To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 2 Grudnia 2008, 08:23

Rafał, a no afera trafiona, wprawdzie już król Staś pod koniec panowania kombinował jak by tu ludziom zamiast srebra papier wcisnąć, ale dopiero naczelnik Kościuszko wypuścił biletów bankowych na 8 000 000 złp / na owe czasy ogromna suma / . Oczywiście w miarę postępów insurecji wartość tego leciała na pysk i z końcem tej imprezy nadawało się to to jeno na odpałkę lub pod placki.
Czyli Rafał, Zadajesz :!: :!: :!:

Rafał - 2 Grudnia 2008, 10:51

No to wpadłem. Skoro słowo się rzekło, a kobyłka u płotu to coś trzeba wymyślić. Tylko co?

Ano właśnie, skąd wzięło się to porzekadło z kobyłką u płotu?

Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 11:03

pewien szlachcic jechał ze sprawą do króla, Jasia III bodajże, traf chciał że wieczerzal w tej samej karczmie w której zatrzymał się incognito król, przy posiłku szlachcic odgrażał się, że jak król go nie będzie chciał wysłuchac to niech całuje jego kobyłę w zad, król się wtedy ujawnił i spytał jak to będzie jeśli on jednak odmówi spełnienia prośby szlachcica no a ten honorny był
Rafał - 2 Grudnia 2008, 11:12

To jedna z dwóch wersji. Druga jest taka, że na polowaniu król zajechał do jakiejś zagrody,a wcześniej słudzy mieli przygotować ją na gościnę, szlachcic oczywiście nie uwierzył, myślał, że go w balona robią i miał powiedzieć, że jak król do niego zajedzie to on swoją kobyłę w du.pę pocałuje, i faktycznie, honorny był.
Zadajesz.

Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 11:27

Ok. proste

Finowie w czasie wojny zimowej tworzyli Motti. Co to i do czego im to było?

ilcattivo13 - 2 Grudnia 2008, 14:30

w największym uproszczeniu, Motti to rodzaj wojny partyzanckiej, prowadzonej za pomocą strzelców wyborowych. Taki strzelec miał zrobione stanowisko/a najczęściej przy trasach, którymi szło zaopatrzenie dla pierwszoliniowych oddziałów sowieckich. Często teren wokół stanowiska (a zwłaszcza dojścia do niego) był zaminowany, przez co Sowieci próbujący dorwać snajpera mogli oglądać las od góry.
Z powodu bardzo trudnego terenu, na którym toczyły się działania przez większą część wojny, zaopatrzenie było dostarczane najczęściej na grzbietach koni, mułów lub ludzi. I jako takie stanowiło idealny cel dla fińskich żołnierzy. Według różnych ekspertów, to właśnie głód i mróz zabiły najwięcej sowieckich żołnierzy w czasie tej wojny.

dalambert - 2 Grudnia 2008, 15:55

Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiidel-Ffffffffffff2 gdzie jesteś :?:
Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 16:36

to nie jest dobra odpowiedź, to co opisał ilcattivo13 i motti to części pewnego systemu walki jaki stosowali Finowie
wciąż czekam na odpowieź co to, konkretnie, jest motti

dalambert - 2 Grudnia 2008, 17:49

Czy to aby nie znakomici fińscy narciarze sformowani w szybkie oddzialy piechoty atakujące taplających się w zaspach rosjan ?
Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 19:33

niestety
mistique - 2 Grudnia 2008, 20:11

Odkopałam notatki z historii Skandynawii!
Odpowiedź dedykuję śp. prof. Janowi Szymańskiemu.

Taktyka motti polegała na atakowaniu oddziałów sowieckich tak, by się podzieliły na mniejsze grupy (te właśnie nazywano motti) a następnie okrążaniu i wyżynaniu ich w pień zaczynając od najsłabszej (w tym czasie te silniejsze były osłabiane przez głód i zimno tak jak opisał ilcattivo13,).
Tak mam zapisane mniej wiecej.

dareko - 3 Grudnia 2008, 09:27

Mi sie kojarzy, ze to rodzaj stanowiska ogniowego zbudowanego z tego co bylo pod reka, czyli z drewnianych bali.
Fidel-F2 - 3 Grudnia 2008, 11:50

mistique, ma rację, motti to po prostu kocioł w którym Finowie zamykali Rosjan wykorzystując swoją przewagę mobilności, warunki terenowe i srogą zimę

zadawaj proszę

mistique - 3 Grudnia 2008, 12:31

Cytat
To nieskończoność Anaksymandra , co wszystko z siebie wyłoniła, święty ogień Heraklita, który pochłania niknące światy i nowe byty z nich wyprowadza, Duch Boży, co się unosił nad wodami, gdy jeszcze nic nie było prócz Mnie.

[...] to prasiły życia, rękojmia wiecznego rozwoju, wiecznego odchodzenia i wiecznego powrotu, jedyna istota bytu.

Co to jest: to i skąd (z kogo) cytat?

dalambert - 3 Grudnia 2008, 12:32

Kiiiiciaaaaaa mistique, quiz stygnie CZEKAMY ???? :!: :!: :?: :?:
pardon wrzasnąłęm gdy mistique zadawała, ale sądząc po pytaniu to uuuuu poczekamy na wyniki, ja nie mam pojęcia hej :lol:

mistique - 3 Grudnia 2008, 13:51

To jest niesamowicie banalne pytanie dalambert.

Edit: ok, chyba jednak nie jest. Cytat jest z polskiego literata, który zanim przyjechał do Krakowa zrobił dużą karierę na zachodzie.

dalambert - 3 Grudnia 2008, 19:15

mistique, czyli pewnie Przybyszewski bo to bufon niesłychany był :mrgreen:
mistique - 3 Grudnia 2008, 19:17

Ano on. Ale to nie odpowiedź na całe pytanie, co to jest owo tajemnicze "To"?
dalambert - 3 Grudnia 2008, 19:39

mistique, jak Przybyszewski to pewnie "Chuć" bo jemu jak szeregowcowi Krupie wszystko sie kojarzyło.... :wink:
mistique - 3 Grudnia 2008, 19:43

Tak. dalambert zadaje.

Cytat
Na początku była chuć. Nic prócz niej, a wszystko w niej.

To nieskończoność Anaksymandra , co wszystko z siebie wyłoniła, święty ogień Heraklita, który pochłania niknące światy i nowe byty z nich wyprowadza, Duch Boży, co się unosił nad wodami, gdy jeszcze nic nie było prócz Mnie.

Chuć to prasiły życia, rękojmia wiecznego rozwoju, wiecznego odchodzenia i wiecznego powrotu, jedyna istota bytu.

dalambert - 3 Grudnia 2008, 20:48

Prosciutkie co to takiego jest wichajster i skąd się wziął ?
Adashi - 3 Grudnia 2008, 20:50

Od niemieckiego Wie heißt er? się wziął ten dynks :mrgreen:
dalambert - 3 Grudnia 2008, 20:53

Adashi, ano właśnie potocznie jakaś niewiadoma cholera / zazwyczaj mechaniczna/ :lol:
:bravo ZADAJESZ :D

Adashi - 3 Grudnia 2008, 22:05

Hmmm...

Co to jest EBE :?:

Agi - 3 Grudnia 2008, 22:13

EB to kiedyś piwo było, ale EBE to nie wiem
Witchma - 3 Grudnia 2008, 22:17

Agi, pewnie EBEkologiczne ;)
Adashi - 3 Grudnia 2008, 22:25

Nie chodzi o browara.
Fidel-F2 - 4 Grudnia 2008, 07:17

pogooglałem, parę setek różnych rzeczy
dalambert - 4 Grudnia 2008, 08:19

Ekskluzywna
Bomba
Ekologiczna :P
Eskimoski
But
Elegancki :mrgreen:
Europejskie
Buczenie
Ekologów :twisted:
Emerycka
Baza
Emigracyjna :?
I tysiące różnych skrócików z paruset najrozmaitszych dzienin życia, pożycia i techniki łacznie z computrowymi anglickimi pierdółkami - :roll:
Adashi, to jest quiz edukacyjny a nie wieloznaczna zgadywanka z wiadomości wszelakozbędnych :evil: :evil: :evil:

Adashi - 4 Grudnia 2008, 11:39

Fidel-F2 napisał/a
parę setek różnych rzeczy

Bez przesadyzmu :roll:

dalambert napisał/a
I tysiące różnych skrócików z paruset najrozmaitszych dzienin życia, pożycia i techniki łacznie z computrowymi anglickimi pierdółkami (...) to jest quiz edukacyjny a nie wieloznaczna zgadywanka z wiadomości wszelakozbędnych

No to czekam na jakieś rozsądne wyjaśnienie tego skrótu :wink:
Podpowiedziałbym wam, z jakiej to dziedziny, ale wtedy byłoby zbyt łatwo.

Partner forum