To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Kai - 5 Czerwca 2011, 17:55

A wisi mi że post pod postem. Chyba przeszłam sama siebie w kombinowaniu.
Pierogi z kapustą i grzybami, drugie ruskie.
Z ruskich zostało nadzienia, dodałam mąki i sera, jajko i zrobiłam leniwe.
Zostało trochę ziemniaków, to dzięki truskawkom zrobiłam knedle.

a teraz chyba sobie padnę... gotowanie nie równa się jedzenie, ale jeść mi się i tak nie chce.

Lynx - 5 Czerwca 2011, 20:28

Lazania. Mniam.
Kai - 6 Czerwca 2011, 19:58

Wyszła tak jak chciałaś? Super!
Fidel-F2 - 15 Czerwca 2011, 09:46

Zrobiłem dżemik truskawkowy, dobry, kwaskowy.
fealoce - 15 Czerwca 2011, 22:03

Fidel, +1 :mrgreen: :bravo
chciałam rzucić innym cytatem, ale się powstrzymałam

Godzilla - 16 Czerwca 2011, 11:07

Dwa przepisy z okazji imprezy boliwijskiej w klasie Starszego Potwora. Zaczniemy od buñuelos:

Cytat
Bunuelos

Jednym z nielicznych słodkich przysmaków Boliwijczyków jest rodzaj pączka zwany Bunuelos, do którego podaje się herbatę z liści koki. Oczywiście ten rodzaj smażonego deseru możemy spotkać również w Meksyku, gdzie do ciasta dodaje się odrobinę anyżu i polewa syropem z brązowego cukru, cynamonu i guawy. Yuca i Malanga znajdzie zastosowanie w cieście kubańskim, natomiast dodatek twarogu wzbogaci pączki kolumbijskie. Bardzo szybkie do wykonania i chociaż są cięższe niż znane u nas drożdżowe małe pączki, to warto poznać ten smak smażonej bułeczki. Dla mnie były trochę za suche, ale z herbatą imbirową i odrobiną konfitury przekonały mnie do siebie.

Składniki na 50 szt.:
3 szklanki mąki
3 / 4 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr oleju ryżowego ( rzepakowy)
Cukier puder i mielony cynamon do posypania

Dla wzbogacenia smaku możemy dodać odrobinę wanilii. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i wlewamy masę mleczną. Zarabiamy ciasto na jednolita masę i odstawiamy na 10 minut. (wolno stojacy miser bardzo ułatwi przygotowanie ciasta)Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni. Toczymy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy do zrumienienia. ( Złoto brązowy kolor skórki) Proponuję na początek usmażyć dwie kulki, aby poznać właściwy czas smażenia. Usmażone odsączamy z tłuszczu i przekładamy na papierowe ręczniki. Przestudzone przekładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Godzilla - 16 Czerwca 2011, 11:17

I jeszcze:

Cytat
Ensalada de Quinoa y Frijoles Negros
(Sałatka z quinoa i czarnej fasoli)

na 4 osoby, jako osobne danie albo dodatek do obiadu

Składniki:
Quinoa:
1 szkl. quinoa (komosy ryżowej)
2 2 szkl. wody
szczypta soli

Sałatka:
1 puszka odsączonej czarnej fasoli
1 pokrojony pomidor
1 posiekana gałązka kolendry
1 posiekana gałązka pietruszki
½ pokrojonego ogórka
½ pokrojonego awokado

Sos vinaigrette:
1 posiekana cebula szalotka
2 posiekane szczypiory
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 pokrojona czerwona papryczka chilli
3 posiekane gałązki pietruszki
3 posiekane gałązki kolendry
1 łyżka musztardy Dijon
¼ szkl. octu balsamicznego
½ szkl. oliwy extra virgin

Przepis:
1. Opłucz quinoa aż woda będzie czysta.
2. Wsyp quinoa do garnka, dodaj wodę i sól. Zagotuj a potem zmniejsz ogień, aby lekko wrzało.
3. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, potem zestaw z ognia i niech dojdzie przez 4 minuty.
4. Przemieszaj łyżką, aby nabrało powietrza (jak kuskus).
5. Wymieszaj wszystkie składniki sosu mikserem, pod koniec powoli wlej oliwę.
6. Wymieszaj quinoa, czarną fasolę, pomidor i pozostałe składniki. Polej to 1/3 szkl. sosu.

nimfa bagienna - 16 Czerwca 2011, 12:41

Fidel-F2 napisał/a
nimfa bagienna, podziel sie tym przepisem

To przepis Niny Wum, ale podzielę się, jako i ona się ze mną podzieliła.
Pierś kurzą podwójną pokroić w kostkę, wytytłać w soli, pieprzu i zmielonym imbirze. Na oleju zeszklić dużą cebulę, dodać kurczaka, podsmażyć. Nalać trochę jogurtu naturalnego (ja wlałam 1/2 szklanki), dosypać tyle imbiru, by płyn po wymieszaniu był żółtawy. Poddusić. Wlać puszkę (400 ml) mleczka kokosowego, zagotować. Włożyć puszkę pomidorów krojonych, poddusić razem 15 min bez pokrywki, żeby trochę odparowało. Ja dodałam jeszcze trochę żywego tymianku (pewno suszony też może być).
Podawać z ryżem, najlepiej jaśminowym.

Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 13:43

dzienks

suszony tymianek jest intensywniejszy od świeżego

Agi - 16 Czerwca 2011, 13:44

Trzeba go dodawać bardzo ostrożnie, do dominuje smak potrawy.
Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 13:51

ja tam sypię garściami, lubię jak dominuje
Agi - 16 Czerwca 2011, 13:58

Tymianek lubię w połączeniu z pstrągiem, dodaję też do potraw z indyka.
W zasadzie mogę dodawać garściami, bo mam w ogrodzie, ale ja zachowuję umiar przy dodawaniu wszelkich przypraw.

Kai - 16 Czerwca 2011, 14:40

Fajny przepis, wypróbuję. W wersji z imbirem i z czerwonym curry, bo mi się momentalnie skojarzyło :D
fealoce - 16 Czerwca 2011, 17:43

No, bardzo fajny! Zresztą jak jest imbir, to musi być dobry :mrgreen:
Godzilla - 16 Czerwca 2011, 19:31

Po namyśle stwierdzam, że sałatce boliwijskiej czegoś do doskonałości brak. Może przedobrzyłam z sosem. Może awokado było marnego chowu, albo w ogóle zupa za słona. Za to Potwór naciąga mnie na nową porcję buniuelos.
Kai - 16 Czerwca 2011, 19:53

Risotto z kurczakiem, dla mnie chińszczyzna i ogólnie ogórki małosolne :D

Na Labie właśnie dyskutuję, że niekoniecznie jest jeden rodzaj ryżu i jeden sposób jego gotowania.

Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 23:43

nimfa bagienna, jeszcze jedno, ten imbir to ma być, jakiś suszony granulowany czy świeży mielony czy jaki?
Kai - 18 Czerwca 2011, 06:28

Ja bym dała sproszkowany. Albo taki, jak sprzedaje Thai Heritage.

U mnie dzisiaj dzień opróżniania zamrażarki. Wyjęłam kapustę czerwoną na surówkę, białą i wędzonkę na łazanki z kapustą, mielone do towarzystwa resztce risotta i czerwonej kapuście, oraz cztery parówki do ciasta francuskiego.

Osobom mającym dzieci, które lubią parówki, polecam "Parówki z szynki" z Sokołowa. Mają 93% mięsa, wprawdzie nie są tak smaczne, jak te z papieru toaletowego i kaszy manny w grubych, twardych osłonkach, które pachną na 30 metrów, ale na pewno są zdrowsze :mrgreen:

Fidel-F2 - 18 Czerwca 2011, 07:20

Kai, trzymasz kapustę na surówkę w zamrażarce?
Kai - 18 Czerwca 2011, 11:03

Fidel-F2, kapustę czerwoną wolę z lekka podgotowaną (z octem, cukrem, goździkami), mieszam ją potem na gotowo z jabłkami, cebulą, oliwą i innymi przyprawami. Nie jest surowa, nie jest też miękka, świetnie się nadaje na sałatkę.

Ale muszę kiedyś spróbować ją zakisić.

Martva - 18 Czerwca 2011, 11:16

Kai napisał/a
Nie jest surowa,

To nie da się z niej zrobić surówki, heloł! ;P:

Kai - 18 Czerwca 2011, 11:28

Martva, jabłka, cebula są surowe więc się da :mrgreen:
Martva - 18 Czerwca 2011, 11:40

E, to już jest sałatka imo.
Kai - 18 Czerwca 2011, 12:03

a imo jak zwał, tak zwał. Pyszna wyszła :mrgreen:

Och, zapomniałam zapytać, znasz termin "blanszowanie"?

fealoce - 18 Czerwca 2011, 17:59

Kai napisał/a

Osobom mającym dzieci, które lubią parówki, polecam Parówki z szynki z Sokołowa. Mają 93% mięsa, wprawdzie nie są tak smaczne, jak te z papieru toaletowego i kaszy manny w grubych, twardych osłonkach, które pachną na 30 metrów, ale na pewno są zdrowsze :mrgreen:

Może i zdrowsze, ale z drugiej strony: na coś trzeba umrzeć! :mrgreen:

Kai - 18 Czerwca 2011, 19:10

fealoce, właśnie odmiaukuję moje stwierdzenie a propos smaku - zapieczone w cieśnie francuskim biją na głowę wszystkie te z papier-mache.

Dzieci powinny dostawać możliwie najzdrowsze pożywienie, żeby potem mogły jeść to, co niezdrowe :D

A umierać mam na co, więc podarujmy sobie odrobinę luksusu.

Fajnie wyszło, wszystko prawie wyżarte, teraz mogę się przymierzyć do lazanii. Jeszcze jutro upłynnię jakieś pierogi/kopytka/knedle i zrobi się miejsce.

dzejes - 20 Czerwca 2011, 09:52

Martva napisał/a
E, to już jest sałatka imo.

A jak do surówki dodam uprażone pestki słonecznika, to też już jest sałatka?

dalambert - 20 Czerwca 2011, 15:45

Pierwszy , młody bób :D się zapowiada na dziś :!:
Kai - 20 Czerwca 2011, 21:34

Racuchy z rodzynkami.
Bób zaczeka... :D

Ozzborn - 21 Czerwca 2011, 00:18

ależ mnie naszło dziś na frytki... a że młode ziemniaki się nie nadają to zakupiłem mrożone - w sumie niecałe kilo za niecałe 5zł gotowych fryt które wystarczy wysypać to żadne pieniądze... szkoda, że w smaku nie umywają się ani trochę do prawdziwych. Może gdybym je zrobił we frytkownicy byłyby lepsze niż z piekarnika... niemniej chcica została zaspokojona :)

Partner forum