To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Agi - 30 Sierpnia 2011, 17:18

Matrim napisał/a
A już taka pomidorowa z makaronem i koperkiem...

Wolę z natką pietruszki, albo mocno pikantną z listkami świeżej bazylii.

Lis Rudy - 30 Sierpnia 2011, 17:52

merula napisał/a
jakbym dodała kminek do bigosu to bym chyba doznała paraliżu ręki po drodze. jak można psuć tak szlachetną potrawę kminkiem? :shock:

Moja matka ma w zwyczaju przesypywanie bigosu kminkiem. Boszzzzz.....jakie to to paskudne jest !
Moim patentem jest przychodzenie w święta ze złoikiem własnego bigosu. BEZ kminku :D

Kai - 30 Sierpnia 2011, 20:29

Agi napisał/a
mocno pikantną z listkami świeżej bazylii.

Oooo tak, ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch.

Takiej to ja mogę... no cóż, do całej paczki makaronu al dente... zależnie co się wcześniej skończy, zupa czy makaron.

Kruk Siwy - 30 Sierpnia 2011, 20:32

Taka jest niesmaczna i jej nie mogę.
Kai - 30 Sierpnia 2011, 21:39

Kruku Siwy, będzie więcej dla mnie :mrgreen:
Kruk Siwy - 30 Sierpnia 2011, 21:42

Ech, to taka bieda zupka. Taką mnie karmili za towarzysza Gomułki. Pfuj!
Fidel-F2 - 30 Sierpnia 2011, 21:53

Kai napisał/a
ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany.
aż mnie zatrzęsło z odrazy
Pucek - 30 Sierpnia 2011, 22:59

Na zimno i jarsko chętnie gaspacho (czy jak toto się pisze), a porządna pomidorowa na tęgim rosole, z koprem i śmietaną.

A jutro kura z kurkami. niedzielny zbiór duży nie był, ale na dwie osoby to ho,ho!

Lis Rudy - 30 Sierpnia 2011, 23:20

Kai napisał/a
na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch

Łeeeee....
Fuj !

Kruk Siwy napisał/a
Taka jest niesmaczna i jej nie mogę.

Kruku, Fidel jestemz Tobą w tym absmaku :D

Pucek napisał/a
porządna pomidorowa na tęgim rosole, z koprem i śmietaną.

Pucek, Wszystko dobrze z wyjątkiem kopru. Jestem za, ale jeśli nie występuje w pomidorowej. W rosołku i owszem. A jeszcze lepiej na smażonej rybce z cytryną.

Agi - 31 Sierpnia 2011, 06:05

Koper z pomidorową zupełnie mi nie konweniuje.
corpse bride - 31 Sierpnia 2011, 08:05

fuj. koper ewentualnie na młodych ziemniakach lub w tzatziki. pomidorowej zupy nie lubię, kojarzy mi się również z dzieciństwem. robiona była na rosole (tłusta, fuj) i zabielana śmietaną (przez co była zwarzona, fuj). do tego zawsze z koncentratu, nigdy z pomidorów. może za jakieś 20 lat się przemogę, jak kruk.

a wczoraj zrobiłam żurek i leczo. i ciasto dyniowe.

Rafał - 31 Sierpnia 2011, 08:51

Kruk Siwy napisał/a
ciekawość jak się smaży na zimno?
Pewnikiem trzeba poczekać na porę grudniową i smażyć na zewnątrz, na grilu, samemu jeno w pydżamę odzianym będąc. :wink:
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2011, 08:53

Biedny dalcio.... albo dalambert zadysta jeśli to Pucek smażyła.
Martva - 31 Sierpnia 2011, 09:49

Koperek to jedna z nielicznych zielenin, których nie bałdzo - na młodych ziemniakach jest fajna, owszem, w innych przypadkach unikam. Śmietana w zupie odrzuca mnie odkąd pamiętam. Chudowegetariańska pomidorowa z ziółkami jest natomiast pyszna.
Pucek - 31 Sierpnia 2011, 09:59

Tedy jak zwykle - degustibusy rządzą.

A w kwestii smażenia na zimno - elementarne, drogie Watsony: smażona rybka nie zjedzona gdy jest jeszcze gorąca i chrupiąca - stygnie. Zatem w końcu jest na zimno.
Tedy dalambert słusznie prawi, że z majonezem i innymi dodatkami jest dobra.

Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 10:09

Pucek napisał/a
Tedy jak zwykle - degustibusy rządzą.

Oczywiście :D

Fidel-F2 napisał/a
Kai napisał/a
ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany.
aż mnie zatrzęsło z odrazy

[quote="Lis Rudy"]
Kai napisał/a
na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch

Łeeeee....
Fuj !

Odrażające fuj. Absolutnie.
Takie coś nadaje się w ostateczności, w przypadku braku lepszych - jako dodatek do mięsa.

Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 10:17

albo jaka baza do sosu
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 10:17

albo jaka baza do sosu pod mielone z makaronem
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 11:30

E tam, może da się jeszcze uratować. Odparować, jak będzie gęste dowalić podsmażonego boczku w kostkę, oregano, przyprawić na ostro, dowalić brokuły drobno, trochę śmietany i pomieszać z makaronem w rurki grube al dente, posypać gęsto mozzarelą i do piekarnika.

Powinno dać radę.

Martva - 31 Sierpnia 2011, 11:36

Mozzarella i piekarnik, mmmm.... ale co macie wszyscy z tą śmietaną, to nie rozumiem ;P:
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 11:59

my nic, nam nie przeszkadza, to Ty masz problem ze śmietaną
Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 12:06

Lubie mielone. Zaraz się rozmarzę o smaku i aromacie konserwy tyrolskiej :mrgreen:

Rafał napisał/a
E tam, może da się jeszcze uratować. Odparować, jak będzie gęste dowalić podsmażonego boczku w kostkę, oregano, przyprawić na ostro, dowalić brokuły drobno, trochę śmietany i pomieszać z makaronem w rurki grube al dente, posypać gęsto mozzarelą i do piekarnika.

Wszystko ok, zwłaszcza podsmażony boczuś, tylko brokuły nie. Paskudne i nijakie są.

Popić zimnym piwem :D

Rafał - 31 Sierpnia 2011, 13:03

Jedenastka napisał/a
tylko brokuły nie. Paskudne i nijakie są.
Aj waj, zapomniałem, oczywiście do brokuł należy dodać czosnku odrobinę i z takim sosem pomidoworo-warzywno-serowo-śmietanowym są jak najbardziej OK, aby tylko chrupkie były (sparzone).
Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 13:07

Skoro aj waj i z czosnkiem to musi być OK. Nie może być inaczej :D
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:05

Nie no, brokuły są fajne! A zupa krem z brokułów rządzi i wymiata :D
Lis Rudy - 31 Sierpnia 2011, 14:31

fealoce napisał/a
Nie no, brokuły są fajne

Ja jadłem bodaj z raz. Nie mam zdania czy mi smakują czy są mi obojętne. Ale wolę kalafior.

Rafał - 31 Sierpnia 2011, 14:33

Lis Rudy, jak będziesz zaś u Czechów, zamów sobie "smażeny kwetak" czyli różyczki kalafiora panierowane w kulki - świetna sprawa.
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:36

Brokuły smakują podobnie ale są o tyle fajniejsze, że w kalafiorach jest pełno robaczków a w brokułach- nie.
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2011, 14:38

Brokuły nie mają co prawda wkładki mięsnej ale za to są delikatniejsze i ich przyrządzanie nie prowokuje do pytań typu: co to tak śmierdzi w całym domu?!
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:40

No właśnie, mówię przecież: same plusy :mrgreen:

Partner forum