To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Dit BenHA - 21 Grudnia 2009, 22:43

Chyba mu w wydawnictwie zabronili mordować złotą kurę :roll: KHORNE Lepsza jest Shannon Foraker ze swym "ups" :lol: .REszta cyklów webera safehold ,hell s gate czy ring of fire,bolo nie jest aż tak kasowa , nad starfire opiekę dzierżą panowie flint i white zostaje mu cykl imperium człowieka do spółki z j ringo badz solo cykl fifth imperium a jak zauważyłem czytając jego odpowiedzi w baen bar oraz inne wywiady pan weber jest dość zazdrosny o swe pomysły i od śmierci szefa baenu jima baena raczej nikogo nie zaprasza do współpracy , raczej zniechęca jedynym wyjątkiem jest tu eric flint.
Khorne_S - 21 Grudnia 2009, 22:56

Ta osóbka też..ale myslę ze i o Soni i o technowiedźmie nie raz usłyszymy..zwłaszcza jak zaczną szaleć w duecie :mrgreen:
dalambert - 21 Grudnia 2009, 23:01

Khorne_S napisał/a
.zwłaszcza jak zaczną szaleć w duecie

I to by był dopiero "piekielny duecik " :)

Dit BenHA - 21 Grudnia 2009, 23:11

a propos duecikow do tej pory nie wiem czy sir harkness i tremaine przeżyli bitwę o manticore nigdzie nie znalazlem ani potwierdzeni ani zaprzeczeni KIA.Nasuneliscie mi pomysl z gruntu co by bylo gdyby manties lub havenites zdobyli ukradli niepotrzene skreslic nowy okret mesy i dwa wyzej wymienione duety mogly sie tym pobawic :lol: :?: :?:
dalambert - 21 Grudnia 2009, 23:18

Dit BenHA, w Zarzewiu wojny ani słowa o nich = kto wie niech da głos!
Ale wydaje mi się, ze gdyby chcial ich ubić to zrobił by to z większą draką z ich udziałem i uwagą czytelnika !

Dit BenHA - 21 Grudnia 2009, 23:20

mam nadzieje bo jak nie to skladam stanowczy protest w ambasadzie... tylko jakiej A tak na powaznie to mazy misie opis bitwy kutrow pod dowodztwem tremaina lejacych okrety mesy :lol: :lol: :bravo :mrgreen:
dalambert - 21 Grudnia 2009, 23:22

Dit BenHA, Bean Books Ambasady lu ich w migdał !
Dit BenHA - 21 Grudnia 2009, 23:27

jestem za a jakby co to się ich przy pomocy GROMu przekona
Adanedhel - 22 Grudnia 2009, 09:00

Żałowali McKeona i reszty, a nie ich. Z tego wynika prosty wniosek - Tremaine i Harkness żyją.
dalambert - 22 Grudnia 2009, 12:05

Racja Adanedhel, ! Smierc takich dwu postaci była by odnotowana, a i coś takiego jest / gdyby się wydarzyć miało/ zbyt cennym elementem fabularnym by go w masowej jatce marnować :wink:
Khorne_S - 22 Grudnia 2009, 19:27

Tremaine i Harkness..to info z forum weberowskiego :D
A teraz zagadka..po co jest Botholle :mrgreen:

dalambert - 22 Grudnia 2009, 19:32

Khorne_S, taraz wiadomo , Haven nowe statki tam budowało, ośrodek badawczy super tajny tam był, jaszcze przez legislatorów zaczęty, a obecnie kierowany przez Admirał Foraker.
A w nastepnych to pewnie cós na messe wymyślą bo zdolne sa, jeno od wojny trzeba przejść do sojuszu z mancitore, ale to pewnie Misja Honor załatwi :D

Khorne_S - 22 Grudnia 2009, 19:38

Dal...Bothole gdzie szaleje Froaker i Sonia z cała techniką Manticore :D
Myślę że tam będą budowane okręty po tym jak Manticore straci stocznie...
A taka ciekawostka...jak duża jest Botholle ? Bo mi wyszło że zajmuje minimum 2 układy słoneczne...jakim cudem ? Policzcie...SD buduje się ok 12-15 mies zgadza się ? A ile SD rakietowych i lotniskowców uczestniczyło w Tunderbolcie ? Wszystkie były wybudowane właśnie w Botholle w przeciągu 2 lat ?
Ciekawostka nr 2:Weber jesli o czymś wcześniej wspomina to znak że w przyszłości to wykorzysta zgoda ? To czemu wspomniał że w Manticore można zdetronizować Króla/Królową ? :mrgreen:

Dit BenHA - 22 Grudnia 2009, 22:57

Khorne zdetronizować królową grzeszysz straszliwie .Słusznie rzecze Dalambert mówiąc Boże zachowaj królową.A w temacie okrętów cały czas mi sie po głowie myśl taka plącze czy pan weber nie uzbroił owych okrętów mesy w lance grawitacyjna lub jakąś jej odmianę heterodyna której w Silesii używał rajder haven miała przecież zasięg 1mln km wraz np z torpedami plazmowymi ,możliwością skrytego postawienia zasobników z rakietami niemal niewykrywalnym napędem ,przemieszczających się wolno tuz pod nosem przeciwnika toż to wypisz wymaluj Uboot epoki kosmicznej .Wychodzi mi z tego następujący wniosek czyżby pan weber szykował nam w misji honor opisy bitew wzorowane na polowaniach na Ubooty {mesa} albo Jakies Pearl harbor na poczatku.Analizujac zas okladke misji moze to miec sens czy nie :evil:
Khorne_S - 23 Grudnia 2009, 19:38

Jeśli chodzi o okładki..to dawno przestałem zwracać uwagi na to co jest.
Powodem jest banalna rzecz...ładnie to wygląda ale wspólnego z treścią brak...

Dit BenHA - 24 Grudnia 2009, 13:46

Khorne Nie do końca okładki z 4-6 ostatnich tomów honorki dość sporo maja z treścią tak samo z crown of slaves ,torch of freedom ,shadow of saganami ,storm from the shadows,chociaz są trochę stylizowane. Zas co do mojego pomysłu z ubootami to pan weber jest dosc przewidywalny dla kogos kto czytał cykl Forrrestera,amatorsko interesował się hoistoria I i II wojny światowej .Należy także pamiętać iz pan weber jest o ile mnie pamięć nie myli z wykształcenia historykiem .Do tej pory udawało mi się stosując powyższy schemat odgadnąć do 60 procent pomysłów pana webera.Teraz gdy zaczyna dokładać watki szpiegowskie oraz powoli wprowadzać technologie mające swe początki w latach 80-90 XX wieku jeżeli ogadne 10-20 procent pomysłów p. webera będę to uważał za sukces.Pomysl na analog Uboota jako jedyny z historii nie zostal jeszcze przez webera wykorzystany w pelni.Wykorzystal go tylko pan swp chris bunch 8)
dalambert - 24 Grudnia 2009, 15:07

Dit BenHA, Khorne_S, Adanedhel, Ixi i reszto Floty - najlepsze Życzenia na Święta i Nowy Rok / tu szczególnie co by Rebis wydawał Honorcie szybciej, sprawniej i błyskawicznie/
Zaś podywaguję sobie spokojnie gdy się przygotowania skonczą a konsumpcja zacznie -
Hje kolenda, kolenda :D

Khorne_S - 24 Grudnia 2009, 15:09

Ja dodam tylko jedno.by ceny HH były niższe :mrgreen:
Dit BenHA - 29 Grudnia 2009, 00:58

co do cen milo by było gdyby były niższe choć i tak u znajomego w księgarence mam 10 -15 procentowy upust + książki na tak zwana kreskę w przypadku braku gotowizny,a najważniejsze chyba najwcześniej ze wszystkich krakowskich księgarń. :lol: A narazie czytam co mam na polkach ,straszna posucha panuje wszedzie.Dzisiaj tj pod wieczor ujrzalem swiatelko w tunelu[mam nadzieje ze to nie pociag] mission of honor jest w zapowiedziach na strone baenu.
Alcarcalimo - 13 Lutego 2010, 21:26

Witam
Długo szukałem takiego forum i wreszcie znalazłem. Muszę się wam przyznać że jestem uzależniony od cyklu "Honor Harington" :)

Zakończyłem swoją lekturę na "Zarzewiu Wojny" i teraz kończe się przebijać po raz drugi przez cykle.
I proszę was o pomoc. Może ktoś przesłać mi na meila e-booka z historią dziejącą się na Torch i w pobliżu?
Czytając ten wątek i spoilery moja wiedza na temat tego ci się będzie działo się trochę uzupełniła, ale i tak chce więcej i więcej....... 8)

Zasmuciliście mnie tym że prawdopodobnie planeta zostanie trafiona. Już sam koniec cyklu mnie wkurzył swym zakończeniem.
Ogólnie nie odnoście wrażenia że ta historia staje się co raz bardziej "naciągana"? Nie chodzi mi o to że mi się nie podoba, tyle że ja lubie logiczny ciąg zdarzeń. A w historii pojawia się co raz więcej dziur.

pozdrawiam

Agi - 13 Lutego 2010, 22:09

Cytat
Długo szukałem takiego forum i wreszcie znalazłem.

Alcarcalimo, szkoda, że po drodze do tego wątku nie znalazłeś Regulaminu Forum i nie zastosowałeś się do niego. Zapraszam do Biją.

dalambert - 13 Lutego 2010, 22:22

Alcarcalimo, witaj na pokładzie kadecie , ale Agi, rację ma / jak zwykle/ wpadnij do Biją zbierz powitalny ostrzał i pogadamy :!: :D
Alcarcalimo - 13 Lutego 2010, 22:44

No i zajrzałem (po co?)
To możemy gadać :D
Jak wam się podoba pomysł przyłączenia się do Gwiezdnego Imperium układu Sigma Draconics po rozpadzie ligi ? 8)

No i ciągnąc temat, nie uważacie ze gdyby Weber trzymał się pierwotnego planu i uśmiercił Honor w Bitwie o Manticort a starcie z Manpawer za 20 lat prowadził by jej syn nie było by powiedzmy bardziej "realnie"?

dalambert - 13 Lutego 2010, 23:33

Weber budował dzieje Honor a'la Nelson / oko, rączka/ no i bitwa o Mancitore miała robić za Trafalgar, ale "Królowa Niewolników" przyspieszyła akcję = no i mamy to co mamy . te trzy kawałki / Zarzewie ...., Pochodnia ... i Misja .../ dzieją się chyba prawie symultanicznie , więc sądzę , ze dopiero w czwartym kawałku z Honor w roli głównej zobaczymy co dalej naprawdę się stało.
Oj ile jeszcze czekać trzeba ,, brrr

Dit BenHA - 14 Lutego 2010, 21:40

Witam wszystkich kosmicznych niezaleznie od rangi .Dzis wieczor oadpalilem forum i zainspirowany pomyslem lAlcarcalimo zajrzalem do baen baru i :lol: :lol: znalazlem dwie informacje pierwsza eARC mission of honor jest juz dostepna wnecie ,druga jest snippet01 mission na baen barze.
dalambert - 14 Lutego 2010, 21:51

Dit BenHA, dawaj szczegóły - jak są :!:
Alcarcalimo - 14 Lutego 2010, 23:14

dawaj linka jak jest !
(:

No i Dit (mogę tak pisać), szczere gratulacje za połączenie tych tajemniczych okrętów Masady z łodziami podwodnymi. To jest takie logiczne że wstyd że o tym ni pomyślałem.
A przecież to ich wyjście z nadprzestrzeni to jak wypisz wymaluj wynurzanie się okrętu. Atak też podstępny i wredny. Tyle że takie porównanie daje nadzieje, gdyż mimo wszystko torpedy cześciej nie trafiały niż trafiały. Tyle tylko że w były one wystrzeliwane do celów ruchomych a nie stacjonarnych.
Zastanawia mnie tu jeszcze kwestia napędu. Dlaczego są one szybsze i niewykrywalne. Ta pierwsza rzecz może być wyjaśniona "głębszym zanurzeniem". Powyżej pasma Jota, ale czemu nie wykrywalny?

ps. ciekawe czy wymyślili jakiś peryskop między pasmowy ? :D

Khorne_S - 15 Lutego 2010, 19:58

Jakbyś doczytał to nie musi być kwestia Pasma bo Jota jest nieprzekraczalną granicą. Wystarczy że zamiast napędu impelerowego zrobić inny. Np zamiast odpychania grawitacyjnego zrobić coś prostszego a co nikomu nie przyszło do głowy wide kutry z reaktorami atomowymi.
Ja zgaduje że może być to np oparte na normalnym silniku wodorowym. Co by dawało wolniejsze okręty ale za to mniej wykrywalne bo jak to Honor udowodniła wiekszośc statków bazuje na czujnikach grawitacyjnych.
A co do trafienia planety...myślę że będzie to chodziło o Boewulf....i nie koniecznie takie trafienie jak na okładce ale raczej bombardowanie kinetyczne. Pamiętać należy że będzie to już po wybuchu wojny z ligą więc traktat Erydiański pójdzie się czesać...

Alcarcalimo - 15 Lutego 2010, 22:25

A czemu Mesa miała by w tym momencie atakować Beawulfa? Nie czytałem Freedom of Torch, czy jest tam coś co na to wskazuje?

No i proszę o wskazanie gdzie pisze że Jota jest nie przekraczalną granicą. Ja to zrozumiałem, że przy obecnej technice wyżej (czy głębiej) się nie da latać, gdyż zagęszczenie cząstek jest zbyt silne dla każdego pola ochronnego.
Ale gdyby odpowiednio wzmocnić to pole to czemu nie ?
No i się nie zgadza że te okręty są wolniejsze. Chyba że te jednostki o których wspominali że latają szybciej to całkiem inne rozwiązania technologiczne.

Dit BenHA - 16 Lutego 2010, 00:30

sorry ze późno odpowiadam ale dopiero wróciłem i przeczytałem wasze posty .Wczoraj mi potwornie zrywało neta,teraz jest w miarę ok .Co do linka to nie mam żadnego mogę tylko zasugerować jedno google po czym wpisać baen books i dalej już z górki ,tzn trzeba zarejestrować się na forum baen bar i grzebać .Najwięcej informacji i różność iz Honorki można znaleźć w tematach Honorverse i Buships .Najbardziej oblatany i dysponujący najswierzszymi informacjami jest gościu o nicku Drak Bibliophile.Z nowych informacji pierwszy 2 snippetow to podsekretarze ligi zaczynają sztorcować admiralicje ligi solarnej i dowiadują się o skutkach ataku okrętów ligi na niszczyciele manties ,spychotechnika pierwszej klasy .W drugim podsekretarze ligi dywagują co zrobić z tymi bezczelnymi manties ,i ich rozwydrzona królowa ,w ogóle co ta badziewna marynarka neobarb Manticore sobie wyobraża śmiąc czegoś od LIGI SOLARNEJ żądać :roll: po czym w trakcie rozmowy przychodzi notka iż admirał Gold Peak sprala bynga w systemie new toscany :lol: :lol: :bravo .Tyle narazie znowosci z MoH znalazlem .Dobrej nocki życzę wszystkim kosmicznym ,kadetom oraz wyższym szarżom.Co do skrótu nicka to dit był moim pierwszym nickiem w ogóle wiec jest ok , a caly nick to akronim plus zart z postaci z star wars wiec Alcarcalimo jest to najzupełniej w porządku.ZNALAZŁEM 9 rozdziałów zMoH w necie,legalnych tylko trzeba wpisać arc mission of honor i voila,jak przeczytam ide spac alboi nie ;P: ;

Partner forum