To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Ziuta - 9 Stycznia 2009, 22:06

Zaginął, mówię. Zaginął i nie powrócił. Coś w rodzaju sprawy pułkownika Fawcetta.
Kruk Siwy - 9 Stycznia 2009, 22:09

Gdzie mój zbiór Tomków? W krainie kangurów musi coś o tym napisano...
Może to Leichardt? Wyprawa z 1848 roku?
Swoją drogą byłoby śmiesznie gdyby podróżnik zaginął podczas przedostatniej swojej wyprawy...

dalambert - 10 Stycznia 2009, 12:37

Hej Sowy, Puczacze KRUKI , co tak nam tu zdechło,hej, hej :evil: :evil: :evil:
Ziuta - 10 Stycznia 2009, 18:52

Kruk Siwy napisał/a
Może to Leichardt? Wyprawa z 1848 roku?

Tajest!

Kruk Siwy napisał/a
Swoją drogą byłoby śmiesznie gdyby podróżnik zaginął podczas przedostatniej swojej wyprawy

Odpowiedź ze Strzeleckim sugerowała, że podróżnik może się odnaleźć.

Kruk Siwy - 10 Stycznia 2009, 22:52

"Fram" statek. Jacy słynni podróżnicy nim pływali? Wystarczy wymienić dwóch.
mBiko - 11 Stycznia 2009, 00:03

"Fram" został wybudowany na potrzeby wyprawy Nansena z lat 1893-1896, a następnie statek posłużył Amundsenowi w jego podróży na podbój bieguna południowego.
Kruk Siwy - 11 Stycznia 2009, 00:39

No i dobra. Dajesz.
mBiko - 11 Stycznia 2009, 00:55

Na czym polega i gdzie się stosuje metodę Gundersena?
merula - 11 Stycznia 2009, 12:57

w kombinacji norweskiej. najpierw sa skoki, straty w odległościach przelicza sie na czas i odpowiednio do tego puszcza się na start zwodników do biegu.
mBiko - 11 Stycznia 2009, 19:10

Dodam tylko, że 1 punkt = 4 sekundy.

Zadajesz.

merula - 11 Stycznia 2009, 20:00

Jaką metodę zastosowano w XVIII wieku, aby upowszechnić uprawę ziemniaka.
Adashi - 11 Stycznia 2009, 20:30

Chodzi Ci o wystawienie straży przy polach uprawnych, by lud prosty omamić jakież to cenne i niepospolite warzywo, skutkiem czego grono amatorów pyr w Europie rychło zwiększyło się i to lawinowo?
merula - 11 Stycznia 2009, 20:49

owszem, choć waznym elementem tej strategii był brak strażników w nocy
Adashi - 11 Stycznia 2009, 21:32

Fakt, istotny szczegół, ale koncept ogólnie przedni ;)

Pytanie: co to było Tartessos :?:

dalambert - 11 Stycznia 2009, 22:00

Miasto w dzisiejszej Hiszpanii 1000 -500 pne opanowane potem orzez Kartaginczyków,
handel z Fenicja, głównie cyna z Wysp Brytyjskich - tak przynajmniej Encyklopedia PWN podaje ./ a to nie googiel/ hej :wink:

Adashi - 11 Stycznia 2009, 22:17

Zadajesz, szczwany lisie.
dalambert - 11 Stycznia 2009, 23:04

Co to takiego Domus Aurea i co sie teraz tam gdzie był znajduje ?
Dla znawców co ma z nim wspólnego niejaki Franio Smuglewicz ?

Kruk Siwy - 12 Stycznia 2009, 11:13

Ja znam tylko Felka Zdankiewicza. A z historii Rzymu zawsze byłem słaby.
dalambert - 12 Stycznia 2009, 11:23

Zdankiewicz nie wątpliwie był chłopak morowy / zwłaszcza w trakcie urlopu/ a Henia niedawno wystawiali w warszawskim MN , ,
traktujcie to lenie jako podpowiedź.

Witchma - 12 Stycznia 2009, 11:28

Wiem, co to za domus, ale Smuglewicza w nim nie potrafię umiejscowić :roll:
dalambert - 12 Stycznia 2009, 11:36

Witchma, dawaj Domus = Smuglewicz był dla znawców i faktycznie to trudne powiązanie.
Witchma - 12 Stycznia 2009, 11:40

dalambert, daj szansę znawcom, ja i tak nie mam pomysłów na zagadki ;)
dalambert - 12 Stycznia 2009, 12:28

Pomogę wam jeszcze informacją, że Fraciszek Smuglewicz był malarzem i działał w II poł. XVIII wieku, na terenie Polski i Italii.
a Domus Aurea powstał wczesniej, oj wcześniej ;P:

merula - 12 Stycznia 2009, 13:08

A, była to willa w Rzymie, z okresu cesarstwa, a ów malarz wykonał malunki z odkrytych w jej wnętrzu fresków.
Ładnie zachowanych. A teraz nyła wystawa jego malunków i prezentowany był filmik o odkryciu i renowacji.

dalambert - 12 Stycznia 2009, 13:53

:bravo merula, no może nie willa jeno Pałac Nerona zresztą, a co tam jest dzisiaj to Wam odpuszcze. :P / Jest Coloseum na miejscu stawu ogrodowego nazwane tak od gigantycznego posągu Nerona co jeszcze wiele lat po jego panowaniu tam stał, łebki mu tylko wymieniali, - patrz scenografia do "Gladiatora"/, zaś na miejscu właściwej Willi są Termy Tytusa w którch zasypanych podziemiach w XVIII wieku odkryto freski i te na zlecenie ST.Augusta i St. Kostki-Potockiego na świeżo, nim wyblakły kopiował Franio Smuglewicz tworząc bezcenną dkumentacje, którą na jesieni roku zeszłego wystawiło MN w Warszawie,
Bardzo ciekawa wystawa była !
ZADAJESZ Merulko Mądra

merula - 12 Stycznia 2009, 15:01

nie na jesieni, ino latem/wiosną. jakoś tak z dziećmi przed wakacjami byłam. bez szczegółów, bo dzieciaki średnio zainteresowane były.
zadam wieczorem, bo teraz mam pustkę w zagadkowni.

merula - 13 Stycznia 2009, 08:34

bardzo przepraszam Quizofilów za zastopowanie wątku. Nie dam rady pilotować, zamęt i robota.
Niech przejmie dysponujący większym spokojem i czasem.

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 09:37

Wynalazek Benjamina Franklina, ulubiony instrument muzyczny Franza Mesmera, używany przezeń w jego naukowo-szarlatańskiej psychoterapii. Utwory na ten instrument tworzyli tacy kompozytorzy jak Mozart, Hasse, Carl Philipp Emmanuel Bach, Beethoven, Donizetti, Richard Strauss. Opiewany przez Mickiewicza w Wielkiej Improwizacji w "Dziadach". Co to takiego było?
dalambert - 13 Stycznia 2009, 10:13

Godzilla, piękne pytanie, wiem, ale nudno by było bym co dzień w quizie występował, ale myśleć, banda myśleć :wink:
dodam tylko bezczelnie, że egzemlarz tego instrumentu / uszkodzony/ jest w Pałacu Nieborowskim, jeśli mnie pamięć nie myli stoi w bibliotece pod oknem po prawej w stronę ogrodową patrząc.

Godzilla - 13 Stycznia 2009, 10:16

Piękny instrument, czarodziejski dźwięk...

Partner forum