperium Andermanskie w walce z Haven to raz..i nikt widzę nie widzi takiej "drobnej" ilości ludzi która kończy akademie w Haven. A tam dużo ludzi nie walczyło z braku pewności politycznej. Dopiero teraz dają im szansę. Myślę ze Mesa przejedzie się właśnie z powodu niedocenienia Haven w swych równaniach.
Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 20:31

Dokładnie tak myślę i jeszcze Shannon Foraker i jej słynne oops .Co do andies to przed bitwa o manticore to 8 flota miała dostać miedzy 40 a 80 SDp andies nigdzie nie znalazlem informacji czy dotarły one do skladu tejze floty.Czy ktos ma pomysl jak zareguje imperator andies gdy w koncu sie dowie kto zorganizowal zamach na jego brata :)Mieszam teraz jeszcze bardziej na Spacebattles az huczy i to czego nie znalazlem na wiki znalazlem tam ONI MAJA CALE eARC MoH juz i je komentują :evil: :evil: :twisted: szczesciarze .Wiedział ktoś z was iż SLN ma 8000 SD w rezerwie nieaktywnej :?: :idea:Co prawda ich SD maja mase Okolo 6.8mln ton i rozwijaja przyspieszenie 422g uzbrojenie burtowe to kolo 30 wyrzutni rakiet porownywalne do BCl klasy Nike ale trzeba wiele rakiet by wytluc flote SLN z dystansu a Manticore ma zapasy amunicji tylko na 10-12 miesiecy
Alcarcalimo - 16 Lutego 2010, 20:50

To chyba było pytanie retoryczne? ;P:
Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę rozpad ligi. Nie wierzę żeby Beawolf się nie wyłamał, nie wspominając już sektorze Maya. Co zrobią inne sektory to tylko można gdybać. Chociaż sektor, w którym leżą planet Alphian chyba nie ma co pod uwagę brać :D

No i obstawiałbym jeszcze powrót Erowhenu na właściwą stronę mocy.
Skoro już robimy ogólnogalaktyczną "rozpierduchę" to co z Midgardem, Asgardem i tym państwem po drugiej stronie Republiki Haven.

Ogólnie to czas chyba przygotować się na zmianę perspektywy. Ociupinkę się ona zwiększy.

Khorne_S - 16 Lutego 2010, 20:55

Alcarcalimo napisał/a
No i obstawiałbym jeszcze powrót Erowhenu na właściwą stronę mocy.

A byli po zlej stronie ?
To że przeszli do sojuszu z Haven nie oznacza tu złej strony. Nie teraz gdy Ludowi zmarli przez przedawkowanie pulserów :mrgreen:

Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 21:03

Na samym początku cyklu weber sygnalizował ze roz.. ups wojna ogarnie niemal cala ludzka przestrzeń galaktyki ale co z Midgardem ,Asgardem nie puscil nigdzie pary a szukałem :evil: naprawdę długo. Erewhon jest następny na liście celów Mesy w końcu poparli torch i maja pod bokiem terminal o którym niewiele wiedza którego drugi koniec jest na terenie kontrolowanym przez mese {zniszczenie Harvest Joy w ToF} A z kwesti czym walczyc jezeli 10flota majac tylko bc i 1 przestarzały SD pokonała 71 Sd SLN zmuszając do poddania 43 wrogie SD to 8 flota mając okol 40 SDp z systemami Apollo powinna bez problemu pokonać te 400 SD SLN które maja zaatakować system manticore ale co dalej broniąc się tylko manties nie wygrają z solllies .Stracili stocznie zanim je odbudują to jedynymi miejscami gdzie pozostały nietknięte stocznie SEM są chyba stocznie RMN w systemach Marsch iTrevor Star,dodatkowo w systemie manticore ocalało 10% "rozproszonych doków",dodatkowo ocalała niemal cala załoga R&D z Weylanda na skutek szczęśliwego zbiegu okoliczności ,jest jeszcze szansa ze ocalały stocznie Hauptman Cartel i Jankowski Cartel w pasmie asteroidow Unicorn Belt niemniej jednak wg tego co udalo mi sie wyszperac RMN nie ma co liczyc na nowe SDp wciagu 4 lat .Wydaje mi sie ze jedyna szansa na jakies wieksze okrety dla floty sa dostawy z haven ,lub i modernizacje zdobycznych SD ligi solarnej.Wykoncypowalem to sobie tak jezel iklasyczna rakieta okretu liniowego jest wieksza od najnowszej 2 stopniowej rakiety BC klasy Nike to chyba mozna zamontowac w miejsce starych wyrzutni nowe przystosowane do odpalania ich ,dodatkowo modernizacja systemow przesylu amunicji ,elektroniki ,kompensatorow bezwladnosciowych,dzialek antyrakietowych pozostawienie dotychczasowego uzbrojenia artyleryjskiego jeszcze ewntualna wymiana generatorow oslon dolozenie oslony dziobu i rufy ,kosmetyka ogolna i mamy cos w rodzaju BB lub DN ktorych mozna uzyc w systemach Quadrant Talbott do obrony i rownoczesnego szkolenia zalog zbylych marynarek systemowych.Nurtuje mnie tez kwestia co stalo sie z SDp RHN zdobytymi przez RMN zostaly zniszczone czy krolowa zwroci je Republice Haven toz sformowac mozna z nich praktycznie cala flote i dodatkowo SA DO NICH ZALOGI z jencow z floty admirala Tourvillea
Lynx - 16 Lutego 2010, 21:46

Dit BenHA, wszystko cacy, tylko pisz staranniej. Skróty jakich używasz są nieco mało zrozumiałe.
Jak czytałam "Zarzewie wojny" odniosłam wrazenie, że Mesa wysłała po balistycznej jakąś bombę biologiczną. Ale to tylko takie moje osobiste wrażenie. Jak przeczytam drugi raz to moze znajdę więcej szczegółów.
hrabek, bo tego chyba nie powinno się czytać tak en masse. Raczej z dłuższymi przerwami.

Och i witamy na pokładzie nowych Honormaniaków :) :mrgreen:

Partner forum