Zadomowienie - powitania na forum - Statusy
Kalep - 27 Listopada 2011, 20:50
Cytat | Kalep, tak między nami, wstydź się. |
Nie przesadzaj, wstydem mogłoby być np. nie wiedzieć kim był Tolkien. Po prostu nie złapałem tej małej rybki w oceanie fantastyki. Teraz, gdy mi ją podetknięto pod nos (za co bardzo dziękuję Fidelowi) na pewno się z nią zaznajomię. Widocznie ktoś poza Mózgiem oraz Pinkim ma jeszcze takie plany jak ja...
Fidel-F2 - 28 Listopada 2011, 10:11
Kalep, mBiko ma rację, wstydź się. O Tolkienie wszyscy słyszeli tak jak o Paris Hilton. Gallegher i Hogbenii to rzeczy które fan fantastyki powinien znać bezduskusyjnie. Nie ze snobizmu ale dlatego, że mimo kilkudziesięciu lat które upłynęły od napisania tych opowiadań są one wciąż świeże i świetne.
Kalep - 28 Listopada 2011, 16:49
To już kwestia gustu, czy opowiadanie jest wciąż świeże i świetne. Nie przeczę, może to jest najwspanialsza perła fantastyki, ale nie świeci zbyt jasno. Nie wybiło się znacząco z ogółu (zasłużenie lub nie), jak np. WP, Gwiezdne Wojny, czy Wiedźmin (jeden z moich znajomych uważa pozycje Geralta za kompletnie niezasłużoną, a opowiadania o nim jako jedne z najgorszych w całej fantastyce, tak różne mogą być gusta). Fidel-F2, zdziwiłbyś się, ale znam kilku ludzi z tych "wszystkich", którzy nie kojarzą Tolkiena, a do jaskiniowców nie należą. Ogólnie w fantastyce nie powinno być czegoś takiego "powinno się znać bezdyskusyjnie", to trochę jakby wymagać od każdego patrioty przeczytania "Pana Tadeusza". Bez znajomości tej lektury można być przecież wiernym ojczyźnie. Lepsze byłoby "dobrze znać" zamiast tej bezdyskusyjnej znajomości.
B.A.Urbański - 28 Listopada 2011, 17:08
Kalep, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Jeśli ktoś jest prawdziwym patriotą, a nie gościem, który umie tylko wychodzić na ulicę, krzyczeć i demolować własne państwo (fajny patriotyzm), to powinien przeczytać "Pana Tadeusza". Przecież to jest epopeja narodowa!
Fidel-F2 - 28 Listopada 2011, 19:26
Kalep, nie łapiesz kontekstu. mBiko powiedział to półżartem. A Ty na żart odpowiadasz całostronicowym artykułem w Rzeczypospolitej. Nikt nikogo tu nie linczuje ani nie wytyka palcami za nieznajomość takich czy innych tytułów. Po prostu, nie wprost, poinformował Cię, że warto po rzecz sięgnąć. Ja pociągnąłem żart dalej licząc, że może załapiesz. Wyluzuj.
Fidel-F2 - 28 Listopada 2011, 19:37
O! Wysoki Kapłan wrócił. Dzięki Agi.
Kalep - 28 Listopada 2011, 20:32
Fidel-F2 napisał/a | (...) Wyluzuj. |
Ostatnimi czasy chyba robię się zbyt przewrażliwiony (przez stres i podobne pierdoły). Za bardzo to wszystko wziąłem do siebie. Fidel-F2, twoja rada na końcu jest najlepszą, jaką ostatnio słyszałem. Obiecuję się do niej dostosować.
Przynajmniej miałem okazję trochę podyskutować i postraszyć świat (którym niedługo będę władał) swoimi dziwnymi poglądami Po części załapałem żart, lecz okazja na taki wywód rzadko się zdarza. MSPANC
Kończąc mój długaśny wywód: B.A.Urbański, rzeczywiście powinien przeczytać, ale nie "bezdyskusyjnie powinien". Część wandali (tych z fajnym patriotyzmem) pewnie czytało "Pana Tadeusza" (przynajmniej częściowo), ale niestety nic to nie zmieniło w ich światopoglądzie. Tadek może człowieka zmienić, spowodować refleksje, jednak nie ma na to 100% gwarancji.
mBiko - 28 Listopada 2011, 21:14
Fidel-F2 napisał/a | Wyluzuj. |
Kalep, znakomicie można to zrobić przy tekstach Kuttnera właśnie.
Nitj'sefni - 28 Listopada 2011, 22:44
Klapaucjusz. Znak, że muszę nadrobić moje zaległości w fantastyce naukowej i w końcu zabrać się za czytanie Lema.
Zgaga - 29 Listopada 2011, 13:52
Nitj'sefni, Lem Twoim przeznaczeniem
Nitj'sefni - 29 Listopada 2011, 21:15
Coś w tym jest. Nawet mój brat ostatnio w szkole przerabiał Bajki robotów, a ja do żadnej pozycji nie zajrzałem. Niby nie przepadam za SF, ale w przypadku Lema wypadałoby przynajmniej sprawdzić z czym to się je.
B.A.Urbański - 1 Grudnia 2011, 19:02
Sky Captain! No to sobie polatam... po forum
cranberry - 2 Grudnia 2011, 15:32
Narzeczona Frankensteina! A nie lepiej byłoby Dziewczyna Brighelli?
Agi - 2 Grudnia 2011, 16:59
cranberry, uważaj o co prosisz.
furious_wizard - 3 Grudnia 2011, 06:21
200 postów! Niech Moc będzie ze mną, bo jam ci jest Luke Skywalker!
cranberry - 3 Grudnia 2011, 13:46
Agi, dzięki!
ilcattivo13 - 3 Grudnia 2011, 15:50
furious_wizard napisał/a | 200 postów! Niech Moc będzie ze mną, bo jam ci jest Luke Skywalker! |
I dobrze Ci tak
mBiko - 6 Grudnia 2011, 20:04
14292 i Guybrush Threepwood.
W dalszym ciągu Małpia Wyspa.
furious_wizard - 6 Grudnia 2011, 23:17
ilcattivo13 napisał/a | I dobrze Ci tak |
Pewnie, że dobrze
B.A.Urbański - 10 Grudnia 2011, 21:05
I zostałem mianowany na Luka Skywalkera! 200 postów! Jakiś miecz świetlny powinienem dostać.
ilcattivo13 - 10 Grudnia 2011, 21:57
B.A.Urbański napisał/a | I zostałem mianowany na Luka Skywalkera! |
zerknij parę postów wyżej
B.A.Urbański - 12 Grudnia 2011, 04:59
Jest nie tylko jeden Luke? Jak to może być? Czyżby Luke został sklonowany? Czy ja jestem klonem? Ach te rozterki egzystencjalne...
Magnis - 12 Grudnia 2011, 15:27
Meff Fawson
Iscariote - 13 Grudnia 2011, 22:56
Pies?
feralny por. - 13 Grudnia 2011, 23:01
Ten o Klechy, chyba.
Lis Rudy - 13 Grudnia 2011, 23:08
A ja mam jakiś DUPNY status
Moderacja mnie słyszy ? ZNUDZIŁ MI SIĘ JUŻ
shenra - 13 Grudnia 2011, 23:08
Lis Rudy napisał/a | Moderacja mnie słyszy ? ZNUDZIŁ MI SIĘ JUŻ | Ale jakiż akuratny
Lis Rudy - 13 Grudnia 2011, 23:17
shenra, milcz ty konusie z wypchanymi policzkami
Martva - 13 Grudnia 2011, 23:18
Jeeeeżu malusieńki, ewakuuję się stąd
Agi - 13 Grudnia 2011, 23:19
Lis Rudy napisał/a | Moderacja mnie słyszy ? ZNUDZIŁ MI SIĘ JUŻ |
Lisie Rudy, ale to jest STAŁY STATUS
|
|
|