Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ihan - 6 Czerwca 2009, 12:13
Dzienks.
Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 10:59
ihan, My się z Rodionem tym zamujemy poniekąd o.o Jakby coś to ten...
I dwa:
Pomocy! Mam słodką śmietankę (za mało), masło, czekoladę i kakao. Czy da się zrobić z tego krem do tortu?
Pucek - 7 Czerwca 2009, 12:01
Jak w większości sytuacji masz przynajmniej dwa wyjścia:
1) Zrobić za mały tort.
2) Pójść i dokupić śmietanki
3) rozmnożyć krem budyniem
4) -- // -- krem jajkami
5) -- // -- wiórkami kokosowymi
6) dodać wiśni, najlepiej moczonych w alkoholu. Doskonale podnoszą objętość kremu.
7) ostatecznie zrobić zupełnie inne ciasto.
Witchma - 7 Czerwca 2009, 12:03
Zawsze jeszcze można kupić krem w torebce
Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 12:16
Kluczem do zrozumienia problemu jest:
-Rodion ma urodziny.
-Żadnemu z nas nie chce się iść do sklepu
Relacja z pola walki:
Brak piekarnika nie jest juz przeszkodą dzięki gotowym biszkoptom!
Brak miksera przestał być katastrofą dzięki wyrobionym mięśniom rąk i trzepaczce (ręczne ubijanie śmietany! Sic!)
Śmietany cudem wyszło w sam raz!
Polewa z roztopionej czekolady wyszła z deka cinka, ale wsadziłam do lodówki. Myślicie że zgęstnieje? Bo muszę jeszcze boki wysmarować...
Mina Rodiona, na widok zachlapanej czekoladą lodówki- bezcenne...
To mój pierwszy tort w życiu
Witchma - 7 Czerwca 2009, 12:21
Gwynhwar, gratulacje! No i życzenia wszystkiego dla Rodiona
Pucek - 7 Czerwca 2009, 12:22
Rodion duży rośnij
dalambert i Pucek - smok dwugłowy
Gwynhwar - 7 Czerwca 2009, 12:25
Rodion dziękuje za życzenia! Ja dziękuję za gratulacje!
Zaraz podpadniemy za Spam
Agi - 7 Czerwca 2009, 12:41
Wyjątkowo nie! Ze względu na Rodiona
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:14
Ekspert drukarkowy needed... przymierzam się do kupna drukarki, chyba wielofunkcyjnej, dobrze by było, gdyby miała opcję automatycznego druku dwustronnego. Chyba laserowej Czy ktoś mi może polecić jakieś konkretne modele (najlepiej niedrogie ).
hrabek - 8 Czerwca 2009, 11:18
Drukarki wielofunkcyjne to zło. A już szczególnie te niedrogie.
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:21
hrabek, a niewielofunkcyjne?
Rafał - 8 Czerwca 2009, 11:22
Mam do stałej, ciężkiej pracy HP Officejet Pro K5400 - nie oddam za żadne skarby. Najlepsza jaką do tej pory miałem. Wcześniej był Cannon i470D, tez niby OK, ale jak się okazało ma wewnętrzny licznik, i po iluś tam wydrukach nieodwołalny stop - kup nową, kup nową, kup nową ...
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:24
O, to muszę dodać nowy parametr wyszukiwania - taka, która nie każe mi kupić nowej
Edit:
Ja używam od ponad 10 (!!!) lat Canona BJC-250, to jest absolutnie fenomenalna drukarka nie do zdarcia (a drukuje się u nas naprawdę sporo). Problem w tym, że nowy komp nie ma wejścia LPT, kupiłam kabel LPT/USB, ale mimo to są problemy. Więc oddałam drukarkę ojcu, a sama się zastanawiam, czy by czegoś nowego nie kupić...
Pako - 8 Czerwca 2009, 11:33
A ja kupiłem najtańszą, laserowa drukarkę, chyba z HP, za jakieś śmieszne pieniądze z promocji w supermarkecie. Działa świetnie póki co, nie można narzekać. Ale druk dwustronny automatyczny nie jest, samemu trzeba kartki przełożyć
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:37
Kurczę, jestem trochę uprzedzona do HP, ale skoro chwalicie... Na razie zmieniłam parametry wyszukiwania i myślę nad Canonem LBP2900.
xan4 - 8 Czerwca 2009, 11:39
Witchma, to zależy czy chcesz maszynę produkcyjną czy biurkową,
HP 4100 jest dwustronny, dobry, Kyocery też są dobre,
Witchma - 8 Czerwca 2009, 11:46
xan4, ryzy papieru tygodniowo nie drukuję, więc nie jest mi potrzebny czołg, ale zależy mi na jakimś sprawdzonym produkcie, który mi nie padnie, po 300 stronach.
hrabek - 8 Czerwca 2009, 11:50
Teraz już nie ma HP4100. Jest HP4250 bodajże. Ale to bardzo droga drukarka. Z dupleksem kosztuje ponad 5000zł. Ale potwierdzam, że jest bardzo dobra. W poprzedniej firmie mieliśmy kilkadziesiąt tych modeli (od 4000, przez 4100, 4200 do 4250) i usterki zdarzyły się może ze 3 razy na przestrzeni 6 lat mojej pracy (we wszystkich drukarkach w sumie).
Ja w domu używam Brothera 2030 (jest już nowy model 2032), kosztuje circa 250zł. Oczywiście nie drukuje tak szybko ani w takich ilościach jak te hpkowe kombajny, ale mam ja, ma i mój brat i obie działają bez zarzutu. Ale to prościutki model bez dupleksu.
Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:01
Dzięki, pomyślę, popatrzę, policzę, na co mnie stać
xan4 - 8 Czerwca 2009, 12:01
hrabek, kupiłem parę egzemplarzy na allegro po 500 zł sztuka i bardzo ładnie drukują (poleasingowe), na mniejszych się nie znam niestety,
hrabek - 8 Czerwca 2009, 12:05
Witchma: albo zrób tak jak xan4 - to naprawdę są drukarki nie do zajechania. U nas HP 4000 miały kadrowe, najstarszą w firmie, rolki już piszczały, drukarka miała 250 tysięcy przebiegu, ale wciąż chodziła. Tylko gdybyś zdecydowała się na taką opcję, to pytaj ile ma przebiegu, bo w okolicach 200 tysięcy trzeba wymienić pas transmisyjny z przyległościami, a to kosztuje około 2000zł. I wtedy kolejne 200.000 jazdy.
Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:07
hrabek, co do Brotherów, to znalazłam obecny model 2035
xan4 - 8 Czerwca 2009, 12:11
Ja kupiłem z małym przebiegiem, takie paredziesiąt tysięcy,
moja nastarsza drukarka Kyocera 3750, (bęben do 300 tys.) wysiadła jak przebiła 400 tysięcy
hrabek - 8 Czerwca 2009, 12:24
Witchma: no możliwe, przestałem śledzić. Fajne w nich jest to, że ma papier zamykany w kasecie, więc się nie kurzy, a przy tym ma dość dużą pojemność kasety. No i jest szybka i cicha, co mówię z doświadczenia. Minusem jest, że co 12 tysięcy trzeba kupić do niej bęben za około 200zł, ale jeszcze nie osiągnąłem tego pułapu. A poza tym po prostu kupię i już, nie jest to jakiś przeogromny wydatek.
xan4: a jakbyś wymienił bęben z pasem transmisyjnym i wszystkimi rolkami, to pewnie byś zrobił następnych 400 tysięcy
Witchma - 8 Czerwca 2009, 12:26
Te drukarki są chyba dla mnie za duże Ja nie wynajmuję hali produkcyjnej na biuro, tylko pracuję w domu, w którym 90% powierzchni już jest zajęte przez książki
Na razie najbardziej mnie przekonuje chyba Canon LBP-2900, a z kombajnów Canon i-SENSYS MF4320D...
edit:
Chyba że kupię na wygląd, to Samsung SCX-4300
ilcattivo13 - 16 Czerwca 2009, 19:54
jakiś czas temu przestało mi otwierać filmy w Youtubie. Wtyczki zdaje się mam najnowsze, inne Flash'e i Shockwave'y też... Mogę ściągnąć film przez DownloadHelpera, ale ściąganie wszystkiego na dysk to głupiego robota.
Co więcej, nie mogę otworzyć więcej niż jednej karty z YT. Przy próbach otwarcia kolejnych nic się nie ładuje.
FlashBlocka wyłączyłem, nie pomogło.
Ktoś wie, w czym tkwi problem?
EDIT: wszystkie inne strony z filmikami chodzą bez zarzutu, problem dotyczy tylko YT
Pako - 16 Czerwca 2009, 20:14
A na innej przeglądarce próbowałeś?
ihan - 16 Czerwca 2009, 20:22
Ostatnio Martva tłumaczyła na forum jak wstawiać zdjęcia. Pamięta ktoś gdzie dokładnie to było?
ilcattivo13 - 16 Czerwca 2009, 20:28
Pako - nie wiem czy to wina przeglądarki. Jeśli otwieram YT, to klapa. Jeśli na jakiejkolwiek stronie (czy serwisie z filmikami) próbuję otworzyć filmik, a ten ma link do YT, to też klapa. Wszystko inne otwiera się bezproblemowo. Gram w gry flashowe i inne takie. I tylko ten chromolony YT mi bruździ.
|
|
|