Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta
Rocky8ao - 12 Lipca 2010, 12:24
No niestety "Wilczy Legion" już przeczytałem no nic na razie zadowolę się książkami innych autorów. I może rozejrzę się za starymi numerami. Czekam na następne książki, szczególnie ciąg dalszy "Pierwszego kroku"
Navajero - 12 Lipca 2010, 14:05
Niedługo wyjdą "Białe noce". Jeśli "Chorągiew..." Ci się podobała, to będziesz miał lekturę
Rocky8ao - 12 Lipca 2010, 14:27
Na pewno skorzystam Póki wakacje mam mogę sobie poczytać bez problemu może trochę nie na temat ale jako historyk poleciłbyś mi jakąś dobra książkę o historii Polski. Temat mnie interesuje ale jakoś nie mogę trafić na porządną książkę na ten temat.
Navajero - 12 Lipca 2010, 15:17
A konkretniej? Epoka, zagadnienie? Bo temat obszerny...
hrabek - 12 Lipca 2010, 16:08
Rocky8ao napisał/a | Większość rzeczy już się dowiedziałem z poprzednich postów ale jednak nie mogłem się oprzeć pokusie napisania swojego pierwszego przy okazji zainteresowały mnie opowiadania. Jedno Agentes in rebus znalazłem w A.D.XIII ale widziałem że jest ich dużo więcej, czy są one wydane w jakimś zbiorze opowiadań czy czymś w tym stylu bo chętnie bym do nich zajrzał |
A regulamin waść przeglądał? Bo tam wyraźnie stoi, gdzie należy się przywitać na dzień dobry, poddać forumowej fali i przejść bojowy chrzest, aby zostać formalnym członkiem społeczności, acz niedyplomowanym
A wątek do przywitania znajduje się tu: http://www.science-fictio...topic.php?t=179
Rocky8ao - 12 Lipca 2010, 19:51
co do epoki to średniowiecze albo XX wiek.
hrabek, sorki dopiero wczoraj się zarejestrowałem i jeszcze orientuje się co i jak ale zaraz to nadrobię
Navajero - 13 Lipca 2010, 15:08
Średniowiecze - np. Jasienica, XX wiek to zbyt duży obszar, musiałbyś dookreślić, krótkie kompendium z czasów 1914 - 1939 - "Historia Polski 1914-1939" Mariana Eckerta ( mało znane, ale jedno z lepszych w Polsce).
Rocky8ao - 13 Lipca 2010, 15:17
Dziękuje bardzo, na razie to mi starczy, wreszcie trzeba bliżej poznać nasza historię Miłego pisania życzę
leon78 - 22 Lipca 2010, 11:05
Nareszcie jest okładka Białych nocy:)http://fabryka.pl/zapowiedzi.php?ibook=468#searchkk Już nie mogłem się doczekać. Mam nadzieję że sprzedaż ruszy 1 sierpnia.
Navajero - 22 Lipca 2010, 12:28
Na pewno nie, dobrze będzie jak po 20 sierpnia
leon78 - 22 Lipca 2010, 13:59
To zdecydowania zła nowina Wczoraj skończyłem czytać Chorągiew... 3 raz. Jest to jedna z lepszych powieści z nurtu łatwa i szybko czytająca się jakie ostatnio czytałem.
mam nadzieję że Białe noce są jeszcze lepsze. Doktor +Dżuma kontra wielki Zły brzmi ciekawie.
pozdrawiam
Navajero - 22 Lipca 2010, 16:15
leon78 napisał/a | mam nadzieję że Białe noce są jeszcze lepsze. |
Niedługo będziesz mógł ocenić
Pentele - 27 Sierpnia 2010, 15:57
"Białe noce" przeczytane po raz drugi od poniedziałku. Trudno powiedzieć czy lepsze czy gorsze od "Chorągwi...". Żeby nie spojlerować napiszę, że "Białę noce" czyta się bardzo dobrze, książka strasznie wciąga i to od pierwszej strony
Bardzo fajnie że dużą rolę w fabule odegrała małżonka Korpackiego, no i Dżuma; trochę brakowało Davidoffa i większej roli Maksa...
Od razu pytanie czy będzie kontynuacja przygód doktora Korpackiego?
teraz kończę antologię "Jeszcze nie zginęła" - Twoje opowiadanie "Czarna dorożka" zostawiłem sobie na koniec jako "danie główne"
leon78 - 27 Sierpnia 2010, 19:45
Witam
Pantenele jakim cudem dostałeś Białe noce w poniedziałek. Ja dziś zaliczyłem Dom książki, Empik i jeszcze jedną księgarnie i nie ma ,na zamówienie 2-3 dni robocze:( Mieszkam w Białymstoku.
Pozdrawiam
Pentele - 27 Sierpnia 2010, 20:48
brat mi zamówił na allegro na urodziny w ubiegłym tygodniu; myślałem że wyślą w dniu premiery tj. dzisiaj, a niespodziewanie książka dotarła już w poniedziałek
Virgo C. - 27 Sierpnia 2010, 22:41
@Navajero
Nie wiem czy widziałeś jakiego białego kruka można dostać na allegro
http://allegro.pl/pierwsz...1206713603.html
Navajero - 29 Sierpnia 2010, 21:36
Pentele napisał/a | Od razu pytanie czy będzie kontynuacja przygód doktora Korpackiego? |
Pewnie tak, ale nie od razu. Jest kolejka. Teraz planuję rozwinięcie "Demonów Leningradu".
Virgo C. - czego to ludzie nie wymyślą...
terebka - 29 Sierpnia 2010, 21:46
Navajero napisał/a | Teraz planuję rozwinięcie Demonów Leningradu. |
Do postaci powieści? Jej, ale by było faaaajnie. O cyklu nawet nie marzę
Navajero - 29 Sierpnia 2010, 22:07
Wiesz, ja bardzo nie lubię mówić o rzeczach których jeszcze nie zrobiłem, więc nie będę obiecywał. Na pewno powstanie z tego powieść. Czy będzie miała ciąg dalszy - zobaczymy.
terebka - 29 Sierpnia 2010, 22:10
Pytam, bo "Demony Leningradu" przeczytałem z niekłamaną przyjemnością i z chęcią bym jeszcze do tej historii wrócił.
Navajero - 29 Sierpnia 2010, 22:51
Będziesz miał okazję, teraz idzie na warsztat
Edit: znalezione w Internecie klipy piosenek których przekład zamieściłem w "Białych nocach", może kogoś zainteresują
Romans grupy Splin
(On) I lampa już nie płonie, i kłamią kalendarze znów,
i jeśli chciałaś powiedzieć mi coś jeszcze.
Mów.
(Ona) Zdradziecki każdy dźwięk. Lecz bardziej trwoży cisza.
Gdy w czas radości wypada z rąk
kielich wina.
(On) I listu nie dostaniesz – cenzura nie przepuści, i w czyjejś lufie nabój na mnie czeka.
(Ona) Tak cicho, że słyszę, jak jedzie tam w głębinie
wagon metra.
(On) Za chwilę wyruszamy. Któż wie, jaki nasz los?
W słuchawce, wszak tyle minęło już lat,
żaden nie odezwał się głos.
I zadrżą gdzieś przewody, i trzasną głośno drzwi.
Witaj! Będziemy szczęśliwi od dzisiaj
na wieki.
Witaj! Będziemy szczęśliwi od dzisiaj
na wieki.
I w zupełnie innych klimatach - piosenka Armia Czerwona grupy Czerwona Pleśń...
Wie o tym Chińczyk, rozumie Żyd –
że Armii Czerwonej nie zwycięży nikt.
Pamięta Berlin, jak od czerwonej gwiazdy
dostał w czterdziestym piątym pizdy.
Groźnie prą naprzód kamasze i pilotki,
płyną pod lodem podwodne łódki.
I ch.., że brakuje armat, pocisków.
Wroga walniemy łopatą po pysku!
Ryczą samoloty i czołgi mkną jak wiatr,
kombat, ech, ojczulek, ojczulek kombat!
Od północnych gór do południowych toni
wpie.dolimy wrogowi, niech się ku.as goni.
armia Czerwona wszystkich pogoni!
Aby się bali wrogowie-pedały,
asy lotnictwa w niebo wzleciały,
Je.ać Amerykę, na chu. nam NATO?
Razem obskoczą wpie.dol od strojbatu.
A jeśli wróg dojebie się do nas,
do akcji wejdzie rosyjski Specnaz,
żegnajcie wtedy czołgi i śmigłowce,
zostaną tylko zasrane gumowce.
wpie.dolimy wrogowi, niech się ku.as goni.
armia Czerwona wszystkich pogoni!
W każde wybrane miejsce planety
w trzydzieści sekund dotrą rakiety.
I każdemu psu, ku.wa, wyrwiemy ku.asa.
Chwała ci, Rosjo, ojczyzno nasza!
Przekład Renata Miłosz i A.P.
Nb. lider "Czerwonej Pleśni" Paweł Jacyna ( ma polskich przodków, tyle, że po polsku ani w ząb) poprosił o książkę. Oczywiście dostał, z dedykacją
leon78 - 8 Września 2010, 10:01
Witam
Białe noce przeczytane. czyta się szybko ,wciąga niesamowicie. Fajny pomysł z czarnym charakterem. Zabrakło wuja Maksa no i bardziej rozbudowanej walki pomiędzy Dżumą i Korpackim a Złym. IMO Chorągiew była troszeczke lepsza.
Teraz z niecierpliwością czekam na Doskonałych i Majora R.
Pozdrawiam i prosze piszcie Господин Przechrzta piszcie
Navajero - 8 Września 2010, 14:04
leon78 napisał/a | Pozdrawiam i prosze piszcie Господин Przechrzta piszcie |
Piszemy towarzyszu, piszemy
hrabek - 8 Września 2010, 14:09
Czy Białe Noce to kontynuacja Chorągwi?
Navajero - 8 Września 2010, 14:14
Tak.
Agi - 8 Września 2010, 14:26
Właśnie sobie zamówiłam.
Navajero - 8 Września 2010, 14:29
Przyjemnej lektury
Agi - 8 Września 2010, 14:31
Dziękuję, odezwę się po przeczytaniu.
hrabek - 8 Września 2010, 14:42
No to ja Nocy nie wezmę. Ale może Wilczy Legion zamiast tego? Zastanowię się do jutra.
Pamiętam takie Twoje opowiadania, Navajero, dziejące się w pseudo-barokowym świecie z bramą do innego wymiaru, z jakimiś strzygami atakującymi miasto. To mi się bardzo podobało swego czasu. I tak jak widzę, jak przekuwasz opowiadania w powieści, tak zastanawiam się, czy tamte teksty też są w Twoich planach "spowieściowienia"?
Navajero - 8 Września 2010, 14:53
hrabek napisał/a | Pamiętam takie Twoje opowiadania, Navajero, dziejące się w pseudo-barokowym świecie z bramą do innego wymiaru, z jakimiś strzygami atakującymi miasto. To mi się bardzo podobało swego czasu. I tak jak widzę, jak przekuwasz opowiadania w powieści, tak zastanawiam się, czy tamte teksty też są w Twoich planach spowieściowienia? |
Na razie nie. A opowiadań z tego "cyklu" było dwa.
|
|
|