Powrót z gwiazd - Czy są na świecie ładne wiedźmy?
Pako - 17 Sierpnia 2006, 18:09
Romek P. - 17 Sierpnia 2006, 18:12
Pako, podejdź ty do płota, jako i ja podchodzę.
Jedenaste: nie będziesz się z Wiedźmy naśmiewać, bo cie tryfid pokarze
Pako - 17 Sierpnia 2006, 18:19
Dwunaste: Jak Wiedźma zasłuży na karę, to karę dostanie, choćby miało to być tylko tworzenie coraz gorszego napięcia i nic więcej
Ja się nie naśmiewam, ja piszę. Jam jest twórca, a twórca ma swoją licencię poetycką, która lepsza niż immunitet
Poza tym ja się nie wyśmiewam, ba, nawet chwalę. A z diabłami to ja nic wspólnego nie mam
Edit:
A tej sałatki jeszcze przez pół roku nie odpuszczę
Romek P. - 17 Sierpnia 2006, 18:34
No cóż, próbowałem cię ostrzec. Jak Wiedźma wróci z krótkiego lotu na miotle, to sama oceni, co z tobą zrobić
Pako - 17 Sierpnia 2006, 18:43
Ona akurat wie, że jesteśmy w tym momencie kwita. Ona miała swoją sałatkę, ja miałem parę dni bezpodstawnych gróźb.
Poza tym, czy ja się z niej naśmiewałem? Nie... za to po jej wypowiedzi wybuch śmiechu sprawił, żę szyby trząść się zaczęły
Ale ona podobno ma, że niechcący jej świetne żarty sytuacyjne wychodzą
Romek P. - 17 Sierpnia 2006, 18:50
Pako:
Cytat | Ale ona podobno ma, że niechcący jej świetne żarty sytuacyjne wychodzą |
Autorytatywnie mogę orzec, że jest w tym mistrzynią świata
Pako - 17 Sierpnia 2006, 19:25
Parę historii słyszałem, parę przeżyłem. Masz pełną rację
Wiedźma - 17 Sierpnia 2006, 22:01
Cytat | Romek P. napisał/a | Jedenaste: nie będziesz się z Wiedźmy naśmiewać, bo cie tryfid pokarze |
|
A co ugryzł Cię w paluszek?
Cytat | Cytat | Pako napisał/a |
Poza tym ja się nie wyśmiewam, ba, nawet chwalę. A z diabłami to ja nic wspólnego nie mam |
|
|
Avatar mówi co innego i nie tylko avatar
Cytat | Cytat | Romek P. napisał/a | No cóż, próbowałem cię ostrzec. Jak Wiedźma wróci z krótkiego lotu na miotle, to sama oceni, co z tobą zrobić |
|
|
Wróciłam
A Ty mu nie zdradzaj, co kiedyś Tobie zrobiłam o północy
Cytat | [quote=Romek P.]Pako:
Cytat:
Ale ona podobno ma, że niechcący jej świetne żarty sytuacyjne wychodzą
Autorytatywnie mogę orzec, że jest w tym mistrzynią świata |
Cóż, trening czyni mistrza
Cytat | Pako napisał/a | Parę historii słyszałem, parę przeżyłem. Masz pełną rację |
|
Wprawdzie Romek przeżył ich więcej, ale byłam młodą i mniej doswiadczoną Wiedźmą, więc nie ciesz się zbyt szybko
Lu - 18 Sierpnia 2006, 03:10
Wiedźma Pako napisał/a | Parę historii słyszałem, parę przeżyłem. Masz pełną rację |
Wprawdzie Romek przeżył ich więcej, ale byłam młodą i mniej doswiadczoną Wiedźmą, więc nie ciesz się zbyt szybko
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anko!
Mam dla ciebie nowy trop
Wiedźma - 18 Sierpnia 2006, 19:04
Był czas zabawy (Na Pakonie), jest czas pracy Trzeba budować Nowy Wszechświat
Czego nie chcielibyście, by było? Jakich rzeczy? jakich ludzi? jakich uczuć? Jakich zjawisk? I dlaczego?
Tomcich - 18 Sierpnia 2006, 20:36
Ja poproszę Nowy Wrzechświat bez polityków - tłumaczyć czmu chyba nie trzeba.
Wiedźma - 18 Sierpnia 2006, 20:40
Nie trzeba Tylko jakie wtedy rządy będą? Autokratyczne Wiedźmy?
Romek P. - 18 Sierpnia 2006, 20:48
Będę kandydować na wezyra. Ty będziesz rządzić ogólnie, a ja szczególnie
Szczególnie okrutnie, rzecz jasna.
Rodion - 18 Sierpnia 2006, 20:51
A co drugie zdanie bedziesz mówic: " Bedę kalifem w miejsce kalifa!"
Tomcich - 18 Sierpnia 2006, 21:13
Wiedźma
Cytat | Tylko jakie wtedy rządy będą? Autokratyczne Wiedźmy? |
Co do formy rządów pozwolę sobie zacytować fragment książki "Odyseja marsjańska" Stanleya G. Weinbauma.
"- Anarchia jest idealną formą ustroju, jeśli jest skuteczna. Emerson powiedział, że najlepszy rząd to ten, który najmniej rządzi. Podobnie mówił Wendell Phillips i, jak mi się zdaje, Jerzy Waszyngton. A nie ma innej formy rządu, w której rząd mniej by rządził niż anarchia, bo to nie jest w ogóle rząd!
Kapitan nie mógł się uspokoić.
- Ale ... to nienaturalne! Nawet dzikie plemiona mają swoich wodzów! Nawet zgraja wilków ma swego przywódcę!
- To tylko dowodzi, że rząd jest mechanizmem prymitywnym - odparował Jarvis wyzywająco- Rasa doskonała nie potrzebuje go w ogóle. Rząd jest przyznaniem się do słabości, czyż nie tak? Jest to przyznanie, że część społeczeństwa nie chce współpracować z resztą, i że potrzebne są prawa, żeby trzymać w ryzach te jednostki, które psycholog nazywa aspołecznymi. Gdyby nie było żadnych jednostek aspołecznych, przestępców i tak dalej, nie potrzeba by było praw i policji, nie?"
Tak więc proponuję taką właśnie ANARCHIE. Chyba nie będzie w Nowym Wrzechświecie jednostek aspołecznych.
A jeżeliby jednak rządy miałyby być to niech będą Prawe i Sprawiedliwe, ale z ducha, a nie z nazwy tylko.
Agi - 18 Sierpnia 2006, 21:18
Podoba mi się anarchia w takim wydaniu
Tylko powiedz jeszcze jaką masz koncepcję radzenia sobie z jednostkami aspołecznymi, gdyby takowe jednak się pojawiły
gorat - 18 Sierpnia 2006, 21:42
Agi55
Cytat | Tylko powiedz jeszcze jaką masz koncepcję radzenia sobie z jednostkami aspołecznymi, gdyby takowe jednak się pojawiły |
Popytaj Ukraińców - podobno mieli do czynienia z państwem anarchistycznym; trzymało się kilka lat, aż czerwoni rozjechali.
Tomcich - 18 Sierpnia 2006, 21:55
Agi55
Cytat | Tylko powiedz jeszcze jaką masz koncepcję radzenia sobie z jednostkami aspołecznymi, gdyby takowe jednak się pojawiły |
Nie przewiduję takiej opcji w Nowym Wrzechświecie. Społeczeństwo musi być odpowiednio dojrzałe do takiego typu anarchii (a zakładam że zaszczytu znalezienia się w tym Wiedźmowym Wrzechświecie dostąpią odpowiednio oświecone jednostki ), jeżeli nie jest tak to powstaje anarchia pospolita, nieskuteczna.
A jakby się pojawili to jakoś trzeba użyźniać mandragorę w ogródku. Roślinka ma swoje wymagania. Tak jak Tryfid.
Agi - 18 Sierpnia 2006, 22:18
Tomcich
Cytat | A jakby się pojawili to jakoś trzeba użyźniać mandragorę w ogródku. Roślinka ma swoje wymagania. Tak jak Tryfid. |
Swego czasu oglądałam "Alicja jeszcze nie jadła kolacji". Autorzy filmu pokazali, że można wyhodować odpowiednio wielkiego Tryfida Byłby to sposób zarówno skuteczny, jak i "bezśladowy", co do mandragory, wiem czym się odżywia, a co z "pozostałością"
A, już wiem: Kruk Siwy wraz z Pako tym się zajmą
gorat niewiele wiem na temat ukraińskiej anarchii muszę się dokształcić
Tomcich - 18 Sierpnia 2006, 22:21
Agi55
Cytat | Swego czasu oglądałam Alicja jeszcze nie jadła kolacji. |
"Adela jeszcze nie jadła kolacji". Czeskie komedie ruuulez.
Czuję się jakbym miał deja vu.
Agi - 18 Sierpnia 2006, 22:28
Możemy założyć oddzielny wątek poświęcony czeskim komediom Myślę, że znajdzie się kilku na Forum
Tomcich - 18 Sierpnia 2006, 22:35
Coby być ontopic, postuluję zabranie czeskich komedii do Nowego Wrzechświata.
Agi - 18 Sierpnia 2006, 22:41
Jestem za
Proponuję ułożyć listę filmów, książek itd., które chcielibyśmy zabrać ze sobą do Nowego Wszechświata.
Na początek może cykl Opowieści ze Świata Dysku - Pratchetta
Kruk Siwy - 18 Sierpnia 2006, 23:23
Agi55, nieeee! Tylko nie to. Nie cykl na litość Wiedźmy! Parę książek Pratcheta jest Ok ale wiele nadaje się na przemiał. Nie zaśmiecajmy Wszechświata surowcami wtórnymi.
Ja na początek proszę oczywiście, no co? Ano "Mistrza i Małgorzatę".
Wiedźma - 18 Sierpnia 2006, 23:30
Cytat | Kruk Siwy napisał/a | Agi55, nieeee! Tylko nie to. Nie cykl na litość Wiedźmy! Parę książek Pratcheta jest Ok ale wiele nadaje się na przemiał. Nie zaśmiecajmy Wszechświata surowcami wtórnymi.
Ja na początek proszę oczywiście, no co? Ano Mistrza i Małgorzatę. |
|
ć
To moja ukochana powieść
Wiedźma - 18 Sierpnia 2006, 23:45
Cytat | Romek P. napisał/a | Będę kandydować na wezyra. Ty będziesz rządzić ogólnie, a ja szczególnie
Szczególnie okrutnie, rzecz jasna. |
|
Ech Ci faceci Wszędzie chcą rządzić i to w sposób okrutny Oddam CI połowę władzy, ale jeśli zaproponujesz jakieś ciekawe, dobre i łagodne rządy
Agi - 19 Sierpnia 2006, 06:58
Ok koryguję: nie cały cykl, ale przy Wyprawie wiedźm i Kosiarzu będę się upierać
Pako - 19 Sierpnia 2006, 08:57
Wiedźmikołaj też mi do gustu przypadł Ale pratcheta mało czytałem.
Ale skoro Mistrza i Markietkę ktoś już zaproponował (kto inny, jak nie mój Mistrz ) to ja zarzucę klasyką, która jest dla mnie początkiem dobrej fantastyki, jaką czytałem. "Władca Pierścieni", "Hobbit" i "Silmarilion" - to ostatnie, żeby móc czytać, czytać, czytać i w końcu się w tym połapać
Dracena - 19 Sierpnia 2006, 09:32
Najlepiej, żeby nie było w nowym Wszechświecie zawiści i zazdrości, bo nie będzie się ten świat w którym człowiek rzadko się liczy różnił od wszechświata.
A z rzeczy jak dla mnie to niech nie ma telewizora, który zabiera czas i ogłupia ludzi, czyniąc to, że ludzie rzadziej się spotykają i rozmawiają ze sobą.
Rodion - 19 Sierpnia 2006, 10:28
I oto kolejna heroiczna proba poskladania kanonu Tym razem kanonu wg. Wiedźmy
|
|
|