To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Witchma - 29 Stycznia 2013, 12:09

Matrim, właśnie w tym cały sęk, że papier jest jak dawniej, tylko podświetlony. Choć po obejrzeniu filmików na stronie Amazonu stwierdzam, że "oświetlony" bardziej pasuje.
joe_cool - 29 Stycznia 2013, 12:28

Witchma napisał/a
joe_cool, mój ma niecałe 1,5 roku i śmiga, może faktycznie trzeba jeszcze poczekać :D W końcu lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Poza tym nie bądźmy beta-testerami ;)

Matrim - 29 Stycznia 2013, 12:29

Witchma napisał/a
stwierdzam, że oświetlony bardziej pasuje.

O, to mi się podoba :) Czyli za latarkę nie posłuży? Zobaczymy co hrabek powie po dłuższym nocnym czytaniu :)

Witchma - 29 Stycznia 2013, 12:34

joe_cool napisał/a
Poza tym nie bądźmy beta-testerami ;)

O to to to! :D

Fidel-F2 - 29 Stycznia 2013, 14:07

Matrim, ale chyba możesz zminimalizowć świecenie na tyle ż masz zwykły czytnik. To tylko dodatkowa opcja.
hrabek - 29 Stycznia 2013, 14:14

Tak, można podświetlenie wyzerować. Wtedy epapier wygląda jak zwykły epapier w każdym innym czytniku. No może z nieco lepszą rozdzielczością :)
Matrim - 29 Stycznia 2013, 14:15

Fidel-F2, ale ta dodatkowa opcja zwiększa cenę prawie dwukrotnie, więc lepiej wiedzieć, czy się przydaje faktycznie, czy można się bez niej obejść.
hrabek - 29 Stycznia 2013, 14:20

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy dużo czytasz wieczorami i czy masz dobrze oświetlone miejsce wieczornego czytania. My dużo czytamy i mamy kiepskie oświetlenie. Stąd zmiana.
ketyow - 29 Stycznia 2013, 15:12

Ja kupiłem Keyboard 3G, nowy na allegro za 520 zł (+20 kurier) w wersji z reklamami, a że sklep polski to gwarancja dwuletnia. Na razie czekam, ale ja miałem trochę inne cele: przede wszystkim internet 3G na całym świecie, a druga rzecz to te guziki po bokach - kiedy czytam książkę to najbardziej wkurza mnie to, że potrzebuję drugiej ręki do przerzucania stron, a lubię czytać leżąc na boku, z drugą ręką pod poduchą. Wielki plus dla przycisków Keyboarda. Także Paperwhite byłby tu chyba zdyskwalifikowany. Pod względem ekranów jestem pedantem i nie wyobrażam sobie mazania paluchami po czymś, z czego czytam (dlatego nie mam tabletu i dotykowego telefonu). Szkoda oświetlenia, ale książki czytam bez problemu, więc liczę, że od ekranu nie będzie się jakoś światło mocniej odbijać i przeszkadzać.
Adon - 29 Stycznia 2013, 17:20

hrabek, no i wziąłem i zamówiłem byłem owego paperwhite'a. Twoja wina. :mrgreen:
Witchma - 29 Stycznia 2013, 17:34

Adon, fajnie, będzie kolejna opinia ;)
Fidel-F2 - 29 Stycznia 2013, 18:57

ketyow napisał/a
a druga rzecz to te guziki po bokach
te guziki to musza być strasznie niewygodne w użyciu, nie ma jak ergonomia ekranu dotykowego
joe_cool - 29 Stycznia 2013, 22:22

Guziki są genialne, leżą idealnie pod palcami trzymającymi czytnik. Nie wyobrażam sobie przewijania stron na ekranie dotykowym na przykład w tramwaju, w którym stoję i jedną ręką trzymam się kurczowo rurki (bo trzęsie), a na drugiej mam przewieszoną siatę z zakupami i trzymam w niej kindla...
Słowik - 30 Stycznia 2013, 08:31

Tak, do obsługi dotykowego kindla przydałby się drugi kciuk.
No dobra, coming out, mam paperwhite'a od miesiąca. Podświetlenie rządzi, tego mi było trzeba, bo dużo czytam w całkowitych ciemnościach. Jasność ustawiam na pół gwizdka albo i mniej i to w zupełności wystarcza nie męcząc przy tym oczu, przetestowane do 2 i powyżej godzin czytania.
Na marginesie, tylko i wyłącznie żeby się pożalić, chyba będę musiał w końcu skorzystać z gwarancji, bo czasem czytnik robi różne dziwne rzeczy. Nawet konwersacja z moim nowym kolegą Prashantem nie przyniosła oczekiwanych rezultatów.
Wracając do tematu, czytam najczęściej używając obu rąk, da się jedną, ale jest to męczące niestety.
Przy słabszym podświetleniu (mniej więcej 1/3) widać smugi/ghosting/cienie, ale nie jest to jakaś wielka wada. Jestem bardzo zadowolony i polecam.

hrabek - 30 Stycznia 2013, 08:38

Guziki są rzeczywiście genialne. Ale ja nie o tym chciałem.

Wczoraj zrobiłem drugie podejście do czytania. Generalnie to co pisałem o niemożności przewijania lewą ręką można włożyć między bajki. Jak się chce to można i nie jest to absolutnie żaden problem. Wystarczy dotknąć w połowie szerokości ekranu (a nawet lekko w lewo) i strona się przewija, żaden problem.

Sprawdziłem również wagę obu czytników. Keyboard waży 221g, Paperwhite... 211g. Tu również gadałem bzdury.
Nie gadałem bzdur jednakowoż o tym, że Paperwhite jest grubszy. I owszem jest, o jakieś pół milimetra, więc technicznie się nie pomyliłem, ale tak naprawdę to jest to wielkość pomijalna.
Oto dowód:

A tak wyglądają obok siebie:

Gumowana obudowa znakomicie się sprawdza przy trzymaniu urządzenia, daje poczucie pewności, że nie wyślizgnie się z ręki przy pierwszej okazji. Nawet w sytuacji, którą opisuje joe_cool powinno się bez problemu udać zmienić stronę.
Konstrukcja powierzchni e-inkowej zapobiega także odciskom palców. Widać je dopiero przy bardzo silnym świetle (jak na zdjęciach w miejscu gdzie lampa poświeciła), podczas czytania, ani jak czytnik po prostu leży na szafce żadnych odcisków nie widać.

Adon: absolutnie nie czuję się winny :mrgreen:
Gratuluję zakupu :bravo

Fidel-F2 - 30 Stycznia 2013, 09:29

joe_cool, dotykowość jest genialna i kupując urządzenia zwracam uwagę by miały jak najmniej guzików. ;P:
ketyow - 30 Stycznia 2013, 10:10

Fidel-F2, pisz na forum na tablecie ;P:
Pako - 30 Stycznia 2013, 10:14

ketyow, a czemu by nie? Miałem przez jakiś miesiąc okazję użytkować iPada i bardzo sobie chwaliłem. Napisanie krótkiego maila czy posta na forum to nie problem na dotykowej klawiaturze. Oczywiście traci się trochę z prędkości pisania (jakieś 50% u mnie pewnie) ale nie jest to w kilkuzdaniowym poście jakiś wielki problem. A sam fakt dotykowości ekranu i możliwości jakie to ze sobą niesie - przesmaczne. A i ebooki (no a przynajmniej pdfy) na nim się czytało bardzo przyjemnie, szczególnie, że mówię o technicznych, które mają inny format niż beletrystyka przeważnie. Dlatego osobiście mam ciągle opory przez zakupem Kinlda czy jakiegoś odpowiednika - nie wiem jak się sprawdzi w przypadku takich książek o większych formatach.
Witchma - 30 Stycznia 2013, 10:18

hrabek, dzięki za zdjęcia :)
Słowik, dzięki za wyjście z cienia :)

Czytam wszystkie opinie uważnie, bo Tomek wspomniał, że z okazji zbliżających się powoli urodzin mogłabym sobie tego Paperwhite'a zażyczyć. Keyboarda z radością przejęłaby moja mama (choć Pyrus nie okazał się taki zły, czasami wariuje, ale swoją podstawową funkcję spełnia należycie i ma naprawdę niezłą baterię). Ale poużywajcie nowego kindla jeszcze trochę, mam trochę czasu na podjęcie decyzji ;)

Fidel-F2 - 30 Stycznia 2013, 10:30

ketyow, ostatnimi czasy większość moich postów na forum pisana jest na smartfonie. Dotykowym naturalnie.
ketyow - 30 Stycznia 2013, 10:30

Pako, krótkiego posta jeszcze bym przeżył, ale ja piszę bezwzrokowo (i na komputerze i na telefonie) i nawet na uczelni nie używam już praktycznie papieru, dopóki nie trzeba czegoś rysować, więc dla mnie byłoby to kikakrotnie wolniej. No, ale odbiegamy od tematu.
Adon - 30 Stycznia 2013, 10:34

ketyow napisał/a
Fidel-F2, pisz na forum na tablecie ;P:

Ale ja od kindla nie oczekuję, żeby był od wszystkiego. Ma służyć do czytania książek, nie do pisania na forum. Klawiatura przy czytaniu jest mi zbędna. ;P:

ketyow - 30 Stycznia 2013, 10:36

Adon, co do czytnika może być tak, ale Fidel kupuje urządzenia, które mają mieć jak najmniej guzików, więc można wywnioskować, że woli tablet od komputera, nie? ;P:
Martva - 30 Stycznia 2013, 10:37

Mój czytnik ma guziki, chociaż generalnie jest dotykowy - odkryłam że używam guzików głównie czytając poza domem w rękawiczkach (autobusy, przystanki, takie tam).
Adon - 30 Stycznia 2013, 10:38

ketyow, w sumie. ;]
Martva, jaki masz czytnik?

Martva - 30 Stycznia 2013, 10:45

Onyx Boox i62 Espresso.
Adon - 30 Stycznia 2013, 12:23

Właśnie dostałem przesyłkę z amazona - szybcy są. :)
Witchma - 30 Stycznia 2013, 13:52

Adon, skoro do Polski z Hameryki przysyłają w 3 dni robocze, to do Ciebie powinni dostarczyć w dwie godziny ;)
Słowik - 31 Stycznia 2013, 12:09

Jakiś czas temu wypuścili update oprogramowania dla paperwhite'a - dla chętnych link.
Ja zainstalowałem, ale szczerze mówiąc różnicy nie zauważyłem.

hrabek - 31 Stycznia 2013, 13:11

Wczoraj poczytałem przez około godzinę, czytnik coraz lepiej leży w dłoni. Najwygodniej mi było trzymać go lewą ręką od dołu, a prawą pacać ekran zmieniając strony.
Paluchy jednak widać na ekranie. Nie jest jak w tablecie, że pod odpowiednim kątem widać tylko odciski zamiast tego co na ekranie, ale nie jest też tak, że jednak ich nie widać, bo widać.

Partner forum