To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu

Blue Adept - 23 Stycznia 2013, 15:30

shenra - Nie wiem jak dziękować. A ja biedny myślałem, że od cwaniaka w okolicach szkoły... ;P: :wink:
Zgaga - 23 Stycznia 2013, 16:08

Jakby od cwaniaka, to by był zaprawiany.
Matrim - 31 Stycznia 2013, 12:59

Tyle się męczyłem z odśnieżaniem przez ostatnie tygodnie. Co spadło więcej, trzeba było brać łopatę i odgarniać, bo zbity śnieg jest wielkim wrogiem. I odgarniałem i odgarniałem, a wystarczyło podkręcić temperaturę za oknem i samo pięknie się odśnieżyło. A dziś dodatkowo włączyłem dmuchawę i nie dość, że śniegu nie ma, to jeszcze cały teren ładnie się osusza. Eh, ta współczesna technika...
Pomiot Chaosu - 31 Stycznia 2013, 13:07

A ja nie mogłam spać, bo topniejący śnieg urządził mi koncert za oknem. Przeklęte aluminiowe(?) parapety...
Zgaga - 15 Lutego 2013, 09:41

Chyba przeryło trochę niebo:
http://wiadomosci.gazeta....d_400_osob.html

Matrim - 15 Lutego 2013, 10:23

To Superman lądował! Chociaż od dzisiejszego dnia raczej będziemy mówić "Cупер человек" :)
Agi - 5 Marca 2013, 17:26

Adon, przeniosłam Twojego posta do krakowskiego wątku konwentowego.
Tam prędzej ktoś odpowiedni zauważy.

Adon - 5 Marca 2013, 17:30

Dzięki, Agi. :)
Zgaga - 6 Marca 2013, 09:53

Na jakimś portalu przeczytałam dzisiaj zdanie:
Cytat
Odbiera salę uczestnikom prawa do spotkań.

I o sssso chodzi?

dalambert - 19 Marca 2013, 21:09

Hej, co powiecie na nową Tradycje Świąteczną - lepimy ze śniegu świąteczne zajączki i baranki :D
ilcattivo13 - 19 Marca 2013, 22:44

pasi :D

Tylko nie wiem, czy dyngus się uda, jak za oknem będzie -12'C ;P:

Witchma - 20 Marca 2013, 15:41

Dzisiaj podobno pierwszy Międzynarodowy Dzień Szczęścia. I co? Jesteście szczęśliwsi? :)
Agi - 20 Marca 2013, 15:55

No, klawo jak cholera.
Martva - 20 Marca 2013, 16:03

Gardło boli mnie mniej niż wczoraj, słońce wylazło, krokusy się wytopiły spod śniegu (nie sprawdzałam z bliska czy nie zgniły), żyć nie umierać.
shenra - 20 Marca 2013, 16:04

Nie umiem się jeszcze ustosunkować do tego. Aczkolwiek wyspałam się, a to chyba powód do szczęścia ;P:
Kruk Siwy - 20 Marca 2013, 16:22

No i wiosna przyszła o 12.02 Wiosno, wiosno radosno, czy to ty?
Blue Adept - 20 Marca 2013, 16:37

A kto pyta? Zimnica taka, że gadać mi się nie chce... Wiosna.
Witchma - 20 Marca 2013, 17:13

Chyba powinnam zmienić awatar na:

Rafał - 21 Marca 2013, 08:02

Strasznie śmieszne :evil: :

No i co, że nie tu :?

Witchma - 21 Marca 2013, 08:34

U nas pada śnieg :( Więcej nie napiszę, bo i tak wybeepa.
Martva - 21 Marca 2013, 10:04

Byłam dobrej myśli, bo tu całkiem wiosennie, a potem zerknęłam na prognozę. Temperaturę konkretniej. W dwóch serwisach. *beep*!
Pucek - 21 Marca 2013, 10:06

Nie wydaje się wam, że wiosna pokazała znany gest? W kwestii globalnego ocieplenia?
Fidel-F2 - 21 Marca 2013, 10:19

Pucek, globalne ocieplenie będzie skutkowało zamarzaniem Europy ergo mogłoby to oznaczać, że globalne ocieplenie następuje szybciej niż by się wydawało. Ale tak naprawdę to tylko kwestia naszego położenia geograficznego w umiarkowanych szerokościach na styku wpływów klimatów, kontynentalnego i morskiego.
Blue Adept - 21 Marca 2013, 10:19

Pucek - Niestety nie. Globalne ocieplenie ma taką niemiłą właściwość, że odnosi się do średniej temperatury na globie, a nie w małym kraju nad Wisłą. Lokalnie raczej możemy się zacząć przyzwyczajać do dużej zmienności pogodowej - po prostu klimat podlega szybszej przemianie. Ale faktycznie chciałbym, żeby Wiosna się już zdecydowała, bo jest kapryśna jak każda kobieta... ;-)
Fidel-F2 - 21 Marca 2013, 10:21

Blue Adept napisał/a
po prostu klimat podlega szybszej przemianie
ke?
Blue Adept - 21 Marca 2013, 10:33

Fidel-F2 - Nie bardzo wiem, co dokładnie kwestionujesz. Klimat jest stały tylko w perspektywie ludzkiego życia. Ciągle się zmienia w zależności od różnych czynników, jednak nastepuje to zazwyczaj dużo wolniej, w przedziałach czasowych prawie że geologicznych. Jednak działalność człowieka wprowadziła dodatkowe czynniki (gazy cieplarniane, znaczne zmniejszenie powierzchni lasów, pojawienie się dużych obszarów zurbanizowanych, itp.), które znacząco przyspieszył tempo zmiany klimatu.
Fidel-F2 - 21 Marca 2013, 10:40

to ok ale wtedy całe zdanie
Blue Adept napisał/a
Lokalnie raczej możemy się zacząć przyzwyczajać do dużej zmienności pogodowej - po prostu klimat podlega szybszej przemianie
nie ma sensu.
Luc du Lac - 21 Marca 2013, 11:02

bo u nas ocieplenie już było - teraz idzie zlodowacenie
Blue Adept - 21 Marca 2013, 11:02

To są jedynie krótkie uwagi na forum, a nie rozprawa naukowa, lecz uważam, że przytoczone zdanie ma sens. Jestem chyba nieco przygłupi, bo nie dostrzegam jego braku sensu. Przyspieszenie zmian klimatycznych sprawia, że zmiany pogodowe są częstsze i gwałtowniejsze. Ale to wszystko jest statystyka... ;-)
Fidel-F2 - 21 Marca 2013, 11:08

Blue Adept, zmienność naszej pogody wynika z naszego położenia geograficznego. I trudno znaleźć regiony geograficzne gdzie ta zmienność jest większa. Trudno więc zacząć się przyzwyczajać do czegoś co było od zawsze. Zmiany klimatu wynikające z globalnego ocieplenia w Europie spowodują, że klimat Polski będzie bardziej przewidywalny ponieważ przewagę zdobędzie klimat kontynentalny a wpływ klimatu morskiego ulegnie osłabieniu. Ergo zimy będą mroźniejsze, lata bardziej upalne i suchsze a granice pomiędzy porami roku wyraźniejsze.

Partner forum