To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Rafał - 23 Grudnia 2008, 09:24

XIIIw? To strzał, bo karpie kojarzę z Cystersami, a Cystersi na naszych ziemiach to jakiś XIII/XIV wiek, Milicz mi się jeszcze kojarzy, ale nie wiem czy dobrze.
dalambert - 23 Grudnia 2008, 10:34

Rafał, :bravo i też właśnie Cystersi wyhodowali "Karpia Polskiego" odmianę bezłuską hodowlaną, a jakże smaczną co szczególnie na jutro polecam :lol:
ZADAJESZ

Fidel-F2 - 23 Grudnia 2008, 12:10

dalambert napisał/a
a jakże smaczną
ja jeszcze smacznego karpia nie spotkałem, musi jakies zagraniczne jadam
Rafał - 23 Grudnia 2008, 13:21

Fidel-F2, o żesz ty, karp jest najsmaczniejszą rybą jaką jadłem, może to kwestia przyrządzenia (choć mam znajomego degenerata, który to samo mówi o czerwonych muchomorach), ale karp rulez.

Cholibka czasu nie mam za wiele, coś prostego, hm...

Czyjej (jakie państwo) konstrukcji jest nagant vel nagan

feralny por. - 23 Grudnia 2008, 13:26

Autor wyrobu, nazwiskiem Nagant był Belgiem, ale większość wyprodukowanych egzemplarzy pochodzi z Rosji/ZSRR. Trochę wyprodukowano w Polsce i być może jeszcze gdzieś.
Rafał - 23 Grudnia 2008, 13:37

Tak toczno, Rosjanie "rozsławili" naganta, ale wykupili licencję belgijską, potem faktycznie w Radomiu robiono trochę dla policji, podobno naganty były na uzbrojeniu jeszcze w latach 50-tych.

Znakiem tego feralny por., zadajesz :bravo

feralny por. - 23 Grudnia 2008, 21:21

Ok, było łatwiej, teraz będzie trudniej, chociaż niekoniecznie.

Podczas II wojny światowej, w czasie walk we Włoszech, w dokumentacji medycznej US Army pojawiła się nowa jednostka chorobowa - "Brixia forehead". Pytanie brzmi, na czym polegała tajemnicza choroba trapiąca amerykańskich żołnierzy i co ją powodowało?

Fidel-F2 - 28 Grudnia 2008, 06:23

feralny por., może jakiś ruch wykonasz?
feralny por. - 28 Grudnia 2008, 16:06

Zastanawiam się jaki, znowu popsułem zgadywankę, a wydawało mi się, że pytanie nie jest trudne.

Jako podpowiedź podrzucę, że sama nazwa wskazuje co miał żołnierz popsute, a przyczyna schorzenia jest tylko pośrednio związana z działaniami bojowymi.

Godzilla - 28 Grudnia 2008, 17:49

Tłukł czołem w miejskie mury z poczucia bezsilności? ;P:
Fidel-F2 - 28 Grudnia 2008, 19:33

interes zapewne
feralny por. - 29 Grudnia 2008, 12:35

Dobra, podaję odpowiedź.
"Brixia forehead" to był łeb rozwalony urwanym zamkiem od pistoletu Glisenti M 1910. Amerykanie sporo tych pistoletów wyzwolili w Włoszech, a że każdy chciał z wojny pamiątkę przywieźć, to cieszyły sie sporym wzięciem (szczytem marzeń był oczywiście Luger). Amerykanie pistolet ochrzcili "Brixia" od nazwy producenta, bo był to największy napis jaki znajdował się na broni. Oczywiście nową zabawkę trzeba było wypróbować i tu pojawiał się problem, bo nikt się nie przejmował tym, że pistolet strzelał słabym nabojem 9mm Glisenti i ładowano do niego znacznie mocniejszą, ale wymiarowo identyczną i łatwiej dostępną, amunicję 9x19mm PARA. Tego zamek nie wytrzymywał. Zjawisko było na tyle częste, że doczekało się własnej nazwy i zaistniało w oficjalnych dokumentach.

Pytanie oddają chętnemu, bo boję się, że znowu coś endemicznego wymyslę.

gorbash - 29 Grudnia 2008, 12:50

feralny por., moim zdaniem to było bardzo ciekawe pytanie, nie mówiąc o odpowiedzi.

Jak się nazywały dwa okręty które wzięły udział w ostatniej wyprawie Sir Johna Franklina?

mBiko - 29 Grudnia 2008, 20:19

Były to te same statki, które brały udział w wyprawie Jamesa Clarka Rossa, czyli "Erebus" i "Terror".
gorbash - 29 Grudnia 2008, 20:31

mBiko, brawo! Dokładnie! Zadajesz oczywiście.
mBiko - 29 Grudnia 2008, 21:12

Jak nazywa się i czym charakteryzuje pismo Tuaregów.
Godzilla - 30 Grudnia 2008, 09:40

Fajne pytanie, wygooglałam odpowiedź i szczerze mówiąc nic nie wiedziałam że to pismo istnieje. Fonetyka podobna do arabskiej, ale widzę tam parę nieznanych mi dźwięków. Zresztą w Maroku nawet arabski śmieszny jest, z berberskim przemieszany. Ale to rzecz jasna nadal nie jest odpowiedź na pytanie mBiko :wink:
mBiko - 30 Grudnia 2008, 19:21

To co napisała Godzilla potraktujcie jako podpowiedź.
Fidel-F2 - 30 Grudnia 2008, 19:29

Czy to jest jakaś szczególna cecha właściwa tylko temu językowi?
mBiko - 30 Grudnia 2008, 19:40

Fidel, nie chodzi o język, a o pismo. Cecha nie jest może unikalna, ale zdecydowanie rzadka .
dareko - 30 Grudnia 2008, 21:00

mBiko, caly czas nie kumam co jest takiego szczegolnego w tym pismie.
mBiko - 30 Grudnia 2008, 21:06

dareko widziałeś?
Godzilla - 31 Grudnia 2008, 00:23

mBiko, to nie całkiem zgodne z regułami konkursu. Odpowiedzi nie znałam i nie miałam skąd wziąć, więc z ciekawości gmernęłam w Internecie i sobie ślicznie wszystko obejrzałam... Może ktoś rzuci nazwę tego pisma i coś o nim powie?
dareko - 31 Grudnia 2008, 11:03

mBiko, no widzialem, po prostu inne.
mBiko - 31 Grudnia 2008, 15:00

Godzilla napisałem podpowiedź, a nie odpowiedź. Po prostu zamiast wysilać się, skorzystałem z Twojego zainteresowania w celu naprowadzenia pozostałych chętnych.
mBiko - 1 Stycznia 2009, 21:36

Ponieważ jedyni zainteresowani wszystko sobie wyguglali oddaję zagadkę w dobre ręce.

Pismo to tifinagh, a charakteryzuje się bardzo geometryczną formą.

Godzilla - 1 Stycznia 2009, 21:51

Litery fajnie się nazywają, każda nazwa zaczyna się od "ya". Poza tym oglądałam inną tabelę z przykładami słów i zdaje mi się, że piszą tam wszystkie dźwięki, podczas gdy pismo arabskie i hebrajskie pomija krótkie samogłoski. Język jest spokrewniony z arabskim, choć niezbyt blisko. W każdym razie sądząc z alfabetu, fonetyka jest bliższa arabskiej niż językom europejskim. Jest parę dźwięków, których nie znam, pewnie brzmią bardzo dziwnie...
Tequilla - 1 Stycznia 2009, 21:56

A zadam se tyż pytanie endemiczne :)

Wybitny niemiecki trener, któy w roku 1974 zdobył z reprezentacją RFN mistrzostwo świata ( a wcześniej także wicemistrzostwo w 1966 i Europy w 1972) w latach 50-tych, zanim objął Niemcy Zachodnie trenował pewną nietypową reprezentację narodową. Co to była za reprezentacja?

Fidel-F2 - 2 Stycznia 2009, 06:29

Godzilla, jak na moj gust to do greckiego ma blisko raczej
Godzilla - 2 Stycznia 2009, 10:12

Z kształtu pewnie tak. Zresztą te wszystkie alfabety wywodzą się z pisma fenickiego, widziałam kiedyś tabelki porównawcze. Tak grecki, jak rzymski, arabski i hebrajski. Niewykluczone, że i tuareski też, nie zdziwiłabym się. Fajnie wiedzieć, że nasze pismo i arabskie ma wspólne korzenie, no nie? :D

Partner forum