To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas dziwi... zaskakuje... szokuje...

fealoce - 3 Wrzeœśnia 2012, 12:27

Fascynująca teoria... :lol:
Rafał - 10 Wrzeœśnia 2012, 13:24

Tak coś mnie tknęło, że chyba w tym roku mi stuknie pięciolecie forumowania, sprawdziłem sobie, a tu wychodzi na to, że już niedługo będzie moje siedmiolecie, normalnie szok, jak to zleciało :shock:
7 października, za niecałe 3 tygodnie nasze forum będzie obchodzić siedmiolatkę, oj będzie co powspominać, a i świeczkę trzeba będzie postawić choćby Olafowi o którym wiem, a pewnie i nie tylko jemu.

Witchma - 10 Wrzeœśnia 2012, 14:31

Rafał, aż sprawdziłam, za tydzień mam pięciolecie :D
Romek P. - 10 Wrzeœśnia 2012, 14:46

Cienizna :) ja tam dwa dni temu miałem postrzyżyny :)
fealoce - 10 Wrzeœśnia 2012, 15:38

A ja w lipcu miałam 6 lat :wink:
merula - 10 Wrzeœśnia 2012, 16:32

aż sprawdziłam. trzy dni przed omawianą rocznicą stuknie mi 6 lat. matko, kiedy to minęło :shock:
Godzilla - 11 Wrzeœśnia 2012, 08:05

Jakie to dziwne zbiegi okoliczności bywają w różnych językach. Okazuje się, że po turecku igła jest igne (to wiedziałam wcześniej), a do tego igielnik to ignelik.
dalambert - 11 Wrzeœśnia 2012, 08:44

Godzilla, a to aby po prosyu z tureckiego do polskiego nie przeszło. nie samym hameryckim ludzie gadają :wink:
Godzilla - 11 Wrzeœśnia 2012, 09:01

No to by musiało od razu przejść na całą Słowiańszczyznę, bo i w innych językach igła podobnie się nazywa. Moim zdaniem fajny zbieg okoliczności. Oba słowa są skonstruowane zgodnie z zasadami swoich języków, i wyszło podobnie. Podobny zbieg okoliczności sprawia, że po persku "być" odmienia się dość podobnie jak po polsku. Nie tak samo, ale jednak trochę zaskakuje.
illianna - 11 Wrzeœśnia 2012, 11:29

Godzilla, a to nie tak że mamy wspólne korzenie baaardzo daleko wstecz, a słowo być jest dość podstawowe :mrgreen: bo ponoć Słowianie to z Azji przyleźli.
Godzilla - 11 Wrzeœśnia 2012, 11:43

To by rzeczywiście musiało być bardzo dawno temu. Gdyby chodziło o perski, nie zdziwiłabym się, bo jest bądź co bądź indoeuropejski, choć przez ostatnie trzy tysiące lat kompletnie zmieniła się tam gramatyka. W tej chwili perski brzmi z grubsza jak węgierski bez umlautów, i podobnie jak węgierski jest aglutynacyjny, podczas gdy staroperski był fleksyjny tak jak słowiańskie. A turecki to całkiem inna rodzina. Albo niech mi ktoś powie, dlaczego kot jest po polsku kot, po rosyjsku kot, po angielsku cat, po niemiecku katz, po arabsku qitt, a po słowacku mačik i po węgiersku macska.
Fidel-F2 - 11 Wrzeœśnia 2012, 12:31

Godzilla, był czas, jakieś 3-4 wieki temu, gdy język polski sporo zapożyczył z tureckiego
Godzilla - 11 Wrzeœśnia 2012, 16:08

Ale żeby igłę? To bardzo podstawowe słowo i w tej formie występuje w wielu językach słowiańskich (игла - голка - jehla - ihla - igla - jegła). Musiałoby tu przywędrować od Turków bardzo bardzo dawno.
dalambert - 11 Wrzeœśnia 2012, 16:09

Godzilla, to może w drugie mańke, Turki od Słowian :wink:
Godzilla - 11 Wrzeœśnia 2012, 16:11

Chyba nie sprawdzę :) Oni chętniej przejmowali od Arabów, ale od nas - kto wie.
Lynx - 11 Wrzeœśnia 2012, 16:54

W grudniu będzie 7 od rejestracji. Podczytywałam wcześniej...
dalambert - 11 Wrzeœśnia 2012, 19:43

Godzilla, ale słowiańskie branki im pantalony szyły :wink:
Kai - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:37

Pytanie kolegi - Słuchajcie, a co to znaczy "molekularny"? Zastrzegam - wykształcenie wyższe.
Rafał - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:51

Phi, pewnie humanista :wink:
Kai - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:54

Rafał, zlituj się rocznik <1966 miał jeszcze fizykę. Nie wierzę, że nie umiał sobie tego choć wygooglać.
Agi - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:00

Znaczy, leniwy humanista. :mrgreen:
Kai - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:10

Agi, ale mnie to przeraża, nawet, jeśli czegoś nie pamiętam, a skleroza się zdarza, są Google, jest Wiki... no włos mi się jeży, że tacy ludzie pracują...

Dzisiaj doktoryzowałam się z wytrzymałości... Ciężko było.

Agi - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:12

Kai napisał/a
Dzisiaj doktoryzowałam się z wytrzymałości... Ciężko było.

Będziesz musiała skorzystać z rehabilitacji dla poratowania zdrowia, a wtedy będziesz doktor re...habilitowany :wink:

Kai - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:18

Agi, ale ta wiedza gdzieś zostaje... nie płaczę, zamówiłam sobie masaż (40 stron dziennie to dużo) i już się cieszę :D
kropek - 12 Wrzeœśnia 2012, 00:00

Agi napisał/a
Znaczy, leniwy humanista. :mrgreen:

Protestuję nie humanista, a analfabeta... nic z SF nie czytał a i o fizyce nie słyszał ... :roll:

Kai - 12 Wrzeœśnia 2012, 08:51

kropek, o ile wiem, nie czyta w ogóle nic poza onetem. To wiele wyjaśnia.

Bawię się wielkanocnymi jajkami Google'a - wczoraj mnie naprawdę zaskoczyło, kiedy po wpisaniu słowa "tilt" obraz na ekranie mi się przechylił :mrgreen:

Martva - 15 Wrzeœśnia 2012, 18:07

Mam pół tarasu w umarłych/umierających pszczołach. Nie wiem co jest grane. Biedne stworzenia :(
Kai - 16 Wrzeœśnia 2012, 13:26

Jak widać choróbsk nie brakuje. Przykro, bo to żywe i mądre stworzenia.
Może trzeba to gdzieś zgłosić?

Martva - 16 Wrzeœśnia 2012, 13:53

Myślę że się u kogoś zagnieździły na dziko i je wytruł :evil:
ihan - 16 Wrzeœśnia 2012, 14:04

Gdyby to była choroba, spadałyby głównie w ulach.

Zostałam idolem i wzorcem dla młodego pokolenia :shock:
Córka koleżanki jeździ na kucu, który jest miniatura Śmierdziela, więc wykoncypowała, że ona moją miniaturą będzie. I jakoś jej muszę to wyperswadować :mrgreen:

Partner forum