Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Agi - 30 Sierpnia 2011, 17:18
Matrim napisał/a | A już taka pomidorowa z makaronem i koperkiem... |
Wolę z natką pietruszki, albo mocno pikantną z listkami świeżej bazylii.
Lis Rudy - 30 Sierpnia 2011, 17:52
merula napisał/a | jakbym dodała kminek do bigosu to bym chyba doznała paraliżu ręki po drodze. jak można psuć tak szlachetną potrawę kminkiem? |
Moja matka ma w zwyczaju przesypywanie bigosu kminkiem. Boszzzzz.....jakie to to paskudne jest !
Moim patentem jest przychodzenie w święta ze złoikiem własnego bigosu. BEZ kminku
Kai - 30 Sierpnia 2011, 20:29
Agi napisał/a | mocno pikantną z listkami świeżej bazylii. |
Oooo tak, ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch.
Takiej to ja mogę... no cóż, do całej paczki makaronu al dente... zależnie co się wcześniej skończy, zupa czy makaron.
Kruk Siwy - 30 Sierpnia 2011, 20:32
Taka jest niesmaczna i jej nie mogę.
Kai - 30 Sierpnia 2011, 21:39
Kruku Siwy, będzie więcej dla mnie
Kruk Siwy - 30 Sierpnia 2011, 21:42
Ech, to taka bieda zupka. Taką mnie karmili za towarzysza Gomułki. Pfuj!
Fidel-F2 - 30 Sierpnia 2011, 21:53
Kai napisał/a | ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. | aż mnie zatrzęsło z odrazy
Pucek - 30 Sierpnia 2011, 22:59
Na zimno i jarsko chętnie gaspacho (czy jak toto się pisze), a porządna pomidorowa na tęgim rosole, z koprem i śmietaną.
A jutro kura z kurkami. niedzielny zbiór duży nie był, ale na dwie osoby to ho,ho!
Lis Rudy - 30 Sierpnia 2011, 23:20
Kai napisał/a | na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch |
Łeeeee....
Fuj !
Kruk Siwy napisał/a | Taka jest niesmaczna i jej nie mogę. |
Kruku, Fidel jestemz Tobą w tym absmaku
Pucek napisał/a | porządna pomidorowa na tęgim rosole, z koprem i śmietaną. |
Pucek, Wszystko dobrze z wyjątkiem kopru. Jestem za, ale jeśli nie występuje w pomidorowej. W rosołku i owszem. A jeszcze lepiej na smażonej rybce z cytryną.
Agi - 31 Sierpnia 2011, 06:05
Koper z pomidorową zupełnie mi nie konweniuje.
corpse bride - 31 Sierpnia 2011, 08:05
fuj. koper ewentualnie na młodych ziemniakach lub w tzatziki. pomidorowej zupy nie lubię, kojarzy mi się również z dzieciństwem. robiona była na rosole (tłusta, fuj) i zabielana śmietaną (przez co była zwarzona, fuj). do tego zawsze z koncentratu, nigdy z pomidorów. może za jakieś 20 lat się przemogę, jak kruk.
a wczoraj zrobiłam żurek i leczo. i ciasto dyniowe.
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 08:51
Kruk Siwy napisał/a | ciekawość jak się smaży na zimno? | Pewnikiem trzeba poczekać na porę grudniową i smażyć na zewnątrz, na grilu, samemu jeno w pydżamę odzianym będąc.
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2011, 08:53
Biedny dalcio.... albo dalambert zadysta jeśli to Pucek smażyła.
Martva - 31 Sierpnia 2011, 09:49
Koperek to jedna z nielicznych zielenin, których nie bałdzo - na młodych ziemniakach jest fajna, owszem, w innych przypadkach unikam. Śmietana w zupie odrzuca mnie odkąd pamiętam. Chudowegetariańska pomidorowa z ziółkami jest natomiast pyszna.
Pucek - 31 Sierpnia 2011, 09:59
Tedy jak zwykle - degustibusy rządzą.
A w kwestii smażenia na zimno - elementarne, drogie Watsony: smażona rybka nie zjedzona gdy jest jeszcze gorąca i chrupiąca - stygnie. Zatem w końcu jest na zimno.
Tedy dalambert słusznie prawi, że z majonezem i innymi dodatkami jest dobra.
Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 10:09
Pucek napisał/a | Tedy jak zwykle - degustibusy rządzą. |
Oczywiście
Fidel-F2 napisał/a | Kai napisał/a | ale na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. | aż mnie zatrzęsło z odrazy |
[quote="Lis Rudy"] Kai napisał/a | na wywarze z samych warzyw, bez mięsa. Duuużo pomidorów i przypraw. Pyszna nawet na zimno. I bez śmietany. Dużo świeżego koperku na wierzch |
Łeeeee....
Fuj !
Odrażające fuj. Absolutnie.
Takie coś nadaje się w ostateczności, w przypadku braku lepszych - jako dodatek do mięsa.
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 10:17
albo jaka baza do sosu
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 10:17
albo jaka baza do sosu pod mielone z makaronem
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 11:30
E tam, może da się jeszcze uratować. Odparować, jak będzie gęste dowalić podsmażonego boczku w kostkę, oregano, przyprawić na ostro, dowalić brokuły drobno, trochę śmietany i pomieszać z makaronem w rurki grube al dente, posypać gęsto mozzarelą i do piekarnika.
Powinno dać radę.
Martva - 31 Sierpnia 2011, 11:36
Mozzarella i piekarnik, mmmm.... ale co macie wszyscy z tą śmietaną, to nie rozumiem
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2011, 11:59
my nic, nam nie przeszkadza, to Ty masz problem ze śmietaną
Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 12:06
Lubie mielone. Zaraz się rozmarzę o smaku i aromacie konserwy tyrolskiej
Rafał napisał/a | E tam, może da się jeszcze uratować. Odparować, jak będzie gęste dowalić podsmażonego boczku w kostkę, oregano, przyprawić na ostro, dowalić brokuły drobno, trochę śmietany i pomieszać z makaronem w rurki grube al dente, posypać gęsto mozzarelą i do piekarnika. |
Wszystko ok, zwłaszcza podsmażony boczuś, tylko brokuły nie. Paskudne i nijakie są.
Popić zimnym piwem
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 13:03
Jedenastka napisał/a | tylko brokuły nie. Paskudne i nijakie są. | Aj waj, zapomniałem, oczywiście do brokuł należy dodać czosnku odrobinę i z takim sosem pomidoworo-warzywno-serowo-śmietanowym są jak najbardziej OK, aby tylko chrupkie były (sparzone).
Jedenastka - 31 Sierpnia 2011, 13:07
Skoro aj waj i z czosnkiem to musi być OK. Nie może być inaczej
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:05
Nie no, brokuły są fajne! A zupa krem z brokułów rządzi i wymiata
Lis Rudy - 31 Sierpnia 2011, 14:31
fealoce napisał/a | Nie no, brokuły są fajne |
Ja jadłem bodaj z raz. Nie mam zdania czy mi smakują czy są mi obojętne. Ale wolę kalafior.
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 14:33
Lis Rudy, jak będziesz zaś u Czechów, zamów sobie "smażeny kwetak" czyli różyczki kalafiora panierowane w kulki - świetna sprawa.
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:36
Brokuły smakują podobnie ale są o tyle fajniejsze, że w kalafiorach jest pełno robaczków a w brokułach- nie.
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2011, 14:38
Brokuły nie mają co prawda wkładki mięsnej ale za to są delikatniejsze i ich przyrządzanie nie prowokuje do pytań typu: co to tak śmierdzi w całym domu?!
fealoce - 31 Sierpnia 2011, 14:40
No właśnie, mówię przecież: same plusy
|
|
|