Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
dalambert - 17 Grudnia 2009, 10:07
OK Adanedhel, a jak Ci lektura Torch of freedom idzie ?
Adanedhel - 17 Grudnia 2009, 10:11
Wczoraj nie tknąłem. Przedwczoraj przeczytałem kilka rozdziałów. Niewiele nowego, poza tym, że pojawia się jakieś komando z Beowulfa. Działa podobnie jak Balet, tyle że praktycznie nikt nie ma pojęcia, co robią.
dalambert - 17 Grudnia 2009, 10:31
Adanedhel napisał/a | że pojawia się jakieś komando z Beowulfa. |
A to komando to ściągnęło na Torch przed czy PO zamachu na Berry ?
Adanedhel - 17 Grudnia 2009, 10:39
O nie, oni nie są na Torch. Latają sobie tam i z powrotem po galaktyce i załatwiają ludzi powiązanych z Mesą. Pojawili się na jakiejś stacji przeładunkowej na zadupiu. Ale jaki mają związek z historią - tego nie wiem.
dalambert - 17 Grudnia 2009, 11:03
Związek pewnie taki, że Messa wychodzi na głównego drania Honorwersum co to się bronią inteligientno bakteriologiczną i biologiczną posługuje, więc trzeba było wynaleźć jakichś fachmanów co by ich mogli lać na "tem gruncie"
Khorne_S - 17 Grudnia 2009, 20:40
dalambert: Jesli chodzi o te komando to mi wychodzi po lekturze i rozmowach na forum weberowskich że latają za Mesą z powodu złamania zakazu o przeróbkach genetycznych..chodzi o inteligentne nanity....
A i nie puszczę kto był jednym z głównych założycieli..chodź jak ktoś maniak Honorversum...to może się domyśleć..a komando jest baaardzo stare i Balet to pikuś w porównaniu z nimi(Baletowi brak doświadczenia..kilkusetletniego:D)
Trochę żałuje że ten projekt umarł... http://www.honorverse.com/
dalambert - 17 Grudnia 2009, 22:03
Khorne_S, w "Zarzewiu wojny" juz występuje potomek Albrechta Detweilera wywalonego Z Beowulfa po Wojnie Genetycznej ze tąże wojnę i genetyczne eksperymenta wie oewnie o niego jako Szefa Messy i Równania czyli tajnego projektu przejecia wladzy w galaktyce przez hodowanych na Messie supermutantów , a i jesli chodzi o ludzi z Beowulfa to ktoś z krewniakow mamuśki Honor pasuje jak lulał, wszak ci gebialni genetycy byli przeciwni wrednym ekszperymentom
A spojlerouj zdrowo my skazani na rebisowe kunktatorstwo i groszoróbstwo ratujemy sie jak sie da.
A'prpos linku to znaczy, ze gra wg. Honorwersum poszla sie gwizdać Szkoda
Khorne_S - 18 Grudnia 2009, 19:50
Tak gra poszła się gwizdać....powody nieznane...
Ok przypomnijcie sobie kim był jeden z sygnatariuszy konwencji przeciw niewolnictwu genetycznemu.
Ixolite - 18 Grudnia 2009, 20:23
Khorne_S napisał/a | Tak gra poszła się gwizdać....powody nieznane... |
Hmm... Nic nie widzę informacji o zamknięciu projektu...?
Khorne_S - 18 Grudnia 2009, 20:25
tyle co na stronie...nic więcej nie znaleziono..nawet Weber nic nie wie a był nawet chętny by wspomóc....chyba panowie wzięli sie za zbyt duży projekt..albo szmiry klasy WoW wygrały...bo tansze i bardziej grywalne
dalambert - 18 Grudnia 2009, 23:27
Khorne_S, to proste, jeżeli chodzi o Komando z Beowulfa zwalczające Messe to Benton - Ramirez y Chou, a i jakiś przodek pierwszej zony Weith Hawena był sygnatariuszem konwencji z Cherwell 0 wiec ktoś z tego towarzystwa pasuje idealnie
Khorne_S - 19 Grudnia 2009, 16:04
dalambert napisał/a | Khorne_S, to proste, jeżeli chodzi o Komando z Beowulfa zwalczające Messe to Benton - Ramirez y Chou, a i jakiś przodek pierwszej zony Weith Hawena był sygnatariuszem konwencji z Cherwell 0 wiec ktoś z tego towarzystwa pasuje idealnie |
Dokładnie...tylko że konwencja jest tylko powiedzmy odłamem większego edyktu.
Chodzi dokładnie o Edykt zakazujący bawieniem się genotypem ludzkości po za granicami fizycznych możliwości
BTW:Znalazłem obejście edyktu Erydiańskiego ostatnio czytając HH (poraz 3 ?)
Jak ktoś dziś w Px bedzie z haringtonowiczów można będzie pogadać na żywo
Ixolite - 19 Grudnia 2009, 16:41
Khorne_S napisał/a | tyle co na stronie...nic więcej nie znaleziono..nawet Weber nic nie wie a był nawet chętny by wspomóc....chyba panowie wzięli sie za zbyt duży projekt..albo szmiry klasy WoW wygrały...bo tansze i bardziej grywalne |
Z tego co widzę, to powoli, ale jednak do przodu. Tyle, że chyba się to przeglądarkową grą skończy. Wiesz, ostatnia aktualizacja strony nastąpiła po dwuletniej przerwie, a ostatni news jest z września (chyba tego roku?). Forum ichnie też jeszcze dycha. Dajmy im szansę
Khorne_S - 19 Grudnia 2009, 16:44
No jak nie my to nasze wnuki tego dożyją
No dla kruka to prawnuki
Dit BenHA - 19 Grudnia 2009, 17:45
wcinam się ale gdzieś widziałem gierkę honorkowata robiona przez amatorów tylko 2 s creeny było to ze 3 latka temu na jakiejś czeskiej stronie sorry za wcinkę
Ixolite - 19 Grudnia 2009, 18:23
To pewno widziałeś to o czym mówimy. Na starej stronie były chyba 3 rendery i kilka zdań informacji o projekcie. Teraz jest trochę więcej tego, ale niewiele.
Dit BenHA - 19 Grudnia 2009, 18:27
z tego co zrozumiałem z czeskiego to była produkcja jakiejś grupki fanów choć sporo mi umknęło z pamięci
a z innej beczułki widziałem covera mission of honor zaje.. fajny. Jeżeli czytało się niedawno zarzewie wojny czyli storm from the shadow oraz torch of freedom to można sporo wywnioskować na zasadzie jeżeli p.weber wyskoczył nawet pobocznie z jakimś pomysłem to prędzej czy później go zastosuje .Nie zgadzaja mi sie tylko dystynkcje na kołnierzu głównej bohaterki . Czy główną bohaterka będzie HH
dzejes - 19 Grudnia 2009, 18:44
Dit BenHA - zapraszam do wątku powitalnego, o tutaj.
dalambert - 19 Grudnia 2009, 19:28
Dit BenHA, dawaj linka ? i Witaj w honorwerse of Forum
Dit BenHA - 19 Grudnia 2009, 20:16
do czego linka Dalambert wielki szacunek za wiedze z honrverse iprzecudne anegdoty z planow filmowych Jezeli do covera mission of honor
http://www.simonandschust..._1439133611.jpg to tylko tyle znalazłem w baen bar a jeżeli chodzi o ta czeska stronę to nie pamiętam i nie znajdę na kompie bo mi od czasu jak to widziałem 2 dyski padły na dodatek z cala kolekcja ebook sf.A miałem tez tam kompletna listę mundurów i odznaczeń z honorverse tyle ze autor po początkowej zgodzie webera dostał kopa i musiał je osunąć z neta. Mundury i odznaczenia z roczników Jane,s to pikuś przy tamtych
dalambert - 19 Grudnia 2009, 21:08
Dit BenHA, Dzięki oznaczenie stopnia sie zgadza o ile ruszając z misja Honor przestała być dowódcą Home Flet a tylko jej dowódca był tytułowany "Admirałem Floty" i miał cztery gwiazdy na kołnierzu. Stopień jest czasowy powiązany ze stanowiskiem.
Pozwiedz coś wiecej o Misji honor tu się spojleruje swobodnie / ja po angolsku nie kumam/.
A z tej gierki to chyba wyniknęły te dwa roczniki Jenesa i ponowne przeliczenie wielkosci wszystkich okrętów w honorwerse , oj zmalały wymiarowo co nie co .
Dit BenHA - 19 Grudnia 2009, 22:32
no coz pan weber wspomnial w storm of shadows cos holownikach i o tym ze kazdy moze holowac 2 SD wnioskujac z okladki czasu ataku mesy ,terminu wejscia do sluzby nowych SD ktory moze zbiec sie niemal w czasie ,mozna przyjac zalozenie iz Imperium Manticore straci czesc stoczni ale duza czesc nowo budowanych okretow ocaleje.Drugi wniosek nasuwajacy sie po lekturze Sfts oraz torch of freedoom jest taki,, manties,,musza szukac sojusznikow a logicznym wydaje sie Barregos i Rozsak z sektora maya maja z nimi wspolny punkt zaczepienia.Jednym ze wspolnych punktow moze byc wormhol w systemie verdant vista czyli po ludzku torch (zniszczenie Harvest Joy).w gre wchodza jeszcze informacje zdobyte na mesie przez zilwickiego cachata i kogo wiecej nie pamietam .Zostana one dostarczone zopoznieniem ze wzgledu na awarie napedu ich statku ajakie informacje tego imc weber nie podal do konca.Wydaje mi sie ze okrety mesy klasy shark i ghost moga byc analogiem niemieckich Ubootow pierwszo wojennych . Dalambert co do rangi mozesz miec racje aczkolwiek na okladce AAC honor na kolnierzu munduru ma 4 gwiazdy i planete
dalambert - 19 Grudnia 2009, 22:55
Dit BenHA, W "ZArzewou wojny" jast informacja ze jednostki Barrgerosa i Roszaka ocaliły Torch przed atakiem UBekow najętych przez Messe. Natomiast widoczek na okładce Misji... jest dość ponury jakiś zupełnie nowy okręt / pewnie to nowe cudo Messy/ wali nie po okrętach, ale po planecie - mogą sk.. syny chcieć po prostu zniszczyć macierzyste planety systemu Mancitore , ze szczególnym uwzględnieniem Sfinksa gdzie te "wredne" treecaty żyją.
A na początku "Zarzewia.." jest mala dywagacja na temat " jak by byle prom kosmiczny walnął w planetę to efekt byłby taki sam jak przy meteorycie co to dinozaury na Ziemi wytłukł" , a to dość ponuro rokuje na przyszłość chyba, ze Weberowi zbyt głupie pomysły wywietrzeją. No i jest kwestia czy wreszcie treecaty przestaną być istotnym, ale ozdobnikiem opowieści, a staną sie uczestnikami zmagań- toż ich mozliwości powodują iż są wręcz bezcenne w każdym śledztwie, czy szukaniu szpionów i innym kontrwywiadzie.
Dit BenHA - 19 Grudnia 2009, 23:52
Dalambert zgadzam sie z tym co napisales lecz wyraznie jest powiedziane ze do sluzby wejda nowe holowniki czyli pewnie stacja z okladki nie spadnie na planete ,aco do treecatow to jest juz mala ich kolonia na graysonie.Stawialbym na to iz manticore oberwie przy okazji ataku na stocznie systemu manticore ale jak to w kazdej amerykanskiej produkcji nadciagnie kawaleria w koncu w jednej z powiesci hh zrobila ze swego jachtu oslone i ocalila krolowa oraz protektora czy podobnie nie moglyby postapic zalogi holownikow ktore jako jedyne moga uzywac glownego napedu w poblizu planet ukladu manticore.Druga iskierka nadziei moze byc to jezeli system manticore posiada juz system zasobnikow zrakietami dalekiego zasiegu to musi posiadac tez systemy antyrakiet jako jego logiczne uzupelnienie.Osobiscie stawiam jeszcze na atak mesy z systemu w ktorym zostal zniszczony harvest joy a ktorego flota zostala spenetrowana przez mutasow manpower z tego co pamietam z ToF to niemal wszyscy wyzsi oficerowie tej floty pochodza z chodowli manpower i gardza podludzmi.Wszystko sprowadza sie do jednego czy ze stoczni bo to je zaatakowaly okrety mesy wyjda budowane SD jezeli tak manticore przetrwa jako imperium choc planety oberwa klania sie edykt eridianski i stale obowiazujacy 3 rozkaz dla floty ligi solarnej .Moze to byc punkt przelamania spoistosci ligi solarnej .Kto pamieta jak brzmial ten rozkaz
dalambert - 20 Grudnia 2009, 08:57
Dit BenHA napisał/a | klania sie edykt eridianski i stale obowiazujacy 3 rozkaz dla floty ligi solarnej .Moze to byc punkt przelamania spoistosci ligi solarnej .Kto pamieta jak brzmial ten rozkaz | no może, ale nie po to Messa prowokuje wojnę między Mancitore a Ligą Solarną by ta następnie broniła imperium i realizowała postanowienia Edyktu Eridiańskiego,
mogą się o to w Lidze pokłócić ale lać Messy raczej nie będą- najgorsze jest to, że nawet jak Bean wyda Misje gdzieś koło marca to u nas to będzie nauwcześniej na Gwiazdkę 2010 .
Dit BenHA - 20 Grudnia 2009, 10:30
Zgadzam sie ze flota ligi mesy laci nie bedzie ale to nie oto chodzi panu weberowi ,wystarczy jak czesc oficerow tejze floty zacznie odmawiac zaatakowania celow z imperium manticore a jezeli sie nie myle to jest to jeden z warunkow na jakich manties moga wygrac wojne z sollies ( sorry za manties sollies ale wzialem to z orginalnych jeszcze nie przetlumaczonych ksiazek. A co do wydania misji w marcu w hameryce to do maja nie ma nic o tym w baenie.Pozdrawiam wszystkich poddanych HH i tych z republiki tez sluga unizony dit benHa
dalambert - 20 Grudnia 2009, 10:46
Dit BenHA napisał/a | A co do wydania misji w marcu w hameryce to do maja nie ma nic o tym w baenie | Fakt na Beanie nic nie ma, ale okładka jest, a jak stoi w przedmowie do "Zarzewia wojny" pan Weber wszystkie trzy kawałki oddał wydawnictwu . W listopadzie wydali ten kolejny kawałek Kkrólowej niewolników" to mam nadzieje co z wiosną będą chcieli i Misję puścić. Pytanie za 100 punktów co Weber teraz pisze - czy się trzyma Honorwerse, czy tez po innych pomysłach skacze?
No i kogo z naszych ulubionych bohaterów zamordował w tych dwu jeszcze w Polsce nie wydanych częściach ?
Dit BenHA - 20 Grudnia 2009, 16:02
Dalambert o ile pamiętam w torch of freedoom tylko załogę Harvest joy ta sama która odkryła tallbot cluster pardon Quadrant ale czytałem to po angielsku ze 3 miesiące temu o 4 nad ranem na kompie posiłkując sie englisch translator wiec mogło mi coś umknąć.Za to w Mission of Honor może być rzez okrutna .Ciekawe co się dzieje w Silesi u admirała Sarnowa
dalambert - 20 Grudnia 2009, 22:37
No na niejakim Amazonie zapowiadają Misje Honor na lipiec 2010, ale co będzie to bedzie -łatwo być nie może skoro Messa i Detweiler z klonami maja sie stać głównymi łajdakami na jakis czs, natomiast przyglądając sie dalej tej okładce Misji.. to wyraźnie widać nowe atakujące okrety i to atakujące nie stare , ktore też sa na obrazku ale walące czyms bezpośredni w planete. Sfinks jast z brzegi wiec może oberwać, a wiadomo, ze wszystkich naszych nie wytłucze, ale co nam przykrości narobi to jego.
Zauważyłem tendencje u autorów ciągnących długie cykle do wyrzynania po jakimś czasie bohaterów, bo im się znudzili, a czytelnikom nie
Khorne_S - 21 Grudnia 2009, 19:52
No u Webera tak nie ma...giną fakt ale logicznie....inaczej Withe haven by już zmarł lub Upiorna Hephill(jak dla mnie ulubiona postać drugoplanowa)
|
|
|