To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Robert J. Szmidt aka PP NURS.

Kuba - 29 Lipca 2007, 00:09

Nie ma to jak mieć wyznawców

http://urbaniuk.blox.pl/html

Orbitoski - 29 Lipca 2007, 10:36

właśnie, zwracam uwagę na obiekt kultu. Moje stare mieszkanie, modliliśmy sie razem.
Ixolite - 29 Lipca 2007, 12:55

Ja bym rzekł, że tak nagrobnie to wygląda :shock:
NURS - 29 Lipca 2007, 16:01

Mrocznych bogówe będziesz czcił ponuro, tak jest napisane, tam gdzie trzeba. :twisted:
BTW dziekuję chórowi cór i synów forum, który raczył odśpiewać być do słuchawki peany na cześć mojej nieskromnej osoby. burbon od razu zaczął lepiej smakować a cygaro nabrało aromatu!

NURS - 30 Lipca 2007, 10:35

Albo rybki, albo akwarium...
Książka rozbabrana, pismo trzeba złożyć, no i dwa zlecenia spore na tłumaczenia leżą na stole, a terminy gonią i się nie ugną, co uświadomił mi dzisiaj klient.
Obawiam się, że w związku z powyższym muszę znacznie zredukować moją obecność na forumie, i to gdzieś do okolic NURS-conu. Niestety nie da się pisać w rozsądnym tempie, co chwila odpisując, tłumacząc, uspokajając. Czas na mały odwyk.
Jesli ktoś ma ważne sprawy, prosze o maila, na którykolwiek adres redakcyjny.
I nie pozabijajcie się tutaj...

Kamilos - 30 Lipca 2007, 11:50

Pierwsza recenzja twórczości NURSa na Outpost i bynajmniej nie ostatnia ;)
Słowik - 30 Lipca 2007, 11:56

Ale tego się nie da czytać :P

Chodzi oczywiście o białe literki na czarnym tle.

gorat - 30 Lipca 2007, 13:53

Popieram :) Od czytania tekstu obojętnie jakiego koloru na czarnym tle potem przez jakiś czas mam problemy z oczami.
Adashi - 30 Lipca 2007, 14:16

E... tam gadacie, ja przeczytałem i wiem jak będzie wyglądać okładka drugiego tomu, ha! :)
mawete - 30 Lipca 2007, 14:58

Ciekawa recenzja... czekam na następną knigę. :D
red91 - 30 Lipca 2007, 15:04

http://katedra.nast.pl/art.php5?id=2539

Kolejna recenzja.

mawete - 30 Lipca 2007, 15:09

red91: troszkę za dużo spoilerów.
Squonk - 1 Sierpnia 2007, 10:42

Koledzy z "konkurencji" się tu zjawili haa!!! ;) No wobec tego i ja w tym szacownym gronie wrzucę to i owo :P

Recenzja "Apokalipsy według Pana Jana" na Trzynastym Schronie:
- bezpośredni link do tekstu

- link z telewizorkową oprawą tekstu - przycisk ROZRYWKA >>> link KSIĄŻKI I OPOWIADANIA >>> link Robert J. Szmidt - "Apokalipsa według Pana Jana"

Twórczość NURSa jak nic innego zapładnia scenę postapo w zmaganiach z piórem!!! :D

Micronus - 1 Sierpnia 2007, 16:36

Ten telewizorek to Wasze błogosławieństwo i zguba jednocześnie Squonku:] No, ale nic, dla chcącego nic trudnego i można się odnaleźć w artykułach.
mBiko - 5 Sierpnia 2007, 10:50

Skończyłem "Ostatni zjazd...". Niby nic nowego, wszystkie teksty znałem, żadnego suspensu, same odgrzewane kotlety, ale... No właśnie ale. Klimat i budowanie nastroju, ciekawie zarysowani bohaterowie (może za wyjątkiem Arthmańskiego), oraz rewelacyjne pomysły. Naprawdę NURSie znakomicie się czujesz w klimatach industrialno-korporacyjno-postapokaliptycznych. Twoje wizje cywilizacji na skraju są naprawdę intrygujące. Poza tym zbiór zawiera "Mrok nad Tokyoramą", który zachwycił mnie od pierwszego czytania.
Anonymous - 5 Sierpnia 2007, 10:58

O, tu napisałes coś więcej. :wink:

Nie ma ani jednego nowego tekstu? Łeee...

Squonk - 6 Sierpnia 2007, 12:11

W przypadku "Ostatniego zjazdu..." mam dylemat - czy go kupić czy nie. A to dlatego, że mam wszystkie roczniki SF/SFFH - w tym wszystkie teksty OjReda. No chyba, żeby istniała jakaś możliwość zdobycia autografo/dedykacji - wówczas motywacja byłaby większa ;)
Micronus - 10 Sierpnia 2007, 12:35

http://paradoks.net.pl/read/4108 - recenzja Ostatniego zjazdu w serwisie Paradoks
Squonk - 11 Sierpnia 2007, 03:19

Fantastyka i zielone ludki?? Bosz!!! Jakby tamtemu autorowi "wsączono" do głowy zawartość pierwszego, lepszego numeru SFFH to by chyba on - no nie wiem co...

Po takich "wstępnych tezach" w tych czy owych recenzjach czasem odechciewa się siedzieć w tym interesie i zając się badaniem meandrów literatury Jerzego Pilcha i Doroty Masłowskiej :/ ;)

hijo - 11 Sierpnia 2007, 09:17

Właśnie zacząłem czytać Cichą Górę, wcześniej tekstu nie znałem, ale od razu ponarzekam sobie na jeden szczegół ;P: ja wiem, że to fantastyka i w ogóle, ale NURSie NIE DA się zdobyć mistrzostwa europy w tej sztuce walki! Aikido zabrania wszelkiego rodzaju współzaowdnictwa - dlatego nie ma turniejów a są tylko pokazy.
NURS - 29 Sierpnia 2007, 21:33

Squonk napisał/a
W przypadku Ostatniego zjazdu... mam dylemat - czy go kupić czy nie. A to dlatego, że mam wszystkie roczniki SF/SFFH - w tym wszystkie teksty OjReda. No chyba, żeby istniała jakaś możliwość zdobycia autografo/dedykacji - wówczas motywacja byłaby większa ;)

z tym nigdy nie było problemów :-)
Kupuj! Idź na całość.

NURS - 29 Sierpnia 2007, 21:39

Hijo, moja wina, może dlatego, że za moich czasów, ludzie z sekcji aikido zawsze chcieli z nami rywalizować, ale to dawno temu było.

Dzieki za recenzje.
A co do ogólnej informacji. Książka na ukończeniu, jesli wyrobie się w terminach, w listopadzie na półkach księgarni.
Zrobiłem, tak, jak z Apokalipsą, opowiadanie Polowanie na Jednorożca jest prologiem własciwej opowieści.

Agi - 29 Sierpnia 2007, 21:44

Opowiadanie bardzo mi się podobało, myślę więc, że ciąg dalszy będzie dobry.
W listopadzie powiadasz, no to sprawię sobie prezent urodzinowy. :D

NURS - 30 Sierpnia 2007, 11:40

Nie mnie oceniac, czy wyjdzie lepiej, czy gorzej od opka, ale materiału się zebrało sporo, pewnie conieco skapnie teś do SFFH, w formie apetajzera :-)
dalambert - 12 Wrzeœśnia 2007, 14:32

hijo napisał/a
Aikido zabrania wszelkiego rodzaju współzaowdnictwa - dlatego nie ma turniejów a są tylko pokazy.

Ale cóż pisarstwo drobnych "licencji poety' nie zabrania, a opowiadanie dobre i nastrój trzyma,tak jak i " Ciemna strona". Przyzwoita fantastyka,jak przeczytam pozostałe to się dalej wypyszczę

NURS - 12 Wrzeœśnia 2007, 17:10

Dalambercie, niemniej nie powinno się zmieniać oczywistości. A tu pewnie hijo ma rację. po tych wszystkich turniejach i innych zawodach w innych stylach po prostu nie przyjałem do wiadomości, ze aikido może miec to gdzieś. :-)
dalambert - 13 Wrzeœśnia 2007, 11:51

NURS napisał/a
niemniej nie powinno się zmieniać oczywistości

fakt i mnie wkurza jak widzę na np. na ekranie husarię ze skrzydełkami u hełmów czy czołgi IS-2 udające "Tygrysy"

NURS - 14 Wrzeœśnia 2007, 13:17

takm i hijo zdenerwował się wypaczeniem idei aikido. I trzeba mu przyznać rację. Chociaż byłem o włos od prawdy :-)
W 1979 r. zorganizowano wyjątkowe przedsięwzięcie w Aikido - odbyły się Pierwsze Mistrzostwa Japonii w Taigi (Taigi Competition). Od tamtej pory zawody takie organizowane są co roku. W Europie nie organizuje się tego typu zawodów. 18 czerwca 1995 jest datą kiedy po raz pierwszy Doroczne Mistrzostwa Japonii odbyły się w nowej Światowej Siedzibie Stowarzyszenia Ki w głównym, wielkim Tenshinkan Dojo. Odbyła się wtedy próba zorganizowania Pierwszych Międzynarodowych Mistrzostw Taigi.

http://kiaikido.szc.pl/strony/koichi.html

dalambert - 17 Wrzeœśnia 2007, 14:50

Odczytałem całość "Ostatniego zjazdu.." i bezczelnie pozalam sobie ,przekazać wrażenia swe:
"Cicha gora" dobry nastrój , trzyma w napięciu, ładnie buduje smutek miasteczka opuszczonego i "zbrodnią"podszytego - 5,
"Ciemna strona.." a co by było gdyby to jednak mutanty , były prosiaki, podtekst wiecznej walki z rasizmem, aż do wybicia ludzkości milutki, ale "Dzień niepodległości" w tle,czyta się wartko - 4
"Mrok nad T.." stara zemsta w nowej szacie, fajne połączenie szachów i japońskiej mordtradycji, ale mniej mnie wzięło - 3
"Ostatni zajazd...." cóż za cudowna wizia przyszłości zjednoczonej jewroppy, ministrowie więcej autostrad do świetlanej przyszłości całej ludzkości, no może z wyjątkami - Ci przeklęci Polacy - 5
"Polowanie.." najszpiegowniejsze marzenie wszystkich mosadów świata w polskim sosie / dobrze , że politycy nie wymienieni z imienia i nazwiska, jak nie przymierzając u pana co o strachach i dziwach miejskich Wrocławia pisze, bo za parę lat trzeba by przypisy wyjaśniające dodawać. -3
W sumie solidna i dobrze napisana fantastyka przez autora mającego nie tylko talent, ale i sporą wiedzę / nie tylko internetową/ na różne tematy,mimo wpadeczki z aikido.
łacznie bite i uczciwie zapracowane 4. :)

Kruk Siwy - 17 Wrzeœśnia 2007, 14:57

Skala sześcio czy pięciostopniowa?

Partner forum