To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 13 Stycznia 2009, 10:25

piorunochron?
Godzilla - 13 Stycznia 2009, 10:30

:mrgreen:
merula - 13 Stycznia 2009, 10:35

klawikord vel klawesyn
Witchma - 13 Stycznia 2009, 10:39

merula napisał/a
klawikord vel klawesyn

Ale to nie to samo.

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 10:41

O nie, znacznie bardziej zakręcony interes.
merula - 13 Stycznia 2009, 10:44

Witchma, wiem, złe słówko w łączniku.

Piła?

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 10:48

Hi hi, nie ten materiał.
dalambert - 13 Stycznia 2009, 10:56

Hi,hi, że się podłącze ;
A naczym to chciał łapy położyć Gustaw konradząc się zresztą :?: ;P:

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 10:59

No właśnie. Kiedyś zastanawiałam się co Miszczowi w tym kawałku odbiło, bo to było dość dziwne.
dalambert - 13 Stycznia 2009, 11:37

No właśnie Godzilla, i bo :
Czym odróżnić poetę od Wieszcza?
Że ten pierwszy zazwyczaj się streszcza :wink:

mBiko - 13 Stycznia 2009, 20:31

Wstępnie obstawiałem Golfsztrom, ale w innym wątku Godzilla napisała:

Cytat
Szklana harfa.

więc sądzę, że o to chodzi.

Pucek - 13 Stycznia 2009, 20:55

mBiko, to nie harfa to szklana harmonika, lub jak kto woli szklana harmonijka pudlo dlugie prostokątne ,w którym na walcu zamontowane są zmniejszające się szklane misy/ czy kielichy/. Wprowadza się je w ruch obrotowy korbą i dotyka krawędzi mokrą ręką wydobywając różnotonowe przenikliwe dźwięki.
Bardzo modne w II poł. XVIII i na pocz. XIX wieku.
Teraz prawdziwa rzadkość, ale byłam kiedyś w Filharmonii Warszawskiej na koncercie z tegoż udziałem. A we własnym zakresie można sobie pograć na kieliszkach sunąc mokrym palcem po krawędzi. Kieliszki stroi się nalewając różne ilości wody. Przednia zabawa - spróbujcie :wink:

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 21:21

Pucek, :bravo , tak jest, szklana harmonika. Zapomniany instrument, a niesłusznie.

I chodziło o ten fragment Dziadów:

"Ty Boże, ty naturo! dajcie posłuchanie. -
Godna to was muzyka i godne śpiewanie. -
Ja mistrz!
Ja mistrz wyciągam dłonie!
Wyciągam aż w niebiosa i kładę me dłonie
Na gwiazdach jak na szklannych harmoniki kręgach.
To nagłym, to wolnym ruchem,
Kręcę gwiazdy moim duchem.
Milijon tonów płynie; w tonów milijonie
Każdy ton ja dobyłem, wiem o każdym tonie;
Zgadzam je, dzielę i łączę,
I w tęcze, i w akordy, i we strofy plączę,
Rozlewam je we dźwiękach i w błyskawic wstęgach."

Kto ciekaw, niech sobie popatrzy na to:
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
i przeczyta go jeszcze raz :D

Pucek, zadajesz!

Pucek - 13 Stycznia 2009, 22:59

No to będzie o Franklinie i piorunochronach: gdzie i kiedy w Polsce założono pierwszy odgromnik?
Pucek - 14 Stycznia 2009, 19:34

Ło rety... normalnie łupnął PIORUN a SPRAWA POLSKA i cóś się zatkało. No to podpowiadam - była to instalacja w ogóle pierwsza w Europie, a to miasto polskie jest teraz. Wtedy / przepraszam, może tu zmyłka wyszła / było pruskie.
Agi - 14 Stycznia 2009, 19:36

No to strzelę: Szczecin

Sprawdziłam, ależ zmyliłaś tymi Prusami :mrgreen:

Pucek - 14 Stycznia 2009, 20:24

Nie nie Szczecin - znacznie bardziej na południe, a i pruskie było stosunkowo od niedawna.....
Pucek - 14 Stycznia 2009, 22:45

A to ci pioruńska zagadka...
Dobra, odpuszczam. Miasto to Żagań, piorunochron założono na wieży kościoła augustianów w 1769 roku. Pruskie było w latach 1742 - 86 i potem po epoce napoleońskiej 1815 - 1945 pruskie czy niemieckie. Bardziej polski "konduktor" był w Warszawie na wieży zegarowej Zamku Królewskiego. Nie znam ścisłej daty, ale na pewno za Króla Stasia - w czasie wykopalisk arch. przed odbudową Zamku znaleziono wkopany od strony placu solidny drąg żelazny z trójnogiem u dołu, zasypany potłuczoną porcelaną z królewskich i kuchennych serwisów / archeolodzy mieli używanie /.
Pytanie przekazuję pierwszemu chętnemu. :mrgreen:

dzejes - 15 Stycznia 2009, 09:51

To może ja.

Co to jest pitawal i skąd nazwa?

Fidel-F2 - 15 Stycznia 2009, 11:03

komentarze spraw sądowych a skąd to nie wiem
dalambert - 15 Stycznia 2009, 13:59

Oj chyba nie komentarze a opisy i to zbeletryzowane, a połączone tematem lub obszarem do jakiego się odnoszą. Sam czytałem zupełnie niezły "Pitawal Warszawski" Stanisława Szenica , różne afery kryminalne przed sądami w Warszawie na przestrzeni wieków się dziejące opisujący.
A nazwa brzmi "nazwiskowo"więc pewnie jakiś Pitaval to pierwszy napisał i od niego poszło.

dzejes - 15 Stycznia 2009, 14:51

Ano tak. Pitawal to sprawozdania z głośnych, interesujących rozpraw sądowych, często z opisem sytuacji wyjściowej. Forma publicystyczna, zwykle opisuje sprawy mające jakiś wspólny mianownik - zazwyczaj miejsce i czas.

A nazwa rzeczywiście odnazwiskowa, francuski adwokat Pitaval w pierwszej połowie XVIII wieku opublikował pierwszy taki zbiór.

Dalambert zadaje.

dalambert - 15 Stycznia 2009, 15:22

Dlaczego w wojskach I Rzeczypospolitej Obojga Narodów nigdy nie było pułków Huzarów, tak popularnych w XVIII wiecznych i pózniejszych armiach ?
Adanedhel - 15 Stycznia 2009, 19:45

Hmm... Trochę strzelał będę. Podejrzewam, że poza zapóźnieniem polskiej armii (co zresztą w tym wypadku mogło nie być powodem) nasi korzystali z innych rodzajów lekkich jednostek. Konkretnie pancernych, zwanych kozakami, i samych Kozaków.
dalambert - 15 Stycznia 2009, 20:52

Adanedhel, No może być, w Autoramencie Narodowym mieliśmy liczne choragwie jazdy lekkiej / lekkie, wołoskie/ a w Autoramencie Cudzoziemskim dragonów, ale jest również wyjaśnienie "socjoligiczne": na modłę węgierska ubierano na dworach szlachty i magnaterii polskiej hajduków czyli zbrojną służbę / przykład popularny serial "Janosik"/i niemożliwe były "prawdziwe" jednostki wojskowe tak samo wyglądające.
Czyli ZADAJESZ :)

Adanedhel - 15 Stycznia 2009, 21:03

Skoro niedawno czytałem Russella, to coś z tej działki.

Jak sam Russell żartował, Principia mathematica przeczytało w całości niewielu ludzi. Według jego słów ilu, oraz kim była połowa z nich?

merula - 15 Stycznia 2009, 21:36

dwóch, a jednym jego żona?
Adanedhel - 16 Stycznia 2009, 12:30

Nie. Licytujcie dalej. Podpowiem, że było ich mniej niż 20 ;)
gorbash - 16 Stycznia 2009, 12:35

Obstawiam 11 (czerwone)
dalambert - 16 Stycznia 2009, 13:19

Obstawiam 14 / czarne/

Partner forum