| 

| Blogowanie na ekranie - Z ogródka

Agi - 27 Lutego 2007, 07:08

elam, bukowina, to las bukowy, a buczyna, to orzechy bukowe - tak sobie przyrodniczy językoznawcy wymyślili
   elam - 27 Lutego 2007, 07:20

ale przeciez ona wcale nie buczy
   Rafał - 27 Lutego 2007, 07:56

Ale jak pięknie szumi
  Mam  niestety w bród lasów bukowych - taka monokultura sprzed 80 lat. Ale i tak są piękne. Nieziemskie wrażenie robią o szarówce, takie drzewa - duchy. Agi - 27 Lutego 2007, 09:10

I wspaniale jest wędrować jesienią znajdując co chwilę piękne prawdziwki. Ech... rozmarzyłam się.
 Rafał - 27 Lutego 2007, 09:17

A jak myślisz, po co bladym świtem łażę po lesie i budzę sarny?

Sto kilkanaście lat temu, na zboczu jednej górki pewien jegomość wróciwszy z dalekich podróży zaprowadził ogród japoński. Atrakcja na całe Prusy. Dziś, jak się wie gdzie szukać, ledwo można odnaleźć kawałki kamieniarki, jaiś stopień, czy kawałek cegły. Rosną brzozy, modrzewie i buki, czasem świerczek się trafi. I najlepsze kozaki w całych górach Sowich.
   Anonymous - 27 Lutego 2007, 11:30

A ja mieszkam tam, gdzie kruki mają pętlę. Na skraju miasta. Sąsiadów niewielu. Dookoła las sosnowy i brzozowy. Kilka stawów hodowlanych, dalej pola i łąki. Strach pomyśleć, co będzie jak dotrze tu cywilizacja.
 Edit: lepszego ogródka mi nie trzeba.
 Rafał - 27 Lutego 2007, 11:46

Przejeżdżam co dwa-trzy tygodnie koło Tomaszowa (gierkówką) - faktycznie sporo lasów, ale Tomaszów poznaję po tych kłębach pary z kafelek.
 merula - 27 Lutego 2007, 11:55

Bukowina nie musi być w górach. Wychowana jestem na Trójmiejski parku krojobrazowym i naprawdę można pomyśleć, że się w górach jest. A dla kontrastu kaszubskie laski na piaskach. Ach...  rodzinne strony. A teraz pozostał jeno las Kabacki, co to we wekend przypomina zatłoczony park i trasę szybkiego ruchu dla rowerów. Nie to tygrysy lubią najbardziej.
 Rafał - 27 Lutego 2007, 12:05

Kocham lasy na wydmach. Nie mogę się doczekać kiedy będę łaził po lasach zachodniej Ustki, coś wspaniałego. Ten zapach, te prawdziwki, te mrówki
  , bunkry i stanowiska ogniowe. Kruk Siwy - 27 Lutego 2007, 12:21

Rafał, zapach napalmu o świcie?
 Rafał - 27 Lutego 2007, 13:15

Zwietrzały nieco
  , miałem nadzieję, że te umocnienia to jeszcze powojenne pozostałości, ale jak się okazało jest to owoc lat 50-tych. Zaraz jakąś fotkę poszukam i wstawię... Ot masz na przykład, bez ludziów udało mi się znaleźć:

Fajny grzybek, nie?
 Fidel-F2 - 27 Lutego 2007, 14:13

elam rzekła
 | Cytat |  | z nietrujacych, smacznych a malo znanych rzeczy polecam bukowine.
 | 
 orzechy bukowe w większej ilości nie są chyba zbyt zdrowe dla człowieka
 Martva - 27 Lutego 2007, 14:38

Nie wyobrażam sobie zjedzenia wiekszej ilości tego, łuskanie jest potwornie nudne.
 Poza tym - co w dzisiejszych czasach jest zdrowe?
   Fidel-F2 - 27 Lutego 2007, 15:21

ale są rzeczy zdrowsze od innych
 merula - 27 Lutego 2007, 15:28

mleko matki o ile żywi się ona czystą wodą, bo wszystko inne może powodować alergie
   Fidel-F2 - 27 Lutego 2007, 15:32

merula, niekoniecznie
 matka może być chora, oddychać nienajzdrowszym powietrzem
 Martva - 27 Lutego 2007, 16:27

Poza tym dla dorosłego człowieka to mleko matki tez niekoniecznie
   merula - 27 Lutego 2007, 16:28

No to juz nie wiem
   Umrzeć?

Tak łatwo się nie dam
   Rafał - 27 Lutego 2007, 16:34

Umrzeć??? to ponoć też niezdrowe, rozumiesz, na oddech źle wpływa.
 hjeniu - 27 Lutego 2007, 17:05

Piwo jest zdrowe
   Martva - 27 Lutego 2007, 18:06

No taaaak, i dobrze robi na włosy. Ale jest niedobre i biega sie po nim do toalety co 5 minut
   Rafał - 27 Lutego 2007, 18:09

Masz kłopoty z prostatą
     hjeniu - 27 Lutego 2007, 18:16

Nikt nie jest doskonały
   Martva - 27 Lutego 2007, 18:29

Nie, błyskawicznie funkcjonujące nerki
   A doskonała jestem, oczywiście <foch>
 Piech - 27 Lutego 2007, 18:32

Raz, dzieckiem będąc, najadłem sie buczyny, aż w głowie mi się zakręciło. A ostrzegano mnie, że tym sie można odurzać. Wie ktoś, co tak naprawdę jest w tych orzeszkach?
 Agi - 27 Lutego 2007, 20:25

Zainspirowana pytaniem Piecha,
 | Cytat |  | Raz, dzieckiem będąc, najadłem sie buczyny, aż w głowie mi się zakręciło. A ostrzegano mnie, że tym sie można odurzać. Wie ktoś, co tak naprawdę jest w tych orzeszkach? | 
 poszukałam wiadomości na temat owoców buka, czyli bukwi
 Okazuje się, że co do nazw, wszyscy goście ogródka elam byli w błędzie.
  Las bukowy to buczyna a owoce to bukiew. 
 | Cytat |  | bukiew, owoce buka; trójgraniste, niepękające orzechy umieszczone po dwa w kolczastej miseczce owocowej (zwanej kupulą), chętnie zjadane przez zwierzęta leśne (np. dziki); zawierają dużo tłuszczów, są jadalne także dla człowieka. | 
 dla ciekawych fajny link:
 http://www.grodzisko.malo...p?article_id=10
 Martva - 27 Lutego 2007, 20:44

Wstydzimy się zbiorowo
   A ja dziś nabyłam nasionka Maskotki i Yellow Pearshaped i mam zamiar się opychać małymi pomidorkami przez cały sezon. Bukiew zostawię dzikom
   Fidel-F2 - 28 Lutego 2007, 10:14

tu już przesaadziłaś, niedobre????| Martva napisał/a |  | Ale jest niedobre i biega sie po nim do toalety co 5 minut | 
   a do łazienki to po 3-4 dopiero jest konieczność
 Martva - 1 Marca 2007, 17:50

To chyba już...?

hjeniu - 1 Marca 2007, 18:10

No... Teraz to już jak nic przyjdą mrozy

|  | 
 |  |