Summa Technologiae - Telefony komórkowe
GAndrel - 29 Stycznia 2008, 16:20
http://www.google.com/gmm/index.html?hl=en
Sirroco - 29 Stycznia 2008, 18:04
Ku przestrodze.
Gotuj razem z nami!
Piech - 29 Stycznia 2008, 18:58
Dobre. Rzeczywiście warto pamiętać, że komunikacja komórkowa opiera się na promieniowaniu mikrofalowym. Konwencjonalne kuchenki mikrofalowe używają nieco wyższych częstotliwości, ok. 2,5 GHz, za to przemysłowe piece mikrofalowe używają ok 1GHz, czyli mieszczą się w zakresie GSM.
Mieszkańcy mojego osiedla drą szaty z powodu lokalizacji masztu przekaźnikowego na terenie osiedla. Chcieliby, żeby maszty telefonii komórkowej były ulokowane na terenach bezludnych. Autentycznie. Wydaje mi się to nielogicznie, to po pierwsze. Po drugie, słuchałem jak pani lekarz medycyny przekonywała o szkodliwości promieniowania emitowanego przez ten maszt. Jakoś nikt nie zauważył, że skoro maszt na dachu wieżowca ma być szkodliwy, to dlaczego nie telefon komórkowy przyłożony do głowy, który się z tym masztem komunikuje na tej samej częstotliwości.
Iscariote - 30 Stycznia 2008, 13:43
Na jakiej zasadzie to działa? Fal magnetycznych tak jak radio, czy telewizja?
Piech - 30 Stycznia 2008, 14:07
Iscariote, to są wszystko fale elektromagnetyczne: radiowe (cały zakres), telewizyjne (naziemne) i mikrofale. Różnią się one długością/częstotliwością. W zakresie mikrofal mieszczą się fale generowane w Twojej kuchence mikrofalowej jak też cały zakres GSM. Twój telefon komórkowy też podgrzeje wodę, ugotuje jajko lub zetnie białko w mózgu użytkownika, z tym że ma o wiele niższą moc niż kuchenka mikrofalowa. Z drugiej strony, nikt kuchenek mikrofalowych nie przyciska sobie do głowy.
Fearfol - 30 Stycznia 2008, 14:34
GAndrel może mam małe zaćmienia, ale na tej stronie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie co do działania na N70. Tam znalazłem tekst że to jest za darmo, tylko wymagany jest koszt łączenia z netem.
hjeniu - 30 Stycznia 2008, 14:43
Wi-Fi działa na 2.4 GHz, chyba faktycznie szkodzi bo coś ostatnio nic mi się nie chce
GAndrel - 30 Stycznia 2008, 15:34
Fearfol napisał/a | GAndrel może mam małe zaćmienia, ale na tej stronie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie co do działania na N70. Tam znalazłem tekst że to jest za darmo, tylko wymagany jest koszt łączenia z netem. |
http://www.google.com/sup...9891&topic=9120
Cytat | Which phones does Google Maps support?
Google Maps works with the following devices:
* Most Java-enabled (J2ME) mobile phones.
* Palm devices with Palm OS 5 and above.
* All color BlackBerry devices.
* Windows Mobile devices with Windows Mobile 2003, 5.0 and above.
* Symbian Series 60 3rd edition devices.
If your device is supported and you have a data plan, visit www.google.com/gmm from a mobile web browser to download Google Maps. If you're not sure if Google Maps will work on your device, visit www.google.com/gmm and we'll perform a quick check to see if your phone is supported.
|
A co ma twoja N70 to Ty wiesz najlepiej. ;)
hjeniu - 11 Lutego 2008, 08:07
Działa na mojej N80 więc na N70 też powinno ruszyć.
ilcattivo13 - 11 Lutego 2008, 18:29
Piech napisał/a | ... Twój telefon komórkowy też ... ugotuje jajko... |
a Brainiacom się nie udało...
Fidel-F2 - 11 Lutego 2008, 19:20
urban legend
ilcattivo13 - 11 Lutego 2008, 19:42
A mój ulubiony telefon to Motorola V50. Prosty do bólu, bez żadnych zbędnych bajerów w stylu mp3, gier java czy aparatu fotograficznego. Miał wibracje i budzik.Zdecydowanie jeden z najlepszych modeli jeśli chodzi o zasięg. W puszczy Białowieskiej, na bagnach biebrzańskich czy na terenach północnej Suwalszczyzny nigdy nie miałem mniej niż 2-3 kreski. Jest też to jedyny znany mi telefon, z którego można było rozmawiać jadąc warszawskim metrem (trzeszczało i zanikał głos, ale nigdy mnie nie rozłączyło). Wada to słaba bateria, wytrzymywała max 7-8 dni (zbyt duży pobór mocy nadajnika), ale za to nie zmieniałem jej przez ponad cztery lata (na koniec trzymała góra dwa dni). Zginęła śmiercią tragiczną rozjechana przez pełną drewna opałowego Kia k2500.
Teraz mam V3 i nie żałuję wyboru. Nadajnik sporo słabszy niż w V50, ale i tak całkiem niezły zasięg. Tyle, że nie polecam kupowania tego telefonu w Erze. Łobuzy zamiast pełnego software'u wgrywają jakieś badziewne obrazki. Przez co bluetooth pracował ze słuchawkami i innymi telefonami, ale już nie z komputerem. Na szczęście uznali moją reklamację i po tygodniu wszystko było o.k.
A tak w sumie, to chyba lepiej nie kupować telefonów od operatorów GSM. Chyba, że kogoś skusi cena.
Fearfol - 12 Lutego 2008, 06:54
Danke hjeniu, upewniłeś mnie.
Jasne że lepiej nie kupować od operatorów chyba że nie chce ci się zupełnie wejść na allegro i poszukać dobrej oferty, bo i tak nie zależy ci na telefonie, a jakiś tam ci dadzą przy zakupie abonamentu.
Anonymous - 12 Lutego 2008, 09:36
Jakis mi mają dać przy zakupie abonamentu, właśnie czekam. Jakiś pod warunkiem, że to będzie Nokia. A swoją drogą, zaczynam żałować, że przedłużyłam umowę z Orange, bo bajzel tam mają straszliwy.
Martva - 12 Lutego 2008, 09:39
Ja się muszę przejść do Ery i dostać/kupić coś przy okazji przedłużenia umowy, bo mój telefon sie sypie. Tylko Nokia wchodzi w grę, jest intuicyjna.
Anonymous - 12 Lutego 2008, 09:41
Najgorzej mnie wkurza to, że ciężko się czegokolwiek dowiedzieć. Do wyboru masz 15 taryf i 30 dodakowych usług, ale jak mówisz, że chcesz coś najprostszego i uniwersalnego, to sensownej propozycji brak. telefon z bajerami tez mi do niczego niepotrzebny.
Martva - 12 Lutego 2008, 09:47
Miałam wcześniej Nokię 3510i, która spełniała wszystkie wymogi, które miałam co do telefonu - była prosta w obsłudze, miała wytrzymałe baterie i mogłam ja wyjąć w autobusie nie bojąc się że jak wysiądę to ktoś będzie mi ją próbował odebrać ale nie wiedzieć czemu przestała być kompatybilna z moją kartą SIM (tylko z moją, testowałam na 2 innych i było w porządku).
Bajery w telefonach nigdy mnie nie bawiły, a potem wymyślili odtwarzacze mp3 i mocno się waham.
A taryfę chcę najtańszą, i tak jej całej nie wygaduję.
Rafał - 12 Lutego 2008, 10:41
Ta Nokia N95, ktoś testował? Wrażenia?
Adashi - 12 Lutego 2008, 10:48
Dziewczyny weźcie też pod uwagę Sony Ericssona, łatwo się przestawić z Nokii, bo obsługa też banalnie prosta
Anonymous - 12 Lutego 2008, 11:18
Nieee, Nokia rządzi. Mam swoją już ze cztery lata, przetrwała z 500 upadków z różnych wysokości, bateria trzyma nieźle. W sumie nawet bym jej nie wymieniała, ale znając życie, popsuje się zaraz po podpisaniu owej umowy.
hjeniu - 12 Lutego 2008, 11:20
Rafał, znajomy ma taką super telefon tyle, że bateria trzyma dwa razy krócej niż w mojej N80 czyli jeden dzień
Rafał - 12 Lutego 2008, 11:22
No to niech spadają
Adashi - 12 Lutego 2008, 11:23
Miria napisał/a | Nieee, Nokia rządzi. |
Kiedy miałem Nokię, sam tak mówiłem, ale przy przedłużaniu umowy zaryzykowałem, wybrałem SE i jestem bardzo zadowolony
Motorola i Siemens to jest dopiero czarna magia
Anonymous - 12 Lutego 2008, 11:27
Sagema kiedyś miałam, tfu. SE tez się posługiwałam, ale wychodzę z założenia, że lepiej się trzymać tego co dobre i wypróbowane.
Martva - 12 Lutego 2008, 11:28
Siemensa miałam jako mój pierwszy telefon, całkiem w porządku, ale dostałam stary i pod koniec dało się przez niego rozmawiać wyłącznie jak był podłączony do ładowarki; Motorolę dostałam zaraz potem - nie wiem jaki model, ale śliczny, wytrzymał rok i bateria padła na amen, nie dała się wymienić bo aparat był w środku zupełnie jednorodny.
Nie lubię ryzykować
Iscariote - 12 Lutego 2008, 11:44
SE koniec i kropka. Nic innego sobie nie wyobrażam. Jak zobaczyłem w autobusie dziewczynę, która ze 20 sekund czekała aż jej sie jakiś folder z piosenkami otworzy, w którymś z nowszych modeli Nokii, to uznałem, że nie. Graficznie ładnie, Symbian daje dużo bajerów, ale prostoty SE nic nie zastąpi. Zresztą SE są takie młodzieżowe
Iwan - 12 Lutego 2008, 11:51
Adashi, Siemensy nie są takie złe długo ich używałem i nie narzekam, teraz mam SE i jestem bardzo zadowolony
Martva - 12 Lutego 2008, 11:51
A co z bakterią? Trzyma się?
Iwan - 12 Lutego 2008, 11:52
jeśli chodzi o SE to spoko, mam k750i, i bateria trzyma
elam - 12 Lutego 2008, 12:01
zalezy, czego sie oceekuje od telefonu. Najlepsze, z jakimi sie spotkalam do tej pory, to SE k750i (sama posiadam ) oraz SE k550i. ten drugi moze nawet lepszy...
w obu bateria trzyma nawet tydzien. aparat swietny, k550i ma nawet opcje makro. muzyka, radio z rds...
|
|
|