Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
merula - 12 Lipca 2011, 21:06
aż tak daleko nie. do stolicy mam ze trzy, cztery kilometry.
Kai - 12 Lipca 2011, 21:40
Masz lepiej ode mnie, buuuu
Zgaga - 13 Lipca 2011, 16:59
Lis Rudy napisał/a | Zgaga, dowcip z takimi potrawami jak: leczo, pizza, ratatuja, barszcz ukraiński polega na tym, że miały one swoją podstawę, a potem gospodyni dorzucała resztki
Fajne resztki-groszek w puszce |
W tej chwili i to być może. Kiedyś to mogły być jakieś pikle sprzed x lat, które w końcu trzeba zjeść, bo się spsują.
Kai - 13 Lipca 2011, 19:56
dziś spaghetti z owocami morza Mrr....
Martva - 13 Lipca 2011, 20:21
Zjadłam krem z porów i pyrów na zimno, bo mi się nie chciało podgrzewać. Też dobry. Z podprażonymi pestkami dyni, mniam.
Kai - 13 Lipca 2011, 20:23
Cudne pstrągi dostałam.
Już się marynują pod cytrynką, czosnkiem i pietruszką. Na to kołderka z gazy i warstwa trawy cytrynowej.
Kai - 19 Lipca 2011, 19:00
Zrobiłam leczo. Minus wkładka kiełbasiana, bo ja kocham leczo w wersji wege.
Godzilla - 19 Lipca 2011, 23:11
A ja padam z nóg. Przerobiłam na przecier cztery skrzynki pomidorów.
fealoce - 20 Lipca 2011, 06:39
Kai napisał/a | Zrobiłam leczo. Minus wkładka kiełbasiana, bo ja kocham leczo w wersji wege. |
Czyli sama cukinia, papryka, cebula i pomidory?
Kai - 23 Lipca 2011, 13:53
fealoce, dokładnie tak, plus naprawdę sporo przypraw.
Osoby chcące lecza w wersji normalnej, dostają toż samo leczo wrzucone na przysmażoną kiełbaskę.
A ja po prostu je lubię takie lekkie, bez zbędnego tłuszczu.
Agi - 23 Lipca 2011, 14:34
Pierś kurczęcia duszona w sosie kurkowym, lubię to danie.
Kai - 23 Lipca 2011, 17:40
Yyy.. stara zamrożona pizza, potem fasolka mamut z bułeczką. Uroki przeprowadzki do nowej lodówki
Godzilla - 23 Lipca 2011, 19:01
Duszone mięsko, ryż, brokuły i marchewka na parze, i całkiem fajny obiadek z tego wyszedł dla nieoczekiwanych gości. To znaczy oczekiwanych, ale nie uzgadnialiśmy pory A na dodatek własnego wypieku bułeczki, których podwójna porcja już niemal się rozeszła.
Kai - 23 Lipca 2011, 20:16
Godzilla, bułeczki przepis poproszę, uwielbiam takie cosie
Właśnie zmontowałam pyszną kolację z bagietki podpieczonej z masłem i ziołami, parówek z szynki i pomidora z mozzarellą
Godzilla - 23 Lipca 2011, 20:55
Przepis z Internetu, wczoraj wieczorem ściągnęłam tego z dziesięć sztuk z sieci, podeślę Ci na maila To co wypróbowałam to bułeczki jogurtowe, co prawda użyłam normalnego jogurtu a nie owocowego (pewnie byłyby lekko słodkie). Komentarz - racja, że to należy dość ciasno ułożyć w tortownicy. Ciasto rosnąc rozlewa się. Zajęły całą blachę, musiałam je ręcznie rozdzielać, i wyszły może 2cm grubości, a może nawet i nie. Zjeść się jednak jak najbardziej dało i rodzina coraz bardziej mlaska oczami w moją stronę licząc na kolejną porcję.
Kai - 23 Lipca 2011, 20:57
obiecuję spróbować
A przepis dawaj.
Godzilla - 23 Lipca 2011, 21:04
Poszedł, sprawdź maila
fealoce - 23 Lipca 2011, 21:34
To ja też poproszę
Godzilla - 23 Lipca 2011, 22:02
Podaj adres maila na PM, wyślę
fealoce - 24 Lipca 2011, 08:33
Poszedł
Godzilla - 24 Lipca 2011, 11:34
Wypróbowałam ten przepis, gdzie wieczorem miesza się ciasto i lepi bułki, po czym zostawia na noc w lodówce żeby wyrosły i rano piecze. Poszła już ponad połowa. Ra66it pyta, kiedy otwieram piekarnię.
Kai - 24 Lipca 2011, 12:51
Jaram się nową lodówką - wypróbowuję marynaty do mięs.
Edyta: na obiad cikinie cyce w pikantnej panierce, kluski kładzione i sałata z jogurtem.
Martva - 25 Lipca 2011, 17:35
Testuję nowy chleb z proszku, tym razem orkiszowy. Mąka kukurydziana nadal czeka aż będzie mi się chciało eksperymentować. Na razie się nie chce.
Martva - 26 Lipca 2011, 15:45
Panierowane plastry kabaczka i sałatka z pomidorów i cebuli ze szczypiorem, jestem nażarta jak prosię
Kai - 26 Lipca 2011, 21:20
Panierowanie dla mnie = buła opita tłuszczem, więc nie robię tego nigdy dla siebie (mój Młody połknie wszystko w panierce), ale leciutko muśnięte olejem i zapieczone z cebulką, czosnkiem i ziołami są mniam.
Kai pracuje, obiady w postaci gotowych schabowych, ziemniaków i buraków ze słoika. C'est la vie.
Ilt - 26 Lipca 2011, 21:22
Buraki ze słoika na patelkę, trochę smalcu, czosnku, cebuli, posypać niewielką ilością bułki tartej, przysmażyć - zupełnie inne buraki.
Kai - 26 Lipca 2011, 21:31
Ilt, buraki by Kowalewski to poezja smaku, nie chciałabym nigdy skrzywdzić ich własnym przyprawianiem, ale każde inne - zgodzę się, tylko ja przysmażam delikatnie z odrobiną mąki i śmietany, bułka tarta - never!
raz na jakiś czas mogę Młodemu dać dychę - idź na obiad, bo mama nie ma czasu nawet przygrzać (moje ustrojstwa do przygrzewania niestety nie są dla normalnego użytkownika, czekają na wymianę, więc w piekarniczku trzeba umiejętnie wbić pokrętło, a w mikroweli ustawić naczynie w odpowiednim miejscu talerza). Jeszcze tydzień, zapłacą mi za siedzenie po nocach, to sobie odbiję w sprzęcie kuchennym
Z rzeczy boskich do kuchni - listwy magnetyczne na noże i obieraczki. Wiszą sobie na ścianie i nie wadzą. Pychota. No i lejek. Mój ukochany lejek, z dużym otworem do słoików, siteczkiem do tegoż, plus wkład z dwiema średnicami dla innych zastosowań.
No i deska ze spadkiem... do tego szufla z dziurkami do frytek i innych odcedzanych drobiazgów. Uwielbiam kuchenne gadżety
Ilt - 26 Lipca 2011, 21:41
Mąka i śmietana? Znaczy, mąki po to by się tak do siebie buraki nie kleiły, były bardziej "sztywne" (jak bułka tarta, tylko że mój de gustibus woli bułkę tartą od mąki ). Ale po co śmietana? Tylko dla smaku czy ma to jakieś inne uzasadnienie?
Kai - 26 Lipca 2011, 21:45
są delikatniejsze, ja dodaję jeszcze kminek sproszkowany, wcześniej ocet i cukier. Śmietana i mąka (czyli typowa polska zagęszczara) to po prostu kolejny sposób podania jak Twoja bułka tarta.
Dla mnie najpyszniejsze są bez tych dekoracji, sól, cukier, dużo octu i chrzan
Ilt - 26 Lipca 2011, 21:52
Uch. Kai, jesteś winna. Jutro na obiad zamiast kaszmiri gusztaba (obficie przyprawione kulki z mielonej baraniny w wyrazistym sosie jogurtowym) schabowy, ziemniaki i buraki przysmażane ze śmietaną, mąką, kminkiem i resztą wymienionych składników.
Chcę buraków.
e: raz.
|
|
|