To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Witchma - 10 Marca 2011, 12:04

Oj, przestańcie o naleśnikach, bo mi się Jaćkon przypomina :D Tam podawali z serem na słodko i były wspaniałe.
Pucek - 10 Marca 2011, 12:14

Pewien niegłupi gość mawiał (dawno temu), że naleśnik to koperta, której z pełnym zaufaniem można powierzyć każdą zawartość. Chyba Brillat-Sawarin mu było :)
Chyba nadal aktualne :)

Martva - 10 Marca 2011, 12:15

Ja (sprzed kompa, w przestrzeń): w sumie zjadłabym naleśniki.
Mama (sprzed swojego kompa): to zrób.
To zrobię.
Lubię to forum, jest bardzo inspirujące ;)

dalambert - 10 Marca 2011, 12:25

Pucek napisał/a
Chyba nadal aktualne

Aktualne :!: , a ja poprosze, mogą być z kapustką, lub na "sztywno" - to już sam doprawie :D

robert70r. - 10 Marca 2011, 12:41

dalambert, wybacz moją ignorancję: co to są naleśniki na sztywno?
Kruk Siwy - 10 Marca 2011, 12:44

Pucek I tam. Chleb jest inny po prostu. A odmiana jest smaczna.
dalambert - 10 Marca 2011, 12:47

Bob1970r, to taki mój domowy wynalezek,
masełko na patelnie, nie za ostry ogień, naleśnik na patelnie, masełko na naleśnik,
poczekać aż zacznie sztywnieć, przewrócić na druga stronę,
stronę już sztywną i brązową posypać tartym serem / dowolnie w/g smaku/, można popapryczyć , popieprzyć, albo i cienko krojony czosnek pod serek,
przykryć pokrywką, jak się serek stopi, przenieść na talerz, zacząć produkcję następnego naleśnika,
a gotowy powoli chrupać, pod stosowny napitek :D

robert70r. - 10 Marca 2011, 12:57

Dzięki Waćpan za cenny przepis! Zastosuję go czem prędzej przy najbliższej okazji ucztowania. :wink:
merula - 10 Marca 2011, 13:44

u mnie, poza wersją na słodko bywają z mięsem, jak farsz na pierogi.
Fidel-F2 - 10 Marca 2011, 15:16

w naleśniki można w zasadzie włożyć wszystko
dalambert - 10 Marca 2011, 15:21

Fidel-F2, poza drutem kolczastym, to tak :wink:
Kai - 10 Marca 2011, 20:06

Bob1970r, żółty ser, szynka albo inna wędlina, zioła. Zapiec, na wierzch keczup.

Kapusta z grzybami, zawinąć, teraz ser na wierzch, zapiec.

Pokroić naleśniki w paseczki - z barszczem czerwonym lub zupą pomidorową.

Tort naleśnikowy - układać warstwami różne nadzienia: ser tarty z keczupem i przyprawami, naleśnik, wędlina, naleśnik, ser pleśniowy, naleśnik, warzywo typu szpinak, naleśnik, mięsko z grzybkami, posiekane, naleśnik, docisnąć, posypać żółtym serem, zapiec do zrumienienia sera, kroić jak tort, podawać z sosami i surówką.

robert70r. - 11 Marca 2011, 10:48

Kai, Dzięki, dołączę do już zebranej kolekcji przepisów. :bravo
ilcattivo13 - 11 Marca 2011, 11:56

mamuśka kupiła w Lidlu marmoladę z pomarańczy. I to zdecydowanie najohydniejszy shit jakim próbowała mnie nakarmić
Matrim - 11 Marca 2011, 12:15

ilcattivo13 napisał/a
marmoladę z pomarańczy

Pamiętam jak w Szkocji z kolegą, w ramach programu "wyżywienie za pensa" zakupiliśmy takie coś. Było to wyzwanie. Zakładaliśmy się, kto ile da radę zjeść. Aż w końcu zadziałało polskie "co? ja nie zjem?" i kolega zjadł :)

ilcattivo13 - 11 Marca 2011, 12:22

szacun, ja po drugiej łyżeczce miałem dość, bo salicylem jechało na kilometr. I jest ohydnie gorzka - ale nie naturalnie gorzka, tylko chemicznie gorzka i nawet herbatą nie spłukałem tego hm... "smaku" :|
Fidel-F2 - 11 Marca 2011, 12:24

Z obserwacji irlandzich wynika, że jedzą tego więcej niż jakichkolwiek innych dżemów/marmolad/powideł/itp. Fakt jednak, że gusta kulinarne to nie jest najmocniejsza strona mieszkańców wysp brytyjskich.
Matrim - 11 Marca 2011, 12:26

Fidel-F2, ale kilka wynalazków mają znośnych.
ilcattivo13 - 11 Marca 2011, 12:27

Fidel - oprócz "wysp kanalarskich" - tam jedzą w miarę normalnie, ale to pewnie wpływ żabojadów
Fidel-F2 - 11 Marca 2011, 12:28

Matrim, co Cię ujęło?
Matrim - 11 Marca 2011, 12:32

Fidel-F2, "fish & chips" :mrgreen: Ale to akurat tylko u Pepo ;)

A poważnie - haggis, na przykład. Obowiązkowo z ziemniakami i rzepą. Genialne danie.

Fidel-F2 - 11 Marca 2011, 12:36

to taka kaszanka, pasztetowa i salceson w jednej kiszcze? nie miałem przyjemności jak dotąd
niemniej to trochę za mało

Matrim - 11 Marca 2011, 13:20

Pisałem o kilku, a nie o ogromnym wpływie na kulinarny dorobek świata.

Z haggisem upraszczasz, spróbuj najpierw :)

Fidel-F2 - 11 Marca 2011, 13:47

Matrim, ale ja nie mam nic do haggisa, wręcz przeciwnie, bardzo cenię tradycyjne wyroby wędliniarskie, nie próbowałem bo nie było okazji
Rafał - 11 Marca 2011, 13:54

O! Nasunęliście mi pomysł, dawno kaszanki nie robiłem, chyba na śniadanko jutrzejsze machnę sobie kiszkę gryczaną na cebulce, pieczarkach i kiełbasce na ostro, o!
Fidel-F2 - 11 Marca 2011, 13:55

a skąd weźmiesz krew?
Matrim - 11 Marca 2011, 13:56

Fidel, więc masz wyzwanie :) 25 stycznia zjeść haggisa, recytując z pamięci wiersz ku jego czci :)

A z tym uproszczeniem chodziło mi o to, że to nie jest mieszanka innych wędlin. Bez krwi (jak kaszanka), bez kawałów mięsa (jak salceson) i o innej konsystencji niż pasztetowa. Jest z baranich podrobów, mąki i przypraw. A użyte przyprawy są dla każdego klanu niemal tak charakterystyczne jak tartan :) W każdym razie, jak będziesz miał okazję - próbuj.

Rafał - 11 Marca 2011, 13:58

No z kiszki, półprodukt sklepowy nazywa się co prawda kaszanka, ale jeszcze do prawdziwej kaszanki mu daleko, to taka baza, czysta karta pod uwerturę smakową, mam zamiar wspiąć się na wyżyny wirtuozerii kuchennej i spreparować, tfu, skomponować dzieło godne mistrza, znaczy się, sam będę musiał zeżreć :wink:
robert70r. - 11 Marca 2011, 17:47

Fidel-F2 napisał/a
Z obserwacji irlandzich wynika, że jedzą tego więcej niż jakichkolwiek innych dżemów/marmolad/powideł/itp.

Hmmm, to stąd to określenie "dżemojady"? :wink:

Martva - 11 Marca 2011, 18:00

Moja matka lubi angielską marmoladę pomarańczową, ale ona ma przodków stamtąd. Jak wraca od May, to przywozi ze sobą napoczęty słoik, bo tam tego nikt nie ruszy ;P:

Chciałabym spróbować kilku angielskich produktów, znaczy przede wszystkim lemon custard (myślę że mogę lubić) i marmite (żeby wiedzieć czy je kocham czy nienawidzę, podobno nie ma opcji pośrednich).

Partner forum