To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

ihan - 6 Czerwca 2009, 12:13

Dzienks.
Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 10:59

ihan, My się z Rodionem tym zamujemy poniekąd o.o Jakby coś to ten...

I dwa:

Pomocy! Mam słodką śmietankę (za mało), masło, czekoladę i kakao. Czy da się zrobić z tego krem do tortu?

Pucek - 7 Czerwca 2009, 12:01

Jak w większości sytuacji masz przynajmniej dwa wyjścia:
1) Zrobić za mały tort.
2) Pójść i dokupić śmietanki

3) rozmnożyć krem budyniem
4) -- // -- krem jajkami
5) -- // -- wiórkami kokosowymi
6) dodać wiśni, najlepiej moczonych w alkoholu. Doskonale podnoszą objętość kremu.
7) ostatecznie zrobić zupełnie inne ciasto.

Witchma - 7 Czerwca 2009, 12:03

Zawsze jeszcze można kupić krem w torebce ;)
Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 12:16

Kluczem do zrozumienia problemu jest:

-Rodion ma urodziny.
-Żadnemu z nas nie chce się iść do sklepu :D

Relacja z pola walki:

Brak piekarnika nie jest juz przeszkodą dzięki gotowym biszkoptom!
Brak miksera przestał być katastrofą dzięki wyrobionym mięśniom rąk i trzepaczce (ręczne ubijanie śmietany! Sic!)
Śmietany cudem wyszło w sam raz!
Polewa z roztopionej czekolady wyszła z deka cinka, ale wsadziłam do lodówki. Myślicie że zgęstnieje? Bo muszę jeszcze boki wysmarować...

Mina Rodiona, na widok zachlapanej czekoladą lodówki- bezcenne...

To mój pierwszy tort w życiu :D

Witchma - 7 Czerwca 2009, 12:21

Gwynhwar, gratulacje! No i życzenia wszystkiego dla Rodiona :)
Pucek - 7 Czerwca 2009, 12:22

Rodion duży rośnij :D :D :D

dalambert i Pucek - smok dwugłowy :wink:

Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 12:25

Rodion dziękuje za życzenia! Ja dziękuję za gratulacje!
Zaraz podpadniemy za Spam :D

Agi - 7 Czerwca 2009, 12:41

Wyjątkowo nie! Ze względu na Rodiona :wink:
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:14

Ekspert drukarkowy needed... przymierzam się do kupna drukarki, chyba wielofunkcyjnej, dobrze by było, gdyby miała opcję automatycznego druku dwustronnego. Chyba laserowej :) Czy ktoś mi może polecić jakieś konkretne modele (najlepiej niedrogie ;) ).
hrabek - 8 Czerwca 2009, 11:18

Drukarki wielofunkcyjne to zło. A już szczególnie te niedrogie.
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:21

hrabek, a niewielofunkcyjne? :)
Rafał - 8 Czerwca 2009, 11:22

Mam do stałej, ciężkiej pracy HP Officejet Pro K5400 - nie oddam za żadne skarby. Najlepsza jaką do tej pory miałem. Wcześniej był Cannon i470D, tez niby OK, ale jak się okazało ma wewnętrzny licznik, i po iluś tam wydrukach nieodwołalny stop - kup nową, kup nową, kup nową ...
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:24

O, to muszę dodać nowy parametr wyszukiwania - taka, która nie każe mi kupić nowej :)

Edit:

Ja używam od ponad 10 (!!!) lat Canona BJC-250, to jest absolutnie fenomenalna drukarka nie do zdarcia (a drukuje się u nas naprawdę sporo). Problem w tym, że nowy komp nie ma wejścia LPT, kupiłam kabel LPT/USB, ale mimo to są problemy. Więc oddałam drukarkę ojcu, a sama się zastanawiam, czy by czegoś nowego nie kupić...

Pako - 8 Czerwca 2009, 11:33

A ja kupiłem najtańszą, laserowa drukarkę, chyba z HP, za jakieś śmieszne pieniądze z promocji w supermarkecie. Działa świetnie póki co, nie można narzekać. Ale druk dwustronny automatyczny nie jest, samemu trzeba kartki przełożyć :P
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:37

Kurczę, jestem trochę uprzedzona do HP, ale skoro chwalicie... Na razie zmieniłam parametry wyszukiwania i myślę nad Canonem LBP2900.
xan4 - 8 Czerwca 2009, 11:39

Witchma, to zależy czy chcesz maszynę produkcyjną czy biurkową,
HP 4100 jest dwustronny, dobry, Kyocery też są dobre,

Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:46

xan4, ryzy papieru tygodniowo nie drukuję, więc nie jest mi potrzebny czołg, ale zależy mi na jakimś sprawdzonym produkcie, który mi nie padnie, po 300 stronach.
hrabek - 8 Czerwca 2009, 11:50

Teraz już nie ma HP4100. Jest HP4250 bodajże. Ale to bardzo droga drukarka. Z dupleksem kosztuje ponad 5000zł. Ale potwierdzam, że jest bardzo dobra. W poprzedniej firmie mieliśmy kilkadziesiąt tych modeli (od 4000, przez 4100, 4200 do 4250) i usterki zdarzyły się może ze 3 razy na przestrzeni 6 lat mojej pracy (we wszystkich drukarkach w sumie).

Ja w domu używam Brothera 2030 (jest już nowy model 2032), kosztuje circa 250zł. Oczywiście nie drukuje tak szybko ani w takich ilościach jak te hpkowe kombajny, ale mam ja, ma i mój brat i obie działają bez zarzutu. Ale to prościutki model bez dupleksu.

Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:01

Dzięki, pomyślę, popatrzę, policzę, na co mnie stać :)
xan4 - 8 Czerwca 2009, 12:01

hrabek, kupiłem parę egzemplarzy na allegro po 500 zł sztuka i bardzo ładnie drukują (poleasingowe), na mniejszych się nie znam niestety,
hrabek - 8 Czerwca 2009, 12:05

Witchma: albo zrób tak jak xan4 - to naprawdę są drukarki nie do zajechania. U nas HP 4000 miały kadrowe, najstarszą w firmie, rolki już piszczały, drukarka miała 250 tysięcy przebiegu, ale wciąż chodziła. Tylko gdybyś zdecydowała się na taką opcję, to pytaj ile ma przebiegu, bo w okolicach 200 tysięcy trzeba wymienić pas transmisyjny z przyległościami, a to kosztuje około 2000zł. I wtedy kolejne 200.000 jazdy.
Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:07

hrabek, co do Brotherów, to znalazłam obecny model 2035 :)
xan4 - 8 Czerwca 2009, 12:11

Ja kupiłem z małym przebiegiem, takie paredziesiąt tysięcy,
moja nastarsza drukarka Kyocera 3750, (bęben do 300 tys.) wysiadła jak przebiła 400 tysięcy :D

hrabek - 8 Czerwca 2009, 12:24

Witchma: no możliwe, przestałem śledzić. Fajne w nich jest to, że ma papier zamykany w kasecie, więc się nie kurzy, a przy tym ma dość dużą pojemność kasety. No i jest szybka i cicha, co mówię z doświadczenia. Minusem jest, że co 12 tysięcy trzeba kupić do niej bęben za około 200zł, ale jeszcze nie osiągnąłem tego pułapu. A poza tym po prostu kupię i już, nie jest to jakiś przeogromny wydatek.

xan4: a jakbyś wymienił bęben z pasem transmisyjnym i wszystkimi rolkami, to pewnie byś zrobił następnych 400 tysięcy :)

Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:26

Te drukarki są chyba dla mnie za duże :) Ja nie wynajmuję hali produkcyjnej na biuro, tylko pracuję w domu, w którym 90% powierzchni już jest zajęte przez książki ;)
Na razie najbardziej mnie przekonuje chyba Canon LBP-2900, a z kombajnów Canon i-SENSYS MF4320D...

edit:

Chyba że kupię na wygląd, to Samsung SCX-4300 :D

ilcattivo13 - 16 Czerwca 2009, 19:54

jakiś czas temu przestało mi otwierać filmy w Youtubie. Wtyczki zdaje się mam najnowsze, inne Flash'e i Shockwave'y też... Mogę ściągnąć film przez DownloadHelpera, ale ściąganie wszystkiego na dysk to głupiego robota.
Co więcej, nie mogę otworzyć więcej niż jednej karty z YT. Przy próbach otwarcia kolejnych nic się nie ładuje.

FlashBlocka wyłączyłem, nie pomogło.

Ktoś wie, w czym tkwi problem?

EDIT: wszystkie inne strony z filmikami chodzą bez zarzutu, problem dotyczy tylko YT

Pako - 16 Czerwca 2009, 20:14

A na innej przeglądarce próbowałeś?
ihan - 16 Czerwca 2009, 20:22

Ostatnio Martva tłumaczyła na forum jak wstawiać zdjęcia. Pamięta ktoś gdzie dokładnie to było?
ilcattivo13 - 16 Czerwca 2009, 20:28

Pako - nie wiem czy to wina przeglądarki. Jeśli otwieram YT, to klapa. Jeśli na jakiejkolwiek stronie (czy serwisie z filmikami) próbuję otworzyć filmik, a ten ma link do YT, to też klapa. Wszystko inne otwiera się bezproblemowo. Gram w gry flashowe i inne takie. I tylko ten chromolony YT mi bruździ.

Partner forum