Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rafał - 4 Listopada 2008, 07:54
No to założyłem google i się zwiedziałem. mistique, wcale nie chodzi o bank centralny, ale jak najbardziej o Bank Polski, dokładnie jak zapytał dalambert, przynajmniej na stronach NBP tak piszą
mistique - 4 Listopada 2008, 07:58
No owszem, Bank Polski t0o nazwa własna, a bank centralny to to, co robił (i to, co robi obecnie NBP)
Rafał - 4 Listopada 2008, 08:26
Iii tam, jeśli chodzi o emitenta pieniądza i obsługę długu publicznego to Chrobry alias TW Bolek był pierwszy na naszych ziemiach.
dalambert - 4 Listopada 2008, 18:37
Oj mędrcy - Nazywalo się to Bank Polski - gwarantowane było Skarbem Krolestwa Polskiego, a kasztan posadzony przez zalożyciela do dziś w podwórku przy ul. Elektoralnej w Warszawie rośnie , no i co wy na to
Rafał - 5 Listopada 2008, 08:21
Bez googli w życiu bym sobie nie przypomniał, choć było na historii, zatem muszę pasować. Ewentualnie mogę powiedzieć gdzie leży Warszawa.
dalambert - 5 Listopada 2008, 08:30
W 1828, Ksawery Drucki-Lubecki, funkcjonował / Bank znzczy się/do 1886 -reaktywowany po 1918, od niego nazwa plac Bankowy też poszła,
Niech zadaje pirwsze mundre co sie dorwie
Rafał - 5 Listopada 2008, 08:39
Co sie tak napinasz, myślisz, że jakbyś spytał kto jest aktualnie Wielkim Mistrzem Zakonu Alcantara albo gdzie, kiedy i jak użyto pierwszy raz broni biologicznej to ktoś by wiedział? A w życiu
dalambert - 5 Listopada 2008, 09:05
Zakon Alkantara to nie Bank Polski, a jak macie kryzysik to dobrze jest wiedzieć co i jak i kiedy było bo jak się nie myśli tyłkiem tylko główką to można coś ciekawego wymyślić
A broń biologiczną pierwszy zastosowal małpolud Pugu-Pugo / zwany też Napleonem epoki przed komiennej/ gdy zaczajony na palmie obsrał celnym pierdem swego wieloletniego wroga Gugu-Gugu / zwanego Wellingtonem tejże epoki/ i tak oszołomionego kokosem dobił
dareko - 5 Listopada 2008, 11:03
dalambert, jestem przekonany, ze powszechna wiedza o Banku Polskim ustrzeze nas przed kryzysem
dalambert - 5 Listopada 2008, 11:26
dareko, o Banku Polskim to może nie, ale o tym kto to był Drucki-Lubecki , jaka była jego droga zycia ijakie z niej wnioski wyciągnąć można to napewno przy myśleniu o wychodzeniu z kryzysu nie zawadzi.
No i oczywiscie genialne posunięcia finansowe Kumby -Pimby zwanego Krezusem Środkowego Pacyifku w dziedzinie refinanswania kredytów muszelkowych na export kokosów i ubezpieczaniatychże liściem palmowem gwarantowanem - niewątpliwie będa natchnieniem dla finansistów z WallStreat
Rafał - 5 Listopada 2008, 11:50
Niewątpliwie
Natomiast z głębokim żalem muszę zdementować pogłoski o Pugu-Pugo, chodzi mi o większy "kaliber" broni, nie o środowisko w jakim Skrzetuski pod Zbarażem krytą żabką się babrał.
merula - 5 Listopada 2008, 12:18
przerzucane przez wały/mury trupy w oblężeniu to większy kaliber?
Rafał - 5 Listopada 2008, 12:20
Hm, ale to bardziej broń konwencjonalna chyba, że trupy wysoce zaraźliwe były i zarazę skutecznie rozniosły.
merula - 5 Listopada 2008, 12:23
a mnie się wydawało, ze to jednak czynnik biologiczny.
Jakoś nie słyszałam o skuteczność użycia trupa w charakterze broni zaczepnej.
Rafał - 5 Listopada 2008, 12:28
Też nie
Co by podpowiedzieć, rzecz działa się w roku pańskim sto pięćdziesiątym i szóstym.
Godzilla - 5 Listopada 2008, 12:32
Konrad Wallenrod jako broń biologiczna na wieżach Alpuchary?
Rafał - 5 Listopada 2008, 12:35
Godzilla, a powiedz AAAAAAAAAA............
Fidel-F2 - 5 Listopada 2008, 12:38
gdzieś w starożytności, Persowie albo Egipcjanie (albo przeciwko nim ), użyto klaczy by zdezorganizować jazdę przeciwnika
Rafał - 5 Listopada 2008, 12:47
W takim razie pytanie będzie niejednoznaczne.
W/g artykułu w ostatnim nr Wiedzy i Życia (MAŁE I WREDNE / Anna i Zbigniew Adamscy) w 156 lub 157 roku n.e. pewne miasto na terenie dzisiejszego Iraku podczas oblężenia broniło sie rzucając w atakujących pleciono-gliniane naczynia z pszczołami lub osami. Skomentowano to jako pierwsze w historii użycie broni biologicznej.
merula - 5 Listopada 2008, 13:11
phi...
i co dalej?
Rafał - 5 Listopada 2008, 13:13
| Rafał napisał/a | | Kto jest aktualnie Wielkim Mistrzem Zakonu Alcantara | Pytanko tak jednoznaczne jak tylko może być imię, nazwisko, może tez być zawód wykonywany jako odpowiedź (bo żyje na świecie tylko jeden przedstawiciel tego zawodu)
merula - 5 Listopada 2008, 13:14
ja nie
następca tronu Hiszpanii?
dalambert - 5 Listopada 2008, 13:34
Rafał, a nie porostu Jego Wysokość Krół Hiszpanii Juan Carlos Bourbon
Tylko zawód KRÓL to ma chyba więcej przedstawicieli na świecie
Rafał - 5 Listopada 2008, 13:39
Ale król Hiszpani jest tylko jeden na raz
Dokładnie, Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (esp.~właźcie po cichu i niech ostatni zamknie drzwi). Jestem pod wrażeniem, za kare musisz zadać zagadkę, nie ma że boli, jak wszyscy to wszyscy, dziadek też
dalambert - 5 Listopada 2008, 13:51
Godzilla, pytanko dla Ciebie / i nie tylko/, a kto to bronił się z wież Alpuchary / z garstką rycerzy zresztą/ i kiedy to to padło ?
Godzilla - 5 Listopada 2008, 13:57
Dalambercie, Historii Andaluzji to ja się uczyłam naście lat temu i z przyjemnością zapomniałam wszystkich dat Bez gmerania po źródłach nie dam rady (honorowa jestem, Google odpada). Konrada Wallenroda niestety też już nie znam na pamięć. A że nieprędko będę miała okazję do źródeł zajrzeć, może ktoś inny prędzej powie.
dalambert - 5 Listopada 2008, 18:51
No, no sloneczka to przecie nie Konrad Wallenrod wystepowal jako Zwierz Alpuchary więc KTO
Agi - 5 Listopada 2008, 19:00
"Broni się jeszcze z wież Alpuhary
Almanzor z garstką rycerzy"
O to Ci chodziło?
Kopaliński mówi, że Alpuhara (górzysty teren w Andaluzji) broniła się do 1570 r. Z tym, że Grenada padła w 1492.
dalambert - 5 Listopada 2008, 20:09
Agi, dokladnie
a tak na marginesie to Wieszcz Adaś nieźle zasunął bo jakim cudem mógl Konradowi W. wajdelota śiewać w XIV wieku o upadku Grenady, która jak zlośliwi twierdzą poddala sie na wieść o odkryciu dokonanym przez niejakiego Columba hej
ZADAJESZ
Agi - 5 Listopada 2008, 20:24
Za czyjego syna uważał się Tamerlan? I pod jakim, właściwym imieniem występuje w historii?
|
|
|