To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Tequilla - 29 Października 2008, 23:36

Fenek?
Rafał - 30 Października 2008, 08:18

Suseł to psowate?
mBiko - 30 Października 2008, 08:50

2 x nie.
merula - 30 Października 2008, 08:56

piesek preriowy :mrgreen: :wink:
Rafał - 30 Października 2008, 09:01

Hm, w takim razie to może być tylko czukocki pies polarny :wink:
merula - 30 Października 2008, 09:30

a poważnie, czy to nie są aby jenoty?
mBiko - 30 Października 2008, 20:03

Aby są. Piesek preriowy zadaje.
merula - 30 Października 2008, 20:15

co to jest dron?
Lynx - 30 Października 2008, 20:39

jednostka jakaś?
Martva - 30 Października 2008, 20:41

Środek biedronki?
ilcattivo13 - 30 Października 2008, 20:52

"zepsół" muzyczny :mrgreen:
Kruk Siwy - 30 Października 2008, 21:00

Hm. Był taki narkotyk na planecie Drongail... ale to chyba nie ten wątek.
dalambert - 30 Października 2008, 23:03

Aby nie latadło jakieś, co to helikopter mialo zastąpic , ale okazalo sie nie tak wspaniale jak se twórcy obiecywali :?:
merula - 30 Października 2008, 23:15

złe tropy

chociaz ten środek biedronki podoba mi się :mrgreen:

gorbash - 31 Października 2008, 10:31

Mnie się kojarzy z małym robotem.
JacAr - 31 Października 2008, 10:52

dodo bez t?
nie!
już wiem
DRON, to dyfraktometr rentgenowski

merula - 1 Listopada 2008, 12:39

dron to buczenie, warczenie, brzęczenie, czasem szum, wykorzystywane jako element utworu , akord, albo jedna nuta słyszalne w tle. Często pozostające w dysonansie ale i decydujące o klimacie utworu, nierzadko zauważalne dopiero po zniknięciu.
Tradycyjnie wykorzystywane w wielu kulturach, wieloma instrumentami:
Indie - tambura
Australia - didgeridoo
Szkocja - w dudach
U nas znany w literaturze opis gry Jankiela.
Do współczesnej muzyki wprowadził kompozytor La Monte Young.

Niech przejmie chętny.

Alatar - 1 Listopada 2008, 12:56

Proszę wymienić wszystkie żony Henryka VIII-go i opcjonalnie napisać coś o nich (np. jak zmarły, kim były).
Lynx - 1 Listopada 2008, 16:21

Alatar, wszystkie? Ja pamiętam Annę Boleyn, i Jane Seymour (chyba), i Marię- ta była chyba pierwsza?
Alatar - 1 Listopada 2008, 17:18

Lynx, tak, wszystkie sześć. Dwie już masz, a Marii żadnej za żonę nie miał, jeno jako córkę (późniejszą "krwawą Mary").
mistique - 1 Listopada 2008, 17:24

Catherine of Aragon
Anne Boleyn
Jane Seymour
Anne of Cleves
Catherine Howard
Catherine Parr
Opłaca się nie wywalać starych wypracowań z angielskiego z liceum :)

Alatar - 1 Listopada 2008, 19:32

No i zgadza się, mistique zadaje.

Katarzyna Aragońska była córką Izabeli Kastylijskiej i Ferdynanda Aragońskiego (jeśli mnie pamięć nie myli), przez pięć miesięcy żona Artura Tudora, później jego brata Henryka VIII-go. Drugiemu mężowi urodziła córkę Marię ("krwawa Mary"), ale nie dała mu męskiego następcy tronu, w związku z czym, był to jeden z powodów całego późniejszego zamieszania.

Anna Boleyn nie urodzona już tak szlachetnie jak poprzedniczka, uwiodła króla i została królową, od której Henryk oczekiwał upragnionego syna. A tu zdziwko bo urodziła się Elżbieta (przyszła Elżbieta I). Anna obawiała utraty królewskiego zainteresowania, stała się zrzędliwa itp. Miała szansę odrobić straty. Była ponownie w ciąży, ale na wieść o wypadku męża (któremu ten uległ chyba w szrankach turniejowych) utraciła dziecko, jak mówiły położne, o cechach męskich. Popadła w niełaskę (uważana przez Europę jako niegodna, heretyczka, ba, czarownica) i oskarżona o zdradę męża i stanu, została ścięta (w akcie łaski, Henryk sprowadził z Francji kata zręcznie posługującego się mieczem, by Anna nie męczyła się od topora).

Jane Seymour była damą dworu Anny. Spodobała się królowi i ot, mamy królową. Była chyba wobec Henryka uległa i troskliwa. Dała mu to czego nie dała żadna inna żona - syna. Zmarło jej się jednak przy porodzie Edwarda (VI-go).

Anna Kliwijska, księżna Kliwii, małego protestanckiego księstwa pomiędzy Francją a Rzeszą wyszła za mąż za Henryka, co zaaranżował Tomasz Cromwell (kanclerz?). Król nie widział jednak politycznych zalet tego mariażu i rozwiódł się z Anną, na co ta (pomna losów poprzedniej Anny), zgodziła się nie stawiając przeszkód. Rozwodnik zapewnił jej środki do życia.

Katarzyna Howard, krewna Anny Boleyn, zawdzięczała zainteresowanie króla swojej młodości i zmysłowości. Zdradziła jednak małżonka i została odpowiednio ukarana.

Katarzyna Parr, inteligentna, urodziwa i uległa, troskliwa i opiekuńcza wobec starego, grubego i gburowatego Henryka i jego dzieci z poprzednich związków, przeżyła króla. Ożeniła się z Tomaszem Seymourem (bratem królowej Jane) i jako królowa - wdowa, uczestniczyła w rządach Rady Regencyjnej (?) podczas niepełnoletności Edwarda VI-go

mistique - 1 Listopada 2008, 20:03

OK, to:
Co to jest pidżyn (lub pidżin)

dalambert - 1 Listopada 2008, 20:58

mistique, uproszczony mocno angielski użwyawny na wyspach Pacyfiku jako Linqa Franca czyli dialekt powszechny .
mistique - 1 Listopada 2008, 21:03

No jest to bardziej obszerny termin, ale mogę uznać.
dalambert zadaje

dalambert - 1 Listopada 2008, 21:28

Kryzys nam szaleje albo i nie szaleje więc Powiedzcie:
kto i kiedy założył pierwszy Bank Polski ?

dalambert - 3 Listopada 2008, 08:52

No to was mędrcy załatwiłem - trochę wiedzy podstawowej o dziejach Polski jednak by się przydało - wię na razie Wam NIE odpuszczę - myśleć, myśleć :twisted:
o bihatykach to coś wiecie a o ekonomii i kasie o której tyle gadacie to NIC :mrgreen:

Rafał - 3 Listopada 2008, 09:57

dalambert, a co to jest bank? Bo jeśli emitent pieniądza to Chrobry mu było, a jeśli twór oszczędnościowo-pożyczkowy dla wszystkich to XIX wieczne SKOKi, a jeśli chodzi o czeki i przelewy to już templariusze tym się zajmowali na naszych ziemiach.
mistique - 3 Listopada 2008, 10:17

Jest Bank Polski wielką literą, wiec chodzi o bank centralny. Ja wiem, ale nie chce tak wyskakiwać, bo już ostatnio zadawałam.
ilcattivo13 - 3 Listopada 2008, 14:04

jako technik bankowości też wiem (bo muszę :| ), ale nie powiem. Niech inni się dokształcają :wink:

Partner forum